شناسنامه کتاب:
عنوان: زندگانی امام حسین(ع)
زبان: فارسی
قطع: وزیری
تعداد صفحات: 611 صفحه
معرفی کتاب:
کتابی است توصیفی درباره امام حسین(ع) که بیان کننده «نظر رایج» درباره آن حضرت است. تاریخ نگارش آن محرم 1412 ق. است.در این کتاب، تحقیق جدیدی درباره زندگی امام نشده و ابعاد جدیدی از قیام عاشورا مشخص نشده، بلکه حاصل تحقیقات گذشتگان ارائه شده است و تلاش شده نظر رسمی شیعه بیان شود. اهمیت این کتاب در همین نکته و نیز در ارتباط آن بر زندگی امام است.
مطالب کتاب بر پایه منابع گوناگون نوشته شده است، ولی از آنجا که مخاطب آن همه مردم در نظر گرفته شده است، چنان که باید به منابع ارجاع داده نشده است. پارهای از مطالب کتاب مبتنی بر منابع جدید است؛ مانند مقتل الحسین مقرّم، نفس المهموم شیخ عباس قمی و حیاة الامام الحسین باقر شریف قرشی.
کتاب در هفده بخش سامان یافته، ولی فاقد مقدمه است. در بخش اول از ولادت آن حضرت و در بخش دوم از دوران کودکی و بالیدن او در دامان جد و پدر و مادرش سخن گفته شده است.
عنوان بخش سوم «رحلت رسول خدا(ص) تا شهادت امیرالمومنین(ع)» است و در آن به این دوره از زندگی امام پرداخته است. از نکات قابل توجه این بخش اینکه نویسنده گزارشهای تاریخی درباره شرکت امام در جنگ های آفریقا، فتح ایران، جنگ قسطنطنیه و دفاع از خانه عثمان را رد کرده است.
بخش چهارم با عنوان «پس از شهادت پدر» آغاز شده و در آن همدلی امام حسین(ع) با امام حسن(ع) در صلح معاویه بیان گردیده است.
«پس از شهادت برادر»، عنوان بخش پنجم است و در آن از خلافکاریهای معاویه و یزید سخن گفته است.
در بخش ششم به «ولی عهدی یزید» پرداخته شده است.
بخش هفتم با عنوان «دوران حکومت ننگین یزید تا قیام و نهضت امام حسین(ع)» آغاز شده و در آن به بیعت خواستن از امام و تن ندادن ایشان، وصیتش به محمد بن حنفیه و حرکت امام(ع) به مکه پرداخته شده است.
«علل قیام و نهضت مقدس امام حسین(ع) و بحث و تحقیقی درباره روایات این باب»، عنوان بخش هشتم کتاب است و در آن گفته شده است که هدف امام تشکیل حکومت نبود.
بخش نهم: «حرکت امام(ع) به سوی مکه و ماجراهای پس از آن»
بخش دهم: «حرکت مسلم بن عقیل به سوی کوفه و ماجراهای پس از آن»
بخش یازدهم: «وضع کوفه و مردم آن شهر پس از شهادت مسلم و هانی»بخش دوازدهم با عنوان «حرکت امام(ع) به سوی عراق» آغاز میشود و در آن از مخالفین حرکت امام (عبدالله بن زبیر، عمروبن سعید اشدق، عبدالله بن عمر، عبدالله بن عباس، محمدبن حنفیه و عبدالله بن جعفر)، سخن گفته و به نامه امام به اهل کوفه و منزلهای میان راه پرداخته شده است.
در بخش سیزدهم از رخدادهای در کربلا تا شب عاشورا، شمار لشکر دو طرف و تشنگی لشکر امام سخن گفته شده است.
بخش چهاردهم، پانزدهم و شانزدهم، به ترتیب، درباره شهادت یاران امام(ع)، شهادت اهل بیت(ع) و شهادت امام(ع) است.
بخش هفدهم: «شمهای از فضایل و مکارم اخلاق امام حسین(ع)» از آنجا که عنوان و موضوع این کتاب، زندگانی امام حسین(ع) است، در آن به رخدادهای پس از شهادت امام، مانند اسارت اهل بیت او، پرداخته نشده است.
فهرست تفصیلی مطالب کتاب، در ابتدای کتاب آمده است.
منبع مقاله :
pajuhesh.irc.ir