شناسنامه کتاب:
عنوان: زندگانی امام صادق جعفر بن محمد(ع)
موضوع: سیره امام صادق(ع)
زبان: فارسی
نویسنده: سید جعفر شهیدی
ناشر: دفتر نشر فرهنگ اسلامی
محل چاپ: تهران
سال چاپ: 1378
نوبت چاپ: دوم
تعداد صفحات: 132 صفحه
معرفی کتاب:
نویسنده در مقدمه کتاب، انگیزه خود را انجام خدمتی برای امام صادق(ع) و اهل بیت(ع) ذکر میکند و متذکر میشود در ارائه مطالب کتاب از موسوعة الامام الصادق که مجموعه روایتهای امام صادق(ع) است کمک گرفته است. همچنین نویسنده مراجعه به مأخذهای دست اول در کنار مراجعه به آثار متأخرین را در تهیه مطالب کتاب، یادآور میشود.فهرست مطالب کتاب به شرح زیر است:
فصل اول - جعفر بن محمد و القاب او، چرا از میان لقبها، «صادق» شهرت یافته، ولادت، حاکمان روزگار او، مادر، فرزندان، اسماعیلیه، سخنان دانشمندان غیرشیعی درباره ایشان.
فصل دوم - وضع سیاسی زمان امام، آشفتگیها و ناخرسندیها در حوزه اسلام و علت آن، سختگیری های امویان بر مسلمانان غیرعرب، قیام های ضددولتی، دو دستگی در میان عرب ها و اثر آن، مهدویت در صحنه سیاست.
فصل سوم - مختار و دعوت مردم به محمد حنفیه و مهدی شناساندن او، موالی و گرد آمدن آنان بر مختار، سید حمیری و شعر او درباره محمد حنفیه، عباسیان و مقدمات نهضت آنان.
فصل چهارم - زید بن علی و علت قیام او، رفتن زید به شام و عراق، بیعت مردم عراق با زید، آمادگی زید برای قیام، نصحیت کردن خویشاوندان و بعضی شیعیان او، شهادت زید، بردار کردن جنازه او، چرا امام صادق(ع) تنها به نشر دانش پرداخته و از قیام خودداری کرد؟ یحیی پسر زید،در بند شدن و رهایی او از زندان و...
فصل پنجم - محمد نفس زکیه و دعوی مهدی گری، گرد آمدن بزرگان بنیهاشم و بیعت کردن با محمد، نپذیرفتن بیعت توسط امام صادق(ع) و خبر دادن از کشته شدن او، خلافت عباسیان، دستگیری محمد و خانواده او به وسیله منصور و شهادت او.
فصل ششم - رونق گرفتن بحثهای کلامی در منطقه شرق اسلامی و علت آن، بحث قضا و قدر و پیدایش آن، امام صادق(ع) ورای او در قضا و قدر، معارضه زندیقان با امام صادق(ع)، ابو شاکر دیصانی، مرد شامی و بحث او در علم کلام.
فصل هفتم - فقه در دوران رسول(ص)، علی(ع) و حل مشکلات فقهی در دوران رسول(ص)، در عصر خلفاء، سخت گیری حاکمان اموی بر فرزندان و شیعیان علی(ع)، جعل روایتها به سود حاکمان، مدینه در روزگار امام صادق(ع)، نظر دانشمندان اهل سنت درباره فقاهت امام صادق(ع)، ابوحنیفه و امام صادق(ع)، دیدار او با امام در عراق و حجاز، شمار شاگردان امام صادق(ع)
فصل هشتم - زاهد نمایان دوران امام، سفیان ثوری و مباحثه او با امام، گروهی از زاهد نمایان و بحثهای آنان.
فصل نهم - عیان و سخنان آنان، منصور و مردی که در مکه از او شکایت کرد، معارضه امام با حاکمان، آنجا که میبایست، منصور و فریفتن علویان به مال، خبر دادن امام از آنچه میان منصور و مأمور او رفته بود، تصمیم منصور به کشتن امام و پشیمان شدن او.
فصل دهم - شهادت امام(ع)، زهر خوراندن منصور به او، گریستن منصور از خبر شهادت امام(ع)، سخنان امام(ع) هنگام رحلت، وصیت امام به سوی فرزند خویش.
فصل یازدهم - پند دادن امام(ع) به داوود طایی، مردی که گمان برد کیسه او را امام(ع) برده است، شکیبایی امام هنگام مصیبت، کنیز امام و افتادن کودک امام از دست او و مرگ کودک، عبدالله بن علی و مهربانی امام با او، انفاق امام در راه خدا، بخشش پنهانی ایشان، صدقه دادن امام، سفارش یکی از یاران خود به ترس از خدا، گریه نکردن بر مرگ فرزند و...
فصل دوازدهم - سفارش به نماز، حج، روزه، زکات، مطابقت رفتار، صدقه، عاقبت بینی، جلب دوستی، میانه روی در خرج، سپاس بر نعمت، چه باید گفت و چگونه باید گفت، چرا ربا حرام شد، نیکی چگونه تمام میشود، شتاب در برآوردن نیاز مردم، دانش در چهار چیز است، پرهیزگاری بهترین توشه، سعادت چگونه کامل میشود، بخشش چیست، حسرتمندترین مردم در قیامت، عالم بیعمل و...
فصل سیزدهم - شعرهای منسوب به امام.
فصل چهاردهم - شعرهای عربی که در مدح او سرودهاند.فصل پانزدهم - شعرهای فارسی که در مدح او سرودهاند.
فهرست مطالب و منبع ها در پایان کتاب آمده است.
منبع مقاله :
pajuhesh.irc.ir