شناسنامه کتاب:
عنوان: فرهنگ عاشورا
زبان: فارسی
قطع: وزیری
نویسنده: جواد محدّثی
ناشر: نشر معروف
محل چاپ: قم
سال چاپ: 1374
تعداد صفحات: 512 صفحه
عنوان: فرهنگ عاشورا
زبان: فارسی
قطع: وزیری
نویسنده: جواد محدّثی
ناشر: نشر معروف
محل چاپ: قم
سال چاپ: 1374
تعداد صفحات: 512 صفحه
معرفی کتاب:
فرهنگ (فرهنگ نامه یا دایرة المعارف) عاشورا (یا امام حسین(ع)) شامل اطلاعاتی کوتاهی و مستند است که به ترتیب الفباست.«هدف از تدوین این فرهنگ نامه، آن بوده که یک مجموعه یک جلدی، فشرده، دم دست و کاربردی، حاوی لازم ترین دانستنیها پیرامون موضوعاتی که به آن نهضت جاوید چه در عصر حادثه، چه زمان های پس از آن تا امروز مربوط میشود، ارائه گردد.از این رو مدخلهای کتاب که به ترتیب الفباست، اشخاص، گروه ها، جاها، کتابها، اصطلاحات، سنتها، شعائر، تعالیم مکتبی و محورهای دیگر را که به نحوی در ارتباط با فرهنگ عاشور است، شامل میشود». (ص 16).
تنها شباهت این کتاب به دایرة المعارف ها، یکی ترتیب الفبایی اطلاعات آن است و دیگر، ارجاعات آن. به نظر می رسد نویسنده از روی عمد این کتاب را کاملاً در قالب دایرة المعارف ها نگنجاند تا تنها کتابی «برای مراجعه» نباشد، بلکه «برای مطالعه» نیز باشد. از این رو این کتاب خوشخوانتر از دایرة المعارفهاست و آن را به راحتی از آغاز تا پایان میتوان خواند.مدخلهای این فرهنگ، به صدها عدد میرسد و مطالب در پایین هر مدخل، از کمتر از یک سطر تا چندین صفحه است. نویسنده در پایین هر مدخل، تنها به توصیف آن نپرداخته است، بلکه تحلیل و گاه ارزش گذاری نیز کرده است.
مدخلهای کتاب، اشخاص، موضوعات و مفاهیم، مکانها، ابزار و وسایل، حادثهها، اشیا و پدیدهها، اصطلاحات، کتابها و گروهها را دربرمی گیرد. فهرست موضوعی مدخل ها و نیز منابع کتاب، که نزدیک به دویست عنوان است، در پایان کتاب آمده است.گزیدهای از این کتاب با عنوان فرهنگ نامه عاشورا (ویژه دانشآموزان) منتشر شده است. (چاپ اول: قم، نشر معروف، 1375، 216 ص، پالتویی).همچنین این کتاب به اهتمام خلیل زامل العصامی با عنوان موسوعة عاشورا به عربی ترجمه شده است. (چاپ اول: بیروت، دارالرسول الاکرم(ص) و دارالمحجّة البیضاء، 1418).آخرین نکته اینکه این کتاب در سال 1375 توسط ستاد برگزاری شب شعر عاشورا در شیراز به عنوان کتاب سال عاشورایی انتخاب شد.
منبع مقاله :
pajuhesh.irc.ir