معرفی کتاب هادی امت

این مجموعه در قسمت نخست، شامل سه بخش است. در بخش اول، مختصری از زندگانی حضرت امام هادی(ع) آمده است و اینکه ایشان خاستگاه رسالت و نبوت اسلامی بود و مانند دیگر امامان، در زمان امامت خویش،
شنبه، 19 اسفند 1396
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: علی اکبر مظاهری
موارد بیشتر برای شما
معرفی کتاب هادی امت
  معرفی کتاب هادی امت

شناسنامه کتاب:
عنوان: هادی امت )امامت حضرت امام علی النقی(ع)(
موضوع: سیره امام هادی(ع)
زبان: فارسی
قطع: وزیری
تیراژ: 5000
شابک: 8 ـ 022 ـ 529 ـ 964
نویسنده: سید منذر حکیم با همکاری عبدالرزاق صالحی
مترجم/مصحح: کاظم حاتمی طبری
ناشر: مجمع جهانی اهل بیت
سال چاپ: 1385
نوبت چاپ: اول
تعداد صفحات: 364 صفحه

معرفی کتاب:

این مجموعه در قسمت نخست، شامل سه بخش است. در بخش اول، مختصری از زندگانی حضرت امام هادی(ع) آمده است و اینکه ایشان خاستگاه رسالت و نبوت اسلامی بود و مانند دیگر امامان، در زمان امامت خویش، از خلفای عصر خویش بسیار آزار دید. در بخش دوم به اظهار نظرهای دانشمندان و بزرگان اسلام درباره آن حضرت که همه بر بزرگواری و جلالت قدر ایشان اجماع و اتفاق نظر داشتند پرداخته و نظر چند تن از آنها را به عنوان نمونه ذکر کرده است. در بخش سوم جنبه‌هایی از شخصیت امام از جمله بخشندگی، زهد و پارسایی، راهنمایی گمراهان، بر حذر داشتن از طایفه صوفیه، اکرام و بزرگداشت دانشمندان، عبادت و... با ذکر نمونه ها و شواهد بسیاری از افراد و کتب معتبر آمده است.
قسمت دوم کتاب از سه بخش تشکیل شده است. بخش اول به تحلیل مراحل رشد و پرورش امام پرداخته است؛ از جمله نسب، تاریخ ولادت بشارت خاتم پیامبران بر ولادت ایشان، کنیه و القاب حضرت. در بخش دوم به دو مرحله از زندگانی حضرت می‌پردازد: مرحله اول زندگی با پدر گرامی‌اش که همزمان با حکومت خلفایی چون مأمون و معتصم بوده است و مرحله دوم امامت خود حضرت که با خلفایی چون معتصم، واثق، متوکل، منتصر، مستعین، معتز هم عصر بود. در بخش سوم به شرح مختصری از وقایع دوران امامت امام جواد(ع) می‌پردازد، از جمله به ویژگی‌های عصر ایشان و نحوه برخورد ایشان با شیعیان، امام جواد پس از شهادت پدر بزرگوارش، اوضاع سیاسی، ازدواج حضرت جواد با دختر مأمون و تصریح امام جواد بر امامت فرزندش امام هادی(ع) که در چندین روایت و به نقل از کتاب‌های معتبری چون اصول کافی آورده شده است.
قسمت سوم نیز شامل سه بخش است. در بخش اول، به روند رسالت اهل بیت تا زمان امام هادی(ع) پرداخته شده. و نقش امامان معصوم در حفظ نظام اسلامی و رسالت ایشان در تربیت امت و مراحل حرکت امامان و همچنین جایگاه امام هادی(ع) در فرآیند تفسیر فراگیر فرهنگ، دقیق و کاملاً تحلیلی بحث شده است. بخش دوم، زندگانی امام در زمان خلفاست. در این بخش، مختصری از ویژگی‌های خلفا و عملکرد امام در برابر آنها بیان شده، به ویژه در برابر واثق که عقاید مردم را درباره مسئله خلق قرآن تفتیش می‌کرد. از مهم‌ترین بحث‌های این بخش، اعزام امام به سامرا از جانب متوکل عباسی است. از نکات قابل توجه، اشاره به رفتار منصفانه منتصر، خلیفه عباسی با علویان است که فدک را به آل حسین(ع) بازگرداند و زیارت بارگاه امام حسین را آزاد کرد. پس از او مستعین به خلافت رسید که در دوران او، شورش و آشوب‌هایی چون جنبش اردن، جنبش حمص، معرّه و... صورت گرفت. پس از آن نیز در زمان خلافت معتز مردم و به ویژه شیعیان در زیر فشار ظلم و استبداد بودند. در بخش سوم، ویژگی‌های سیاسی، فرهنگی و اقتصادی، دوره امام هادی و جایگاه امام در موقعیت‌های سیاسی و اجتماعی، و آزار و اذیت پیروان اهل بیت، نهضت‌های علویان و چندین مورد از شورش‌ها بررسی شده است.
قسمت چهارم: چهار بخش دارد. بخش اول نیازهای آن عصر است که به دو بخش نیاز جامعه اسلامی و نیاز شعیان تقسیم می‌شود. از جمله نیاز جامعه پرهیز از تحریک حاکمان، و تحریکات فکری و شبهه‌های دینی، هماورد خواهی علمی، نفوذ در دستگاه حکومتی بیان شده است. در بخش دوم نیازهای شیعیان مطرح شده است. ایمن‌سازی شیعیان، آماده کردن مردم برای عصر غیبت، ایمن‌سازی عقیدتی، موضع امام در برابر فرقه‌های دینی، زیارت جامعه کبیره، ایمن سازی تربیتی، علمی، امنیتی و اقتصادی، ایجاد سازمان وکلا و... از جمله نیازهای جامعه شیعی بوده است. مسئله شهادت امام و حضور عوام و خواص در تشییع جنازه حضرت و تدفین ایشان در منزل خویش، از مسائل مهم بخش سوم است. در بخش چهارم به مکاتب علمی و میراث گران‌سنگ امام پرداخته شده که احادیث به جای مانده از ایشان است. میراث ایشان دو بخش است: بخش اول احادیث فراوان به نقل از شاگردان ایشان و بخش دوم میراث تفسیری احکامی، فقهی، تربیتی و اخلاقی است. و بخشی از دعاهای حضرت نیز در پایان کتاب آورده شده است.
تذکر: کتاب دارای دو مقدمه از معاونت فرهنگی مجمع‌ جهانی است.کتاب از چهار قسمت تشکیل شده است و هر قسمت چند بخش دارد. فهرست مطالب در پایان کتاب و منابع به صورت ذکر شده کتاب فصل بندی خاصی ندارد.
منبع مقاله : pajuhesh.irc.ir
 


نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط