نویسنده: صمصام صانعی
این گیاه با گیاه دیگری که آن را قرهقات مینویسند و گونهی دیگری از انگور فرنگی است به کلی متفاوت میباد. قرهقاط گونههای مختلفی دارد که در اینجا به نام علمی و مشخصات مربوط به گونهای از قرهقاط که بیشتر در ایران میروید اشاره شده است.
منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.
نام علمی:
Vaccinium arctostaphylos L.، نام فرانسه Airelle و نام انگلیسی آن Caucasian whortleberry میباشد. نامهای دیگر آن در کتب طب سنتی، سیاه گیله، سیاهدار، قراقاط و قراقاظ نامیده شده است.تیره گیاه:
خلنگ Ericaceaeنوع گیاه:
درختچهمشخصات ظاهری:
درختچهای است به ارتفاع حدود 2 متر گاهی موارد بیشتر و برگهای آن بیضوی، نوکتیز و بدون دمبرگ میباشند. گلهای آن خوشهای، جام گلها استوانهای و رنگ گلها سفید مایل به سبز و در بعضی موارد مایل به صورتی است. میوهاش مدور به ابعاد یک نخود، ارغوانی رنگ و مایل به سیاه میباشد.طبیعت میوه:
طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن سرد و خشک است.رویش جغرافیایی:
اغلب در جنگلهای شمال ایران بخصوص در فومن، طالش، کلاردشت، لاجیم و جنگلهای اسالم به خلخال انتشار دارد. در ضمن در منطقهی قفقاز نیز یافت میشود.بیشتر بخوانید: نوشیدنیهایی برای کاهش وزن
بخش مورد استفاده:
میوه. در ضمن برگ درختچه نیز خواص درمانی دارد.نحوه مصرف:
معمولاً میوه را به صورت خام، پخته یا دم کرده استفاده میکنند و در طب سنتی برای درمان بیماریها نحوه و مقدار مصرف آن را پزشک تشخیص داده و تجویز میکند.خواص درمانی:
کاهنده قند خون و قطع کننده خونریزی سینه، برطرف کننده تورم قولون و ضد اسهال، کاهنده فشار خون و ضد التهاب دهان و حنجره میباشد. در ضمن دم کرده برگ آن نیز ادرارآور و مفید برای ناراحتیهای مزمن مخاطب مثانه و مجاری ادراری است.منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.