نویسندگان: کوهویی لینگ، چوا تانگ کیان، تان چای هون
مترجمان: دکتر حسین حسینزاده، دکتر محسن ایمن شهیدی، دکتر رامین رضایی
مترجمان: دکتر حسین حسینزاده، دکتر محسن ایمن شهیدی، دکتر رامین رضایی
نام علمی (خانواده):
Melaleuca cajuputi Roxb. (Myrtaceae)نام انگلیسی:
Gelam, Paper-bark Tree, Kayu Putehنام فارسی:
ملالوکامشخصات:
Melaleuca cajuputi Roxb. درختی با اندازه متوسط است. تنهی درختهای مسن اینگونه، اغلب پیچ و خمدار است. پوست درخت، قهوهای روشن، پوسته پوسته و پوست کنده است. در درمان زکام، آنفولانزا، سرفه، سوء هاضمه، گوش درد، دندان درد، روماتیسم، دردهای استخوانی، درد عصبی، زخم، سوختگی، خونریزی بعد از زایمان، از 20 تا 40 گرم برگ تازه یا 5 تا 10 گرم برگ خشک شده به صورت جوشانده یا دم کرده استفاده میشود. برگها یک تکه، کمی انحنادار، با 5-7 رگبرگ طولی هستند. گلها سفید رنگ، و بر روی سنبلههای متراکم به وجود میآیند. دانهها بر روی یک نیام تولید میشوند.منشأ:
بومی مناطق گرمسیری آسیا و استرالیا.ترکیبات شیمیایی:
کاجپوتول، سینئول، بتا - پینن، اوژنول، فلاندرن، آلفا-ترپینئول، اوژنتین، ایزواوژنتین، و ترکیبات دیگر.کاربرد در طب سنتی:
در مالزی، از این گیاه برای درمان قولنج و وبا استفاده میشود. همچنین به صورت موضعی برای درمان برفک دهان، عفونت واژینال، آکنه، پای ورزشکاران، زگیل، گزش حشرات، سرمازدگی و تب خال و شپش به کار میرود. از برگ آن، روغن Cajuput استحصال میشود و مردم برمه از آن برای درمان نقرس استفاده میکنند. مردم شبه جزیره هندوچین، روغن Cajuput را برای درمان روماتیسم و درد مفاصل و همچنین به عنوان ضد درد به کار میبرند. از این روغن در اندونزی به صورت موضعی برای سوختگی، قولنج، کرامپ، گوش درد، سردرد، بیماریهای پوستی، دندان درد و زخم استفاده میکنند. تجویز خوراکی این روغن، میتواند باعث تعریق شود و به عنوان محرک و ضد اسپاسم عمل کند. در فیلیپین، از برگ گیاه برای درمان آسم استفاده میشود.بیشتر بخوانید: روغن درخت چای برای تبخال
آثار دارویی:
ضد باکتری.مقدار مصرف:
در درمان زکام، آنفولانزا، سرفه، سوء هاضمه، گوش درد، دندان درد، روماتیسم، دردهای استخوانی، درد عصبی، زخم، سوختگی، خونریزی بعد از زایمان، از 20 تا 40 گرم برگ تازه یا 5 تا 10 گرم برگ خشک شده به صورت جوشانده یا دم کرده استفاده میشود.عوارض جانبی:
ممکن است درماتیت تماسی اتفاق بیفتد. ممکن است در اثر مصرف موضعی روغن بر روی پوست صورت شیرخواران یا بچههای کوچک، اسپاسم دهانه حنجره یا اسپاسم راههای تنفسی یا حملات شبه اسپاسم اتفاق بیفتد.مسمومیتزایی:
در صورت مصرف دوزهای بیش از حد روغن Cajuput (بیش از 10 گرم) به دلیل محتوای سینئول زیادی که دارد، ممکن است مسمومیت مرگبار اتفاق بیفتد. علائم مسمومیت شامل کاهش فشار خون، اختلال گردش خون، کلاپس و نارسایی تنفسی میباشد.موارد منع مصرف:
در بیماری شدید کبدی و در صورت وجود التهاب در دستگاه گوارش یا مجاری صفراوی، به صورت خوراکی مصرف نشود. فرآوردههای روغن Cajuput نباید بر روی صورت شیرخواران و بچههای کوچک به کار برده شوند.پینوشت:
برای مشاهده پینوشتهای این کتاب به منبع مقاله مراجعه شود.
منبع مقاله :لینگ، کوهویی - تانگ کیان، چوا - چای هون، تان؛ (1392)، راهنمای گیاهان دارویی: مصور و با رویکرد علمی و دارویی، مترجمان: حسین حسینزاده - محسن ایمن شهیدی، رامین رضایی، مشهد: بنیاد پژوهشهای آستان قدس رضوی، چاپ اول.