حفظ قرآن در خواب يا خواب در خدمت قرآن

شايد شما هم عناوين فوق را شنيده يا خوانده باشيد . اما به راستي قضيه چيست ؟ آيا واقعاً مي توان قرآن را به راحتي و بدون صرف وقت ، در خواب حفظ کرد ؟ اگر سابقه اين مطلب را بخواهيم پي بگيريم ، ريشه آن با همين عنوان در همين چند ماهه اخير مطرح شده و آن هم با برداشت از طرح «يادگيري انگليسي در خواب ».طرفداران اين نظريه معتقدند با شنيدن لغات و جملات انگليسي در خواب همراه با ترجمه فارسي آنها ، مغز همراه با جرياناتي مثل سوپر استريو ديناميک يا آلفا و ...
چهارشنبه، 7 مرداد 1388
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
حفظ قرآن در خواب يا خواب در خدمت قرآن
حفظ قرآن در خواب يا خواب در خدمت قرآن
حفظ قرآن در خواب يا خواب در خدمت قرآن


 

نويسنده: داود قاسمي




 

قرآن را به راحتي در خواب حفظ کنيد !
 

روش جديد حفظ قرآن در خواب را امتحان کنيد !
شايد شما هم عناوين فوق را شنيده يا خوانده باشيد . اما به راستي قضيه چيست ؟ آيا واقعاً مي توان قرآن را به راحتي و بدون صرف وقت ، در خواب حفظ کرد ؟
اگر سابقه اين مطلب را بخواهيم پي بگيريم ، ريشه آن با همين عنوان در همين چند ماهه اخير مطرح شده و آن هم با برداشت از طرح «يادگيري انگليسي در خواب ».طرفداران اين نظريه معتقدند با شنيدن لغات و جملات انگليسي در خواب همراه با ترجمه فارسي آنها ، مغز همراه با جرياناتي مثل سوپر استريو ديناميک يا آلفا و ... اين اصوات را در خواب تشخيص مي دهد و به حافظه مي سپارد . آنگاه در روز شما به راحتي همان کلمات را تشخيص داده و متوجه معنايشان مي شويد ؟
آيا اين مطلب درست است يا خير ؟ تاکنون چند نفر به اين طريق انگليسي را فرا گرفته اند ؟ جداي از پاسخ اين سوال ، طراحان حفظ قرآن در خواب هم همين شيوه را دست مايه کارخود قرار داده اند .اما واقعيت چيست ؟
ساليان متمادي است که وجود ضمير ناخودآگاه در مغز انسان ثابت شده است . قسمتي از ذهن کاملاً در اختيار حافظه ارادي انسان نيست ، بلکه عملکردي مستقل دارد .در واقع منبع و ماخذ بسياري از نظريات روان شناسي همين بخش است .توضيح بيشتر را با اين مثال مي توان بيان کرد : در آزمون ها و امتحانات بسيار اتفاق مي افتد که شما وقتي براي بار اول هر سوال را مي خوانيد ، قسمتي از جواب يا همه آن را به ياد نمي آوريد ؛ اماپس از مدتي در مرتبه ي دوم که سؤالات را مرور مي کنيد ، جواب به صورت کامل و شفاف برايتان آشکار مي شود . هنگام حل جدول هم همين طور است . معمولاً مرور دوم يا سوم ما را به پاسخ مي رساند . اما چرا ؟
اگر جواب را فراموش کرده ايم ، يادآوري مطلب فراموش شده در مرتبه ي دوم چگونه صورت مي گيرد ؟
محققان معتقدند ، ذهن از 2 بخش ، آگاه و ناخودآگاه تشکيل شده است . در فراگيري و حفظ هر چيز ، کل مطالب 2 بار نسخه برداري مي شود : يکي خودآگاه و ديگري در ناخودآگاه ذهن .
حال قسمت خودآگاه که کاملاً تحت اختيار اراده انسان است ، گاهي به دليل مشغله بسيار يا درگيري هاي ذهني متعدد ، دچار فراموشي موقت يا عقب زدگي دانسته ها مي شود .در اين هنگام ، قسمت ناخودآگاه ، ذهن پيامي را از مرکز کنترل حافظه دريافت مي کند و آنچه مورد نياز قسمت خودآگاه مي باشد را جستجو کرده و به قسمت خودآگاه منتقل مي کند .
اين بحث کاملاً علمي ، سالهاست که ثابت شده است و محققان از اين نوع فعاليت حافظه بهره برداري مي کنند .
پس فعاليت قسمت ناخودآگاه در يادگيري و يادآوري محفوظات و دانسته ها بسيار موثر است .حال چگونه از اين قدرت ذهن براي يادگيري بهتر و آسان تر استفاده کنيم ؟
قسمت ناخودآگاه ذهن شب ها بسيار فعال تر است . خصوصاً نيم ساعت اولي که انسان تازه خوابيده و قسمت شنيداري بدن هم هنوز فعاليت خود را به طور کامل حفظ کرده است .در اين هنگام هرچه را در اين بخش تشکيل مي دهد ؛ لذا شما يک نسخه پشتيبان بسيار قوي و متفن براي محفوظاتتان داريد . آنچه در روز مي آموزيد يا حفظ مي کنيد اگر در شب قبل ، آن را شنيده باشيد ، قطعاً يادگيري آن آسان تر خواهد بود .
به تازگي با بازسازي مجازي مغز و بررسي کنش و واکنش هاي الکتريکي نرون ها تحقيقاتي انجام شده که ثابت کرده است ، حفظ و فراگيري در شب بهتر از روز انجام مي شود ، چرا که ذهن در شب از افکار مزاحم خالي است ، اما در روز درگير افکار متعدد بوده و با توليد هورمون هاي مزاحم تمرکز ، مانند کريستول در کار فراگيري مغز گسستگي ايجاد مي شود .
در هر صورت در شب ، خصوصاً در ساعات اوليه خواب، که هنوز گوش و چشم انسان سنگين نشده است ، به لحاظ فعاليت بيشتر قسمت ناخودآگاه و دوري مغز از افکار مزاحم و درگيري روزمره ذهن ، حفظ و فراگيري بهتر انجام مي شود . لذا بر کار شبانه فراگيري و حفظ تاکيد بسيار مي شود .
چگونه خواب چنين اثري نداشته باشد با اينکه خداوند در قرآن کريم در آيه ي 23 از سوره ي روم مي فرمايد : و من آياته منامکم بالليل و النهار و ابتغاوکم من فضله .
در اين آيه ،خواب در شب يا روز ، نشانه اي از نشانه هاي الهي شمرده شده است که بايد در آن انديشيد . در پايان آيه هم مي فرمايد : ان في ذلک لآيات لقوم يسمعون . آيا بين شنيدن و خواب و مغز که مرکز انديشيدن است ، ارتباطي وجود ندارد ؟
پس چرا در آيه بين هر 3 (خواب ـ آيه بودن خواب که جاي انديشه دارد ـ استماع و شنيدن )ارتباط ايجاد شده است و خواب را نشانه و آيه براي کساني قرار داده که شنوا هستند .
بله ممکن است کسي اين ارتباط را نپذيرد ، ولي در کلام خداي حکيم ، هيچ چيز بي حکمت نيامده است .
با عنايت به مطالب فوق ،محققان و دانشمندان به اين نتيجه رسيده اند که اثر استماع هنگام خواب ، در فهم و درک و به خاطر سپاري بسيار زياد است .
حال ، ببينيم ، چگونه بايد از اين مزايا و هديه الهي استفاده کنيم ؟
1 ـ مرور و حتي حفظ را 2 تا 3 ساعت قبل از ساعت خواب انجام دهيم .
2 ـ هنگام خواب ، نوار درس جديدي که مي خواهيم فردا حفظ کنيم ، را در ضبط صوت گذاشته و با صدايي آرام و زمزمه وار گوش کنيم تا به خواب رويم . البته مدت اين استماع لازم نيست بيش از نيم ساعت باشد ؛ همين طور مي توانيم نوار جزئي را که فردا مي خواهيم مرور يا مباحثه کنيم را به همين شکل گوش دهيم .
3 ـ براي کودکان هم حتي قبل از سنين مدرسه مي توان ، نوار جزء 30 را به همين شکا برايشان برنامه ريزي کرد .
4 ـ استفاده از بالشتک هاي کوچکي که به اسم بالشتک قرآني عرضه مي شوند و به همين منظور تهيه شده اند ، يعني يک بلندگوي کوچک درون خود دارند ، را سفارش نمي کنيم ؛ زيرا اغلب آنها از مواد بهداشتي تهيه نشده اند . بلندگوي آنها نيز استاندارد نيست . اندازه اين متکاها هم مناسب نمي باشد . به جاي آن از ضبط صوت ، اما با صداي آرام استفاده کنيد .
5 ـ روز خصوصاً اول وقت ، به لحاظ فعال بودن قسمت ناخوداگاه و نيز درگير نشدن ذهن يا مسائل روزانه و همچنين استراحت شبانه سلول هاي مغز ، براي حفظ و مرور بسيار مناسب است .
با توجه به کل مطالب عنوان شده ، به هيچ عنوان نمي توان نقش فعاليت شبانه مغز را در فراگيري بهتر انکار کرد ، اما اغراق در اين مساله هم جايز نيست . نبايد گفت آن چه در شب شنيده مي شود ، بلافاصله در حافظه طولاني مدت ما ذخيره مي شود ؛ بلکه بدون سعي و تلاش چيزي به دست نمي آيد :و ان ليس للانسان الا ما سعي نجم / 39
فقط بايد از ظرفيت هاي ذهن و حافظه خوب استفاده کرد تا بهره وري بهتر و ماندگاري طولاني تر را در محفوظات خود شاهد باشيم .
منبع:ماهنامه قرآني ،آموزشي نسيم وحي،شماره 8



 



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط