مرد میتواند نکاح را فسخ کند اگر...
اگر زن یکی از 7 عیب زیر را داشته باشد مرد میتواند عقد را فسخ کند:1. دیوانگی (جنون امری عرفی است و در بعضی روایات آمده کسی که اوقات نماز را تشخیص ندهد. طبق قانون اختلال عقل آن است که شخص در انجام وظایف عادی و معمولی روزانه خود نامتعادل شده و اعمال بدون هدف از او سر بزند.)
2. بیماری خوره یا جذام
3. بیماری برص
4. کوری
5. شَل بودن (به طوری که در راه رفتن این عیب آشکار باشد)
6. افضا شدن (یعنی مسیر ادرار و حیض و یا حیض و مدفوع او یکی باشد و امکان آمیزش جنسی وجود نداشته باشد)
7. وجود گوشت، استخوان یا غدهای که مانع نزدیکی شود
اگر یکی از این موارد در زن وجود داشته باشد مرد میتواند بدون نیاز به طلاق، عقد را فسخ کند.
زن میتواند نکاح را فسخ کند اگر...
اگر مرد یکی از 4 عیب زیر را داشته باشد زن میتواند عقد را فسخ کند:1. دیوانگی (فراموشیهای سریع الزوال، بیهوشیهای ناشی از هیجانات ناگهانی و نیز بیماری صرع (غش) جنون محسوب نمیشود)
2. نداشتن آلت مردانه
3. ناتوانی از نزدیکی جنسی
4. کشیده بودن بیضهها
نحوه فسخ عقد
برای فسخ عقد مرد یا زن باید بگوید: «من عقد را فسخ کردم یا به هم زدم.» که البته میتواند این جمله را به هر زبانی بگوید. لازم به یادآوری است که ثبت فسخ عقد پس از صدور حکم مربوط از سوی دادگاه الزامی است و اگر ثبت نشود باعث میشود که متخلف به جزای نقدی درجه پنج (بین 80 تا 180 میلیون ریال) و حبس تعزیری درجه هفت (از 91 روز تا 6 ماه) محکوم شود.
فسخ عقد در صورت پنهان کردن عیوب
اگر زن در موقع خواستگاری عمده معایب خود را بپوشاند و خود را غیر از آنچه هست نشان بدهد مصداق تدلیس است و شوهر پس از اطلاع حق فسخ دارد.
تکلیف مهریه بعد از فسخ عقد
اگر مرد به یکی از دلایلی که عنوان شد عقد را فسخ کرد بر اساس قانون اگر قبل از شروع زندگی زناشویی فسخ انجام شود زن مهریهای نمیگیرد و در غیر این صورت مهریه به زن تعلق میگیرد مگر اینکه مرد به خاطر تدلیس زن ازدواج را فسخ کرده باشد.اگر زن به یکی از دلایلی که عنوان شد عقد را فسخ کند در این صورت شوهر باید نصف مهریه او را بپردازد.
عیبهای قابلدرمان
اگر زن یکی از عیوب بالا را داشته باشد اما قابل درمان بود و زن با هزینه خودش اقدام به درمان کرد مرد اجازه فسخ عقد را ندارد.اگر زن یکی از این عیوب را داشته ولی قبل از عقد آن را برطرف کرده مرد حق فسخ عقد را ندارد.
خیر حق فسخ ندارد.
حق فسخ عقد در بیماریهای جدید
بیماریهای جدید مانند ایدز در صورتی که واقعاً مخل روابط زناشویی باشد حق فسخ ثابت است.اگر بعد از عقد متوجه شود که همسرش ایدز دارد، عقد قابل فسخ است اما احتیاط آن است که زن با اجازه حاکم شرع خود را مطلقه کند.
اگر در زمان عقد شرط بکارت قید شده باشد میتوان فسخ کرد. در شرایط کنونی شرط بکارت به عنوان یک شرط ضمنی و از پیش توافق شده است.
بعضی بیماریها هستند که در اثر ابتلای یکی از زوجین به آنها نمیتوان عقد را فسخ کرد:
1. بیماری صرع یا غش کردن
2. بیماریهای روحی
3. سوختگی یا ضخیم بودن پرده بکارت در صورتی که با جراحی حل شود
4. بیماری ام اس
5. عوارض مادرزادی ظاهری
6. زودانزالی در مردان
فسخ عقد موقت
ظاهراً این عیوبی که نام برده شد شامل عقد موقت هم میشود.
جمع بندی
همانطور که گفته شد ابتلا به بعضی بیماریها میتواند حق فسخ را به طرف مقابل بدهد. حق فسخ بر خلاف طلاق تشریفات خاصی ندارد و فقط باید کلامی به زبان جاری شود که معنی فسخ را بدهد. اما طبق قانون باید این فسخ عقد ثبت بشود.منبع: سایت ستاره