چای سیلان
شاید با نام چای سیلان آشنا نباشید. احتمالا سیلان، نام رسمی سریلانکا تا سال ۱۹۷۲ را نشنیده اید. تولید چای در این کشور بی نظیر است و بالغ بر ۱/۵میلیارد فروش چای دنیا را دارد. زمین و رطوبت سریلانکا از عوامل اصلی برای کشت چای است.سه نوع چای سیلان وجود دارد :سیاه،سبز و سفید.
شما می توانید چای سیلان را در سراسر دنیا پیدا کنید،اما خیلی ها تصورشان از چای سیلان همان چای سیاه معمول قدیمی است. چای سیاه سیلان رایج ترین نوع است و طعم ملایمی دارد و یادآور میوه مرکبات است.
چای سبز سیلان طعم تیز تری نسبت به چای سیاه دارد و از آنجایی که فراوری نشده است بالاترین میزان آنتی اکسیدان را داراست. و در نهایت چای سفید سیلان گران ترین و کمیاب ترین چایی است که کشت می شود. فراوری آن دستی انجام می شود و در آفتاب خشک می شود و طعم شیرین تر و مطبوع تری نسبت به دو نوع دیگر دارد.
اصولا هر چای که از سریلانکا صادر شود،چای سیلان نامیده می شود و در سراسر جهان بخاطر داشتن مقادیر بالایی پلی فنولیک تحسین می شود.
گفته می شود چای سیلان بدن را گرم می کند و نسبت به چای های دیگر موجود در بازار طعم و عطر قوی تری دارد.
ترکیبات فلاونویید، آنتی اکسیدان و پلی فنولیک آن،درمان امراض و دردهای مختلف است و حتی مصرف موضعی آن برای برخی از ناراحتی ها موثر است.
خواص چای سیلان
کاهش وزن
یکی از بهترین نکات راجع به چای سیلان،توانایی آن در تحریک متابولیسم، و درنتیجه کمک به کاهش وزن است.با تسریع متابولیسم، حتی اگر رژیم خاصی را رعایت نکنید یا تغییری در سبک زندگی خود ایجاد نکنید،بدن شما بطور طبیعی چربی را سریع تر می سوزاند. یعنی با مصرف صبحگاهی چای سیلان ، متابولیسم بدن شروع به کار کرده و انرژی بیشتری برای فعالیت های بیشتر خواهید داشت و متعاقبا کالری بیشتری می سوزانید.
تقویت ایمنی
چای سیلان به ارتقا سلامت بدن کمک می کند. مصرف آن مدت پاسخ سیستم ایمنی به پاتوژن ها و عوامل خارجی را بیشتر می کند و بدن آمادگی بهتری برای مبارزه با بیماری ها پیدا می کند.همچنین آنتی اکسیدان های موجود در چای سیلان از استرس اکسیداتیو و رادیکالهای آزاد بدن کم می کند و موجب تمرکز سیستم ایمنی بر عوامل مهم تر می شود. برای مثال سیستم ایمنی فرصت بیشتری برای حفاظت بدن در برابر عفونت ها پیدا می کند.
حفاظت از قلب
چای سیلان مقدار قابل توجهی پتاسیم دارد که از عناصر حیاتی سلامت قلب است. پتاسیم همانند یک منبسط کننده عمل می کند.بدین معنا که از فشار رگ ها می کاهد و فشارخون به حالت نرمال می رسد و از فشار وارد بر قلب کاسته می شود. اگر روز را با مصرف یک فنجان چای سیلان به همراه یک میوه غنی از پتاسیم مانند موز آغاز کنید، سلامت بلند مدت قلب خود را تضمین کرده اید.
افزایش انرژی
در گذشته سریلانکا یکی از تولید کنندگان عمده کافئین بشمار می رفت،اما در حال حاضر بخش عظیمی از زیر ساخت ها به تولید چای تغییر یافته اند.چای سیلان و قهوه سریلانکا ویژگی مهمی به اشتراک می گذارند-کافئین.
کافئین این چای گیرایی و تمرکز ذهن را ارتقا می دهد و افت انرژی صبحگاهی را از بین می برد. حتی اگر بطور منظم، روزی ۲یا۳ فنجان چای بنوشید، دچار مشکلات مصرف کافئین قهوه نمی شوید.
سلامت پوست
برخی از آنتی اکسیدان های موجود در چای سیلان از فعالیت استرس اکسیداتیو سلول های پوست جلوگیری می کند و بدین ترتیب از نابودی کلاژن جلوگیری می کنند. کلاژن برای کشسانی پوست بسیار مهم است، علی الخصوص از بروز چروک جلوگیری می کند و پوست را محکم و قوی نگه می دارد.با جلوگیری از استرس اکسیداتیو می توانید از پیری زودرس پیشگیری کنید؛از شر چروک های اذیت کننده خلاص شوید و پوستی سالم و فاقد لک داشته باشید.
برطرف کردن سنگ کلیه
بر اساس تحقیقات، مصرف چای سیاه احتمال پیشرفت سنگ کلیه را کم می کند. چنین خاصیتی بخاطر کافئین و آنتی اکسیدان این چای خوشمزه و مفید است.
تنظیم علائم دیابت
مصرف چای سیلان موجب کاهش سطح گلوکز می شود. با تنظیم گلوکز و انسولین بدن، از افت و خیز ناگهانی که مشکل اصلی افراد دیابتی است،جلوگیری می شود.
جلوگیری از بیماری های مزمن
انواع مختلف آنتی اکسیدان های چای سیلان می تواند به روش های زیادی به سلامت بدن کمک کند. مخصوصا تیافلاوین و تیاروبیژن چای مستقیما با گسترش سرطان مقابله می کند و از جهش سلولی و استرس اکسیداتیو جلوگیری می کند.برای جلوگیری از بیماری های مزمن مانند سرطان،چای سیلان می تواند خط دفاعی خوبی برای ارتقا پاسخ سیستم ایمنی باشد.
احتیاط
بخاطر کافئین موجود در چای، مصرف چای سیلان به زنان باردار توصیه نمی شود. مصرف کافئین موجب بروز عوارض در بارداری می شود و جنین درون رحم نمی تواند کافئین را هضم کند.علاوه بر این، اگر دچار اضطراب هستید،افزودن کافیین به برنامه غذایی بهترین گزینه ممکن نیست. گرچه مصرف مقدار کمی کافئین در برطرف کردن برخی از عوامل استرس زا کمک می کند.
قبل از افزودن درمان گیاهی جدید به رژیم یا برنامه غذایی، با پزشک خود مشورت کنید.
منبع: سایت راستینه