فرایند تکوین معرفت بشری
فلسفه تعلیم و تربیت همچون سایر عرصه های معرفت بشری، با فلسفه ورزی در مورد مسائل تعلیم و تربیت در تلاش است تا مسائل و موضوعات مطرح در این حوزه را در ژرف ترین لایه های فلسفی مورد واکاوی قرار دهد
سهشنبه، 16 مهر 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
از نگاه عالم، داستان معرفت به گونهای دیگر نگاشته میشود. از این منظر، فرایند تکوین معرفت بشری در محور قرار دارد و محصول آن کمتر مورد توجه است. در این منظر، علم ساخته عالم است و حاصل نحوه برخورد وی با واقعیت است. ساختنی بودن علم نیز، در بررسی های معرفت شناختی معاصر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. بیشتر اندیشمندان در این بررسی ها تمایل دارند علم را ساختنی بدانند نه اکتشافی. از جمله تلاش ریچارد رورتی در آثار خویش از جمله احتمال، طعن ورزی و همبستگی اجتماعی (۱۹۸۹) بر آن است تا آدمی را از حالت انفعالی کشف، به حالت فعال خلق رساند و به وی این باور را ارزانی کند که صرف نظر از محیط واقعی، حقیقت را نه امری مکنون و گنجینهای ثابت که باید کشف شود، بلکه امری متغیر، تاریخی و احتمالی بنگرد که باید خلق شود(سجادیه، ۱۳۸۴). تامس کوهن (۱۹۷۰) نیز با طرح الگوهای کلان علمی(پارادایم ها) و نقش علم هنجارین در هدایت فعالیتهای دانشمندان، معتقد است، جریان علم، بیشتر از اظهارات اندیشمندان متأثر است تا از واقعیت. در مقابل، بسیاری دیگر از اندیشمندان با طرح انتقاداتی از این دیدگاه، ضمن انکار رئالیسم خام در باب مطابقت علم با واقع، مطابقت ملایم را پذیرفته اند. به نظر می رسد در عین اذعان به اهمیت ساختنی بودن علم، نمی توان آن را جایگزین اکتشافی بودن علم دانست، زیرا این جایگزینی، علم را به حدی ذهنی می گرداند که از پشتوانه های عینی برخوردار نخواهد بود (باقری، ۱۳۸۲). بنابراین به طور کلی میتوان گفت علم در عین حال که در پی کشف واقعیت های موجود است، به همان اندازه برساخته ذهن دانشمندان و آمیخته با مبانی متافیزیکی آنهاست. در این میان، هر متافیزیکی با نگریستن جهان از منظری خاص، چارچوب های متفاوتی را در اختیار عالم قرار میدهد و سبب می شود تا سازه هایی که وی برای به دام انداختن واقعیتها می سازد، شکل ویژه ای داشته باشند. بنابراین، نوع رویکرد متافیزیکی اندیشمندان، در تعیین مؤلفه های روش پژوهشی آنها تأثیر می گذارد و به همین دلیل، ظهور رویکردهای جدید، منجر به ظهور روشهای جدید می شوند.
در سالهای اخیر و پس از انگاره اثبات گرا، که روشهای کمی را تنها روشهای معتبر علم ورزی میدانست و نیز با روی صحنه آمدن دیدگاه های تفسیری، انتقادی و پساساختارگرایانه، رویکردهای دیگری در بررسی پدیده های اجتماعی پا به عرصه علم ورزی نهاده اند که به طور عام با عنوان رویکردهای کیفی شناخته میشوند. هر یک از این رویکردها در دامان متافیزیکی خاص و فضای معرفت شناختی ویژهای تکوین یافته اند. این رویکردها در تلاشند تا بر اساس مبانی معرفت شناختی و هستی شناختی خویش، واقعیت را از منظری ویژه مورد ارزیابی قرار دهند و جنبه های نادیده آن را افشا نمایند.
فلسفه تعلیم و تربیت همچون سایر عرصه های معرفت بشری، با فلسفه ورزی در مورد مسائل تعلیم و تربیت در تلاش است تا مسائل و موضوعات مطرح در این حوزه را در ژرف ترین لایه های فلسفی مورد واکاوی قرار دهد و برای معضلات این حوزه، راهکارهایی اساسی ارائه کند. اما فلسفه ورزی در باب مسائل و معضلات فرهنگی اجتماعی، همواره تابعی از تلقی معطوف به ماهیت این تأمل است. این که فلسفه ورزی چیست و چگونه صورت می گیرد، مؤلفه ای است که نوع نگاه فلسفی به تعلیم و تربیت را تعیین می کند (باقری، ۱۳۷۵).
در سالهای اخیر، پاسخهای گوناگونی که به ماهیت فلسفه ورزی و چگونگی آن داده شده، فلسفههای تعلیم و تربیت متعددی را ایجاد کرده است که هر کدام از منظری ویژه، با پیش فرض هایی منحصر به فرد و در چارچوبی خاص مسائل تعلیم و تربیت را مورد مداقه فلسفی قرار میدهند. رشد جریان پژوهش در فلسفه تعلیم و تربیت کشور نیز، منوط به شناخت این فلسفه ها و تحلیل مسائل تعلیم و تربیت از زوایای مختلف و دستیابی به نتایج متنوع فلسفی است. استفاده از روشهای مختلف سبب خواهد شد مسائل تربیتی از زوایای گوناگون بررسی شوند و از منظرهای متعدد مورد مداقه قرار گیرند و همین امر می تواند به ارائه راهکارهای سنجیده تر و جامع تر منتهی شود.
همچنین گره خوردن تعلیم و تربیت با مؤلفههای مختلف، پیچیدگی واقعیت رخداده در آن و تنوع موقعیت ها و موضوعات مطرح در آن، ما را بر آن می دارد تا در واکاوی مسائل آن از اعتماد صرف به روشهای تحقیق موجود فراتر رویم و روشهای پژوهشی متعدد و متنوعی را به کار گیریم. ادعای بسیاری از اندیشمندان معاصر آن است که قالب روشهای کمی به تنهایی قادر به رصد همه زوایای پیدا و پنهان امر تربیت و مسائل مربوط بدان - انسان و دانش - نیست و برای به دام انداختن این جنبه های تاریک، باید به روش های دیگری اندیشید. سازه ای بودن واقعیت های عرصه تعلیم و تربیت و ظهور روش های تفسیرگرایانه، تحلیلی و پساساختارگرایانه در عصر حاضر، پاسخی به همین نیاز اساسی به شمار می رود.
منبع: تبارشناسی و تعلیم و تربیت، نرگس سجادیه، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ اول، تهران1394
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
مؤلفههای تفکر فوکویی
سهشنبه، 16 مهر 1398
تحلیل تبارشناسی نیچهای
شنبه، 27 مهر 1398
نقش والدین در تربیت فرزند(بخش دوم)
شنبه، 6 بهمن 1397
محبت والدین به فرزندانشان
دوشنبه، 1 بهمن 1397
نهادینه کردن دینداری در کودکان( بخش اول)
يکشنبه، 9 دی 1397
دروغگویی کودکان( بخش اول)
چهارشنبه، 5 دی 1397
نفش تنبیه و تشویق در تربیت کودکان(بخش دوم)
پنجشنبه، 15 آذر 1397
نفش تنبیه و تشویق در تربیت کودکان(بخش اول)
پنجشنبه، 15 آذر 1397
تفاوت دو پادشاه کوچک در خانه
چهارشنبه، 30 آبان 1397
تفاوت دو پادشاه کوچک در خانه
چهارشنبه، 23 آبان 1397
تازه های مقالات
نماز کن فیکون روز جمعه چگونه خوانده می شود؟
کالری نان چند غله چقدر است؟
چگونه به خداى نادیده ایمان بیاوریم ؟
خطای آدم تقاص بشر
آشنایی با آداب و رسوم جالب شب یلدا در قزوین
قد و وزن و دور سر نوزاد 9 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 12 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 11 ماهه
چالش هایی که خانوادهها در تربیت فرزندان نسل زد با آن مواجه هستند
آداب و رسوم جالب شب یلدا در مشهد
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
داستان امالبنین
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
اختراعات آلبرت انیشتین
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
مهم ترین خواص هویج سیاه
پیش شماره شهر های استان تهران
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
هوسهای نفتی ترامپ در سوریه
قاب متفاوتی از دیدار صبح امروز اقشار مختلف بانوان با رهبر انقلاب
حاشیههای دیدار هزاران نفر از زنان و دختران با رهبرانقلاب
آخرین وضعیت تامین سوخت نیروگاهها
سنگین ترین محموله تاریخ صنعت فضایی ایران پرتاب شد!
وقتی کارشناس آمریکایی مناظره پخش زنده را ترک میکند!
بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار اقشار مختلف بانوان
بیان دیدگاه و نظرات | خانم مریم سهرابی، برگزیده جشنواره کشوری قصهگویی
بیان دیدگاه و نظرات | خانم فاطمه رایگانی، دکتری فلسفه دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)
بیان دیدگاه و نظرات | خانم سمیرا خطیبزاده، عضو هیئت علمی دانشگاه بینالمللی سوره
بیان دیدگاه و نظرات | خانم فاطمه ترابی، معاون علمی مرکز مطالعات و تحقیقات زنان دانشگاه تهران
بیان دیدگاه و نظرات | خانم عائده سرور، مادر دو شهید، از لبنان
این سوپرگل از گارناچو به اورتون برنده جایزه پوشکاش شد!
ریشه کلمه «کلاهبردار» در زبان فارسی از کجا آمده است؟
وحیدی: ما نباید در تله جنگ روانی دشمن قرار بگیریم