تأثیرات فرهنگی اینترنت بر دانشجویان
فضای مجازی پدیدهای است که به عنوان سایه فضای واقعی از طریق متمرکز ساختن و جابجایی اطلاعات توانایی این امر را دارد که فعالیت ها و ساختارهای واقعی را شبیه سازی کند و از طریق اثرگذاری بر فضای واقعی حیات انسانها ایفای نقش کند.
شنبه، 2 آذر 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
نکته مهم این است که تمیز میان کارکردهای مثبت و کژکارکردهای فضای مجازی دشوار است، در مقاله حاضر تلاش خواهد شد تا تأثیرات عمومی شدن استفاده از اینترنت را در میان دانشجویان کوی دانشگاه تهران بررسی نماییم. کوی دانشگاه تهران به دلیل حضور دانشجویان پسر از مناطق مختلف و از طرف دیگر به دلیل استعداد و هویت نخبگی ساکنان آن دارای ویژگی ممتازی است و نتایج حاصل از پژوهش «تأثیرات اینترنت بر دانشجویان کوی دانشگاه تهران» می تواند به الگوی تحلیلی قابل اعتنایی پیرامون تأثیرات اینترنت در عناصر هویتی سطوح مختلف از نخبگان دانشگاهی جامعهایران مورد توجه قرار گیرد. ایده مقاله این است که فضای مجازی عمومی شده در کوی دانشگاه تهران منجر به متساهل شدن» دانشجویان نسبت به عناصر و شاخصه های محلی خود شده و از طرفی هم روحیه مقایسه گری» و نگاه تطبیقی نسبت به هویت ها و فرهنگهای فراملی را افزایش داده است. این مقاله براساس روش تحلیل مصاحبه تخصصی(دلفی) و با حجم ۵۰ نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد صورت گرفته است.
پیدایش شبکههای اینترنت و فضای مجازی به عنوان محصول آن، نماد پیشرفت علم و فن آوری به شمار می رود که کشورهای قدرتمند در تولید و گسترش آن در سطوح کلان نقش آفرین هستند و در عرصه های مختلف حیات انسانها تأثیر گذار می باشد. فضای مجازی پدیده ای نوظهور و پویا می باشد که قابلیت پذیرش و انجام بخش های عمده ای از نیازها، فعالیت ها و شئونات مختلف زندگی اجتماعی، سیاسی و امور حکومت داری را تحت الشعاع خود قرار می دهد. در واقع فضای مجازی پدیده ای است که به عنوان سایه فضای واقعی از طریق متمرکز ساختن و جابجایی اطلاعات توانایی این امر را دارد که فعالیت ها و ساختارهای واقعی را شبیه سازی کند و از طریق اثرگذاری بر فضای واقعی حیات انسانها ایفای نقش کند. مقاله حاضر در صدد است تابه این سؤال پاسخ دهد که بهره گیری از فضای مجازی چه تأثیراتی بر هویت ملی دارد؟ در این راستا فرضیه تحقیق را به این صورت بیان می کنیم که «به نظر می رسد فضای مجازی توأمان زمینه های تهدید و فرصت را برای هویت ملی به همراه دارد. امروزه با پیشرفت های روزافزون تکنولوژی های جدید ارتباطی در صحنه های جهانی ما شاهد بروز چالشهای مختلفی در زندگی اجتماعی، سیاسی و حکومتی هستیم؛ از جمله این موارد می توان به چالشهای هویت ملی در عرصه فضای مجازی، و مواردی چون: فرهنگ گریزی های بومی، ایجاد بحرانهای قومی در جوامعی که از تنوع فرهنگی برخوردارند، تهدیدهایی علیه اصالت زبان ملی یک کشور، تهدیداتی که ممکن است متوجه هویت دینی افراد گردد و به طور کلی تقابل های فرهنگی با ابزارهای نو اشاره کرد و هم چنین از سویی دیگر شاهد تسریع و تسهیل دسترسی به خدمات و نیازها در مقیاس های مختلف جهانی و ملی و محلی هستیم. مقاله حاضر با رویکردی توصیفی و تحلیلی و با روش کتابخانهای و استفاده از یافته های اینترنتی سعی در مطالعه این مسأله دارد؛ و تأثیر جنبه های مختلف فضای مجازی بر هویت ملی را مورد واکاوی قرار میدهد.
در تمام جوامع انسانی همواره ساخت فرهنگی جنسیت، تکوین مجموعه ای از پندارها و انگاره های فردی و اجتماعی درباره رفتارهای مناسب زنانه و مردانه را سبب می شود که در شرایط زمانی و مکانی متفاوت، متغیر هستند. بنابراین این نوع هویت هم برخاسته و متأثر از شرایط اجتماعی و هم متأثر از نگاه فرد به خویشتن براساس ایده آل سازی ها و ابزارهایی است که جامعه یا خود فرد از من خویش بنا می کند. در پی گسترش فن آوریهای نوین ارتباطی - اطلاعاتی و توسعه فضای مجازی، توجه به سهم آن در تغییر قواعد حاکم بر تعامل انسانها و نگرش آنان به جنسیت خود از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این راستا سؤال اصلی پژوهش حاضر آن است که حضور در فضای مجازی چه تأثیری بر ساخت هویت جنسیتی کاربران دارد؟ بر این اساس با استفاده از روش پیمایش مقطعی و ابزار پرسشنامه ۲۶۰ نفر از زنان و مردان ۴۵-۱۵ ساله شهر کاشان، با روش نمونه گیری سهمیه ای مورد بررسی قرار گرفته اند.
یافته های پژوهش حاکی از آن است که هر چه میزان استفاده کاربران از اینترنت بیشتر بوده، به همان میزان، هویت جنسیتی آنان نیز افزایش یافته است. از طرف دیگر با توجه به نوع کاربری، تعلق به هویت جنسیتی در بین کاربران اینترنت متفاوت بوده است. به نحوی که کاربرانی که به دنبال اطلاعات و جستجوهای علمی بوده اند، میانگین بالاتری در هویت جنسیتی داشته اند، در حالی که حضور در محیط چت، بازی و سرگرمی، میانگین هویت جنسیتی آنان را پایین آورده است. این امر می تواند ناشی از ویژگی های تعامل در فضای مجازی (سرعت عمل، ناشناس ماندن و ...) باشد که فضایی یکسان و مشابهی را فارغ از الزامات ساختی جنسیتی در اختیار کاربران می نهد.
منبع: فضای مجازی و هویت، دکتر شقایق حیدری، انتشارات تمدن ایرانی، چاپ دوم، تهران، 1394
مقالات مرتبط
تأثیر شبکههای اجتماعی بر کودکان
بررسی اینترنت بی سیم
وایمکس در مقابل LTE: بررسی فناوریهای شبکه نسل چهارم (4G)
نحوه مقابله با ویروس هشدار امنیتی جعلی در ویندوز
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
خسارات جبران ناپذیر اینترنت بر خانواده
جمعه، 15 آذر 1398
تأثیر فضای مجازی بر هویت کاربران
شنبه، 2 آذر 1398
فراگیر شدن فضای مجازی
پنجشنبه، 9 آبان 1398
شکل گیری هویت در فضای مجازی
پنجشنبه، 2 آبان 1398
دسترسی سالم برای فرزند خود ایجاد کنید
پنجشنبه، 11 مهر 1398
چگونه از فضای مجازی استفاده ی مثبت کنیم؟
شنبه، 23 شهريور 1398
از فضای مجازی تا واقعیت
دوشنبه، 21 مرداد 1398
خطر!
جمعه، 11 مرداد 1398
اعتدال در استفاده از اینترنت
يکشنبه، 30 تير 1398
همهی کارهایم مانده است
دوشنبه، 8 بهمن 1397
تازه های مقالات
روش و آداب ختم حضرت ابوالفضل (ع) + متن و صوت
خوشنویسی در هنر اسلامی تا دوران معاصر
جایگاه خط در تمدن اسلامی
سیر خوشنویسی چینی
نگاهی به توصیه امام به دانشجویان در وصیت نامه
متن کامل دعای توسل با خط درشت + صوت و ترجمه
کاهش هزینهها، افزایش سود خرید عمده و ایمن از علیبابا
بهترین مرکز تعمیر کنسول بازی در تهران [PS5،PS4،xBox]
خطابهای ماندگار وصیت نامهی سردار سلیمانی
تعبیر قرآنی خانه عنکبوت و مفاهیم علمی درباره آن
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
چهار زن برگزیده عالم
پنج دعای مهم در شب لیله الرغائب
احکام روزه مستحبی همه مراجع
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
نماز قضا را چگونه بخوانیم؟
موارد بیشتر برای شما
مداحی زیبای جان جانانی
جان جانانی با نوای جواد مقدم
روش و آداب ختم حضرت ابوالفضل (ع) + متن و صوت
استادی که پس از جلسه با آیتالله مصباح نگاهش به او تغییر کرد
خلاصه دیدار هوادار ۰ - پرسپولیس ۵
سندرز: دولت آمریکا امروز برای میلیاردرهاست
اژهای: مستکبرین از جریان مقاومت دلهره و اضطراب دارند
تیراندازی در آمریکا
تصاویر دوربینهای مداربسته از لحظه حمله در نیواورلئان
تصاویری از حضور حاج قاسم در سیستان و بلوچستان برای مبارزه با اشرار
لاریجانی: بعید میدانم در سوریه حکومت دموکراتیک ایجاد شود
پنجره متفاوتی از دیدار امروز رهبر انقلاب با خانواده شهدا
بیانات رهبر انقلاب در دیدار و سخنرانی به مناسبت پنجمین سالگرد شهادت شهید حاج قاسم سلیمانی
واگویه های دختر شهید حادثه تروریستی کرمان؛
حمله پلنگ به یک منزل در اسفراین