خواص روی چیست و چرا به آن نیاز داریم؟
روی (Zn زینک) یک فلز واسطه متعلق به گروه ۱۲ جدول تناوبی است. به عنوان یک «عنصر کمیاب ضروری»، روی اهمیت بیولوژیکی قابل توجهی برای گیاهان و حیوانات دارد.این عنصر مسئول عملکردهای مختلفی در بدن انسان است و فعالیت ۱۰۰ آنزیم مختلف را تحریک می کند. در این مقاله قصد داریم برخی از مزایای روی برای سلامتی را بیان کنیم.
تنها مصرف بسیار کمی از روی برای به دست آوردن مزایای آن کافی است. اخیرا مطالعات نشان می دهد که مصرف مجاز برای زنان ۸ میلی گرم در روز و برای مردان ۱۱ میلی گرم در روز می باشد.
نبود مقدار کافی از روی در بدن، باعث می شود فرد در معرض بیماری های مختلف قرار گیرد. تحقیقات نشان می دهد که کمبود روی مسئول ۸۰۰۰۰۰ مرگ و میر در کودکان است. این عنصر به طور طبیعی در انواع مختلفی از غذاها یافت می شود اما می توان آن را در مکمل ها نیز پیدا کرد.
خواص احتمالی روی برای سلامتی انسان چیست؟؟
روی برای داشتن یک سیستم ایمنی سالم، سنتز درست DNA ، ترویج سلامت و رشد بدن انسان در دوران کودکی و درمان زخم ها ضروری است.اجازه دهید نگاه دقیق تری به این موضوع داشته باشیم.
1.تنظیم عملکرد سیستم ایمنی بدن
بر اساس مطالعات انجام شده، بدن انسان برای فعال کردن لنفوسیت های T ( سلولهای T ) به روی نیاز دارد. سلول های T در دو روش به بدن کمک می کنند:کنترل و تنظیم پاسخهای ایمنی
حمله به سلولهای سرطانی یا عفونی
کمبود روی می تواند عملکرد سیستم ایمنی بدن را به طور جدی مختل کند. بر اساس مطالعه ای که در مجله آمریکایی Clinical Nutrition منتشر شده است، افرادی که با کمبود روی در بدن خود مواجه هستند حساسیت بیشتری نسبت به انواع مختلف پاتوژن ها خواهند داشت.
2.درمان اسهال
بر اساس تحقیقات سازمان جهانی بهداشت، اسهال سالانه بیش از ۱.۶ میلیون کودک زیر ۵ سال را می کشد. قرص های روی به درمان اسهال کمک می کنند.بر اساس مطالعات انجام شده ، مصرف قرص های حاوی روی میتواند در درمان اسهال موثر باشد و از ایجاد شرایط مشابه در آینده پیشگیری می کند.
3.تاثیر بر روی یادگیری و حافظه
مطالعات انجام شده در دانشگاه تورنتو که در مجله Neuron به چاپ رسیده است نشان می دهد که روی نقش اساسی در تنظیم نحوه ارتباط نورون ها با یکدیگر بازی می کند و می تواند تاثیر مهمی در حافظه و یادگیری انسان داشته باشد.4.کمک به درمان سرما خوردگی
قرص روی می تواند طول دوره درمان برای سرما خوردگی را تا ۴۰ درصد کاهش دهد. علاوه بر این، مطالعات مروری انجام شده نشان می دهد که مصرف روی برای کاهش طول و شدت سرما خوردگی بسیار موثر است.5.درمان زخم
روی نقش بسیار مهمی در حفظ و نگهداری ساختار و بافت پوست بازی می کند. بیمارانی که از زخم های مزمن رنج می برند اغلب کمبود روی دارند.این افراد باید با افزایش روی در بدن درمان شوند. مطالعه انجام شده در سوئد نشان می دهد که مصرف موضعی روی ممکن است درمان زخم های موجود در پا را با افزایش مجدد اپیتلیوم، کاهش التهاب و رشد باکتری تحریک کند.
زمانی که روی بر روی زخم اعمال می شود، نه تنها کمبود روی موضعی را درمان می کند بلکه خاصیت دارویی برای بدن دارد.
با اینحال، تحقیقات به طور مستمر نشان نداده است که استفاده از سولفات روی در بیماران مبتلا به زخم های مزمن در بهبود نرخ درمان می تواند موثر باشد.
6.رشد مناسب
کمبود روی برای اولین بار در پسران نوجوان مبتلا به کم خونی خفیف ، کوتاهی قد و تاخیر در بلوغ جنسی کشف شد.رژیم غذایی این افراد پر از غلات تصفیه شده و نان تهیه شده از آردهای تصفیه شده بود. زمانی که کمبود روی اصلاح گردید، این افراد هر سال ۵ اینچ افزایش قد داشتند. امروزه غلات و آردها با روی غنی می شوند.
7.کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مرتبط با افزایش سن
یک مطالعه از محققان در دانشگاه ایالتی اورگان نشان می داد که بهبود وضعیت روی از طریق رژیم غذایی و مکمل ممکن است خطر ابتلا به بیماری های التهابی را کاهش دهد.با استفاده از کشت های سلولی و یک مدل موش ، محققان قادر بودند نشان دهند که کمبود روی مبتنی بر سن (با افزایش سن روی نیز در بدن کمتر می شود) ممکن است منجر به اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن ، التهاب سیستماتیک و بیماریهای مزمن گردد.
افرادی که ۶۰ سال و بالاتر از آن هستند معمولا در معرض خطر ابتلا به کمبود روی قرار دارند.
توصیه های مصرف روی
مقدار مصرف مجاز روی برای زنان ۸ میلی گرم در روز و برای آقایان ۱۱ میلی گرم در روز است. مقدار مصرف مناسب روی برای کودکان نیز بسیار مهم است زیرا حتی کمبود ملایم روی میتواند باعث اختلال رشد، افزایش خطر ابتلا به عفونت ، اسهال و بیماری های تنفسی شود.مقدار مصرف مجاز روی برای کودکان یک الی هشت ساله، ۳ الی ۵ میلی گرم است مردان ۹ الی ۱۳ ساله ، ۸ میلی گرم روی در روز نیاز دارند.
بعد از سن ۱۴ سالگی ، این مقدار به ۱۱ میلی گرم افزایش پیدا می کند. برای زنان نیز این مقدار ۸ میلی گرم در روز است اما در سن ۱۴ الی ۱۸ سالگی این مقدار تا ۹ میلی گرم افزایش پیدا خواهد کرد.
زنان باردار و شیرده؛ باید بسته به سنشان روزانه ۱۱ الی ۱۳ میلی گرم روی مصرف کنند. کمبود روی علاوه بر عقب ماندگی رشد، می تواند باعث تعویق افتادن درمان زخم، کاهش درک طعم، ضایعات پوستی، شب کوری و ریزش مو شود.
کمبود روی همچنین با نقص پذیری عصبی نیز مرتبط است. مکمل های حاوی روی نیز در دسترس است اما بهتر است از غذاهای طبیعی برای تامین این عنصر استفاده شود.
تحقیقات نشان داده است که مصرف یک نوع ویتامین یا ماده معدنی نمی تواند به تنهایی کارساز باشد. باید به دنبال غذاهایی باشید که بیشتر مواد معدنی و ویتامین ها را در خود دارند.
ابتدا تمرکز خود را بر روی غذاهایی قرار دهید که بتواند نیاز روزانه شما به روی را تامین کند. در صورت کمبود با نظر پزشک میتوانید از مکمل ها نیز استفاده کنید.
کمبود روی
معمولا کمبود روی به خاطر مصرف کم این عنصر است. با اینحال، این کمبود ممکن است به خاطر جذب ناقص و بیماری های مزمنی همچون دیابت، سرطان، بیماری کبدی باشد.اقدامات احتیاطی در مورد روی
مصرف اضافی روی می تواند مضر باشد زیرا جذب مس را سرکوب می کند. عوارض جانبی مصرف روی با شدت بالا ممکن است شامل موارد زیر باشد:تهوع
استفراغ
از دست دادن اشتها
درد معده
سردرد
اسهال
منبع: سایت مجله سلامت