روشهای تعلیم و تربیت
رالیستها معتقدند که تعلیم و تربیت مرتبط با جنبه واقعی یادگیری، نباید لزوما به شیوههای دردآور و کسل کننده ارائه
پنجشنبه، 12 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
اخیرا رآلیسم غیردینی بیش از رآلیسم مذهبی بر فلسفه تعلیم و تربیت اثر گذارده است. مثلا تعجب آور نیست که منتقدانی از قبیل هیمن ریکاور و جیمز بریانت کنانت، دانشمند نیز هستند. تعلیم و تربیتی که آنها ترویج می کنند، اساسا فنی است و به تخصص می انجامد. اندیشه تخصصی شدن که ایدهآلیست از آن شدید نفرت دارد، ناشی از تلاش برای پالایش و بنیان نهادن دانش علمی و قطعی است. رآلیست غیردینی ادعا می کند که انسان گل نگر در معرض بلند پروازی خیال قرار دارد، ولی قدرت اندکی بر اثبات این خیالبافی ها دارد. بسیار مهم است آنچه را می دانیم تدوین کنیم و این کار تنها از طریق جمع آوری آثار افراد متعددی که هر کدام در مورد اجزاء کوچکی از دانش تحقیق می کنند، ممکن می شود. رآلیست به شخصیت معلم اعتقاد کمتری دارد تا تأثیر او در انتقال دانش در مورد دنیایی که فراگیران می توانند از آن استفاده کنند.
رآلیست از روش سخنرانی و سایر شیوههای رسمی تدریس حمایت می کند. با این که اهدافی از قبیل خود شکوفایی ارزشمند است، رآلیست اعتقاد دارد که خود شکوفایی هنگامی به بهترین صورت حاصل می شود که شاگردان در مورد جهان خارج شناخت پیدا کنند؛ در نتیجه، باید واقعیات بر آنها عرضه شود و روش سخنرانی می تواند کارآمد، سازمان دار و منظم برای رسیدن به این هدف کمک کند. روش سخنرانی، تنها روشی نیست که رآلیستها ترویج می کنند، زیرا آنها معتقدند از هر روشی که استفاده شود، باید از ویژگی انسجام که ناشی از شناختی روش مند، نظام دار و قابل اعتماد است برخوردار باشد. لحظه ای در تاریخ آشفته ما دقت کنید که چگونه از نادیده گرفتن واقعیات در مورد اموری از قبیل رژیم غذایی مناسب، امراض و علل آن و علل بلایای طبیعی رنج می بردیم، واقعیاتی که امروزه بسیار بدیهی شده است. کسب دانش و برخورداری از زندگی بهتر نتیجه انباشته شدن تدریجی اما همیشگی واقعیات است. آدمی بدون برخورداری از حداقل برخی واقعیات به مدت درازی نمی تواند زنده باشد.
رالیستها معتقدند که تعلیم و تربیت مرتبط با جنبه واقعی یادگیری، نباید لزوما به شیوههای دردآور و کسل کننده ارائه شود. در واقع، آنها معتقدند که یادگیری به همان اندازه که مفید است باید لذت بخش باشد. جان لاک بر این عقیده بود که بازی قطعا به یادگیری کمک می کند. به نظر می رسد او نسبت به روانشناسی کودک حساسیت داشت و از روشهایی که جدید و نو می نماید حمایت می کرد، علاوه بر سودمندی بازی، او اصرار می کرد بیش از آنچه کودکان آمادگی پذیرش دارند نباید درسهای خسته کننده که بالاتر از سطح آمادگی آنهاست بر کودکان تحمیل کرد (حتی اگر به معنای یک سال تأخیر در یادگیری خواندن باشد)؛ باید به کودکان پاداش مثبت داد تا برای یادگیری بعدی تشویق شوند و معلمان نباید بیش از میل طبیعی کودکان چیزی بر آنها تحمیل کنند. در بسیاری موارد، لاک به مثابه طلایه دار بسیاری از نظریههای تربیتی جدید ظاهر می شود. تشخیص او که نباید بیش از آمادگی و توانایی بر کودکان تحمیل کرد، بسیار جدید به نظر می رسد و حساسیت او نسبت به «میل طبیعی» کودکان به اصول مهم نظریههای رشد و نمو معاصر، شباهت فراوان دارد.
اگر چه برخی رآلیستها مثل لاک، از لحاظ بررسی ابعاد ویژه کودک یا محیط، اندیشه ای نظام دار یا سازمان یافته داشتند، اما برخی دیگر از قبیل وایتهد الگوهای کلی تر فعالیت انسان را مد نظر داشتند. وایتهد از جریان «موزون» تعلیم و تربیت بر حسب سه مرحله اصلی سخن می گوید: نخست مرحله تجربه است که تا حدود چهارده سالگی طول می کشد. ویژگی اساسی فعالیت تربیتی کودک در این مرحله کشف مسائل ساده، طرح سؤال و کسب تجربه های جدید است. مرحله دوم، از سن چهارده تا هیجده سالگی، مرحله دقت و ویژگی آن مطالعه منظم دانش ویژه و أخص است. مرحله سوم که از هیجده تا حدود بیست و دو سالگی طول می کشد، مرحله تعمیم است. در این مرحله تأکید می شود که دانش پژوهان افرادی مؤثر و قادر به کاربرد اصول دانش در زندگی و استفاده از تجربه های بلافصل باشند.
علی رغم توجهی که متفکران رآلیست از قبیل لاک و وایتهد به طبیعت کودک و روند تجربه اندوزی داشته اند، منتقدان خاطرنشان می کنند که رآلیسم عملا انعطاف ناپذیر است در واقع آنها ادعا می کنند نظریه رآلیستی به اقداماتی از قبیل «پنج گام یادگیری» هربارت شامل آماده کردن دانش آموز، عرضه درس جدید"، پیوند دادن درسها، و بیان نتیجه به کلی ترین صورته و سرانجام به کار بستن آن منتج می شود. راسل هام ادعا می کند که چنین دیدگاهی خود بخود به بازبینی تکالیف، ارائه مطالب جدید، تخصیص زمان برای سؤال و جواب، تکلیف در کلاس و تعیین تکالیف جدیدی که در منزل انجام شود، برمی گردد. مثلا هربارت توصیه می کند که تا حد ممکن کودکان سرگرم باشند و هنگام لزوم از تنبیه بدنی استفاده شود. توصیه های او با تأکید شدید رآلیستها بر دقت و نظم منطبق است. علاقه به نظم و دقت در آداب و رسومی از قبیل زدن زنگ، تنظیم ساعات کلاس، تقسیم بندی کلاسهای مدارس، برنامه های روزانه، تعیین رشتههای تحصیلی، افزایش تحصیل در برنامه ریزی، محتواهای برنامه درسی از پیش تعیین شده و فرمهای خاص راهنمای کارکنان اجرایی مدارس معاصر، به چشم می خورد.
منبع: مبانی فلسفی تعلیم وتربیت، هوارد آ. اوزمن و ساموئل ام. کراور،مترجمان: غلامرضا متقی فر، هادی حسین خانی، عبدالرضا ضرابی، محمدصادق موسوی نسب و هادی رزاقی، صص119-117، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمة الله علیه، قم، چاپ دوم، 1387
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
فلسفه تحلیلی و تعلیم و تربیت (قسمت اول)
جمعه، 11 بهمن 1398
مطالعات عینی در تعلیم و تربیت
پنجشنبه، 12 دی 1398
نقش آزمون در تعلیم و تربیت
پنجشنبه، 12 دی 1398
منتقدان رالیسم
پنجشنبه، 12 دی 1398
تعلیم و تربیت باز
پنجشنبه، 12 دی 1398
اهمیت شناخت جهان مادی
پنجشنبه، 12 دی 1398
رآلیسم در فرهنگ غرب
سهشنبه، 10 دی 1398
فلسفه ی تربیتی کانت و مبانی آن
دوشنبه، 13 آبان 1392
فلسفه ی تحلیلی و تأثیر آن بر فلسفه ی تعلیم و تربیت (2)
پنجشنبه، 9 آبان 1392
فلسفه ی تحلیلی و تأثیر آن بر فلسفه ی تعلیم و تربیت (1)
پنجشنبه، 9 آبان 1392
تازه های مقالات
هنر و زیبایى از منظر دین در بیان آیت الله جوادى آملى
بررسی بحث حجاب در دانشگاه و عدم رعایت آن در جامعه دانشجویی
علت بی غیرتی برخی مردان و نحوه تعامل با چنین همسری
در اقدام به طلاق، اولویت با کدامیک: منافع والدین یا فرزندان؟!
چه چیزهایی موجب رضایتمندی در زندگی می شوند؟
حضرت زهرا (س) حلقه ارتباط و اتصال در عالم هستی
پیوند خوشنویسی و کتابت قرآن
مقایسه سودآوری اتریوم و سولانا
سیر خط فارسی باستان
یاد مادر از زبان فرزندان حضرت زهرا (سلام الله علیها)
بیشترین بازدید هفته
خلاصه ای از زندگی مولانا
نحوه خواندن نماز والدین
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
دلنوشتههایی به مناسبت هفته بسیج
داستان های کوتاه از پیامبر اکرم (ص)
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
پیش شماره شهر های استان تهران
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
پیش شماره شهر های استان گیلان
موارد بیشتر برای شما
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
حمله پهپادی حزب الله به ساختمانی در نهاریا
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
دبیرکل حزبالله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تلآویو است
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
گروسی: در پارچین و طالقان سایتهای هستهای نیست
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعهنویی
رهبر انقلاب: حوزه علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیدههای جدید نظر بدهد
حملات خمپارهای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
کنایه علی لاریجانی به حملات تهدیدآمیز صهیونیستها
شاهد عظمت شخصیت رهبر انقلاب در تصمیماتی مثل وعده صادق بودهام