تربیت شهروندان مؤثر
تحلیل انتقادی فرهنگ را نباید موضوعی کم اهمیت دانست. حرکت بر اساس جزء به جزء آسانتر است، چرا که طراحی و پیش بینی نتایج سادهتر می شود.
جمعه، 4 بهمن 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
پیشامدهای تقویت کننده چیست؟ به عبارت ساده، پیشامدها شرایطی هستند که رفتار در آنها شکل می گیرد؛ آنها رفتار را تقویت کرده، بر جهت و کیفیت رفتار آتی تأثیر می گذارد. به عنوان مثال، ما نمی توانیم اتومبیلی را برانیم مگر این که اتومبیل حقیقتا وجود داشته باشد. رفتار رانندگی اتومبیل، در صورت وجود اتومبیل حقیقی تحقق می پذیرد. به علاوه، شیوه رانندگی ما تابعی است از شرایط بی شمار دیگر مانند کارکردها و ظرفیت اتومبیل خاص، جاده و ازدحام یا خلوت بودن مسیر، و انبوهی شرایط دیگر. سرانجام، راندن اتومبیل کارهایی برای ما انجام می دهد: ما را به مقصد می رساند و برای کسب معاش، و افزایش محدوده تحرک به ما کمک می کند. آنچه اتومبیل برای ما انجام می دهد، مسرت بخش است و رفتار اتومبیل رانی ما تقویت می شود. برخی از این شرایط مخصوصا پیشامدهایی قوی هستند. معقول به نظر می رسد گفته شود که بخش زیادی از مشکل کارکنان با وسایط نقلیه موتوری مثل سرعت گرفتن به دلیل کمبود شناخت و کنترل پیشامدها پدید می آید.
پیشامدهای تقویتی را در بسیاری از شرایط به سختی می توان شناخت. اولا، ما با بررسی موقعیتهای انسانی در قالب رفتاری مأنوس نیستیم (یا از عهدۀ درک نظریات رفتاری برنمی آییم). ثانیا، اگر نگوییم با تقید به عقایدی - همچون فرد خودمختار - فهم ما دچار انحراف شده، لااقل از حرکت باز ایستاده است. ما نسبت به شرایط و پیشامدهایی که رفتار در آن و با آن اتفاق می افتد حساسیت خود را افزایش نداده ایم. اما اسکینر معتقد است که پیشامدها - هر چند به سختی به دست یافتنی هستند و همچنان که به تدریج ارتباط رفتار و محیط را درک می کنیم، راههای جدید کنترل رفتار نیز کشف می شود. به نسبتی که فهم گسترش بیشتری پیدا کرد، طراحی و کنترل یک فرهنگ کامل و نه صرف رفتارهای جدا از هم و پیشامدهای آنها، ممکن می شود.
اسکینر فرایند تربیت را یکی از راههای اساسی طراحی یک فرهنگ دانسته، توجه او به مؤسسات بی شمار دیگر نیز معطوف است. او بر این باور است که تقویت مثبت می تواند برای شروع اصلاح و کنترل مدارس و دیگر مؤسسات رغبت ایجاد کند. رفتار در جهت پاداش سیر میکند؛ یعنی رفتار به میزان خوب یا بد بودن نتایجش، تقویت می گردد. نتایج خوب، تقویت مثبت و نتایج بد، تقویت منفی یا رنجش آور است. مشکلی رخ می دهد که انسان غالبأ نسبت به نتایج درازمدت آن بسیار بی اطلاع است. آنچه اکنون تقویت مثبت است، احتمال دارد بعد تأثیر منفی به دنبال داشته باشد. ما به آزمایش پیشامدهای فرهنگی به صورت انتقادی در پرتو نتایج احتمالی نیازمندیم.
تحلیل انتقادی فرهنگ را نباید موضوعی کم اهمیت دانست. حرکت بر اساس جزء به جزء آسان تر است، چرا که طراحی و پیش بینی نتایج ساده تر می شود. از این رو، تغییر دادن یک روش تدریس خاص در مقایسه با ایجاد یک سازمان تربیتی، و همچنین تغییر دادن یک مؤسسه از تغییر دادن یک فرهنگ آسان تر است. به نظر اسکینر، بزرگترین اشتباه، متوقف ساختن تجربه اندوزی (آزمایش) است.
اما سؤالات بزرگ عبارت است از: جامعه خوب چیست؟ چگونه به آن می رسیم؟ چه کسی باید بگوید که چه چیز خوب است؟ سرانجام، چه کسی جامعه خوب را کنترل می کند؟ چنین سؤالاتی در طول تاریخ برای تجدید ساختار اجتماعی یا فرهنگی مایۂ گمراهی بوده است. این گونه سؤالات در سالهای بسیار متأخر خارج از قلمرو علم دانسته شده، چرا که ادعا می شد علم با آنچه هست سر و کار دارد، حال آن که سؤالات مربوط به «جامعه خوب» با آنچه باید یا نباید باشد، سر و کار دارد. چنین سؤالاتی با داوریهای ارزشی و نه با واقعیات ارتباط دارد. به نظر می رسد این امر، دانشمند رفتاری یا دیگر دانشمندان را از حرکت باز دارد.
برعکس، اسکینر این ادعا را که داوریهای ارزشی از دانشمندان به نسبت سایر انسانها دورتر است، مردود می داند. او این سؤال را به شیوه ای مناسب تر مطرح می کند: «اگر یک تحلیل علمی بتواند بگوید چگونه می توان رفتار را تغییر داد، آیا می تواند بگوید چه تغییراتی باید انجام شود؟» به نظر اسکینر این سؤال مربوط به رفتار کسانی است که تغییرات را مورد حمایت و تشویق قرار می دهند. به عبارت دیگر، مردم به دلایلی برای ایجاد تغییر تلاش می کنند، و در بین این دلایل نتایج رفتاری نیز وجود دارد. گفتن این که ما فرهنگی را دوست داریم که در آن جنگ نباشد، به مثابه آن است که گفته شود ما می خواهیم رفتار توأم با جنگ افروزی را ریشه کن کنیم. در تلاش برای تأثیر تغییر، هر نتیجه رفتاری ملاحظه شود؛ این نتایج، چیزهایی را که مردم خوب یا با ارزش می دانند، در بر می گیرد. از این رو، می توان دید که برای اسکینر جامعه خوب و ارزشها در حوزه دانشمند رفتاری قرار دارد درست به این دلیل که این خوبها و ارزشها در رفتار تجلی می کند، حتی بر آن بنا شده و از آن نشأت می گیرد.
منطقی به نظر می رسد که به عنوان دانشمندی رفتاری، اسکینر به این شدت به خوب و ارزش بپردازد، اما این سخن نیز درست است که گفته شود او همچون یک فیلسوف رفتار کرده با موضوعات فلسفی سر و کار دارد. به جای بیان اعتراضات انگ گونهای که به اسکینر زده شده، واقعیت آن است که او با محدوده خیر و ارزش سر و کار دارد و اینها به شکل پیچیده ای در اندیشه او برای به دست آوردن یک فرهنگ یا محیط اجتماعی بهتر، رسوخ کرده است.
منبع: مبانی فلسفی تعلیم وتربیت، هوارد آ. اوزمن و ساموئل ام. کراور،مترجمان: غلامرضا متقی فر، هادی حسین خانی، عبدالرضا ضرابی، محمدصادق موسوی نسب و هادی رزاقی، صص344-342، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمة الله علیه، قم، چاپ دوم، 1387
مقالات مرتبط
تأثیر ایدهآلیسم بر تعلیم و تربیت
برنامههای درسی ایدهآلیستی
موافقان نظام آموزشی مختلط
مخالفت با تعلیم و تربیت مختلط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
شیوههای تقویت رفتار مثبت
جمعه، 4 بهمن 1398
چیزهای خیر و با ارزش
جمعه، 4 بهمن 1398
رسانه های پست مدرن و تربیت دینی در عصر جهانی شدن (1)
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
پست مدرنیسم و دلالت های آن در تربیت دینی (2)
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
پست مدرنیسم و دلالت های آن در تربیت دینی (1)
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
درآمدی بر روان شناسی دین و تربیت دینی در اندیشه ی غزالی
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
کاربرد نظریه ی «مراحل توسعه ی ایمان» جیمز فاولر در اسلام
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
فلسفه ی تربیتی کانت و مبانی آن
دوشنبه، 13 آبان 1392
فلسفه ی تحلیلی و تأثیر آن بر فلسفه ی تعلیم و تربیت (2)
پنجشنبه، 9 آبان 1392
فلسفه ی تحلیلی و تأثیر آن بر فلسفه ی تعلیم و تربیت (1)
پنجشنبه، 9 آبان 1392
تازه های مقالات
روش و آداب ختم حضرت ابوالفضل (ع) + متن و صوت
خوشنویسی در هنر اسلامی تا دوران معاصر
جایگاه خط در تمدن اسلامی
سیر خوشنویسی چینی
نگاهی به توصیه امام به دانشجویان در وصیت نامه
متن کامل دعای توسل با خط درشت + صوت و ترجمه
کاهش هزینهها، افزایش سود خرید عمده و ایمن از علیبابا
بهترین مرکز تعمیر کنسول بازی در تهران [PS5،PS4،xBox]
خطابهای ماندگار وصیت نامهی سردار سلیمانی
تعبیر قرآنی خانه عنکبوت و مفاهیم علمی درباره آن
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
چهار زن برگزیده عالم
پنج دعای مهم در شب لیله الرغائب
احکام روزه مستحبی همه مراجع
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
نماز قضا را چگونه بخوانیم؟
موارد بیشتر برای شما
مداحی زیبای جان جانانی
جان جانانی با نوای جواد مقدم
روش و آداب ختم حضرت ابوالفضل (ع) + متن و صوت
استادی که پس از جلسه با آیتالله مصباح نگاهش به او تغییر کرد
خلاصه دیدار هوادار ۰ - پرسپولیس ۵
سندرز: دولت آمریکا امروز برای میلیاردرهاست
اژهای: مستکبرین از جریان مقاومت دلهره و اضطراب دارند
تیراندازی در آمریکا
تصاویر دوربینهای مداربسته از لحظه حمله در نیواورلئان
تصاویری از حضور حاج قاسم در سیستان و بلوچستان برای مبارزه با اشرار
لاریجانی: بعید میدانم در سوریه حکومت دموکراتیک ایجاد شود
پنجره متفاوتی از دیدار امروز رهبر انقلاب با خانواده شهدا
بیانات رهبر انقلاب در دیدار و سخنرانی به مناسبت پنجمین سالگرد شهادت شهید حاج قاسم سلیمانی
واگویه های دختر شهید حادثه تروریستی کرمان؛
حمله پلنگ به یک منزل در اسفراین