ارزش غذایی زیره
زیره یک منبع خوب از آهن، منگنز، منیزیم، کلسیم، مس، روی، پتاسیم و فسفر است.دیگر ویتامینهای موجود در آن را شامل تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامینهای A، C، E، K و ویتامین B6.
همچنین در زیره چربیهای اشباع، سدیم و کلسترول بسیار پایین است.
چند نوع زیره وجود دارد؟
زیره در دو نوع زیره سبز (با نام علمی: Cuminum cyminum) و زیره سیاه (با نام علمی: Carum carvi) وجود دارد که دومی به «زیره ایرانی» معروف است.زیره سیاه (زیره کوهی)
این نوع زیره را به اسم زیره کرمانی هم میشناسند و یکی از معروف ترین سوغاتیهای استان کرمان است زادگاه اولیه آن استان کرمان بوده است و در مناطق کوهستانی میرویید.زیره سبز
نوع دیگری از ارقام زیره است هم به صورت خودرو و هم به صورت پرورشی یافت میشود در ایران بیشتر به صورت پرورشی کشت و کار می شود و یکی از اجزای اصلی پودر کاری است. 1طبع زیره
طبع زیره گرم و خشک است. زیره حاوی مقادیر بالایی آنتی اکسیدان های فلاونوئید مانند لوتئین، کاروتن، کریپتو-زانتین و زاکسانتین می باشد، همچنین یک منبع عالی از مواد معدنی مانند آهن، مس، کلسیم، پتاسیم، منگنز، سلنیوم، روی، منیزیم، فیبر و ویتامین های A، E، C و همچنین ویتامین B می باشد.تفاوت زیره سیاه با زیره سبز
زیره در دو نوع سبز و سیاه موجود است، که اگرچه ویژگیهای تغذیهای نسبتا مشابهی دارند اما دارای تفاوتهایی هم می باشند.نوع سیاه آن با نام های زیره کرمانی و زیره کوهی و نوع سبز آن به نام کراویه معروف است.
زیره سبز را با رنگ سبز روشن و زیره سیاه را با رنگ سیاه میشناسند. زیره سیاه، باریکتر و عطر بیشتری دارد اما زیره سبز حجیمتر و عطر کمتری دارد.
بوی متفاوت این دو نوع زیره نیز به دلیل متفاوت بودن ترکیبات اصلی اسانس آن ها است.
جنس، گونه، نوع اسانس و ترکیبات گیاه زیره ی سبز با زیره ی سیاه کاملا متفاوت است و اثرات دارویی آن ها نیز در بعضی موارد تفاوت دارد.
به همین دلیل میزان مصرف آن ها نیز متفاوت خواهد بود. مقدار مصرف زیره سیاه، که در بسیاری از غذاها مصرف می شود، می تواند ده برابر زیره سبز باشد.
عوارض زیره
تحقیقات نشان میدهد مصرف زیره در مقادیر کم عوارض خاصی ندارد و میتوانید با خیال آسوده تا حداکثر 8 هفته به مقدار کم مصرف کنید.عوارض جانبی و مضرات زیره سیاه عبارتند از:
مصرف عرق زیره در بعضی افراد موجب اسهال و در برخی دیگر باعث یبوست میشود.
بیماران کلیوی، کبدی و تنفسی و همچنین مادران باردار قبل از استفاده از عرق زیره، لازم است با پزشک خود مشورت کنند.
خود سرانه عرق زیره را به کودکان ندهید.
زیاده روی در مصرف زیره بعلت طبع گرم ایجاد کهیر می کند.
زیاده روی در مصرف زیره باعث افزایش ترشح تیروئید و در نتیجه لاغری و زردی رنگ چهره خواهد شد.
عوارض جانبی و مضرات زیره سبز
زیره سبز ممکن است باعث لخته شدن خون شود، بنابراین افراد مبتلا به اختلالات خونریزی باید از مصرف بیرویه آن اجتناب کنند.زیره سبز ممکن است سطح قند خون برخی افراد را نیز کاهش دهد. اگر دچار دیابت هستید و از زیره سبز استفاده میکنید، به دقت نشانههایی از قند خون پایین یا هیپوگلیسمی را بررسی کنید و قند خون خود را مرتب چک کنید.
اگر جراحی دارید، زیره سبز ممکن است در طول و بعد از عمل قند خون را کاهش دهد.
پس بهتر است که حداقل دو هفته قبل از عمل جراحی استفاده از زیره سبز را قطع کنید. 1
خواص و فواید زیره سیاه و زیره سبز
فواید زیره در ادامه آورده شده است و هر دو نوع در درمان بیماریهای زیر نقش دارند:۱- درمان مشکلات گوارشی
هنگام ابتلا به انگل معده، زیره سیاه استفاده کنید چون مقدار زیادی کارون در آن وجود دارد که نابودکننده کرم های انگلی معده است و با مصرف منظم زیره و خاصیت لاروکشی آن، کرمها کشته میشوند و عوارضی برای بدن شما ندارد. زیره ضدنفخ است و به کاهش گازهای شکمی کمک می کند.برای مشکلات روده و دردهای روده نیز زیره طبیعی ترین مسکّن است.
مصرف دانههای زیره باعث بهبود ترشح آنزیم های گوارشی میشود و هضم را آسان می کند و با سرعت بخشیدن به فرآیند گوارش باعث می شود فرد دچار یبوست نشود.
۲- درمان مشکلات تنفسی
زیره مشکلات تنفسی را نیز تسکین میدهد. اگر دچار تنگی نفس می شوید زیره را در برنامه غذایی خود بگنجانید تا تأثیر آن را مشاهده کنید.گاهی اوقات سکسکه برایمان پیش می آید و تنفس ما را مختل میکند در اینجا بهتر است بدانیم که زیره برای سکسکه نیز نوعی درمان محسوب میشود.
زیره برای رفع مشکل سرفه نیز مفید است و خاصیت ضد سرفه دارد و باعث سرکوب کردن سرفه خشک میشود.
هنگام تنفس، دهان بدبو بسیار آزاردهنده است. خاصیت زیره برای رفع بوی بد دهان کمک کننده است.
خوردن دانه زیره باعث خلاص شدن از شر نفس بدبو میشود فقط کافیست چند دانه زیره را در دهان قرار داده و بجوید.
۳- درمان مشکلات قلبی
زیره دارای مقدار زیادی پتاسیم است که باعث بهبود ضربان قلب میشود و با کاهش انقباض رگ های قلب، فشار خون بالا را کم میکند.همچنین زیره باعث از بین رفتن کلسترول بد در بدن میشود. پس زیره با این موارد کمک زیادی به سلامت قلب میکند.
البته باید در حد اعتدال از آن استفاده نمود چون مصرف زیاد آن باعث افت ناگهانی فشارخون میشود و مصرف افراطی هر خوراکی به بدن آسیب میزند هر چند آن خوراکی بسیار مفید باشد.
۴- بهبود مشکلات پوستی
فواید زیره برای پوست شما بسیار است. زیره باعث کاهش پف و التهاب های پوستی میشود.اگر قسمتی از پوست شما دچار سوختگی شده باشد زیره محرکی برای ایجاد سلول های جدید در آن موضع است تا منطقه آسیب دیده ترمیم شود.
از سوی دیگر زیره برای شادابی و سلامت پوست بسیار مفید است چون آنتی اکسیدان های فراوان زیره از پیری پوست پیشگیری میکند و باعث کاهش چین و چروکهای پوستی می شود. زیره برای پوست سر نیز دواست.
اگر ناحیه سر دچار عفونت، خارش، شوره و یا ریزش مو شده باشد برای خلاص شدن از این مشکلات زیره بهترین روش درمان است.
۵- درمان اختلالات عصبی
فواید زیره به تمام چرخه های بدن و سیستم بدن منفعت می رساند. اگر دچار بیماری افسردگی، خستگی، بیخوابی یا کم خوابی هستید زیره با بهبود گردش خون و کمک به مغز باعث رفع افسردگی و خستگی می شود و نشاط را به شما بازمی گرداند.مصرف منظم دانه های زیره به علت داشتن منگنز باعث میشود انرژی بدن افزایش یابد و فرد دچار رخوت و سستی نشود.
منیزیم موجود در زیره نیز مسئول بهبود ریتم خواب هستند و به شما برای داشتن خواب سالم کمک میکنند.
زیره سیاه دارای آنتی اکسیدان فراوان است به همین علت از ابتلا به بیماری های عصبی همچون پارکینسون و ام اس محافظت می کند.
۶- لاغری با زیره
افراد ترجیح می دهند برای لاغری گیاهان دارویی را جایگزین داروهای شیمیایی کنند. زیره در برخی افراد باعث لاغری میشود.دانه های کوچک زیره باعث افزایش متابولیسم بدن و سوختن کالریهای اضافی میشود به همین علت کمک زیادی به کاهش وزن می کند و تهیه آن بسیار آسان و هزینه آن پایین است.
کدام نوع زیره برای لاغری مناسب تر است؟
اگر از خواص زیره برای لاغری اطلاعات کسب کنید بدون شک آن را به سبد غذایی خوداضافه خواهید کرد. اما در این قسمت ما به تأثیر زیره در لاغری میپردازیم:مصرف زیره برای لاغری بسیار آسان و کم هزینه است. این دانه های چربی سوز به مدت ۲۰ روز میتواند به کاهش وزن شما کمک کند.
این ادویه را در غذا و سالاد خود اضافه کنید و از طعم بی نظیر آن لذت ببرید و یا اینکه آن را به صورت دمنوش، عرق و... مورد استفاده قرار دهید همچنین تأثیر زیره در لاغری را خودتان حس کنید.
زیره به عنوان یک داروی کاهنده وزن با کاهش کلسترول خون، افزایش متابولیسم و سوخت و ساز بدن باعث کاهش وزن میشود.
زیره سلولهای چربی را میشکند. مصرف زیره برای لاغری باعث میشود فرآیند چربی سوزی شکل بگیرد و منجر به رفع چاقی شود.
شاید این سوال پیش بیاید که لاغری با زیره سیاه بهتر است یا اینکه خاصیت درمانی زیره سبز برای لاغری مناسب تر است؟
میتوان گفت افراد برای لاغری ترجیح می دهند از زیره سیاه استفاده کنند. البته لاغری با زیره سیاه در برخی افراد نتیجه داده است پس لاغری با زیره سیاه برای همه افراد نتیجه شگفت انگیزی نداشته است و این موضوع به شرایط بدنی هر فرد ارتباط دارد.
این دانه های سیاه رنگ را می توان به همراه زنجبیل، لیمو و عسل میل کنید تا خاصیت زیره برای لاغری چندین برابر شود.
برخی افراد تمایل دارند که لاغری را با زیره سبز امتحان کنند و خاصیت درمانی زیره سبز را نیز بیازمایند.
به همین دلیل دمنوش و یا عرق آن را استفاده میکنند و یا اینکه آن را به عنوان چاشنی به غذا، نوشیدنی و سالاد اضافه میکنند.
برای اطمینان از صحت این موضوع دانشمندان تأثیر مصرف زیره برای لاغری را مورد آزمایش قرار دادند و در روی ۲۵ نفر و به مدت ۸ هفته کپسول زیره را به آنها دادند و پس از اتمام آزمایش نتیجه گرفتند که زیره خاصیت ضدچاقی دارد و در مدت ۸ هفته اثرات مطلوبی بر روی کاهش وزن بدن دارد.
به این نکته توجه کنید که مصرف زیره برای لاغری باید تحت نظر متخصص تغذیه، طبق برنامه و به میزان اصولی باشد چون نمی توان یک نسخه را برای تمام افراد تجویز کرد. البته برای نتیجه بهتر این گیاه بهتر است که در کنار آن ورزش و رژیم غذایی را نیز پیش بگیرید تا نتیجه ی آن شما را شگفت زده کند.
پس اگر از چربی شکم خود خسته شده اید با خوردن زیره از تناسب اندام خود لذت ببرید. 2
پی نوشت:
1.www.zoomlife.ir
2.www.shop.bahramansaffron.com
3.www.coca.ir