موارد مصرف فلوکونازول
فلوکونازول یک داروی ضد قارچ است.فلوکونازول برای درمان عفونت های ناشی از قارچ ها استفاده می شود که می توانند به هر بخش از بدن شامل دهان، گلو، مری، ریه، مثانه، ناحیه تناسلی و خون حمله کنند.
همچنین فلوکونازول برای پیشگیری از عفونت قارچی در افراد مبتلا به سیستم ایمنی ضعیف ناشی از درمان سرطان، پیوند مغز استخوان یا بیماری هایی مانند ایدز استفاده می شود.
همچنین ممکن است فلوکونازول برای اهداف دیگری مورد استفاده قرار گیرد که در این قسمت به آن ها اشاره نشده است.
پیش از مصرف فلوکونازول
همه دارو هایی که مصرف می کنید و آن هایی که مصرف آن ها را در آینده قطع یا شروع خواهید کرد را به پزشک خود اطلاع دهید. بسیاری از دارو ها ممکن است سبب تداخل شده و برخی نباید همراه با فلوکونازول مصرف شوند.اگر به فلوکونازول حساسیت دارید، نباید از آن استفاده کنید.
برخی از داروها درصورت مصرف همزمان با فلوکونازول می توانند سبب بروز عوارض جانبی جدی شوند. درصورت استفاده از داروهای زیر ممکن است پزشک معالج، برنامه درمانی تان را تغییر دهد.
آنتی بیوتیک ها، ضد قارچ ها یا ضد ویروس ها
رقیق کننده های خون
ضد سرطان ها
دارو های کنترل کننده کلسترول
داروهای خوراکی دیابت
دارو های مرتبط با فشار خون و بیماری های قلبی
دارو هایی که برای درمان مالاریا یا سل بکار میروند.
دارو هایی که برای جلوگیری از پس زدن پیوند عضو مصرف می شوند.
داروهای ضد افسردگی و بیماری های روانی
دارو های ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAID)
داروهای ضد تشنج
دارو های استروئیدی
درصورت داشتن هریک از بیماری های زیر در گذشته یا حال حاضر، به پزشک اطلاع دهید:
بیماری کبدی
اچ آی وی یا ایدز
سرطان
بیماری قلبی یا اختلال در ریتم قلب
سندرم کیو تی طولانی (در شما یا یکی از اعضای خانواده)
بیماری کلیوی
حساسیت نسبت به دارو های ضد قارچ دیگر، مانند: کتوکونازول، ایتراکونازول، میکونازول، پوساکونازول، وریکونازول و...
شکل مایع فلوکونازول می تواند حاوی ساکارز باشد. درصورت داشتن مشکل در گوارش شیر یا قند ها، پیش از مصرف فلوکونازول مایع به پزشک اطلاع دهید.
فلوکونازول می تواند به جنین آسیب برساند. درطول مصرف این دارو از باردار شدن پیشگیری کنید و درصورت باردار شدن پزشک را در جریان بگذارید.
فلوکونازول ممکن است برای نوزاد شیرخوار مضر باشد. درصورتی که به نوزاد خود شیر می دهید پیش از مصرف فلوکونازول با پزشک مشورت کنید.
نحوه مصرف فلوکونازول
دارو را دقیقا مطابق با دستور پزشک مصرف کنید و تمام راهنمایی های موجود در بسته بندی دارو را مطالعه کنید.مقدار مصرف تان از این دارو به شدت عفونت تان بستگی دارد. عفونت های واژینال معمولا با مصرف یک قرص در روز تحت درمان قرار می گیرند. در سایر عفونت ها میزان دوز اولیه می تواند دوبرابر باشد. در مورد مقدار داروی مصرفی دستورات پزشک را مد نظر داشته باشید.
فلوکونازول می تواند همراه غذا یا بدون آن مصرف شود.
پیش از مصرف داروی مایع بطری آن را تکان دهید. همچنین برای اندازه گیری دوز داروی مایع از قاشق های مخصوص سنجش دوز دارو استفاده کنید.
از فلوکونازول در طول دوره تجویز شده توسط پزشک بصورت کامل استفاده کنید؛ حتی درصورتی که علایم بیماری از بین رفته باشد. فراموش کردن مصرف دارو می تواند سبب تشدید عفونت شود و این عفونت می تواند نسبت به داروها مقاومت نشان دهد. فلوکونازول قادر به درمان عفونت های ویروسی مانند آنفولانزا یا سرماخوردگی نیست.
درصورت عدم بهبود علایم بیماری یا وخیم تر شدن آنها به پزشک مراجعه کنید.
قرص های فلوکونازول را در دمای اتاق و دور از رطوبت و گرما نگهداری کنید.
فلوکونازول مایع را می توانید در یخچال نگهداری کنید اما توجه کنید که دارو نباید منجمد شود. شکل مایع این دارو تا دو هفته ماندگاری دارد و پس از آن باید دور ریخته شود.
در صورت فراموش کردن مصرف دارو، به محض متوجه شدن، داروی فراموش شده را مصرف کنید. اگر به نوبت مصرف بعدی دارو زمان اندکی مانده است از مصرف داروی فراموش شده پرهیز کنید. از مصرف داروی اضافی جهت جبران نوبت از دست رفته خودداری کنید.
درصورت مصرف بیش از حد (اووردوز) فورا به مراکز درمانی مراجعه کنید. علایم اووردوز می تواند شامل گیجی یا اعمال و رفتار غیر معمول باشد.
هشدار ها و موارد احتیاط
در طول مصرف فلوکونازول در مورد پرهیز از برخی مواد غذایی، نوشیدنی ها یا فعالیت ها دستورات پزشک را مد نظر داشته باشید.هنگام انجام کارهایی مانند رانندگی که به هوشیاری و دقت عمل نیاز دارند بیشتر احتیاط کنید. فلوکونازول می تواند سبب مختل شدن واکنش های بدن شود. 1
عوارض جانبی فلوکونازول
در صورت بروز علائم آلرژیک مانند کهیر، مشکل تنفسی، ورم در صورت یا گلو یا واکنش های شدید پوستی با نشانه هایی همچون تب، گلو درد، سوزش چشم، درد پوست، جوش های قرمز یا بنفش با تاول و پوسته پوسته شدن با اورژانس تماس بگیرید.در صورت بروز علائم زیر پس از مصرف فلوکونازول با پزشک تماس بگیرید:
ضربان قلب سریع یا کوبنده، لرزش در قفسه سینه، تنگی نفس و سرگیجه ناگهانی مانند حال غش کردن
تب، لرز، درد بدن و علائم شبیه آنفلوآنزا
کبودی یا خونریزی آسان، ضعف غیر طبیعی
تشنج
جوش یا ضایعات پوستی
مشکلات کبدی با علائم کاهش اشتها، درد معده (سمت راست فوقانی)، ادرار تیره، مدفوع به رنگ خاک رس، زردی (زرد شدن پوست یا چشم)
برخی عوارض جدی فلوکونازل شامل موارد زیر می باشد:
تغییر در ریتم قلب یا فعالیت الکتریکی در قلب
افت تعداد گلبول های سفید خون یا تعداد پلاکت ها
افزایش تری گلیسیرید، افت سطح پتاسیم در خون
واکنش های پوستی شدید و تهدید کننده زندگی مانند سندرم استیونز جانسون یا نکرولیز اپیدرمال سمی
برخی عوارض جانبی شایع فلوکونازول عبارتند از:
حالت تهوع، دل درد، اسهال، ناراحتی معده
سردرد
سرگیجه
تغییر حس چشایی
توجه: این دارو در برخی موارد نادر ممکن است باعث عوارضی همچون طاسی شود.
موارد ذکر شده لیست کامل عوارض جانبی فلوکونازول نمی باشد، توصیه می شود در صورت مشاهده هر گونه علائم مشکوک با پزشک مشورت کنید. 2
تداخل دارویی فلوکونازول
بسیاری از داروها میتوانند با فلوکونازول تداخل داشته باشند که میتواند شامل داروهای بانسخه یا بدوننسخهای مانند ویتامینها و داروهای گیاهی نیز باشد. ممکن است تمام تداخلهای دارویی در دفترچهٔ راهنمای دارو نیامده باشد. بنابراین قبل از مصرف این دارو پزشک را در جریان سایر داروهای مصرفی و داروهایی که مصرفشان را شروع یا متوقف کردهاید، بگذارید.همچنین مصرف برخی داروها همراه با فلوکونازول میتواند تأثیرات منفی یا ناخواستهای داشته باشد. درصورت مصرف داروهای زیر ممکن است پزشک برنامهٔ درمانیتان را تغییر بدهد:
داروهای آنتیبیوتیک، ضدقارچ یا ضدویروس؛
داروهای ضدانعقاد خون؛
داروهای سرطان؛
داروهای کنترل کلسترول؛
داروهای خوراکی دیابت؛
داروهای فشار خون و قلب؛
داروهای مالاریا و سل؛
داروهایی برای جلوگیری از پسزدن اندام پیوندی؛
داروهای درمان افسردگی و بیماریهای روانی؛
داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی؛
داروهای صرع؛
داروهای غیراستروئیدی. 3
پی نوشت:
1.www.darooy.ir
2.www.coca.ir
3.www.chetor.com