مبندازول یک داروی ترکیبی که به صورت قرص های جویدنی برای از بین بردن کرم های انگلی مورد استفاده قرار می گیرد. مواد غیر فعال موجود در هر قرص مبندازول (100 میلی گرم) دی اکسید سیلیکون کلوئیدی، نشاسته ذرت، روغن نباتی هیدروژنه، منیزیم، سلولز میکروکریستال، سدیم سولفات، سدیم ساکارین، سدیم نشاسته می باشند.
قرص مبندازول یک داروی ضد کرم محسوب می شود. این دارو از رشد و تکثیر کرم هایی که به تازگی تخمک گذاری شده اند پیشگیری می کند. مبندازول برای درمان عفونت های ایجاد شده بدلیل کرم هایی مثل کرمک، کرم گرد، کرم قلابدار مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین برای درمان عفونت های ایجاد شده بدلیل بیش از یکی از این کرم ها بطور همزمان تجویز می شود.
موارد و مقدار مصرف
الف) آلودگی به کرمک
بزرگسالان و کودکان بزرگتر از 2 سال:از راه خوراکی، مقدار 100 میلی گرم به صورت مقدار واحد مصرف می شود. در صورت تداوم عفونت بعد از گذشت سه هفته، درمان تکرار می شود.
ب) آلودگی به کرم گرد، کرم شلاقی، کرم قلاب دار و تریکوسترونژیلوس
بزرگسالان و کودکان بزرگتر از 2 سال:از راه خوراکی ، مقدار 100 میلی گرم دوبار در روز به مدت سه روز مصرف می شود. در صورت تداوم عفونت بعد از گذشته سه هفته، درمان تکرار می شود. همچنین برای درمان عفونت با کرم های قلابدار، شلاقی و گرد می توان mg 500 به صورت تک دوز تجویز نمود.
پ) تریشینوز
بزرگسالان و کودکان:مقدار 400-200 میلی گرم سه بار در روز به مدت سه روز مصرف و سپس 500-400 میلی گرم سه بار در روز به مدت 10 روز مصرف می شود.
ت) کاپیلاریازیس
بزرگسالان و کودکان:mg 200 خوراکی دو بار در روز به مدت 20 روز مصرف می شود.
ث) توکسوکاریازیس
بزرگسالان و کودکان:mg 200-100 خوراکی دو بار در روز به مدت 5 روز مصرف می شود. برخی پزشکان پیشنهاد می کنند که درمان تا 20 روز ادامه یابد.
ج) دراکونکولیازیس
بزرگسالان:روزانه mg 800-400 خوراکی، به مدت 6 روز مصرف می شود.
چ) عفونت های Mansonella perstan
بزرگسالان و کودکان:mg 100 خوراکی دو بار در روز به مدت 30 روز مصرف می شود.
ح) انکوسرکیازیس
بزرگسالان:مقدار 1 گرم خوراکی دو بار در روز به مدت 28 روز مصرف می شود.
نحوه مصرف دارو و میزان دوز مصرفی
داروی مبندازول از طریق دهان مصرف می شود و می توان آن را همراه و یا بدون غذا مصرف کرد. همچنین می توان آن را جوید، یکدفعه ای بلعید یا آن را خرد کرد و با غذا ترکیب نمود. دوز این دارو به شرایط شما و واکنش به درمان وابسته می باشد. برای درمان عفونت کرمک، دارو معمولا به صورت یک دوز تنها داده می شود. اگر لازم باشد، درمان دوم ممکن است طی چند هفته آغاز شود. برای دیگر انواع عفونت های کرمی رایج، دارو را برای سه روز از طریق دهان هر روز دو مرتبه( صبح و شب) استفاده کنید. برای دیگر عفونت ها از دستورات پزشک پیروی کنید. پزشک ممکن است تجویز کند قرص مبندازول را بیشتر از دو بار در روز و برای مدت طولانی تر از سه روز مصرف کنید. ادامه دادن به مصرف این دارو دقیقا طبق تجویز پزشک مهم است.
احتیاط در مصرف دارو
قبل از مصرف قرص مبندازول اگر به آن یا دیگر مواد حساسیت دارید پزشک یا متخصص خود را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است حاوی موادی غیر فعالی باشد که باعث ایجاد واکنش های حساسیتی یا دیگر مشکلات شود. برای جزییات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید. سابقه پزشکی خود را در اختیار پزشک خود. قرار دهید بویژه در شرایط ابتلا به کم خونی، اختلال کبدی، مشکلات روده پزشک را در جریان قرار دهید. در طول حاملگی قرص های مبندازول باید تنها در مواقع مورد نیاز مصرف شود. در مورد خطرات و مزایای آن با پزشک مشورت کنید. اگر در دوران شیردهی قرار دارید قبل مصرف دارو با پزشک مشورت کنید.
مکانیسم اثر مبندازول
مبندازول موجب تخریب میکروتوبول های سیتوپلاسمی انگل و درنتیجه مهار برداشت گلوکز توسط کرم بالغ و در نهایت مرگ انگل می شود.
فارماکوکینتیک مبندازول
این دارو خیلی کم از راه دستگاه گوارش جذب می شود. یا این وجود جذب خوراکی دارو ممکن است در حضور غذا، به ویژه غذاهای چرب، افزایش یابد. دفع این دارو عمدتاً کلیوی است.
مصرف مبندازول در دوران بارداری
این دارو در دوران بارداری و شیردهی در رده C طبقه بندی میشود و معنی آن اینست که بجز در موارد ضروری بهتر است از مصرف دارو در این دوران خودداری کرد.
مصرف مبندازول در شیردهی
بی ضرری مصرف این دارو در دوران شیردهی ثابت نشده است.
مصرف در کودکان
مصرف مبندازول در کودکان کوچکتر از 2 سال باید تنها به مواردی محدود شود که مضرات دارو در برابر منافع آن سنجیده شده باشد. 1
عوارض جانبی داروی مبندازول
همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرفکنندگان نیز هیچ نوع عارضهای بروز نمیدهند. یکسری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین میروند. در صورت مشاهده هرگونه عارضه با پزشک خود مشورت نمایید.برخی از عوارض داروی مبندازول عبارتند از:
تب
راش (نقاط قرمز) پوستی
خارش
خستگی و ضعف غیرمعمول
درد شکمی
اسهال
تهوع و استفراغ
ریزش مو
گیجی و سردرد
نفخ
بی اشتهایی
در صورت بروز علائمی غیر از موارد گفته شده که فکر میکنید به دلیل مصرف مبندازول است، به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورت بروز علائم واکنش آلرژیک از جمله ورم، کهیر، تورم صورت، دهان، لبها و گلو به اورژانس مراجعه نمایید. 2
تداخلات دارویی
اگر شما همزمان داروهای دیگر یا محصولات گیاهی با این دارو مصرف کنید، اثرات داروها می توانند تغییر کنند. این مسئله می تواند خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد یا ممکن است باعث شود داروهای شما به درستی اثر نگذارند. امکان بروز این تداخلات دارویی ممکن است، اما همیشه رخ نمی دهند. پزشک یا داروساز شما اغلب می تواند با تغییر نحوه استفاده از داروهای یا نظارت دقیق بر آنها، از تداخلات دارویی جلوگیری یا آنها را مدیریت کند.برای کمک به پزشک و داروساز برای ارائه بهترین شکل از مراقبت، قبل از شروع درمان با این محصول حتما تمام داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و داروهای گیاهی که مصرف می کنید را به پزشک و داروساز خود بگویید. هنگام استفاده از این محصول، بدون تایید پزشک، دوزهای دیگر داروهایی که استفاده می کنید را شروع و متوقف نکنید یا تغییر ندهید.
برخی از محصولاتی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند عبارتند از: ضد انعقادهای خاص (کاربامازپین، فنیتوین)، سایمتیدین.
این مقاله شامل تمام تداخلات احتمالی این دارو نیست. فهرستی از تمام محصولاتی که استفاده می کنید تهیه کنید. به منظور کاهش خطر ابتلا به مشکلات جدی دارو آن را با پزشک یا داروساز به اشتراک بگذارید. 3
پی نوشت:
1.www.namnak.com
2.www.paziresh24.com
3.www.rastineh.com