علت درد کمر هنگام سرفه
برخی از اصلیترین علل درد کمر هنگام سرفه را در اینجا ذکر کردهایم:فتق دیسک
در میان استخوانهای ستون فقرات، دیسکهای محافظِ بالش مانندی وجود دارد که همچون کمک فنر عمل میکنند. به دلیل ساییدگی و پارگی طبیعی این دیسکها میتوانند از جای خودش لغزیده یا دچار برآمدگی شوند که در اصطلاح پزشکی به آن «فتق دیسک» گفته میشود.تحقیقات نشان داده، چنانچه فرد مبتلا به سیاتیک حاد، در هنگام سرفه دچار کمر درد شود، به احتمال زیاد فتق دیسک دارند. سیاتیک دردی است که در اثر فشار یا تحریک عصب سیاتیک بهوجود میآید.
گاهیاوقات، برآمدگی دیسک به ریشههای اعصاب در کمر و پا که عصب سیاتیک را تشکیل دادهاند، فشار وارد میکند.
فتق دیسک میتواند باعث گزگز یا سوزن سوزن شدن در قسمت تحتانی کمر و در یک یا هر دو پا شود. فتق دیسک شدید نیز میتواند موجب بروز علائمی مانند بیاختیاری روده (مدفوع) یا مثانه شود.
برای تسکین درد ناشی از فتق دیسک، فرد میتواند چند روز استراحت مطلق داشته باشد، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن یا ژلوفن مصرف کرده و از کمپرس سرد چند بار در روز به مدت ۱۰ دقیقه استفاده کند. در موارد حاد ممکن است که برای درمان فتق دیسک نیاز به عمل جراحی باشد.
کشیدگی عضله یا رباط
برخیاوقات، یک سرفه شدید یا ناگهانی، فشار زیادی را به کمر وارد میکند. این فشار میتواند منجر به جراحتهای موقتی مانند کشیدگی عضله شود.درد میتواند با وضعیتهای بدنی خاص و انجام اموری از جمله سرفه شدیدتر شود. همچنین ممکن است فرد دچار سفتی عضلات کمر، گرفتگی عضله یا حساسیت عضلانی نیز شود.
داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مصرف کنید، به مدت ۱ تا ۲ روز استراحت مطلق داشته، از انجام امور یا قرار گرفتن در وضعیتهای بدنی که موجب بدتر شدن درد کمر میشود پرهیز کنید و همچنین روی ناحیهی آسیبدیده کمپرس سرد بگذارید.
اگر علائم طی ۴ تا ۶ هفته برطرف نشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
تنگی نخاعی
با افزایش سن با افزایش، فرد دچار تنگی کانال نخاعی میشود و همین نیز میتواند فشار زیادی را روی اعصاب نخاعی وارد کند. وضعیتهای بدنی خاص مانند خم شدن به جلو هنگام سرفه نیز میتواند فشار زیادی را به اعصاب وارد کرده و موجب کمردرد شود.تنگی نخاعی میتواند موجب سوزن سوزن شدن یا گرفتگی و درد قسمت تحتانی کمر و پا شود. تنگی نخاعی میتواند روی عملکرد جنسی فرد اثر گذاشته، موجب اختلال در عملکرد رود یا مثانه شده و در موارد حاد موجب ضعف پا شود.
برای کاهش اثرات تنگی نخاعی، فرد میتواند برای تقویت عضلات کمر حرکات ورزشی خاصی را انجام دهد.
همچنین ممکن است مصرف داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی یا سایر داروهای تجویز شده دیگر به بهبود گرفتگی عضلات کمک کند. برخی از پزشکان ممکن است تزریق استروئید و در موارد حادتر عمل جراحی را به بیماران خود توصیه کنند.
سرطان ریه
بعید است کسی که هنگام سرفه دچار کمر درد میشود، به سرطان ریه مبتلا باشد، اما نمیتوان با قطعیت این احتمال را رد کرد. درد استخوان میتواند نشانهی این باشد که بیماری به اندامهای مجاور رسیده است.برخی دیگر از علائم سرطان ریه عبارتند از:
* سرفه همراه با خلط خونی
* کاهش وزن ناگهانی و غیرقابلتوجیه
* تنگی نفس
* خسخس سینه
* خستگی و ضعف
روشهای درمانی سرطان ریه به نوع و مراحل آن بستگی دارد. درمانهای معمول شامل شیمی درمانی یا پرتودرمانی برای بین بردن و کوچک کردن سلولهای سرطانی و جراحی برای برداشتن آنها است.
یکی دیگر از علل کمر درد درآنفولانزا
چرا موقع عطسه یا سرفه کردن احساس کمردرد داریم؟چون هنگام سرماخوردگی یا آنفولانزا بیشتر سرفه و عطسه میکنیم که آن هم با دلایل مختلفی باعث ایجاد درد میشود. تمیز کردن گلو میتواند موجب التهاب و درد موضعی شود و در هنگام سرفه یا عطسه کل صورت و گوشهای شما به علت فشار وارد شده به سینوسهای صورت درد میکند. متأسفانه عطسه و سرفه نیز میتواند باعث ایجاد درد کمر شود، که بخشی از آن به این علت است که کمر در طول مدت کوتاهی دچار کشش می شود و این کشش باعث گرفتگی و ایجاد درد میشود.سرفه و عطسه کردن همچنین باعث انقباض عضلات شکمی میشود که ممکن است باعث ایجاد درد عضلات کمر شود. در موارد شدید عطسه یا سرفه ممکن است به علت افزایش ناگهانی فشار روی ستون فقرات گردن به دیسک در گردن یا کمر منجر شود. مخصوصا اگر شما دارای سرما خوردگیهایی با عفونت در اطراف گردن و لوزه های بزرگ و سفت هستید، این درد ها در شما میتواند وجود داشته باشد. برخی از تمرینات کششی و ورزشهای گردنی چون میتواند باعث کاهش التهاب شود، به شما میتواند کمک کند.
چطور کمردرد ناشی از آنفولانزا را درمان کنیم؟
بسیاری از داروهای سرماخوردگی و آنفلوآنزا حاوی ایبوپروفن، استامینوفن و سایر داروهای مسکن وجود دارد که می تواند درد شما را پنهان کند اما حل اساسی مشکل کمی سخت است. اگر تب دارید، باید از مقدار زیادی مایعات و میان وعده غذاهایی که حاوی مقادیر زیاد مواد معدنی هستند مانند موز، آجیل، دانه، اسفناج و حتی اگر به این مواد دسترسی ندارید می توانید یک کاسه برنج جایگزین کنید. نوشیدنی های انرژی زا اگرچه داری سطح بالای قند می باشند و افراد که قند خون دارند باید از مصرف آن اجتناب کنند ولی چون میتواند مواد معدنی بدن را تامین کند، نیز میتوانند کمک کننده باشد. اگر شما می توانید کمی، حتی پانزده دقیقه یا بیشتر هر روز در فضای بیرون بیایید، بدن شما فرصتی برای سنتز ویتامین D به دست میآورد. در غیر این صورت، غذاهای غنی شده مانند غلات، مارگارین و حتی برخی از شیرهای مکمل یا آب میوه ها می توانند جایگزین مناسبی برای تامین این ویتامین باشند. مصرف مولتی ویتامین نیز شما را در برابر کمبود ویتامین بیمه خواهد کرد.مهم تر از همه، آب بدن را حفظ کنید، سعی کنید دمای بدن را از طریق پارچه ای نم دار (یا حتی یک حمام سرد) کنترل کنید، در طول روز سعی کنید کمی از مواد مغذی یا نوشیدنی حاوی الکترولیت ها مصرف کنید. آب آناناس (که حاوی برمولین است) میتواند مفید باشد، همچنین زنجبیل، به عنوان یک ضد التهاب طبیعی میباشد اگر چه زنجبیل اگر زیاد مصرف کنید، میتواند باعث افزایش دمای شما شود. درد خود را با دارو های کافئین دار پنهان نکنید، زیرا این مواد بیماری شما را طولانی تر میکند و میتواند شما را به مشکلات خاصی دچار کند. هنگام درد کمر سعی کنید کمی دراز بکشید. استراحت دادن به کمر حتی اگر برای مدت زمان کوتاهی نیز باشد میتواند به میزان زیادی درد شما را کاهش دهد.درمانهای خانگی برای رفع کمر درد در هنگام سرفه
میتوان از چندین درمان خانگی برای تسکین کمردرد استفاده کرد. روشهای زیر ممکن است به درمان کمردرد کمک کند:* استفاده از کمپرس سرد یا گرم چند بار در روز هر بار به مدت ۱۰ دقیقه.
* استراحت مطلق در بستر به مدت حداکثر دو روز. دقت داشته باشید، استراحت طولانیمدت میتواند موجب سفتی عضلات کمر شده و درد را بدتر کند.
* مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی همچون ایبوپروفن و ناپروکسن برای تسکین درد.
* انجام فعالیتهای سبکی مانند پیادهروی و شنا. این فعالیتها میتواند به کاهش گرفتگی عضلات کمر و برطرف شدن التهاب کمک کند.
* استفاده از تکنیکهای مهار فشار، مانند قرار دادن بالش روی شکم و محکم نگه داشتن آن هنگام سرفه. این روش میتواند با کاهش فشار ناشی از تغییر شکل کمر در اثر قوز در هنگام سرفه به فرد کمک کند.
* برخی بیماران نیز از درمانهای پزشکی جایگزین مانند ماساژ و طب سوزنی برای درمان کمردرد جواب گرفتهاند.
* شنا میتواند تا حد زیادی به کاهش کمردرد کمک کند.
چه زمان باید برای درد کمر هنگام سرفه به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که فرد علائمی داشته باشد که ممکن است نشانهی فشار شدید به اعصاب یا بیماری حاد باشد، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کند. برخی از این علائم عبارتند از:* تغییر عملکرد روده یا مثانه
* حساسیت غیرعادی در پا یا ناحیهی زینی لگن
* تب بسیار بالا (۳۹،۴ درجه سانتی گراد) همراه با سرفه و کمردرد
* ضعف در پا یا بازو
این علائم ممکن است به درمان فوری یا مصرف داروهای آنتیبیوتیک یا حتی عمل جراحی برای برطرف کردن فشار روی اعصاب نیاز داشته باشد.
علائم دیگری که در صورت بروز آن لازم است به پزشک مراجعه کنید عبارتند از:
* کمر دردی که با درمانهای خانگی التیام پیدا نمیکند.
* کمردردی که مانع از انجام امور عادی و روزمره میشود
* گزگز یا سوزن سوزن شدن که میرود و میآید یا شدت آن تغییر میکند
* در صورت تداوم علائم، پزشک میتواند بیمار را به یک متخصص کمر درد، دیسک و ستون فقرات ارجاع دهد.
بهترین راه درمان کمر درد هنگام سرفه کردن
* درمان های نوین و تحصصی اوزون درمانی یا ازن تراپی* آخرین لیزرهای پرتوان نسل جدید
* اوزون تراپی
* فیزیوتراپی
* تزریق اپیدورال
* تریگرپوینت تراپی
* کمربندهای طبی
* رفلکسولوژی
RF یا رادیوفرکوانسی
* در موارد نادر جراحی بسته ستون فقرات هستند.
* درمان دارویی کمر درد
پزشک شما معمولا مسکنهایی از جمله استامینوفن یا ایبوپروفن یا ناپروکسن استفاده نماید. این داروها را همانطور که پزشکتان تجویز کرده مصرف کنید، چراکه مصرف زیاد میتواند اثرات جانبی جدی در پی داشته باشد.
اگر درد شما با داروهای مسکن عادی بهتر نشد، پزشک ممکن است از شل کننده های عضلانی استفاده نماید.داروهای مخدردار همچون کدئین یا هیدروکدون برای مدتهای کوتاهی ممکن است تجویز شوند.
فیزیوتراپی و ورزش برای درمان کمر درد
فیزیوتراپی اساس درمان کمردرد میباشد. یک فیزیوتراپیست حرفهای میتواند طیف گستردهای از انواع درمان از جمله درمان با گرما، اولتراسوند، تحریک الکتریکی و تکنیکهای آزاد کردن ماهیچه برروی ماهیچهها و بافتهای نرم پشت بدن، استفاده مینماید.فیزیوتراپیست میتواند به شما ورزشهای خاصی آموزش دهد که انعطاف پذیری و قدرت ماهیچههای شکم و پشت شما را افزایش دهد. انجام منظم این ورزشها میتواند از درد کمر در آینده پیشگیری نماید.
تزریق برای درمان کمر درد
اگر سایر روشهای درمان برای شما جوابگو نبود و درد کمر شما کاهش پیدانکرد یا درد آن به پای شما هم کشیده شده و شمارا ناتوان سازد، پزشکتان ممکن است برای شما آمپول کورتیزون (یک داروی ضدالتهاب) درفضای دور نخاع شما تزریق نماید.تزریق کورتیزون به کاهش التهاب دور ریشههای عصبی کمک میکند، اما این تسکین کمتر از چندماه دوام مییابد.
جراحی برای درمان کمر درد
تعداد کمی از افراد برای درمان کمردرد به جراحی احتیاج پیدا میکنند. اگر شما دچار کمردردی شدید بهمراه تیرکشیدن پا یا ضعف شدید عضلانی بدلیل تحت فشار قرارگرفتن اعصاب باشید، ممکن است درمان جراحی برای شما مفید باشد.درغیر اینصورت جراحی فقط برای درمان مشکلات مادرزادی و ساختار استخوانی که درمان آنها با روش های دیگر کافی نبوده، استفاده میشود.
سخن آخر
ممکن است همیشه با سرفه دچار کمردرد نشوید. اما در صورتی که این اتفاق معمول باشد، ممکن است نشانه یک بیماری زمینهای باشد.در صورت تداوم علائم یا حاد بودن آن، فرد باید به پزشک مراجعه کند. در همین حال، انواع روشهای درمان خانگی و درمانهای پزشکی نیز برای تسکین کمردرد در دسترس هستند.
منبع: سایت دکتردکتر
سایت دلگرم
سایت توانبخشی امید