تمازپام چیست؟
تمازپام (با نام انگلیسی: Temazepam و نام تجاری: رستوریل) از داروهای خواب آور متعلق به گروه دارویی بنزودیازپین ها است که همانند سایر داروهای این گروه با افزایش اثر اسید گاما آمینوبوتیریک عمل می کند.اسید گاما آمینوبوتیریک یک انتقال دهنده عصبی است و با مهار برخی فعالیت های مغز به کاهش اضطراب و طولانی شدن زمان خواب کمک می کند.
موارد مصرف تمازپام
تمازپام برای درمان بی خوابی تجویز می شود و کمک می کند که فرد سریع تر به خواب رفته، مدت زمان طولانی تری بخواند و در طول شب کمتر از خواب بیدار شود.استفاده از این دارو معمولا به دوره های درمانی کوتاه مدت 1 تا 2 هفته یا کمتر محدود می شود. اگر بی خوابی برای مدت زمان طولانی تر ادامه یابد لازم است درباره سایر درمان های موجود با پزشک مشورت کنید.
تمازپام برای کاهش اضطراب نیز تجویز می شود.
نکته مهم: داروی تمازپام ممکن است با اسامی تجاری گوناگونی در بازار عرضه شود که در این مطلب تنها به یکی از آن ها اشاره شده است.
نحوه مصرف تمازپام
تمازپام معمولا به صورت خوراکی و قبل از خواب با یا بدون غذا مصرف می شود.مقدار مصرف تمازپام به شرایط پزشکی، سن و پاسخ بدن به درمان بستگی دارد.
این دارو به ندرت باعث از بین رفتن موقت حافظه کوتاه مدت می شود. برای کاهش احتمال آن توصیه می شود تنها زمانی که مطمئن هستید بعد از آن می توانید 7 تا 8 ساعت بخوابید این دارو را مصرف کنید در غیر این صورت ممکن است دچار کاهش حافظه شوید.
قطع ناگهانی تمازپام ممکن است باعث بروز علائم ترک دارو مانند حالت تهوع، استفراغ، گر گرفتگی، گرفتگی معده، عصبی بودن و لرزش شود، برای جلوگیری از این مسئله پزشک معمولا دوز مصرف را به مرور کاهش می دهد.
علائم ترک دارو به خصوص زمانی که از این دارو برای مدت طولانی یا دوزهای بالا استفاده کرده باشید بیشتر دیده می شود. در صورت بروز این علائم فورا به پزشک مراجعه کنید.
ممکن است چند شب اول بعد از قطع مصرف دارو دچار مشکل خواب شوید که طبیعی است و معمولا طی 1 یا 2 شب برطرف می شود اگر ادامه داشت به پزشک اطلاع دهید.
استفاده طولانی مدت از این دارو ممکن است تاثیر آن را کاهش دهد، در این صورت به پزشک اطلاع دهید.
در صورتی که مشکل خواب بعد از 7 یا 10 روز ادامه داشته یا تشدید شود به پزشک اطلاع دهید.
توجه داشته باشید الگوهای خواب معمولا با افزایش سن به صورت طبیعی تغییر می کند و ممکن است فرد دچار مشکلات خواب یا از خواب پریدن مکرر شود. در صورت امکان درباره روش های غیر دارویی درمان بی خوابی از جمله کاهش مصرف کافئین، ورزش منظم و سایر عادت های مثبت با پزشک صحبت کنید. 1
عوارض جانبی داروی تمازپام
اگر شما نشانههایی از یک واکنش آلرژیک به داروی تمازپام مانند: راش پوستی یا کهیر (با یا بدون تب یا درد مفاصل)؛ اشکال در تنفس؛ تورم صورت، لبها، زبان یا گلو، را مشاهده کردید، با اورژانس پزشکی تماس بگیرید.برخی از افرادی که از این دارو استفاده میکنند در فعالیتهایی مانند رانندگی، خوردن و یا برقراری تماس تلفنی مشارکت دارند و بعداً هیچ حافظهای از فعالیت ندارند. اگر این اتفاق برای شما میافتد، مصرف این دارو را متوقف کنید و با پزشک خود در مورد درمان دیگری برای اختلال خواب خود صحبت کنید.
اگر هر یک از موارد زیر را مشاهده کردید به پزشک خود اطلاع دهید:
• سردرگمی، تحریک، هذیان، رفتار پرخاشگرانه؛
• اضطراب، مشکلات حافظه؛
• حالت افسردگی؛
• افکار خودکشی یا صدمه زدن به خودتان.
عوارض جانبی شایع تمازپام شامل
• خواب آلودگی روزانه یا احساس خستگی؛• سردرد
• سرگیجه، خستگی؛
• حالت تهوع؛
• احساس عصبی.
این یک لیست کامل از عوارض جانبی این دارو نیست و موارد دیگری ممکن است رخ دهد. برای توصیههای پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت مشاهده عوارض جانبی به FDA این موارد را گزارش کنید. 2
موارد احتیاطی مصرف تمازپام
قبل از مصرف تمازپام اگر به این دارو یا سایر بنزودیازپین ها مانند دیازپام یا اگزازپام حساسیت دارید یا از هر گونه آلرژی دیگر رنج می برید با پزشک مشورت کنید.قبل از استفاده سابقه پزشکی خود را در اختیار پزشک قرار دهید به خصوص اگر از بیماری های زیر رنج برده اید:
بیماری کلیوی
بیماری کبدی
مشکلات ریوی و تنفسی مانند بیماری انسداد مزمن ریوی، آپنه خواب
مشکلات روحی روانی مانند افسردگی، افکار خودکشی
سابقه شخصی یا خانوادگی راه رفتن در خواب
یک بیماری عضلانی خاص (میاستنی گراویس)
گلوکوم
از آن جا که این دارو باعث خواب آلودگی می شود تا زمانی که تحت تاثیر آن هستید از رانندگی، کار با ماشین آلات سنگین و هر کاری که نیاز به هوشیاری کامل دارد اجتناب کنید. نید با پزشک مشورت کنید.
قبل از عمل جراحی لیست داروهای خود را در اختیار پزشک یا دندانپزشک قرار دهید.
افراد مسن نسبت به عوارض جانبی این دارو به خصوص سرگیجه، گیجی، بی ثباتی و خواب آلودگی شدید حساس تر هستند، این عوارض خطر زمین خوردن آن ها را افزایش می دهد.
برای کاهش خطر سرگیجه یا زمین خوردن، بعد از مصرف دارو به آرامی از حالت دراز کشیده یا نشسته بلند شوید.
اختلالات خواب می تواند نشانه ای از اختلال جسمی یا روانی جدی باشد به همین دلیل در صورت تجویز توسط پزشک، این دارو تنها برای مدت زمان کوتاه مصرف می شود و در صورتی که علائم بی خوابی همچنان ادامه داشته باشد ممکن است نشانه مشکل جدی تر باشد.
این دارو ممکن است روی نتایج برخی آزمایش ها اثر منفی بگذارد، قبل از انجام آزمایش با مسئول آزمایشگاه صحبت کنید.
تمازپام در بارداری
مصرف تمازپام در دوران بارداری می تواند به جنین آسیب برساند و باعث بروز نقص زایمان یا علائم ترک در نوزادان تازه متولد شده شود.اگر در سن باروری هستید در دوره مصرف این دارو از روش های مطمئن جلوگیری از بارداری استفاده کنید.
اگر قصد بارداری دارید از این دارو استفاده نکنید و اگر باردار شده اید یا مشکوک به بارداری هستید سریعا با پزشک مشورت کنید.
تمازپام در شیردهی
تمازپام به شیر مادر منتقل می شود و ممکن است اثر نامطلوب روی نوزاد داشته باشد. قبل از شیردهی حتما با پزشک مشورت کنید.
تمازپام در کودکان
ایمنی و اثربخشی تمازپام در کودکان مشخص نشده و مصرف این دارو در کودکان و نوجوانان کمتر از 18 سال تایید نشده است. 1
تداخلات دارویی با تمازپام
تمازپام با بعضی از دارو ها می تواند تداخل داشته باشد. به این معنی است که اگر تمازپام را با بعضی از داروها مصرف شود می تواند باعث کاهش اثر دارو شود یا عوارض جدی تری را بوجود آورد.برای جلوگیری از تداخل حتما قرص هایی را که مصرف می کنید به پزشک خود بگویید.مصرف داروی تمازپام با داروهای خاص خطر ابتلا به عوارض مانند خواب آلودگی را افزایش میدهد نمونه هایی از این داروها عبارتند از:فنوتیازین ها : کلرپرومازین ، فلوفنازین ، پرومتازین و تیوریدازین
باربیتورات ها: آموباربیتال، بوتاباربیتال و پنتوباربیتال
داروهای آرام بخش یا خواب آور: مانند زالپلون و زولپیدم
ضد اضطراب: آلپرازولام ، کلونازپام ، لورازپام ، میدازولام و تریازولام
آنتی هیستامین های آرام بخش: کلورفنیرامین ، دیمن هیدرینات ، دیفن هیدرامین
داروهای ضد افسردگی: فلووکسامین ، فلوکستین و نفازودون
مسکن های غیر مخدری: کدئین ، دی هیدروکودین، متادون ، مورفین ، اکسی کدون ، اکسی مورفین و ترامادول
مصرف داروی تمازپام با داروهای خاص ، شما را در معرض خطر جدی خواب آلودگی ، کند شدن تنفس قرار میدهد. این داروها شامل:
مورفین ، اکسی کدون و کدئین 3
پی نوشت:
1.www.coca.ir
2.www.saednews.com
3.www.shafamag.com