روش یخ زدایی انواع مواد غذایی

برای نگهداری بهتر مواد غذایی آن‌ها را در فریزر و در شرایط انجماد قرار می‌دهند. اما زمانی که مواد غذایی را از فریزر خارج می‌کنیم، قبل از مصرف باید آن‌ها را یخ زدایی کنیم. در چنین شرایطی راه‌های زیادی از جمله گرفتن مواد غذایی زیر آب گرم یا استفاده از مایکروویو وجود دارد. اما به راستی کدام روش بهتر است؟ در ادامه همین مطلب در مورد یخ زدایی صحیح مواد غذایی صحبت می‌کنیم.
يکشنبه، 19 بهمن 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: ایوب شهبازی
موارد بیشتر برای شما
روش یخ زدایی انواع مواد غذایی

روش‌ های اشتباه یخ زدایی مواد غذایی

برای یخ‌زدایی مواد غذایی روش‌های متفاوتی وجود دارد. اما گاهی اوقات شما عادت به استفاده از روشی دارید که برای باز کردن یخ مناسب نیست و ممکن است کیفیت و سلامت مواد غذایی را به خطر بیندازد. از جمله این روش‌های اشتباه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.
 
۱. یخ زدایی مواد غذایی در دمای محیط و هوای آزاد
یکی از کارهایی که خیلی از افراد برای یخ‌ زدایی مواد غذایی انجام می‌دهند، قرار دادن مواد غذایی یخ زده در هوای آزاد است. قرار دادن مواد غذایی منجمد در دمای محیطی مانند آشپزخانه اصلا کار صحیحی نیست. دلیل این امر هم این است که باکتری‌ها در دمای عادی محیط بهتر رشد کرده و زمانی که یخ مواد غذایی در حال باز شدن است باکتری‌ها بیشتر جذب آن می‌شوند.
 
۲. یخ زدایی مواد غذایی به وسیله آب گرم
یکی دیگر از روش‌هایی که زیاد دیده شده در خانه‌ها انجام می‌شود، قرار دادن مواد غذایی یخ زده درون ظرف آب‌گرم یا قرار دادن آن زیر شیر آب گرم است.

در صورتی که هر کدام از این روش‌ها را برای باز کردن یخ مواد غذایی خود انتخاب کنید، اشتباه است. این روش هم مانند روش قبلی موجب رشد و تکثیر سریع باکتری‌ها می‌شود. همچنین استفاده از این روش برای سبزیجات موجب از دست رفتن طعم آن‌ها می‌شود.
 
۳. استفاده از مایکروویو برای ذوب کردن یخ مواد غذایی
در صورتی که مواد غذایی مانند سبزیجات یا انواع خمیر آشپزی را در فریزر خود نگهداری می‌کنید و تصمیم دارید یخ آن را ذوب کنید از مایکروویو استفاده نکنید. استفاده از مایکروویو برای این دسته از مواد غذایی منجر به از دست رفتن شکل ظاهری و کیفیت آن می‌شود. 1
 

رفع انجماد صحیح

روش‌های زیر مطمئن‌ترین روش برای دیفراست مواد غذایی هستند که عبارتند از:
 
1- استفاده از یخچال
استفاده از یخچال به‌عنوان بهترین روش دیفراست مطرح است که در این روش، ماده غذایی منجمد از شب قبل درون یخچال برای ذوب تدریجی یخ قرار داده می‌شود، البته بسته به حجم غذا زمان متفاوت خواهد بود.
 
2- استفاده ازآب سرد
برای یخ‌زدایی سریع می‌توان ماده غذایی منجمد را درون پلاستیک محکم و سالم قرار داد. بدیهی است چنانچه پلاستیک منفذی داشته باشد، نه تنها مواد مغذی بداخل آب نشت کرده و از بین می‌روند، بلکه میکروب‌ها از منفذ به داخل ماده راه پیدا کرده و غذا را آلوده می‌کنند. ضمنا غذای در حال دیفراست مثل اسفنج جاذب آب است، لذا باید مرتب آب را کنترل کرد که مبادا گرم شده باشد. در اینصورت هر نیم ساعت یکبار باید آب عوض شود.
 
3- استفاده از مایکروویو
استفاده از مایکروویو برای ذوب یخ مناسب است، ولی غذای منجمد شده باید بلافاصله طبخ شود، زیرا ممکن است بعضی از قسمت‌های غذا خیلی گرم شده و در دمای مایکروویو پخته شود.


رفع انجماد انواع مواد غذایی

 
گوشت‌ ها
1- اگر قصد نگهداری طولانی‌مدت گوشت را دارید، باید بلافاصله و با حداکثر سرما آن را منجمد کنید تا کیفیت و ارزش غذایی آن در بالاترین سطح باقی بماند.

2 - اگر روی بسته‌بندی گوشت، سوراخ یا پارگی وجود داشته باشد، ممکن است آب سطحی آن به سرعت بخار شود و لکه‌های سفیدی که سوختگی انجماد نام دارد، روی سطح بافتش دیده شود.

3- اگر لکه‌های سیاه، پیش از انجماد گوشت روی آن نباشد و پس از فریز کردن به وجود بیایند، احتمال آلودگی قارچی در آن قسمت گوشت دور از انتظار نیست.

4 - بهتر است به علت خرد شدن بافت گوشت چرخ‌کرده، آزاد شدن آنزیم‌ها و انجام چند فرایند و دستکاری در این گوشت، آن را داخل فریزر نگهداری نکنید.

5 - یخ‌زدایی گوشت باید خیلی آهسته و تدریجی انجام شود تا قطره‌های آب سوزنی از درون آن خارج شود و مواد مغذی‌اش به صورت خونابه هدر نرود.

6- اگر 24 ساعت پیش از مصرف، گوشت قرمز را از داخل فریزر خارج کنید و آن را در طبقه‌های پایینی یخچال بگذارید، می‌توانید از باز شدن مناسب یخ آن مطمئن شوید.

7 - اگر وقت کافی برای یخ‌زدایی گوشت ندارید، می‌توانید با قرار دادن مستقیم آن درون قابلمه، از هدر رفتن مواد مغذی‌اش به صورت خونابه پیشگیری کنید.

8 - گوشت مرغ را 12 ساعت و ماهی و میگو را 8 ساعت پیش از مصرف از فریزر خارج کنید و برای یخ‌زدایی در طبقات پایین یخچال بگذارید.

9 - استفاده از مایکروفر یکی از راه‌های ساده برای یخ‌زدایی انواع گوشت‌هاست.

10 - قرار دادن انواع گوشت در آب، راه مناسبی برای باز کردن یخ آنها نیست و باعث از بین رفتن مواد مغذی‌شان می‌شود.
 
سبزی‌ ها
1- ساده‌ترین راه برای بازکردن یخ سبزی‌قورمه، آش، پلو، کرفس یا کوکو این است که آنها را فقط 2 ساعت پیش از مصرف از فریزر خارج کنید.

2- قرار دادن سبزی‌های یخ‌زده به مدت 2 تا 3 دقیقه درون مایکروفر هم می‌تواند تا حد زیادی یخ آنها را از بین ببرد.

3 - یک راه بسیار ساده برای باز شدن یخ سبزی‌های خام یا پخته‌ای که نیاز به پختن و گرم کردن دارند، قرار دادن آنها داخل قابلمه بلافاصله پس از خارج کردن از فریزر است.

4 - برای پیشگیری از قهوه‌ای شدن قارچ در فریزر می‌توانید آن را با کمی آبلیمو مخلوط و سپس فریز کنید. قارچ‌های یخ‌زده در صورت خارج شدن از فریزر، در زمانی کمتر از نیم‌ساعت باز می‌شوند.

5 - بهتر است برای پیشگیری از تغییر رنگ یا طعم ذرت، نخودفرنگی و قارچ، آنها را با دمای محیط و بدون استفاده از مایکروفر یخ‌زدایی کنید.

6 - به هیچ‌‌وجه از ظرف پر از آب برای باز کردن یخ سبزی‌ها استفاده نکنید. این کار باعث از دست رفتن طعم طبیعی آنها می‌شود.

7- بهتر است برای پیشگیری از تغییر طعم و رنگ هویج، آن را پیش از فریز کردن، کمی بخارپز کنید و یخ‌ زدایی‌ اش را هم در دمای محیط انجام دهید.
 
غذاهای آماده
1- اگر برنج پخته و آماده را داخل فریزر گذاشته‌اید، می‌توانید با قرار دادن ظرفش در محیط آشپزخانه به مدت 3 ساعت یخ آن را باز کنید.

2- انواع برنج‌های ساده و مخلوط را می‌توان با قرار دادن ظرف آنها روی حرارت غیرمستقیم مانند بخار سماور یا کتری یا روی شعله‌ پخش‌کن گاز، به راحتی یخ‌زدایی و گرم کرد.

3 - خورش‌های پخته و یخ‌زده با قرار گرفتن داخل مایکروفر یا روی حرارت مستقیم گاز به‌راحتی یخ‌زدایی می‌شوند.
 
رب و گوجه‌فرنگی
1- بهتر است رب را پیش از فریز کردن از قوطی‌اش خارج و آن را در نایلون‌های کوچک به صورت نازک بسته‌بندی کنید.

2 - اگر بسته‌های کوچک رب را برای 10 تا 20 دقیقه در دمای محیط قرار دهید، یخشان به‌سادگی باز می‌شود.

3 - بهتر است گوجه‌فرنگی را به‌صورت درسته و پوست‌کنده داخل فریزر بگذارید. برای یخ‌زدایی هم کافی است که آن را از یک ساعت قبل از مصرف، از فریزر خارج کنید.

4 - انداختن گوجه‌های یخ‌زده داخل قابلمه خورش یا ماهیتابه املت هم روشی سریع برای باز کردن یخ آنهاست.
 
خشکبار
1 - برای فریزکردن خشکبارهایی مانند انواع آجیل و میوه‌های خشک باید آنها را درون نایلون ضخیم روشنی بریزید و پس از خارج کردن هوای داخل نایلون، درش را محکم گره بزنید. سپس نایلون را درون ظروف پلاستیکی مخصوص فریزر بگذارید و پس از بستن در آن، داخل فریزر بگذارید. بهترین و مناسب‌ترین راه برای بازکردن یخ خشکبار، قرار دادن آنها به مدت 2 تا 3 ساعت در دمای محیط است.

2 - می‌توانید میوه‌های خشک را به جای فریز کردن، داخل کابینت آشپزخانه نگهداری کنید چون مدت زمان ماندگاری این خوراکی‌ها بالاست.

3 - درصورت امکان، آجیل‌های خام یا شور را با پوستشان فریز کنید. این کار باعث از دست نرفتن کیفیت طعم آنها هنگام یخ‌زدایی می‌شود.

4 - به‌هیچ‌وجه برای باز کردن یخ خشکبار از مایکروفر استفاده نکنید. این کار باعث سفت شدن آنها می‌شود.

5 - تفت دادن آجیل‌های خام یا شور یخ‌زده در ظروف چدنی بدون استفاده از نمک یا روغن هم برای یخ‌زدایی و خوش‌طعم کردن آنها روش مناسبی است.
 
میوه‌ ها
1 - معمولا میوه‌هایی مانند آلبالو، گوجه‌سبز و بِه را فریز می‌کنند. برای پیشگیری از قهوه‌ای شدن بِه، کمی شهد شکر با آن مخلوط کنید. بهتر است به آلبالو و گوجه‌سبز هم پیش از فریزشدن نمک نزنید زیرا امکان انجماد سریع آنها را کاهش و امکان از دست رفتن مواد مغذی‌شان را افزایش می‌دهد.

2 - برای مصرف میوه‌های فریز شده، لازم نیست حتما یخ آنها را باز کنید. خوردن میوه‌ های یخ‌ زده هم لذت‌بخش است.

3 - اگر اصرار به باز کردن یخ میوه‌ها دارید، آنها را روی یک دستمال نخی بچینید و اجازه دهید با دمای محیط، یخشان باز شود. این کار باعث جذب آب میوه‌ها و خوش‌طعم‌تر شدن آنها می‌شود.

4 - نایلون میوه‌های یخ‌زده رنگی مانند آلبالو یا توت‌ فرنگی را برای باز شدن یخشان روی کابینت یا داخل یخچال رها نکنید. آب این میوه‌ها می‌تواند باعث رنگ گرفتن سطح کابینت یا قفسه یخچال و دردسر شما برای پاک کردن آنها شود. برای پیشگیری از این مشکل می‌توانید بشقابی زیر نایلون چنین میوه‌هایی قرار دهید. 3

پی نوشت:
1.www.setare.com
2.www.environmentalhealth.ir
3.www.hakimemehr.ir


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.