رژيم غذايي ضد آب مرواريد

کمتر کسي مي‌داند که آب‌مرواريد با تغذيه ارتباط دارد. اما به‌واقع، اين بيماري چشمي هم مانند بسياري از بيماري‌هاي ديگر بر اثر رژيم غذايي نامناسب تشديد مي‌شود؛ به طوري كه اگر مبتلا به چاقي و فشارخون هستيد يا ديابت داريد، بايد بدانيد که بيشتر در معرض خطر ابتلا به آب‌مرواريد هستيد و اين خطر وقتي در شما بيشتر خواهد شد که به بايدها و نبايدهاي تغذيه‌اي توجهي نكنيد. براي آشنايي بيشتر با اين بيماري و عوامل تغذيه‌اي مرتبط با آن، با دکتر سيد رضا راست‌منش، متخصص تغذيه و
پنجشنبه، 26 فروردين 1389
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
رژيم غذايي ضد آب مرواريد
رژيم غذايي ضد آب مرواريد
رژيم غذايي ضد آب مرواريد

نويسنده:مژگان کريمي




توصيه‌هاي دکتر سيد رضا راست‌منش/ متخصص تغذيه و رژيم‌درماني
کمتر کسي مي‌داند که آب‌مرواريد با تغذيه ارتباط دارد. اما به‌واقع، اين بيماري چشمي هم مانند بسياري از بيماري‌هاي ديگر بر اثر رژيم غذايي نامناسب تشديد مي‌شود؛ به طوري كه اگر مبتلا به چاقي و فشارخون هستيد يا ديابت داريد، بايد بدانيد که بيشتر در معرض خطر ابتلا به آب‌مرواريد هستيد و اين خطر وقتي در شما بيشتر خواهد شد که به بايدها و نبايدهاي تغذيه‌اي توجهي نكنيد. براي آشنايي بيشتر با اين بيماري و عوامل تغذيه‌اي مرتبط با آن، با دکتر سيد رضا راست‌منش، متخصص تغذيه و رژيم‌درماني، به گفتگو نشسته‌ايم...
تغذيه از چند راه مي‌تواند زمينه بروز آب‌مرواريد را فراهم آورد؟
به طور کلي، اضافه دريافت موادغذايي هم موجب افزايش احتمال ابتلا به اين بيماري مي‌شود و هم ممکن است علايم آن را تشديد كند. علاوه بر اينها، عدم مصرف برخي گروه‌هاي غذايي نيز مي‌تواند سبب پيدايش يا تشديد اين بيماري شود. همان‌طور که مي‌دانيد آب‌مرواريد بيمار‌ي‌اي است که در آن عدسي چشم شفافيت خود را از دست مي‌دهد. از عوامل اصلي ايجاد آب‌مرواريد، ضربه به چشم و افزايش فشار داخل چشم است. پس اگر فردي به بيماري فشارخون بالا مبتلا باشد، اين افزايش فشار به نوعي سبب افزايش فشار در عدسي چشم‌ هم خواهد شد. پس کنترل فشارخون با تغذيه و ورزش سبب کاهش فشار در اين عضو حساس مي‌شود. به علاوه، افزايش چربي خون که خود سبب تنگ شدن عروق مي‌شود، از عوامل بالابرنده فشار خون است بنابراين بايد در مصرف غذاهاي پرچرب محدوديت به خرج داد. مصرف زياد غذاهاي شيرين و پرقند نيز در افرادي که مبتلا به ديابت هستند يا کساني که خود نمي‌دانند ديابت دارند، به طور غيرمستقيم سبب آسيب به عدسي چشم‌‌شان مي‌شود. در بيماري ديابت يعني زماني که قندخون بالا است، بخشي از اين قند با پروتئين عدسي ترکيب مي‌شود و پروتئين عدسي را از حالت طبيعي خارج مي‌کند. از اين رو، زياده‌روي و عدم کنترل در مصرف غذا سبب بالا رفتن قند و آسيب تدريجي به اين عضو مي‌شود.
آيا مصرف ويتامين‌ها مي‌تواند سبب پيشگيري از بروز آب‌مرواريد ‌شود؟
همان‌طور که زياده روي و يا عدم مصرف كافي مواد غذايي در ايجاد و تشديد آب‌مرواريد موثرند، مواد مغذي ديگري نيز هستند که در پيشگيري يا کند شدن روند بروز اين بيماري (مخصوصا در دوران سالخوردگي) نقش قابل ملاحظه‌اي از خود نشان مي‌دهند، به طوري كه مصرف منابع غذايي آنتي‌اکسيدان‌ها و يا مکمل‌‌شان در سنين بالا که احتمال بروز اين بيماري بيشتر است، ابتلا به آن را به تعويق انداخته و يا از شدتش مي‌کاهد.
فلاونوييدها، ويتامين‌هايي مثل E و C از جمله اين مواد مغذي مؤثرند. مي‌دانيد كه مهم‌ترين منابع ويتامين C مرکبات و گوجه‌فرنگي بوده و ويتامين E بسته به اينکه چه روغني را انتخاب کنيم دريافت‌اش متفاوت خواهد بود. امروزه در بازارهاي کشور ما بيشتر روغن آفتابگردان وجود دارد که اين روغن نياز بدن به ويتامين E را افزايش مي‌دهد، پس کمتر بايد از آن استفاده شود و در عوض بهترين منبع ويتامين E در کشور ما روغن سوياست.
در ميان‌وعده‌ها و سبزي‌ها نيز ميوه‌هايي که رنگ تيره دارند، مثل رنگ بنفش، قرمز يا نارنجي، نظير توت‌فرنگي، تمشک، گيلاس و آلبالو حاوي فلاونوييدهاي فراواني هستند که در پيشگيري از آب‌مرواريد بسيار کمک‌کننده‌اند. ويتامين‌هاي ديگري نظير ويتامين B6 و ريبوفلاوين که منبع غني‌شان شير است هم نقش موثري در به تاخير انداختن يا جلوگيري از بروز آب‌مرواريد دارند زيرا بررسي‌ها نشان داده‌اند، کساني که مصرف شير در آنها کمتر است بيشتر در معرض خطر هستند.
داشتن کدام عادات غذايي مي‌تواند از بروز آب‌مرواريد پيشگيري‌ كند؟
ببينيد؛ معمولا افراد به دو دسته تقسيم مي‌شوند. گروهي که مي‌خواهيم بيماري در آنها پيشگيري شود و گروهي که مبتلا به بيماري هستند و مي‌‌خواهيم بيماري‌شان کنترل شود. به افرادي که هنوز مبتلا به اين بيماري نشده‌اند توصيه مي‌شود که با زدن عينک‌هاي آفتابي مناسب تاثير نور اولتراويوله را کاهش دهند اما از نظر تغذيه مصرف سه ليوان شير حتما بايد جزو برنامه غذايي آنان باشد تا نياز به ريبوفلاوين تامين شود چرا که اين ويتامين با کمتر از سه ليوان تامين نمي‌شود بنابراين لازم است هم شير و هم ميوه‌هايي مصرف شود که سرشار از ويتامين C هستند البته در كنار مواد غذايي سرشار از ويتامين E. نکته مهم اين است افرادي که در طي ساليان متمادي کمتر به سراغ ميوه و سبزي رفته‌اند، نمي‌توانند با مصرف يکباره و آن هم در مدت کوتاه، کمبود اين مواد مغذي را جبران کنند. مصرف اين مواد بايد به طور مستمر باشد زيرا کنار گذاشتن افراطي يا تفريط در مصرف برخي غذاها از عوامل مهم ايجادکننده آب‌مرواريد به حساب مي‌آيد.
كدام عادات غذايي، زمينه‌ساز بروز آب مرواريد است؟
افرادي که خود را سالم مي‌پندارند و به مصرف بي‌رويه قند و چربي مي‌پردازند، بدون اينکه بدانند خود را در سالخوردگي در معرض خطر آب‌مرواريد قرار داده‌اند. بنابراين به افراد ديابتي توصيه مي‌شود که با شدت و توجه بيشتري به انتخاب موادغذايي بپردازند و از نوسانات شديد قندخون‌شان پيشگيري کنند زيرا همان طور كه پيشتر گفتيم ترکيب قند با پروتئين عدسي چشم تمايل براي پيوندهاي بعدي قند و پروتئين را افزايش داده و بر سرعت تخريب پروتئين عدسي چشم و در نتيجه آسيب به آن مي‌افزايد. پس بايد حد اعتدال را در مصرف انواع غذاها رعايت كرد. بنابراين، داشتن يک برنامه غذايي متعادل و متنوع متشکل از انواع گروه‌هاي غذايي به خصوص شير کم‌چرب، ميوه‌ها و سبزي‌هاي تازه و فصل در کنار مغز دانه‌هاي خام و بي‌نمک مي‌تواند هم از بروز اين بيماري در سنين بالا پيشگيري کند و هم در ميان بيماران به کاهش شدت بيماري‌شان کمک کند البته در صورتي که به طور مرتب از مواد غذايي يادشده در ميان‌وعده‌هايشان استفاده کنند.
منبع: http://salamatiran.com




نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط