شربت ریواس
مواد لازم برای شربت ریواس
۱ کیلوگرم ریواس۸۰۰ گرم شکر
۴ فنجان آب
۱ ساقه کوچک نعنا یا پونه
برگ نعنا برای تزئین
طرز تهیه
۱. پوست ساقه ریواسها را بگیرید و آنها را با آب بشویید. سپس مغز سفید آن را به تکههای ۸ سانتیمتری برش بزنید و در یک قابلمه مناسب بریزید. آب را داخل قابلمه بریزید تا روی ریواسها را بگیرد و روی شعله ملایم گاز قرار دهید. درب قابلمه را ببندید.۲. ریواسها را بهمدت ۲۰ دقیقه با شعله ملایم بجوشانید تا نرم شوند. در حین پخت ریواسها، کف روی آب را با ملاقه جدا کنید.
۳. ریواسهای نرم شده را از صافی رد کنید. سپس شکر را به آب ریواس که حالا رنگ گرفته و کمی مات شده است، اضافه کنید و دوباره روی شعله قرار دهید. شربت را گاهی هم بزنید تا شکر کاملا حل شود. برای حل شدن شکر در آب ریواس، تقریبا به ۵ دقیقه زمان نیاز دارید.
۴. یک ساقه کوچک نعنا یا پونه را در شهد بیندازید تا عطر خود را به شربت بدهد. وقتی شربت به غلظت موردنظر شما رسید، آن را از روی شعله گاز بردارید و پس از خنک شدن، آن را در شیشه مناسب استریل شده بریزید و داخل یخچال قرار دهید.
۵. برای سرو، یک تا ۲ قاشق غذاخوری شربت را همراه با آب داخل یک لیوان بریزید. سپس آن را با برگ نعنا تزئین کرده و سرو کنید.
نکات مهم برای تهیه شربت ریواس
یک روش دیگر تهیه شربت ریواس این است که ساقههای خردشده ریواس و شکر را بهصورت لایهای در قابلمه بریزید و بهمدت ۱۲ ساعت قابلمه را در دمای محیط قرار دهید تا حسابی آب بیندازد و شکر به خورد ریواسها برود. بعد از گذشت این زمان، قابلمه را روی گاز قرار دهید و صبر کنید تا مواد به جوش بیایند. پس از یکی دو جوش، قابلمه را از روی گاز بردارید و ریواسها را آبکش کنید. توجه کنید که بههیچوجه نباید ریواسها را فشار دهید، زیرا شربت شما در این صورت، بدرنگ خواهد شد. شربت بهدست آمده را یک بار دیگر بجوشانید تا به غلظت مناسب برسد.بطری یا ظرفی که قرار است شربت را در آن نگهداری کنید بهخوبی با آب و صابون بشورید و سپس با آب جوش کاملا ضدعفونی کنید تا شربت شما کپک نزند.
اگر کمی زعفران دمکرده به شربت اضافه کنید، شربت لذیذتر و خوشرنگتری خواهید داشت.
اگر ریواس شما شیرین است، میتوانید در انتهای کار، ۱ قاشق مرباخوری جوهر لیمو به شربت ریواس اضافه کنید تا طعم ترشتری به خود بگیرد. جوهر لیمو، باعث میشود که شربت ریواس شکرک نزند. شما همچنین میتوانید از آبلیمو بهجای جوهرلیمو استفاده کنید.
دقت کنید که ساقههای جوان و ترد ریواس را بخرید. برای تهیه شربت ریواس، بهتر است بیشتر از قسمتهای ترد، نازک و روشن ریواس استفاده کنید، زیرا قسمتهای سبز و تیرهتر آن کمی طعم تلخی دارند.
ریواس، دارای اسید آلی اگزالات پتاسیم است و به همین علت بهتر است در ظروف فلزی بهخصوص مسی، آن را نپزید، زیرا مس با غذاهای اسیدی واکنشهای مضری میدهد.
طبع ریواس از لحاظ طب سنتی سرد است و به همین دلیل ریواس را باید با شکر یا عسل مصرف کرد تا طبع سرد آن را متعادل کنند.
شما میتوانید طبق مزاج خود، اندازه شکر شربت را کم یا زیاد کنید.
نعنا یا پونه باید بهمدت ۱۰ تا ۱۲ ساعت در شربت باشند تا عطر خود را به شربت بدهند.
شربت ریواس را میتوان بهمدت چند هفته در یخچال نگه داشت.
شربت ریواس را بهتر است با قاقرو (ریواس نرسیده) درست کنید. این شربت ریواس، رنگی قرمز دارد و طعم آن، ترش و شیرین است. شربت ریواس درست شده با ریواس رسیده، مزهای شیرین دارد و رنگ آن، شیری رنگ (مابین زرد و قهوهای) است.
ریواس را نباید بیشتر از یک تا ۳ روز در یخچال نگهداری کنید.
برای نگهداری طولانیتر ریواس، میتوان پس از بریدن ساقهها، آن را منجمد کرد.
لیمو ، دارچین و زنجبیل از جمله چاشنیهایی هستند که با ریواس مصرف میشوند.
فراموش نکنید که برگ ریواس سمی است، پس از خوردن آن پرهیز کنید. 1
شربت خاکشیر
زمان آماده سازی :1 ساعت
مواد لازم برای تهیه شربت خاکشیر
خاکشیر: 4 قاشق غذا خوریآب: 4 لیوان
لیموترش تازه: یک عدد
شکر یا عسل: به مقدار دلخواه
آلو بخارا: به مقدار لازم
گلاب: به میزان لازم
یخ: به مقدار لازم
طرز تهیه
ابتدا برای شستن خاکشیر ابتدا آن را درون کاسهای مناسب ریخته و روی آن آب بریزید. بعد از اضافه کردن آب دانههای خاکشیر به شکل دایرهای جمع میشود که میبایست به کمک یک چنگال آنها را کاملا هم بزنید. معمولا خاکشیر با خاک و برگهای ریز همراه است. اجازه دهید دانهها تهنشین شوند و آب کاسه را آهسته تخلیه کنید. این عمل را چند مرتبه انجام دهید تا دیگر برگ و خاشاکی روی آب نماند. سپس چندین بار به آرامی آب آن را خالی میکنیم تا شن های ریز آن برود و تمیز شود.خاکشیر، آب سرد، شکر یا عسل و گلاب را مخلوط کنید. میزان اضافه کردن شکر در این شربت کاملاً بستگی به ذائقه افراد دارد. البته توصیه ما استفاده کردن از عسل بجای شکر است.
بجای گلاب میتوانید از آب لیموترش تازه استفاده کنید. استفاده از آبلیمو علاوه بر اینکه طعم ویژهای به این نوشیدنی میدهد خواص آن را بهبود میبخشد. راه دیگر برای تهیه شربت آلو خاکشیر میبایست چند عدد آلو را به نوشیدنی خود اضافه کرده و مدت 5 ساعت صبر کنید تا آلوها نرم و شربت طعم آن را بگیرد. 2
شــربت طالبی
مواد اولیه
طالبی خردشده چهار پیمانهشکر یک پیمانه
گلاب دو قاشق غذاخوری
بستنی یک اسکوپ
طرز تهیه
طالبی خردشده را با شکر مخلوط کرده و روی حرارت ملایم قرار دهید و با پشت قاشق طالبی ها را له کنید. حدودا ۱۵ دقیقه پخت طالبی طول می کشد. در انتها گلاب را افزوده و هنگام سرو یخ پودرشده و آب را اضافه کرده و با یک اسکوپ بستنی تزئین کنید.نکته:مصرف طالبی برای مبتلایان به کم خونی، نقرس، رماتیسم، یبوست و بواسیر مفید است و حاوی ویتامین A، B و C می باشد. 3
شربت بیدمشک
به میزان لازم شکر و آب را با هم مخلوط کنید و بگذارید روی حرارت ملایم تا شربت قوام بیاید. بعد آن را داخل شیشه بریزید و در یخچال نگهداری کنید. هر وقت خواستید شربت بیدمشک درست کنید مقداری از عرق بیدمشک را به شهد اضافه کرده و مصرف کنید.
با این روش عطر بیدمشک کاملا حفظ میشود. بعضیها ممکن است بعد از قوام آمدن شربت، عرق بیدمشک را داخل آن بریزند با این کار شربت بعد از سرد شدن، غلیظ میشود، اما بوی بیدمشک آن خیلی نخواهد بود.
میشود به این شربت، عسل، گلاب، نعنا، تخم شربتی، خاکشیر، بهار نارنج، زعفران و خیلی چیزهای دیگر اضافه کرد. همه اینها بستگی به ذائقه شما دارد، اما ممکن است طعم خاص بیدمشک را از دست بدهید. 4
پی نوشت:
1.www.kojaro.com
2.www.blog.okala.com
3.www.beytoote.com
4.www.delgarm.com