همه چیز درباره تست شنوایی سنجی

تست شنوایی سنجی یک آزمایش بی‌خطر و بدون درد برای سنجش توانایی گوش فرد در شنیدن و درک زیر و بم صداها و دریافت فرکانس‌های مختلف صدا است. به کمک تست شنوایی سنجی می‌توان میزان شنوایی افراد، مشکلات تعادلی و سایر مسائل مرتبط با گوش داخلی را ارزیابی کرد.
دوشنبه، 21 تير 1400
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: لیلا معصومی
موارد بیشتر برای شما
همه چیز درباره تست شنوایی سنجی

تست شنوایی‌سنجی چیست؟

کم شنوایی معمولا با افزایش سن همراه است اما می‌تواند در هر سنی فرد را تحت تأثیر قرار دهد. طبق مطالعه‌ای در آمریکا، حداقل 25 درصد از افراد بالای 50 سال دچار کم شنوایی هستند و 50 درصد از افراد بالای 80 سال آن را تجربه می‌کنند. شنوایی‌سنجی (Audiometry)  یکی از تست‌هایی است که متخصصان شنوایی برای بررسی سیستم شنوایی انجام می‌دهند.

تست شنوایی‌سنجی عملکرد سیستم شنوایی شما را ارزیابی می‌کند. این تست نوع و میزان کم شنوایی، اختلالات تعادل و سایر موارد مربوط به عملکرد گوش داخلی را ارزیابی می‌کند. شنوایی‌سنجی و سایر تست‌های سیستم شنوایی و تعادل توسط شنوایی‌شناس (ادیولوژیست) انجام می‌شود.

واحد اندازه‌گیری شدت صدا دسی‌بل (dB) است. گوش انسان می‌تواند صداهای آرام مانند نجوا را بشنود. شدت نجوا حدود 20 دسی‌بل است. صدای بلند مانند موتور جت بین 140 تا 180 دسی‌بل است.

فرکانس صدا برحسب تعداد سیکل در ثانیه اندازه‌گیری می‌شود. واحد اندازه‌گیری فرکانس هرتز (Hz) است. فرکانس‌های پایین حدود 50 هرتز هستند. انسان‌ها می‌توانند صدای 20000-20 هرتز را بشنوند. گفتار انسان از نظر محدوده فرکانسی معمولاً در محدوده 3000-500 هرتز قرار می‌گیرد.1
 

انواع تست شنوایی گوش چیست؟

تست‌های شنوایی گوش کاملا ایمن و بدون درد هستند. بیشتر این تست‌ها در اتاقک‌های عایق صدا با استفاده از هدفون‌های مخصوص انجام می‌شوند. انواع تست شنوایی گوش عبارت‌اند از:
 
تست تون خالص
در این تست از هدایت هوا برای اندازه‌گیری توانایی شما در شنیدن اصوات با فرکانس‌ها و شدت‌های متفاوت استفاده می‌شود. بدین منظور از شما خواسته می‌شود هدفون بزنید و در اتاق مخصوصی بنشینید. به شما آموزش داده می‌شود که هنگام شنیدن هر صدا چه عکس‌العملی از خود نشان دهید. در نهایت نتیجه تست در یک نمودار ثبت می‌شود.
 
تست هدایت استخوانی
این تست نوع دیگری از تست شنوایی است که پاسخ گوش میانی شما را نسبت به صدا اندازه‌گیری می‌کند. در این تست یک دستگاه پشت‌گوش شما قرار می‌گیرد و لرزش‌هایی را از طریق استخوان به‌طور مستقیم به گوش میانی می‌فرستد. اگر نتیجه این تست با تست تون خالص متفاوت باشد، متخصص از این اطلاعات می‌تواند برای تعیین نوع کم‌شنوایی استفاده کند.
 
تست گفتار
از این تست برای اندازه‌گیری آستانه درک گفتار یا پایین‌ترین شدتی از گفتار که می‌توانید بشنوید، استفاده می‌شود. تست گفتار به‌منظور توانایی شما در تفکیک گفتار از سروصدای محیط، هم در محیط ساکت و هم در محیط شلوغ انجام می‌شود.
 
تمپانومتری
این آزمایش حرکت پرده گوش را در اثر فشار هوا اندازه‌گیری می‌کند. از تمپانومتری برای تعیین میزان تجمع مایعات، تجمع موم، تومور یا وجود سوراخ در پرده گوش استفاده می‌شود.
 
تست رفلکس آکوستیک
این آزمایش انقباض‌های غیرارادی عضلات گوش میانی را اندازه‌گیری می‌کند. از این تست همچنین برای تعیین محل مشکل شنوایی و نوع آن استفاده می‌شود.
 
پاسخ شنیداری ساقه مغز
تست ABR در نوزادان برای غربالگری مشکلات شنوایی و تعیین وجود نوع خاصی از کم‌شنوایی انجام می‌شود. در این تست الکترودهایی را به سر یا لاله گوش نوزاد متصل می‌کنند و صداهایی را از طریق هدفون می‌فرستند. سپس فعالیت امواج مغزی نوزاد در پاسخ به صداهایی با شدت‌های مختلف اندازه‌گیری می‌شود.
 
انتشار اتوکوستیک
انتشار اتوکوستیک یا OAE صداهایی هستند که در اثر لرزش سلول‌های مویی داخل حلزون گوش میانی ایجاد می‌شوند. در این تست با استفاده از یک وسیله کوچک مجهز به میکروفون و بلندگو، حلزون گوش را تحریک کرده و پاسخ آن را اندازه‌گیری می‌کنند. انتشار اتوکوستیک نیز یک تست شنوایی نوزاد است که برای غربالگری شنوایی استفاده می‌شود.3

همه چیز درباره تست شنوایی سنجی

تست شنوایی سنجی چه کاربردی دارد؟

تست شنوایی سنجی توانایی گوش شما در شنیدن صداها را آزمایش می‌کند. اصوات بسته به بلندی (شدت) و سرعت ارتعاشات موج صدا (تن) متفاوت هستند. شنوایی زمانی اتفاق می‌افتد که امواج صوتی بتوانند اعصاب گوش میانی را تحریک کنند. در این حالت صدا با کمک مسیرهای عصبی به مغز می‌رسد. بنابراین تست شنوایی می‌تواند در موارد زیر کاربرد داشته باشد:

تست شنوایی گوش در کسانی که مشکلات دائمی در یک یا هر دو گوش خود دارند.

تعیین میزان افت شنوایی و نوع آن.

تست شنوایی سنجی نوزاد برای فهمیدن مشکلاتی که ممکن است در یادگیری و حرف زدن نوزاد خللی ایجاد کند.

تست شنوایی برای کسانی که مدام در معرض صداهای بلند هستند یا داروهایی با عوارض کم شدن شنوایی، مصرف می‌کنند.2
 

نحوه انجام تست شنوایی سنجی چگونه است؟

انواع تست‌های شنوایی به روش‌های مختلفی انجام می‌شوند. اما در هیچ‌کدام از آن‌ها دردی احساس نخواهید کرد. همان‌طور که گفتیم در تست شنوایی تون خالص صداهایی از طریق هدفون پخش می‌شود. متخصص اصوات مختلفی مانند صدا و گفتار را در فواصل زمانی متفاوت از طریق هدفون پخش می‌کند و دامنه شنوایی شما را اندازه می‌گیرد. او برای تست شنوایی گوش چپ و راست ممکن است عکس‌العمل‌هایی را به شما آموزش دهد.

برای تشخیص کم‌شنوایی متخصص گفتارهایی را در پس‌زمینه صداهای دیگر پخش می‌کند و از شما می‌خواهد کلماتی را که می‌شنوید، تکرار کنید. همچنین برای تعیین میزان خوب شنیدن ارتعاشات از طریق گوش، متخصصان از دستگاه‌های فلزی روی استخوان پشت‌گوش استفاده می‌کنند. این دستگاه‌ها استخوان را به لرزه درآورده و پیام را به گوش میانی می‌فرستد. این تست‌ها درد و ناراحتی ایجاد نمی‌کند و حدود یک ساعت طول می‌کشد.1
 

تفسیر جواب تست شنوایی گوش چگونه است؟

نتیجه تست شنوایی گوش روی گرافی به نام ادیوگرام ترسیم می‌شود. این نمودار نرم‌ترین صداهایی را که می‌توانید با فرکانس‌های مختلف بشنوید، نمایش می‌دهد. محور عمودی نمودار شنوایی، شدت یا بلندی صدا و محور افقی، فرکانس یا گام صدا را به تصویر می‌کشد.

برای هر تونی که در طول تست شنیده‌اید، یک علامت در نمودار شنوایی برحسب دسی‌بل گذاشته شده است. نتیجه تست شنوایی گوش چپ و راست معمولا با رنگ‌های مختلفی نمایش داده می‌شوند. مجله پزشکی Healthyhearing، دسته‌بندی زیر را برای تفسیر میزان شنوایی ارائه داده است:

۰ تا ۲۵ دسی‌بل HL: شنوایی طبیعی

۲۶ تا ۴۰ دسی‌بل HL: کم‌شنوایی خفیف

۴۱ تا ۷۰ دسی‌بل HL: کم‌شنوایی متوسط

۷۱ تا ۹۰ دسی‌بل HL: کم‌شنوایی شدید

بیشتر از ۹۱ دسی‌بل HL: کم‌شنوایی عمیق.1

همه چیز درباره تست شنوایی سنجی

عوارض و فواید شنوایی سنجی چیست؟

انواع تست‌های شنوایی گوش کاملا ایمن و بی‌خطر هستند و هیچ مشکلی برای نوزادان یا سایر افراد به وجود نمی‌آورند. شنوایی یکی از مهم‌ترین حواس پنج‌گانه است که تاثیر زیادی روی کیفیت زندگی و سلامت فردی می‌گذارد. از جمله فواید شنوایی سنجی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

شناسایی زودهنگام کم‌شنوایی و رفع یا درمان آن

برقراری ارتباطات بهتر با دیگران

اطمینان از سلامتی بدن 

یادگیری بهتر

بالا رفتن کیفیت زندگی.3

پینوشتها
1.www.drdr.ir
2.www.samaksaee.com
3.www.novinsamak.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.