مواظبت از سیم کارت تا جلوگیری از جرم

استفاده بی اجازه از سیم کارت دیگران ممکن هست از راه های متفاوتی محقق شود. راسخون در این مقاله استفاده از سیم کارت بدون اجازه صاحب آن درموارد و حالات مختلف با رویکرد حقوقی می پردازد.
يکشنبه، 24 مرداد 1400
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: فاطمه سادات میرامامی
موارد بیشتر برای شما
مواظبت از سیم کارت تا جلوگیری از جرم
استفاده بی اجازه از سیم کارت دیگران ممکن هست از راه های متفاوتی محقق شود. برای مثال یکی از راحت ترین آن واگذار کردن سیم کارت به دیگری بدون به نام زدن یا سرقت گوشی و سپس اقدام به سوء استفاده از سیم کارت دیگری همچنین موارد دیگر ...

راسخون در این مقاله به استفاده از سیم کارت بدون اجازه صاحب آن درموارد و حالات مختلف با رویکرد حقوقی  می پردازد.

استفاده از سیم کارت دیگری دو حالت دارد.

1.استفاده از سیم کارت دیگری بی اجازه و بدون استفاده مجرمانه از آن مثال : استفاده از نت دیگری ،زنگ یا پیامک دادن با گوشی دیگری و...در این مورد جرمی محقق نشده است و بنابراین مسئولیتی قابل تصور نیست

2. استفاده از سیم کارت دیگری بی اجازه و استفاده مجرمانه از آن: تهدید، زورگیری، مزاحم تلفنی، کلاهبرداری،دادن پیامک های غیر اخلاقی به دیگران و.... جرم محقق شده است و مسئولیت جرائم ارتکابی بر عهده مالک سیم کارت می باشد .تنها فعالیتی که مالک سیم کارت می تواند داشته باشد، این است که ثابت کند مرتکب این اعمال مجرمانه نشده است و دیگری از سیم کارتش سوء استفاده کرده است.

بحثی که مورد هدف راسخون در این مقاله هست در مورد گذینه دوم می باشد.
 

پیشگیری از جرم

مهم ترین راه و ساده ترین حالت برای این که گرفتار هیچ جرمی نشوید، پیشگیری از جرم است. برای جلوگیری از این جرم افراد باید بیشتر حساسیت به خرج بدهند تا مورد هدف این سوء استفاده گران قرار نگیرند . 

1.در مکان های عمومی که دیگران خواستار زنگ زدن با گوشی تان هستند از به اختیار گذاشتن گوشی تان به غریبه ها جدا خودداری کنید.

2.اگر گوشیتان به سرقت رفت .اولین قدمی که برای این موضوع در نظر می گیرید ابطال سیم کارت از طریق دفاتر اپراتور ها و گزارش حادثه به پلیس می باشد تا بعد از دزدیده شدن گوشی به دلیل سوء استفاده سارق گرفتار مشکلات سیم کارت نشوید.

3.هیچ گاه سیم کارت خود را بدون سند انتقال مالکیت واگذار نکنید. تا از مشکلات  فوق الذکر در امان باشید.حتما اطلاعات ذخیره شده روی سیم کارت را مثل شبمه های اجتماعی چون: بله، ایتا، تلگرام و...غیر فعال کرده و به سیم کارت دیگری انتقال دهید یا آن را کاملا پاک کنید. یعنی برنامه مورد نظر را قبل از فروش سریعا (Delete Account) کنید.

4.با استعلام گرفتن از مراکز مطمئن شوید چه خط های دیگری به نام شماست .اگر از اطلاعات آن سیم کارت بی خبر هستید،  فورا به مراکز پیشخوان رفته و خط را بسوزانید و دوباره در خواست گرفتن آن سیم کارت را برای خود بدهید. طرح ساماندهی سیم‌کارت‌ها برای جلوگیری از سوءاستفاده احتمالی، با راه‌اندازی سامانه استعلام کار مشترکان را راحت تر کرد. تنها فعالیتی که در این خصوص لازم است انجام شود به سامانه استعلام mobilecount.cra.ir  بروید و از تعداد خطوط خود آگاه شوید. با دادن کد ملی در این سامانه از تعداد خطوط ثبت شده به نام خودتان مطلع شوید.همچنین با  ارسال کد ملی به یکی از این شماره ها ۳۰۰۰۱۵۰ و ۳۰۰۰۵۰۴۹۰۱ از تعداد خطوط ثبت شده به نامتان مطلع گردید.

5.در صورتی که اطلاع پیدا کردید که سیم کارت یا سیم کارت های ناشناسی به نام شما درج شده است . فورا به مراکز پیشخوان مراجعه کرده و با دادن مدارک لازم سیم کارت را بسوزانید.

6.بهترین راه حل داشتن حداقل یک یا دو سیم کارت هست در صورتی که بیشتر از این موارد دارنده سیم کارت های متعدد بودید. برای جلوگیری از سوء استفاده، دیگر سیم کارت ها را غیر فعال کنید.
 

جرم سوء استفاده از سیم کارت

در نظر داشته باشید که انجام یا سوء استفاده از سیم کارت شما در مرحله اول گریبان گیر خودتان می شود. همچنین اولین شخصی که باید پاسخگوی جرم ارتکابی باشد مالک اصلی سیم کارت می باشد.در این قسمت مالک با دادن دلایل های مختلف با انجام فعالیت های مختلف قضایی و... باید ثابت کند جرم ارتکابی از جانب او سر نزده است. امروزه با پیشرفت تکنولوژی افراد شرور با ساختن اکانت های مختلف  در شبکه های اجتماعی، با این قبیل سیم کارت ها اعمال مجرمانه ای را بدون این که هویت اصلی شان فاش شود انجام می دهند.
مواظبت ار سیم کارت تا جلوگیری از جرم
 

مجازات جرم استفاده از سیم کارت برای اعمال مجرمانه

در قانون مجازات اسلامی و قانون جرائم رایانه ای هنوز هیچ قانون مخصوصی درباره جرایم حاصل از سوء استفاده از سیم کارت نگاشته نشده است. اما با نگاه کردن به قوانین مشابه در قوانین مجازات اسلامی در این خصوص اقدام به شکایت کرد.
استفاده از قانون مشابه چون:
 
1.جعل
مجرم با قصد قبلی وتدارک مدارک جعلی مثل کارت ملی و...خود را مالک سیم کارت جا میزند. سپس با گرفتن سیم کارت شروع به فعالیت شرورانه به نام دیگری می کند. جرم این فرد :
الف:جعل

ب:استفاده از سند مجعول

که مالک می تواند با این عناوین از مجرم شکایت کند.
 
2.سرقت
مهم ترین و شایع ترین فعالیتی که مجرمین در این خصوص انجام می دهند سرقت می باشد که به صورت غیر مجاز سیم کارت مالک را به سرقت می برند. در مبحث فوق هم گفته شد :در صورتی که مالک تلفن همراه با اولین قدم سیم کارت را نسوزاند مجرم به راحتی می تواند از سیم کارت سوء استفاده کند. در این قسمت مالک می تواند با موضوع سرقت از مجرم شکایت کند.
 
3.خیانت در امانت
مطابق با ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی که بیان می دارد: «هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته‌هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی‌اجرت، به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور، مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.»

پس چون سیم کارت هم همچون اسنادی چون سفته و چک و...مالیت اقتصادی دارد .مشمول این قانون می گردد. وقتی مالک سیم کارت ،سیم کارت را به امانت به فرد سا افرادی می سپارد فی المثال: ( امانت به تعمیر کار گوشی، نگهبان استخر یا....) تا بعدا از او باز پس گیرد، اگر امین از مال بد نگهداری کند یا عمل مجرمانه انجام دهد مالک می تواند با عنوان خیانت در امانت از او شکایت کند.
 

مراحل قانونی شکایت

فرد بعد از انجام تمام مراحل لازم به دفاتر خدمات قضایی مراجعه می کند با دادن مدارک لازم هم چون کارت ملی، سند مالکیت سیم کارت و... با توضیح شکایت و اسنادی که این جرم را ثابت می کند با پرداخت هزینه دادرسی مشخص شده ، شکایت خود را ثبت می کند. دادسرا پس از بررسی کامل در این خصوص قرار لازم برای پاره ای از توضیحات و قرار دادگاه را به قربانی پیامک می دهد و تاریخ حضور در دادگاه را مشخص کرده و دیگر راه های رسیدگی به جرم انجام می گردد.


مقالات مرتبط
نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط