استقرار سپر موشکی آمریکا در شرق اروپا (4)
نويسنده: موسی رشید حفظ آبادی / کارشناس روابط بین الملل
جایگاه ایران و کره شمالی در برنامه آمریکا برای سپر دفاع ضدموشکی
دولت آمریکا هدف از استقرار "سپر دفاع ضدموشکی" در شرق اروپا را، دفاع از کشورهای اروپایی در قبال حمله احتمالی موشکی کشورهایی مانند ایران و کره شمالی به اروپا عنوان کرده است. این در حالی است که ایران در سالهای اخیر پرتاب چند موشک دوربرد و میانبرد را آزمایش کرده است.
مقامات آمريکايي ادعا مي کنند ايران تا سال 2015 به چنين موشک هايي دست خواهد يافت ولي حجم و محتوا و سمت و سوي حرکت تبليغاتي رسانه هاي غربي به ويژه آمريکايي، فضايي را به افکار عمومي القا» مي کند که گويا امروز موشک هاي ايراني، اروپا و آمريکا را هدف گرفته اند.
دکتر قاسم شعلهسعدی استاد علوم سیاسی و کارشناس روابط بینالملل استقرار سیستم دفاعی در شرق اروپا را خطری برای روسیه نمیبیند و معتقد است که رشد فزاینده توان نظامی ایران، میتواند اقدام آمریکا را در چارچوب دیپلماسی بینالمللی توجیهپذیر کند. اما دکتر ابراهیم یزدی دبیرکل نهضت آزادی ایران، با این نظر مخالف است و توان آینده نظامی ایران را دلیلی موجه برای استقرار سیستم دفاعی آمریکا در اروپا نمیداند. او معتقد است که تنها تقاضای اتحادیه اروپا و یا دستکم "ناتو" میتوانست توجیهگر استقرار "سپر دفاع ضدموشکی" آمریکا در اروپا باشد.
علی لاریجانی نیز در مصاحبهای با خبرگزاری "ایرنا"، ادعای آمریکا مبنی بر استقرار "سپر دفاع ضدموشکی" برای حفاظت از اروپا در قبال حمله موشکی ایران را "جوک سال" خواند. وی تاکید کرد که موشکهای ایران توان هدف قرار دادن اروپا را ندارند و دلیلی هم وجود ندارد که ایران بزرگترین شریک تجاری خود، یعنی اروپا را هدف قرار دهد.
دکتر پرویز ورجاوند عضو شورای مرکزی جبهه ملی ایران، در عین اینکه با نگاهی تردیدآمیز به مانورهای نظامی چندسال گذشته ایران مینگرد که میتوانند بهانهای به دست آمریکا برای جلب افکار عمومی جهان علیه ایران بدهند، خطر یک مسابقه تسلیحاتی جدید میان شرق و غرب را محتمل میداند. دکتر یزدی نیز قصد آمریکا را تغییر توازن استراتژیک در سطح جهان میداند و همنظر با مقامات روسیه، بر خطر بوجود آمدن یک مسابقه تسلیحاتی جدید تاکید میکند.
میرک توپولانک نخستوزیر جمهوری چک سپر دفاعی را ضروری ارزیابی میکند. او تاکید دارد که تهدید دولتهایی مانند ایران برای اروپا واقعی است و اروپا بایستی برای دفاع از خود آماده باشد.
آمریکا و ژاپن مشترکاً و با بودجهای چند میلیارد دلاری پیشرفتهترین سپر دفاع موشکی جهان را میسازند. به ظاهر هدف از این سامانه مقابله با تهدیدهای کره شمالی است، اما بدون شک این مساله موازنه قدرت را در منطقه دگرگون و چین را متاثر خواهد کرد. مدت زیادی از تاسیس مرکزی در میساوا، شمال ژاپن، نمیگذرد؛ چیزی که در نظر رهگذران این منطقه دور افتاده شبیه کانتینری بی در و پنجره است که پشت حصاری بلند محصور شده است و البته به آنتنهای ماهوارهای بزرگی نیز مجهز است. شاید در نظر اول این مرکز شبیه یک ایستگاه هواشناسی باشد. اما در حقیقت این مرکز بخشی از پیشرفتهترین و پیچیدهترین سامانه سپر دفاع موشکی است که ژاپن و آمریکا به طور مشترک و با هزینه چند میلیارد دلاری قصد دارند در این ناحیه از آسیا مستقر کنند. پایگاه میساوا جدیدترین بخش از این سامانه محسوب میشود که به مرور در سالهای آینده تکمیل خواهد شد. این سامانه از هم اکنون به عنوان پیشرفتهترین نسل سپرهای دفاع ضد موشکهای بالستیک شناخته شود در واقع نباید فراموش کرد که ژاپن هم اکنون تنها کشوری است در جهان که بعد از آمریکا توانسته آزمایش انهدام موشکهای مهاجم را به وسیه موشکهای رهگیر با موفقیت انجام دهد. ژاپن که پیش از این با کمک آمریکا نوعی سپر دفاع موشکی بومی ساخته است، در ماه دسامبر سال 2007 (کمی بیشتر از یک ماه پیش) موفق شد موشک بالستیک آزمایشی را که از پایگاه نظامی آمریکا در هاوایی به سمت ژاپن پرتاب شده بود، به وسیله ماهواره رهگیری کرده و با موشک رهگیر SM-3 که از عرشه رزمناوی ژاپنی شلیک شده بود، موشک بالستیک مهاجم را در میانه راه منهدم کند. این سیستم سپر موشکی دریایی در سامانه مجهز و پیشرفتهای که در سالهای آتی به طور مشترک توسط ژاپن و آمریکا ساخته میشود به اولین حلقه دفاعی سپر موشکی ژاپن تبدیل خواهد شد و در کل با کمک حلقههای دفاعی بعدی (که احتمالاً شامل موشکهای رهگیر زمین به هوا نیز خواهد شد) ضریب اطمینان کل سامانه به رکوردی بیسابقه خواهد رسید. به نظر میرسد هدف اصلی ژاپن از همکاری با آمریکا بر سر این مساله مقابله با موشکهای بالستیک کره شمالی باشد که توان حمل کلاهکهای هستهای را نیز دارند. کره شمالی در سال 2006 اولین انفجار هستهای خود را با موفقیت آزمایش کرده است و اولین موشک بالستیک سه مرحلهای این کشور نیز در پرتاب آزمایشی خود قریب یک دهه پیش از فراز ژاپن عبور کرده در آبهای اقیانوس آرام در نزدیکی آلاسکا فرود آمده است. در این شرایط، نزدیکی جغرافیایی ژاپن به شبهجزیره کره و این که روابط کره شمالی کمونیست هرگز با استعمارگر تاریخی شبهجزیره کره خوب نبوده است، دلایل کافی برای نگرانی مقامات ژاپنی فراهم کرده است.
ادامه دارد ...
منبع: اندیشکده روابط بین الملل