عکاسي، با نور اضافه
نويسنده: مريم انصاري سعيد
يک آتليه جمع و جور خيلي بيشتر از آنچه که فکرش را مي کنيد، کار دارد و البته مشتري
سرمايه و تجهيزات
دوربين، عکاس، تدوين
عکاسي: حتماً فکر مي کنيد مهم ترين وسيله عکاسي دوربين است اما بد نيست بدانيد که اگر بقيه تجهيزات عکاسي فراهم نباشد، از اين مهم ترين وسيله، کار زيادي بر نمي آيد. غير از دوربين که براي شروع کار مي توانيد با نيکون D90 و بعداً که کار و بارتان بهتر شد از دوربين هاي SLR استفاده کنيد، وسايل نورپردازيتان هم بايد تکميل باشد. نور، فلاش، چتر، سافت باکس، صليبي( سه پايه) و پرده تقريباً تمام چيزهايي است که در ابتداي کار نياز داريد. براي اين تجهيزات مبلغي حدود 7 ميليون تومان بايد کنار بگذاريد. فکر اجاره دوربين را هم نکنيد، اجاره روزانه دوربين مقرون به صرفه نيست. بهتر است از همان اول پول هايتان را جمع کنيد و به دنبال خريد باشيد.
فيلم برداري: در بازار فعلي که فيلم برداري هاي ناشي و تقليد کار زياد شده اند، يک فيلم بردار خوش ذوق و قريحه خيلي مي تواند بترکاند. بيشتر فيلم برداري هاي الان با دوربين هاي ديجيتال( پاناسونيک سري MD) انجام مي شوند که کار با آنها راحت است. اگر کار فيلم بردارتان خوب باشد، غير از مجالس عروسي و مهماني ها به سمينارها و همايش هاي دانشگاه ها و ادارات هم دعوت مي شود. براي دوربين فيلم برداري از 2 ميليون تومان به بالا خرج تان مي شود. اين يکي را البته مي توانيد روزانه اجاره کنيد. اجاره دوربين فيلمبرداري از روزي 15 هزار تومان شروع مي شود.
تدوين: يک تدوينگر فرز و ماهر هم از ضروريات هر آتليه است. تدوين گري که با فيلم برداري هم آشنا باشد، کارهاي ميکس و مونتاژ را هنرمندانه تر انجام مي دهد. حواستان باشد که تدوينگر منظمي داشته باشيد وگرنه با بدقولي، عروس و داماد عجول را حسابي عصباني مي کنيد! وسيله کار يک تدوينگر يک کامپيوتر قوي است و نرم افزارهاي مربوطه. البته کامپيوتر متناسب با اين نرم افزارها بالاي يک ميليون برايتان آب مي خورد.
آموزش
کتاب، کلاس و ديگر تمرين
عکاسي: براي يادگيري عکاسي حرفه اي فقط نمي توانيد به کتاب اکتفا کنيد و حتماً بايد در کلاس ها هم شرکت کنيد. در واقع کتاب و کلاس مکمل هم هستند و شما با هيچ کدام به تنهايي عکاس قابلي نمي شويد. البته بعد از خواندن کتاب ها و تمام کردن کلاس ها فقط عکاسي بيشتر و بيشتر است که مي تواند شما را تبديل به يک عکاس حرفه اي کند. به جز آموزشگاه هاي آزاد، کلاس هاي اتحاديه عکاسان و فيلم برداران و جهاد دانشگاهي هم هستند که قيمت هاي مناسب تري دارند.
آموزشگاه هاي آزاد بالاي 500 هزار تومان
اتحاديه و جهاد دانشگاهي 250 -300 هزار تومان
بعضي ها هستند که در هر زمينه اي دنبال کتاب هاي مفيد و به دردبخور هستند. در حيطه عکاسي هم کتاب هاي جورواجور زيادي هستند که شايد اگر با عکاسي خيلي آشنا نباشيد، گيجتان بکنند. کتاب« عکاسي پايه» کتابي است که جزو منابع امتحان تئوري است. اما عکاس هايي که اين امتحان را با موفقيت پشت سر گذاشته اند از کتاب هاي مفيد ديگري هم مي گويند. کتاب « عکاسي هنرستان» براي هنرستان هايي که عکاسي خوانده اند، کتاب آشنايي است که براي عکاسان آماتور هم نکته هاي مفيد و جالبي دارد. کتاب هاي « فن هنر و عکاسي» و « دوربين ديجيتال» هم مي توانند تئوري عکاسيتان را تقويت کنند. « نورپردازي حرفه اي در عکاسي» هم از کتاب هاي مطرح در زمينه نورپردازي است که راجع به تجهيزات و اصول نورپردازي اطلاعات خوبي به شما مي دهد.
فيلم برداري: دوره هاي آموزشي فيلم برداري و ميکس و مونتاژ بيشتر مشترک هستند. اين دو مهارت ارتباط زيادي با هم دارند و فيلم برداري که ميکس و مونتاژ هم بداند، از لحاظ حرفه اي موفق تر است. نرم افزارهاي اصلي در زمينه تدوين Photoshop, Adobe premiere, Edius هستند.
آموزشگاه هاي آزاد بالاي 500 هزار تومان
دوره هاي اتحاديه 400 هزار تومان
راه اندازي
فلاش ها را علم کنيد
1- مجوز گيري
*سند آتليه را بايد ارائه بدهيد. در واقع شما حتماً بايد مالک آتليه باشيد که اين مالکيت هم مي تواند به شکل شراکتي باشد و هم به شکل شخصي.
*تا فاصله کمتر از 300 متر نبايد آتليه باشد.
*آتليه نبايد در طبقات بالاي ساختمان باشد.
*حداقل متراژ آتليه 40 متر است. بعد از اين مرحله، بايد براي امتحان دو مرحله اي( تئوري و عملي) عکاسي و فيلم برداري آماده شويد.
2- آتليه آرايي
*اتحاديه آتليه ها را به سه درجه تقسيم مي کند و تعرفه عکس هاي پرسنلي براساس همين درجه بندي اعلام مي شود. معيار اين درجه بندي هم تجهيزات، سابقه و مهم تر از همه کيفيت کار شماست.
*اگر مي خواهيد کارهاي تخصصي مثل عکاسي از عروس يا کودک را انجام بدهيد بايد کمي آتليه تان را مجهز کنيد . براي آتليه عروس بايد از وسايل يا به قول عکاس ها دکورهايي مثل مبل، آينه، قاب عکس خالي و طناب کنفي استفاده کنيد. در آتليه کودک هم مي توانيد از توپ و عروسک يا لباس فارغ التحصيلي استفاده کنيد. هرچه رنگ و لعاب دکورهايتان بيشتر باشد، مشتري ها بيشتر خوششان مي آيد؛ مثلاً در آتليه کودک مي توانيد با استفاده از عروسک هاي محبوب کارتون ها هر بچه بدعنقي را راضي به عکاسي کنيد.
تجربه واقعي
من، عکاس 20 سال دارم!
پيشنهاد ويژه
آتليه خانگي
*فضاي يک اتاق يا انباري در خانه بهترين گزينه است.
*به نور موجود در اتاق دقت کنيد و سعي کنيد تا جاي ممکن هر مانعي را که سر راه ورود نور قرار دارد، برداريد. اگر نور کافي وجود نداشت از يک يا چند چراغ مطالعه قابل حمل استفاده کنيد.
*يک پس زمينه خوب انتخاب کنيد. عکاس ها از پارچه هايي از جنس کرباس يا چيت براي پس زمينه استفاده مي کنند.
*فاصله سوژه تا دوربين براي تهيه يک عکس با عمق ميدان مناسب بايد حداقل سه متر باشد.
*فاصله سوژه تا پس زمينه هم بايد حداقل نيم متر باشد. سوژه در چرخش يک سوم شانه بهترين حالت را براي عکاسي از چهره دارد.
منبع:نشريه همشهري جوان، شماره 271
/ن