شاید برای شما هم پیش اومده باشه که بعد از یک مسافرت طولانی مدت اومدید خونه، در رو که باز کردید با یک صحنه خیلی ناراحت کننده روبرو شدید باشید و انهم اینه که میبینید گلهاتون پژمرده شده، خیلی از دوستان سوال میکنن که خیلی خوبه که آدم تو خونش گل و گیاه داشته باشه ولی خیلی مواقع شده که وقتی میریم مسافرت برمیگردیم گلهامون خشک میشه آیا راهی هست که وقتی میریم مسافرت خیالمون از گلها راحت باشه؟ توی این مطلب میخوام چندتا راه حل بهتون بگم که بعد از اومدن از مسافرت دیگه نگران گلهاتون نباشید.
روشهای مختلف آبیاری گیاهان در مسافرت (گلدان)
بسته به این که گیاهان در چه بستری قرار دارند شما میتوانید از روشهای مختلفی در راستای آبیاری آنها استفاده کنید. روشهای آبیاری گیاهانی که در گلدان قرار دارند نسبت به گیاهانی که در باغچه کاشته شدهاند بیشتر است اما نیازی به نگرانی نیست. شما میتوانید برای آبیاری گیاهان باغچه خود در طول سفر نیز تدابیری را در نظر بگیرید.روشهای آبیاری گیاهان گلدان در مسافرت به شرح ذیل میباشند:
آبیاری با استفاده از یک بطری
شما با اسنفاده از این روش میتوانید آب مورد نیاز گیاهان خود را بسته به ابعاد گلدان و بطری، تا ۵ روز تامین کنید. برخی از کارشناسان استفاده از این روش را برای آبیاری روزمره گیاهان نیز توصیه میکنند. لوازمی که در این راستا به آنها نیاز دارید عبارتند از :•بطری با درب آلومینیومی
•چکش
•میخ
•انبردست
1.در قدم اول پلاستیکی که در داخل درب بطری قرار دارد را جدا کرده و سپس با استفاده از چکش و میخ ۵ سوراخ کوچک در درب بطری ایجاد کنید. بهتر است میخ را در سمت داخلی درب قرار داده و حفرهها را به سمت بیرون به وجود بیاورید.
2.در مرحله بعد بطری را با آب پر کرده و درب آلومینیومی آن را ببندید.
3.در نهایت با یک ابزار مناسب و یا انگشت خود، یک سوراخ در خاک گلدان ایجاد کنید تا بطری از سمت درب در آن قرار بگیرد. پس از حفر سوراخ در خاک، بطری را از سمت درب وارد حفره کرده و موقعیت آن را ایمن کنید.
سادگی روند اجرا مزیت اصلی این روش بوده و شما میتوانید با استفاده از آن در سریعترین زمان ممکن مشکل آبیاری گیاهان در مسافرت را برطرف کنید. این روش آبیاری برای گیاهانی که به مراقبت زیادی نیاز دارند توصیه میشود. همچنین با تزیین این بطریها میتوانید در طول این روند زیبایی بیشتری را به وجود بیاورید.
حمام گیاه (۱ هفته)
جالب است بدانید که حمام صرفا برای افراد و حیوانات خانگی نبوده و گیاهان نیز میتوانند از حمام استفاده کنند. استفاده از این روش آبیاری بیشتر برای گیاهان گرمسیری که به آب زیادی نیاز دارند و گیاهانی که روزانه به نور زیادی نیازمند نیستند، توصیه میشود. حمام گیاه به شما اجازه خواهد داد که این گیاهان را تا ۱ هفته تنها گذاشته و با خیال راحت از مسافرت لذت ببرید. لوازمی که به منظور اجرای این راهکار مورد نیاز هستند، عبارتند از :•حوله
•وان حمام یا سینک
•گلدان با زهکشی مناسب
1.برای شروع وان و یا سینک را بسته به تعداد گیاهان تا ارتفاع ۳ تا ۶ سانتیمتری پر کرده و دریچه تخلیه آن را کاملا ببندید.
2.سپس یک حوله مناسب را روی آب پهن کنید تا در مرحله بعد گلدانها بر روی آن قرار بگیرند.
3.در قدم آخر گلدانها را به آرامی بر روی حوله و درون وان یا سینک قرار داده و موقعیت آنها را کاملا ایمن کنید. توجه داشته باشید که برای استفاده از این روش، گلدان گیاه شما باید زهکشی مناسبی داشته باشد تا آب مورد نیاز گیاه از طریق ریشه آن جذب شود. به طور معمول این روش آبیاری گیاهان در مسافرت، آب مورد نیاز گیاهان را تا ۱ هفته تامین خواهد کرد.
سیستم فیتیله قطرهای (۳ هفته)
اگر قصد دور شدن طولانیمدت از گیاهان خود را دارید، استفاده از این راهکار یکی از مناسبترین گزینهها برای شما محسوب میشود. سیستم فیتیله قطرهای به شما اجازه خواهد داد که گیاهانتان را تا ۳ هفته تنها گذاشته و بدون نگرانی نسبت به تامین آب مورد نیاز آنها از سفر خود لذت ببرید. این نوع آبیاری برای گیاهانی که به ۳ مرحله آبیاری در طول هفته نیاز دارند پیشنهاد میشود. لوازم مورد نیاز این راهکار را در ادامه ذکر خواهیم کرد.•بند پنبهای ( الیاف طبیعی )
•ظرف یا مخزن آب
1.در مرحله اول حتما از توانایی بند در انتقال آب اطمینان حاصل کنید. برای این که بند مورد نظر به عنوان یک فیتیله آب را از مخزن به گلدان منتقل کند، بهتر است از الیاف طبیعی مثل پنبه و … تشکیل شده باشد. در این روش شما برای آبیاری هر گلدان به یک بند مجزا نیاز خواهید داشت. طول هر بند را به نحوی تنظیم کنید که یک سمت آن چند سانتیمتر وارد خاک گلدان شده و سمت دیگر به راحتی در مخزن آب قرار بگیرد.
2.در قدم بعد یک سمت بند را وارد خاک گلدان کرده و سر آن را در عمق چند سانتیمتری خاک قرار دهید. سپس روی بند را با خاک بپوشانید تا بند به هیچ عنوان از موقعیت خود خارج نشود. سمت دیگر بند را در مخزن آب قرار داده و مطمئن شوید که بند به راحتی در موقعیت خود باقی خواهد ماند.
3.در انتها مخزن را با آب پر کنید تا آبیاری گیاهان آغاز شود. فراموش نکنید که برای آبیاری هر گلدان از یک بند مجزا استفاده کنید.با استفاده از این روش میتوانید علاوه بر آبیاری تعداد زیادی گلدان، زمان بیشتری را نسبت به دیگر راهکارها دور از گیاهان خود صرف کنید.
زیر گلدانی (کوتاهمدت)
اگر صرفا میخواهید ۲ الی ۳ روز خود را به سفر اختصاص دهید میتوانید از این راهکار برای آبیاری گیاهانی که به آب زیادی نیاز ندارند، استفاده کنید. این روش را میتوان سادهترین روش آبیاری گیاهان در مسافرت در نظر گرفت زیرا شما به لوازم خاصی در جهت اجرای آن نیازمند نیستید. به منظور استفاده از این روش کافیست که از یک زیر گلدانی با حجم مناسب و یک گلدان دارای خروجی در کف آن استفاده کنید.•هنگام انتخاب زیر گلدانی توجه داشته باشید که ابعاد آن را طوری تعیین کنید که پس از قرارگیری گلدان در آن، کماکان فضای کافی برای نگهداری آب در آن وجود داشته باشد. همچنین قطر زیر گلدانی باید ارتفاع کافی برای رساندن آب موجود به کف گلدان شما را تامین کند.
•در قدم بعد گلدان را بر روی زیر گلدانی و نقطه میانی آن قرار دهید.
•سپس آب را وارد زیر گلدانی کنید. این روند را تا زمانی که ارتفاع آب به پایینترین بخش خاک گلدان برسد، ادامه دهید. حالا میتوانید تا ۳ روز آب مورد نیاز گیاه خود را در اختیار آن قرار دهید.
گلخانه پلاستیکی (بلندمدت)
در صورتی که سفر شما ممکن است تا چندین ماه به طول بیانجامد، این روش تنها راهکار پیش روی شما برای آبیاری گیاهان در مسافرت میباشد. برای ساخت این گلخانه کوچک نیاز به هیچ دیوار و سقفی نیست و شما میتوانید صرفا با استفاده از ۴ قطعه چوب با طولی کمی بیشتر از ارتفاع گیاه و یک پلاستیک به اندازهای که گیاه را کاملا بپوشاند، این گلخانه را ایجاد کنید.نحوه آبرسانی به گیاه این روش به این صورت است که پس از تبخیر آب اولیه موجود در گلدان، قطرات آب بر روی سطح کیسه پلاستیکی ایجاد شده و سپس به سمت گلدان روانه میشوند. با این که ایجاد این گلخانه روند سادهای دارد اما برخی از نکات در این روند نباید نادیده گرفته شوند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
1. ۴ قطعه چوب باید به عنوان پایههای کیسه پلاستیکی مورد استفاده قرار بگیرند بنابراین هر کدام از آنها را در یک سمت از گلدان قرار دهید. به این منظور هر قطعه چوب را تا چند سانتیمتر در خاک فرو کرده و موقعیت آنها را مستحکم کنید. توجه داشته باشید که در این مرحله ارتفاع چوبها باید از ارتفاع گیاه شما بیشتر باشد.
2.در قدم بعدی باید موقعیت قرارگیری گلدان تعیین شود. گلدان باید در طول مدت زمان دوری شما در معرض نور غیرمستقیم خورشید قرار داشته باشد. نور مستقیم خورشید در شرایطی که پلاستیک دور گیاه کشیده شده است، میتواند کیسه پلاستیکی را بیش از حد گرم کند و در نهایت گیاه شما را از بین ببرد. بعد از جایگذاری گلدان باید آب مورد نیاز گیاه را تامین کنید. میزان این آب را همانند همیشه تهیه کرده و از آب زیاد استفاده نکنید
3.در انتها کیسه پلاستیکی را به آرامی بر روی گیاه خود بکشید. دقت کنید که برگهای گیاه تماس زیادی با کیسه پلاستیکی نداشته باشند. پس از این که کیسه پلاستیکی روی گیاه کشیده شد، قسمت پایین کیسه باید علاوه بر پوشاندن کامل گیاه کمی از گلدان را نیز بپوشاند. بعد از تنظیم موقعیت برگها و کیسه پلاستیکی، پایین کیسه را با استفاده از یک بند به گلدان ببندید. در این مرحله روند ساخت گلخانه پلاستیکی گیاه شما به پایان رسیده و شما میتوانید گیاه خود را بدون نگرانی بین ۳ تا ۶ ماه تنها بگذارید.
کاشت بطری پلاستیکی (کوتاهمدت)
بطری پلاستیکی علاوه بر تامین آب بدن انسان میتواند آب مورد نیاز گیاه شما را نیز تامین کند. البته این راهکار برای زمانهای کوتاه مناسب بوده و قادر به تامین آب گیاه در بازههای زمانی طولانی نیست. بهتر است از این راهکار برای آبیاری گیاهانی که به صورت مداوم به آب نیازمند هستند، استفاده کنید. در صورتی که شما لوازم مورد نیاز را در اختیار داشته باشید، اجرای کامل این روند چند دقیقه بیشتر زمان نخواهد برد. این لوازم عبارتند از :•یک بطری پلاستیکی با درب ( هر بطری برای یک گلدان )
•میخ
•چکش
1.برای شروع با استفاده از چکش و میخ، ۶ سوراخ در اطراف بطری و ۳ سوراخ در کف آن ایجاد کنید. سعی کنید که قطر این حفرهها را بیش از اندازه بزرگ نکنید.
2.حالا خاک گلدان را کاملا مرطوب کنید تا پس از قرار دادن بطری، خاک همه آب موجود در آن را جذب نکند. پس از مرطوب کردن خاک، یک حفره در آن ایجاد کرده و بطری را درون حفره قرار دهید. عمق حفره را به میزانی تعیین کنید که پس از جایگذاری بطری، درب و چند سانتیمتر از بطری از خاک بیرون زده باشد.
3.در قدم آخر بطری را با آب پر کرده و درب آن را ببندید. بستن درب باعث جلوگیری از خارج شدن بخار آب از بطری و وارد شدن این بخار به چرخه تبخیر و میعان درون بطری میشود. با استفاده از این راهکار، آب گیاه تا ۴ روز تامین خواهد.
درآخر
در این مقاله تلاش کردیم که تمامی راهکارها برای آبیاری گیاهان در مسافرت را مرور کرده و به بررسی نکات مهم این روشها بپردازیم. در اجرای هر کدام از روشهای ذکر شده حتما نکات مهم را مدنظر داشته باشید در غیر این صورت ممکن است به سلامت گیاه شما در مدت زمانی که از آن دور هستید، آسیب جدی وارد شود.منابع
https://www.otaghak.com/blog/methods_of_watering_plants_while_travelinghttps://blog.achareh.ir/keep-plants-watered-when-on-vacation