شهر بوکان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن

بزرگ‌ترین شهر جنوبی استان آذربایجان غربی شهر بوکان است. طبق سرشماری در سال 1395 جمعیت این شهرستان معدل ۱۹۳٬۵۰۱ نفر بوده و مساحت شهر به طور تقزیبی بیش از ۱۲ کیلومتر مربّع میباشد. بوکان از نظر قدمت مربوط به دوره قاجار و سده نوزدهم میلادی میشود. این شهر جزو مناطق کوهستانی ایران به حساب می آید و دارای آب و هوای معتدل میباشد. بیشتر مردم این شهر مسلمان و پیرو مذهب سنی شافعی اند. اکثر جمعیت بوکان را کُردها در بر میگیرند و زبان رایج میان مردم زبان کردی سورانی با لهجهٔ بوکانی است.
سه‌شنبه، 4 مهر 1402
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: ایوب شهبازی
موارد بیشتر برای شما
شهر بوکان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن

مشخصات

کشور ایران
استان آذربایجان غربی
شهرستان بوکان
بخش مرکزی
جمعیت  ۱۹۳٬۵۰۱ نفر
مساحت ۲۵۴۱ کیلومتر مربع
زبان گفتار کردی
مذهب شیعه
ارتفاع از سطح دریا ۱۳70
شرایط آب و هوا آب هوای آن استپی خشک با تابستان‌های گرم و زمستان‌های سرد 
پیش شماره تلفن ۰۴۴۴، ۶۲٬۶۳٬۶۵
شناسه ملی خودرو  ایران ن ۲۷-  ایران ط ۳۷
ره آورد فرش، صنایع دستی، شیرینی محلی، ترشی، سبزیجات، ماهی قزل آلا، لبنیات محلی و ...

بوکان در قسمت جنوبی استان آذربایجان غربی قرار دارد. این شهر در مقایسه با بعضی از شهرهای دیگر ایران، شهری نوبنیاد میباشد و از نظر بافت تاریخی در دورهٔ قاجار و سده نوزدهم میلادی بنیان گذاری شده است. بوکان بزرگترین شهر جنوبی آذربایجان غربی میباشد و طبق سر شماری جمعیت آن در سال( 1395) ۱۹۳٬۵۰۱ نفر اعلام گردیده. بنا به گزارشات بعد از سال 1360  این شهر مهاجران زیادی را که اکثر هم کرد هستند به خود جذب کرده است. به همین خاطر زبان اکثر مردم این شهر کردی سورانی با لهجه بوکانی است. مذهب بیشتر مردم این بوکان مسلمان و سنی شافعی است.

فاصله بوکان از شهر ارومیه تقریبا ۱۸۵، از شهر  تبریز ۲۰۴ و از شهر تهران ۶۴۹ کیلومتر میباشد. این شهر از نظر موقعیت جغرافیایی ۱۳ استان شمال و جنوب کشور را به هم متصل می‌کند.

بوکان در مرز میانی استان کردستان و آذربایجان غربی واقع شده است. ارتفاع این شهر از سطح دریای آزاد ۱٬۳۷۰ متر میباشد و آب و هوای آن در تابستان‌ ها گرم و در زمستان‌ ها بسیار سرد است.

پیشینه آثار تاریخی این شهر  به دوران قاجاریه  باز میگردد و یکی از بناهای معروف این شهر، قلعهٔ سردار است. دلیل اهمیت این شهر در دوره قاجار مربوط به سردار عزیز خان میشود که به همراه خانواده اش در بوکان سکونت داشتند. بوکان  پس از انقلاب ۱۳۵۷ در شاخص‌ های اجتماعی، فرهنگی، ورزشی، اقتصادی و سیاسی پیشرفت چشمگیر ی داشته و به همین سبب  جزو برترین شهر های ایران به شمار می آید.
 

این شهرستان شامل بخش‌های زیر می‌باشد:

 
شهرها:
بوکان و سیمینه
 
دهستان:
دهستان آختاچی شرقی
دهستان آختاچی محالی
دهستان بهی دهبکری
 
روستاها:
اوینه‌ چی، ایلانی، برده‌ زرد، بوغداداغی، ترکاشه، ترکمان‌ کندی، تکان‌ تپه، جانبلاغ، جمبوغه، حاجی‌ آباد، حاجی‌ کند، حاجی‌ لک، قارنجه‌ کوچک، قازان‌ سر، قازلیان، گل‌ تپه‌، قورمیش، گل‌ مرزنیک و ..
 

جای‌ های دیدنی شهرستان بوکان

شهر انار کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن

منطقه گردشگری کیوه رش بوکان
یکی از مناطق دیدنی شهر بوکان منطقه گردشگری کیوه رش میباشد  که سالانه و جاذبه گرهای زیادی را به دل خود میکشاند. یکی از دلایل معروفیت این منطقه هوای پاک و تمیز آن است که سبب ایجاد حس خوب در شما میشود. این منطقه روبروی باغ و در ابتدای جاده بوکان به مهاباد، قرار گرفته است. برای رفتن به این منطقه حتما از کفش پیاده روری و کفش راحت استفاده کنید زیرا یک مسیر طولانی و کوه پیمایی در پیش دارید. 

شهر انار کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
غار قلایچی
یکی دیگر از جاذبه های شهر بوکان غار قلایچی است که نزدیک به تپه باستانی و معبد واقع شده است. غار  قلایچی یکی از غارهای طبیعی کشور محسوب میشود. اندازه دهانه‌ این غار حدود هشت متر است، که به دلیل نفوذ آب در طبقه‌ های آهکی و در گذر زمانی طولانی ایجاد شده است. برای رفتن به این غار حتما باید تجهیزات کافی و دانش غارنوردی داشته باشید. بهترین راه حل برای دیدن این غار این است که به همراه یک گروه غارنوردی به آنجا بروید.

شهر انار کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
دریاچه سد بوکان
اگر دلتان هوای یک منطقه گردشگری با آسمانی صاف و شبی پر ستاره کرد پیشنهاد من به شما سد بوکان است. این منطقه جذاب در 35 کیلومتری شهر بوکان واقع شده که در ابتدا نام آن سد کوروش کبیر بود ولی الان به سد شهید کاظمی معروف است. این سد علاوه بر امتیاز گزدشگری که برای شهر بوکان دارد در تامین آب آشامیدنی و پر کردن دریاچه ارومیه هم نقش دارد.

شهر انار کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
مسجد جامع بوکان
قدمت این بنای تاریخی به سال 1268 خورشیدی باز میگردد،. این بنا به دست توانمند معمار معروف علی اصفهانی ساخته شده. داخل این مسجد برخلاف مسجد های تاریخی دیگر تزیین خاصی ندارد و از تار و ملات ساخته شده است. مسجد بوکان محل برگزاری نماز جمعه این شهر میباشد. این مسجد تاریخی یکی از بناهای معروف ایران است که ثبت ملی شده است.
 
شهر انار کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
پارک ساحلی بوکان
اگر در سفر خود به دنبال یک خاطره فراموش نشدنی هستید حتما به پارک ساحلی بوکان سر بزنید. این پارک ساحلی به دلیل اینکه در نزدیک رودخانه سیمینه قرار گرفته هم خوش آب و هوا میباشد و هم چشم انداز زیبایی دارد. این پارک به خاطر داشتن شهربازی، زمین فوتبال، فوتسال و بسکتبال، سینمای چند بعدی، نمایشگاه صنایع دستی، مسیر دوچرخه‌ سواری و مسیر اسکی برای زمستان محلی سرگرم کننده برای انواع سلیقه ها میباشد. 

شهر بوکان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
آرامگاه سرداران مکری
«آرامگاه سرداران مکری»،که با نام گومبه زی سردار شناخته میشود یکی دیگر از جاذبه های دیدنی شهر بوکان به حساب می آید. برای رفتن به این آرامگاه باید به داخل پارک عمومی ملت شهر بوکان بروید. قدمت این بنا مربوط به دوره قاجار میشود.  دلیل نامگذاری این بنا به سرداران مکری این است که محل تدفین «سردار عزیزخان مکری»، «محمد حسین خان مکری»، «قاضی حسین مکری» و «علی خان مکری»، و جمعی دیگر از مشاهیر و بزرگان بوکان، میباشد. اگر شما هم علاقه مند به تاریخ هستید دیدن این بنا به شما توصیه میشود.

شهر بوکان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
منطقه شکار ممنوع سه‌ کانیان
تا به حال نام میش مرغ به گوشتان خورده است؟ اگر میخواهید بزرگترین پرنده کشور را از نزدیک ببینید حتما سفری به شهر بوکان داشته و از منطقه شکار ممنوع سه کانیان بازدید کنید. این منطقه به دلیل داشتن طبیعت بکر و داشتن گونه های گیاهی مختلف مثل خوشخوراک، گون کتیرا، یونجه وحشی، چاودار، گلابی‌ های وحشی، زالزالک، گل کاغذی، گون‌ های خوش‌ خوراک، پسته‌ی وحشی و …. سالانه دوست داران طبیعت را به سمت خود فرا میخواند.

شهر بوکان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
سیمینه رود
سیمینه ‌رود که مردم محلی منطقه نام آن را تاتائو میدانند، از کوه های منطقه مهاباد، سقز، بانه و شمال عراق سر چشمه می‌گیرد. سیمینه رود پس از گذشت از شهرهای بوکان و میاندوآب، به دریاچه ارومیه می‌ ریزد. طول این رود به طور تقریبی ۲۰۰ کیلومتر تخمین زده شده و متوسط آب سالانه آن معادل ۶۴۰ میلیون مترمکعب میباشد. بخش عظیمی از این رود از بوکان میگذرد و به همین خاطر سبب آبیاری زمین های زیادی میگردد. یکی از رودهای مهم آذربایجان غربی محسوب میگردد. اگر به شهر بوکان سفر کردین از دیدن این رود غافل نشوید.

شهر بوکان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
مجتمع گردشگری حسن زیرک
این مجتمع گردشگری هم دارای مناظر زیبا میباشد و هم آرامگاه شاعر معروف حسن زیرک در آنجا قرار دارد که همین امر سبب گردیده که سالانه گردشگران زیادی به این محل بروند که هم از دیدن مناظر لذت ببرند و هم سری به آرامگاه این شاعر زجر کشیده بزنند.
 

افراد مشهور و مشاهیر شهرستان بوکان

 
حسن صلاح سوران
آقای حسن صلاح  فرزند حاج ابراهیم خان صلاح که در تاریخ 23   آذر ماه سال1320 هجری شمسی در  شهربوکان و استان آذربایجان غربی به دنیا آمد. او تحصیلات اولیه خود را در کنتر پدر گذراند و بعد برای گرفتن مدارک عالیه به لندن سفر کرد. ایشان مسلط به زبان های  انگلیسی، فرانسه ، آلمانی ، نروژی ، هلندی و روسی بود. استاد سوران کتابی با نام کتاب خانه سوران به چاپ رساند. او بعد از بیست سال به ایران بازگشت و در شهر تهران مستقر شد و به ترجمه متون مختلف پرداخت. 
 
حسن قزلجی
ایشان  در سال ۱۲۹۲ خورشیدی در شهر بوکان دیده به جهان گشود. آقای حسن قزلجی به کار گویندگی در رادیو پیک ایران مشغول بود. ایشان کتاب های زیادی را از خود به یادار گذاشت که بارز ترین آن کتاب خنده گدا است.
 
مصطفی شیرزاد
مصطفی شیرزاد، یکی از نقاشان بنام کُرد محسوب میشود. مصطفی شیرزاد در سال ۱۳۲۰ در شهر مهاباد دیده به جهان گشود. او تحصیلات خود را در تبریز گذراند و در زمان تحصیل توانست در بین دانش آموزان هم رده خود مقام اول را در نقاشی به دست آورد.این نقاش معروف در طی زندگی 70 ساله خود 500 اثر از خود به جا گذاشت. او در نقاشی صاحب سبک مخصوص خود بود و این سبک را به شاگردان خود محمد رستم‌ زاده، ناصر فیض‌ الله‌بیگی و ریبین حیدری انقال داده است.


منبع: راسخون


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط