شهر سیرجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن

شهرستان سیرجان یکی از شهرستان های استان کرمان است و در قسمت غربی این استان قرار گرفته است. دو رشته کوه از ارتفاعات زاگرس در قسمت شرقی و غربی این شهرستان واقع شده و شهرستان بزرگ سیرجان که مساحت آن حدودا ۱۸۴۸۱کیلومتر مربع می باشد در فاصله این دو رشته کوه گسترده قرار دارد. آب و هوای شهرستان سیرجان نیمه‌ بیابانی است و به همین خاطر زمستان‌ هایی سرد و خشک و تابستان‌ هایی معتدل دارد. این شهرستان در موقعیت 55 درجه و 32 دقیقه طول شرقی و 29 درجه و ۲۵دقیقه عرض شمالی قرار گرفته است. جمعیت شهرستان برابر با ۲۶۷۶۹۷ نفر است. سیرجان بعد از مرکز استان، دومین شهر پرجمعیت استان کرمان به شمار می آید.
سه‌شنبه، 14 آذر 1402
تخمین زمان مطالعه: 8 دقیقه
پدیدآورنده: ایوب شهبازی
موارد بیشتر برای شما
شهر سیرجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن

مشخصات

کشور ایران
استان کرمان
شهرستان سیرجان
بخش مرکزی
جمعیت  ۲۶۷۶۹۷ نفر
مساحت ۶۰ کیلو متر مربع
زبان گفتار فارسی و لهجه سیرجانی
مذهب شیعه
ارتفاع از سطح دریا ۱۷۶۶ متر از سطح دریا
شرایط آب و هوا نیمه‌بیابانی و بیابانی
پیش شماره تلفن ۰۳۴
شناسه ملی خودرو ایران ۶۵-د،  ایران۷۵ب. ص. م
ره آورد مسقطی، قُوّتو، پسته، کشک، کلمپه، گلیم شیرکی‌ پیچ

شهرستان سیرجان یکی از شهرستان های استان کرمان است و در قسمت غربی این استان قرار گرفته است. دو رشته کوه از ارتفاعات زاگرس در قسمت شرقی و غربی این شهرستان واقع شده و شهرستان بزرگ سیرجان که مساحت آن حدودا ۱۸۴۸۱کیلومتر مربع می باشد در فاصله این دو رشته کوه گسترده قرار دارد. آب و هوای شهرستان سیرجان نیمه‌ بیابانی است و به همین خاطر زمستان‌ هایی سرد و خشک و تابستان‌ هایی معتدل دارد. این شهرستان در موقعیت 55 درجه و 32 دقیقه طول شرقی و 29 درجه و ۲۵دقیقه عرض شمالی قرار گرفته است. جمعیت شهرستان برابر  با ۲۶۷۶۹۷ نفر است. سیرجان بعد از مرکز استان، دومین شهر پرجمعیت استان کرمان به شمار می آید.
 

این شهرستان شامل بخش‌های زیر می‌باشد:

 
شهرها:
نجف‌شهر، زیدآباد، پاریز، هماشهر، خواجو شهر، بلورد
 
دهستان:
دهستان شریف‌آباد، دهستان نجف آباد، دهستان محمودآباد سید، دهستان سعادت آباد، دهستان ملک‌ آباد، دهستان گلستان، دهستان چهارگنبد، دهستان بلورد
 
روستاها:
آسیاب قلائی، اسطور، امیرآباد سوخک، باغ هویج، بیدسرا، پل پروست، تقرکوییه، توتوئیه، جیرستان، چاه برز، چاه نظری و ....
 

جای‌ های دیدنی شهرستان سیرجان

 
شهر سیرجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
باغ سنگی
شاید وقتی نام باغ را میشنوید به یاد درختان سرسبز و میوه های آبدار تازه بیفتید اما باغ سنگی متمایز از هر باغ دیگری است که تابکنون دیده اید. دلیلش هم خلاقیت یک پیرمرد به نام درویش خان است. درویش خان در زمان خود به نشانه اعتراض از درختان باغ خود سنگ هایی با وزن 10 الی 16 گرم آویزان کرد و همین اعتراض امروزه تبدیل به یک مکان گردشگری پرطرفدار گشته چرا که از جای جای دنیا برای دیدن این خلاقیت به شهر سیرجان می آیند. این باغ در یک زمین شش ضلعی با حدود 150 درخت واقع شده و نکته عجیب درباره آن سنگ هایی است که برای آویزان شدن از درخت ها از وسط سوراخ شده اند که باتوجه ب امکانات محدود آن زمان کار دشواری بوده است. این باغ در منطقه ای قرار گرفته که وجود سنگ در آن بسیار ناچیز است و پیدا کردن سنگ در آنجا کار دشواری می باشد.

شهر سیرجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
مسجد قلعه سنگ
یکی دیگر از آثار تاریخی شهر سیرجان مسجد قلعه سنگ می باشد که یکی از کهن ترین مساجد ایران به حساب می آید. این مسجد در نزدیکی یک صخره سنگی و در قسمت جنوب شرقی سیرجان قرار گرفته است. برای دیدن این مسجد احتیاجی به تهیه بلیط و خرج کردن پول نیست و میتوانید به صورت رایگان از آن بازدید کنید فقط باید حدود 2 ساعت برای دیدن آن زمان بگذارید. با توجه به کتیبه ای که در مسجد وجود دارد قدمت مسجد به دوره مظفری باز میگردد. این مسجد به خاطر ظاهر متفاوتی که با دیگر مساجد کشور دارد سالانه گردشگران زیادی را به سمت خود میکشاند.

شهر سیرجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
یخدان‌ های حاج رشید
از دیگر مکان های دیدنی شهرستان سیرجان میتوان به یخدان های حاج رشید اشاره کرد که در زمان گذشته برای راحتی مردم و مصارف آنها ساخته شده است. این یخدان ها در سال 1275 هجری شمسی برای نگه داشتن یخ و مواد غذایی مردم در این شهر احداث گردید.این یخدان ها به شکل مخروطی ساخته شده اند و دارای چندین طبقه هستند. دیوار های این یخدان ها به اندازه ای ضخیم هستند که حتی در گرم ترین روزهای تابستان هم گرمایی ب آن ها نفوذ نمیکند. مواد مصرفی برای ساخت این یخدان ها خشت و گل می باشد. این یخدان ها در آن زمان به دست خیرین ساخته شده و برای دسترسی به طبقات مختلف در داخل ساختمان پلکان هایی تبعیه شده است. این بنا در سال 1384 در لیست آثار ملی کشورمان ثبت شده اند. بازدید از این بنا نیز رایگان می باشد.

شهر سیرجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
آرامگاه شاه فیروز
آرامگاه شاه فیروز در 14 کیلومتری شهرستان سیرجان واقع شده و گنبد آجری آن از دوردست ها نیز خودنمایی میکند. این بنا در قسمت جنوب شرقی شهرستان سیرجان قرار گرفته از معماری منحصر به فردی برخوردار است. ارتفاع این بنا تقریبا 30 متر است و دارای 8 ستون و  4 طاق آجری می باشد. در اطراف این بنا نشان از کوزه های شکسته ای است که مشخص میکند در زمان های گذشته مردمانی در این منطقه زندگی میکردند. این بنا به خاطر معماری و زیبایی منحصر به فردش گردشگران زیادی را به سمت شهرستان سیرجان میکشاند. این بنا نیز جزو آثار ملی ایران به شمار می آید. 

شهر سیرجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
عمارت صدرزاده
یکی دیگر از  مکان های تاریخی  شهرستان سیرجان عمارت صدر زاده می باشد و قدمت آن به دوره قاجاریه باز میگردد. برای بازدید از این بنای تاریخی تقریبا به یک ساعت زمان احتیاج دارید چرا که دارای بخش های متنوع زیادی است. از  مهم‌ ترین بخش‌ های این بنا میتوان به: استخر، باغچه، حوض آب، حمام و شیرسنگی اشاره کرد. این عمارت از دو طبقه تشکیل شده و هر طبقه معماری زیبایی دارد. اگر شما هم از دوست داران خانه های قدیمی با پنجره هایی زیبا هستید دیدن این بنا برای شما خالی از لطف نیست.

شهر سیرجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
آرامگاه میر زبیر
آرامگاه میر زبیر یکی از آرامگاه‌ های تاریخی شهر سیرجان به حساب می آید. این آرامگاه در جوار قبرستان روستای شریف آباد قرار گرفته است. این آرامگاه به خاطر سبک معماری زیبایش نظر همه افراد را به خود در نگاه اول جذب میکند. این آرامگاه به صورت مربعی طراحی شده است و طول اضلاع آن از داخل تقریبا 7 متر و از خارج تقریبا 9.2 متر می باشد. مصالح مصرفی در این بنا شامل: گچ، خشت، گل و قلوه‌ سنگمی باشد. با اینکه ظاهر آرامگاه میر زبیر تقریبا ساده است؛ اما گچ‌ بری‌ ها و گنبد زیبای این بنا می‌ توانند نظر هر گردشگری را به خود جلب کنند.

شهر سیرجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
بادگیر چپقی
بادگیر چپقی سیرجان یکی از بناهای تاریخی است که قدمت آن به دوره پهلوی باز میگردد و در ساخت آن از دودکش کشتی‌ های قدیمی الهام گرفته شده است. این بادگیر متفاوت ترین بادگیر در جهان به حساب می آید و به همین خاطر شهرت جهانی یافته است. این بنا در تاریخ 7 مهرماه سال 1381، در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. طراحی بادگیر چپقی سیرجان توسط فردی به اسم سید مهدی شجاعی، در دوره پهلوی اول انجام گرفته است. وی در یکی از سفرهای خود متوجه سیستم تهویه بسیار جالب کشتی شد و همین امر موجب ایجاد جرقه‌ای در ذهن او گردید تا بادگیرها را نظیر دودکش‌ های کشتی طراحی کند. مواد مصرفی در ساخت این بادگیر آجر و ملات است و طرح شش ضلعی آجرها، زیبایی خاصی را به آن بخشیده است.
 

افراد مشهور و مشاهیر شهرستان سیرجان

 
طاهره صفارزاده
بانئ طاهره صفار زاده در ۲۷ آبان ۱۳۱۵ در سیرجان استان کرمان متولد گردید. ایشان بعد از کسب مدرک لیسانس در رشته زبان و ادبیات انگلیسی، برای ادامهٔ تحصیل به خارج کشور رفت. در سال ۱۳۷۱ سمت استاد نمونه از جانب وزارت فرهنگ و آموزش عالی، به ایشان اعطا گردید و در سال ۱۳۸۰ پس از انتشار ترجمهٔ قرآن به انگلیسی و فارسی عنوان «خادم‌ القرآن» را کسب نمود. او در سال ۲۰۰۵، از سمت انجمن نویسندگان آفریقایی و آسیایی در مصر، به عنوان برترین زن مسلمان انتخاب شد. او همسر عبدالوهاب نورانی وصال، از اساتید نامی ادبیات شیراز و سومین نسل از خاندان وصال بود. طاهره صفّارزاده، شاعر، پژوهشگر و مترجم ایرانی قرآن بود و او برگزیده اولین دوره جشنواره بین‌المللی شعر فجر در بخش نو (سپید و نیمایی) بود. زبان و ادبیات انگلیسی را در دانشگاه تهران خوانده و در آمریکا در رشتهٔ نقد تئوری علمی در ادبیات جهان به تحصیل پرداخته بود. به‌جز مجموعه‌های شعر و ترجمه، چند کتاب هم در زمینهٔ نقد ترجمه از او به‌چاپ رسیده‌ اند. وی نخستین کسی است که ترجمه‌ ی دوزبانه از قرآن به انگلیسی و فارسی را انجام داده است. طاهره صفارزاده پنجم مهرماه سال ۱۳۸۷ به‌علت ضایعه مغزی در بیمارستان ایرانمهر تهران، بستری و جراحی شد، حدود ساعت ۹:۳۰ صبح روز ۴ آبان در همان بیمارستان در سن ۷۲ سالگی به دیار باقی شتافت. وی در امامزاده صالح تجریش به خاک سپرده شد.


منبع: راسخون


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.