شهر ری کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن

شهرستان ری یکی از شهرستان‌های استان تهران در ایران است. مرکز این شهرستان شهر ری است که واقع در منطقه ۲۰ از شهرداری تهران است. در سرشماری سال 1385، جمعیت این شهرستان ۳۴۹۷۰۰ نفر در ۹۶۹۹۶ خانوار بود. وسعت این شهرستان 2293 کیلومترمربع است. این شهرستان به پنج بخش بخش مرکزی، بخش فشاپویه، بخش قلعه نو، بخش خاوران و بخش کهریزک تقسیم می‌شود.
سه‌شنبه، 22 اسفند 1402
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: ایوب شهبازی
موارد بیشتر برای شما
شهر ری کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن

مشخصات

کشور ایران
استان تهران
شهرستان ری
بخش مرکزی
جمعیت  ۳۴۹۷۰۰ نفر
مساحت ۲۲۹۳ کیلومتر مربع
زبان گفتار فارسی
مذهب شیعه
ارتفاع از سطح دریا ۱۰۶۲ متر
شرایط آب و هوا معتدل و خشک
پیش شماره تلفن ۰۲۱
شناسه ملی خودرو ایران ۳۳
ره آورد سجاده و گیاهان دارویی،آبنبات ها و خشکبار و عطر ها،انگشترهای عقیق، فیروزه، شرف شمس و تسبیح‌ های قیمتی و زیورآلات نقره‌ای ،ادویه، عرقیات گیاهی و سوهان

شهر ری محدوده‌ای است با مساحت ۲۲۹۳ کیلومتر مربع، از شمال به تهران، از جنوب به شهرستان قم، از شرق به شهرستان ورامین و شهرستان پاکدشت، از غرب به شهرستان‌های اسلامشهر، رباط کریم و زرندیه محدود می‌شود. مساحت بخش‌های سه‌گانه شهرستان ری: بخش مرکزی ۱۷۴؛ بخش کهریزک ۵۴۳، و فشاپویه ۱۶۴۵ کیلومتر مربع می‌باشد. شهر ری مرکز شهرستان ری بین مختصات جغرافیایی '۳۶°۳۵ شمالی، '۲۶°۵۱ شرقی واقع شده‌است. ارتفاع این شهر از سطح دریا ۱۰۶۲ متر است. شهر ری در جنوب شهر تهران و متصل به شهر است. فاصله ری تا مرکز شهر تهران بالغ بر ۱۰ کیلومتر است. شهرستان ری نظر تقسیمات کشوری دارای ۳ بخش «فشافویه – کهریزک – مرکزی» و ۶ دهستان و ۱۳۰ روستای دارای سکنه است جمعیت شهرستان بر اساس آمار سال ۱۳۸۵ بالغ بر ۳۴۹۷۰۰ نفر است. هوای شهر ری معتدل و خشک می‌باشد. حداکثر درجه حرارت در تابستان ۴۲ درجه سانتی‌گراد بالای صفر و حداقل در زمستان به ۹- درجه سانتی‌گراد زیر صفر می‌رسد. میزان باران سالیانه شهر ری به‌طور متوسط ۲۵۰ میلی‌متر است. در نزهت القلوب حمدالله مستوفی آمده‌است که ری به سبب بسته بودن شمالش آب و هوای متعفن و ناگوارنده داشته و عقرب قتال در او بسیار است. در شعری که خاقانی شروانی در زمان سکونتش در ری در قرن ششم در این باره سروده از آب و هوای این شهر به بدی یاد می‌کند. این شهرستان از شرق با شهرستان‌های قرچک، پاکدشت و ورامین و از شمال به شهرستان تهران و از غرب به شهرستان‌های اسلامشهر، بهارستان و رباط کریم و از جنوب با استان قم همسایه است.
 

این شهرستان شامل بخش‌ های زیر می‌ باشد:

 
بخش ها:
مرکزی، بخش فشاپویه، بخش کهریزک، بخش خاوران و بخش قلعه‌ نو
 
دهستان:
دهستان غنی‌آباد، دهستان عظیمیه، دهستان حسن‌آباد، دهستان کلین، دهستان خاوران شرقی، دهستان خاوران غربی، دهستان قلعه نو، دهستان چاله طرخان و ....
 
روستاها:
علی‌آباد قیصریه، بوالقیطاس، چاله طرخان، درسون‌ آباد، صالح‌ آباد شرقی، گل‌ تپه کبیر، کلاغ‌ ایه، ویجین بالا، یونس‌آباد و ...
 

جای‌ های دیدنی شهرستان ری



 
حرم حضرت عبدالعظیم حسنی
حرم حضرت عبدالعظیم را می توان مشهورترین بنای شهر ری دانست. در این جا می توانید در کنار حرم حضرت عبدالعظیم، از امامزاده طاهر و حمزه نیز زیارت کنید. در دوران صفویه بناهای متفاوتی به این منطقه اضافه شد و دیگر آثاری که در اینجا دیده می شود از دوران سلجوقیان هستند. شما می توانید روزتان را با زیارت در این حرم آغاز کنید و سری هم به بازارهای اطراف آن بزنید.


 
چشمه علی
یکی از معروف ترین دیدنی های شهر ری چشمه علی است که در کنار آن نشانه هایی از تمدن دیده می شود که از آن ها می توان تپه باستانی و برج و باروهای قدیمی اشاره کرد. همچنین ظروف سفالی کهن و تاریخی در این منطقه دیده شده اند که در حفاری های سال ۱۹۳۴ و ۱۹۳۶ به دست آمدند. آثار دیگری نیز در این منطقه وجود دارند که محققانی که روی آن ها مطالعه کرده اند، قدمتشان را به عصر پارتیان، ساسانیان و تیموریان نسبت داده اند. در مورد خود چشمه این گفته وجود دارد که از جاجرود و قیطریه نشأت می گیرد. می توان گفت که یکی از بهترین نمودهای این منطقه، نقش برجسته های باستانی است که در دیوار تپه در کنار چشمه دیده می شود و به دستور فتحعلی شاه احداث شده اند.


 
تپه باستانی چشمه علی
در کل قدمت این منطقه به ۸ هزار سال پیش به زمانی بر می گردد که مردم به دلیل وجود آب در اطراف آن سکونت می کردند. تپه باستانی چشمه علی را می توان یکی از قدیمی ترین آثار در شهر ری دانست. برج و باروهای تپه که در طول سال های بعد از سکونت در آن جا ساخته شده اند، در حال حاضر موجود می باشند و بخشی از آن ها مرمت شده اند.


 
برج طغرل
یکی دیگر از دیدنی های شهر ری برج طغرل است که در شرق آرامگاه ابن بابویه قرار گرفته است. ارتفاع برج طغرل ۲۰ متر است و مساحت آن به حدود ۴۵ مترمربع می رسد و مصالحی که برای ساخت آن استفاده شده است، خشت و آجر هستند. قدمت برج طغرل به دوره سلجوقیان بر می گردد و می توان یکی از ویژگی های خاص آن را کاربرد آن به عنوان ساعت آفتابی دانست. این برج که در مسیرهای اصلی عبور و مرور کاروان ها و مسافران بوده است در شب هایی که مهتاب در آسمان نبود، با آتشی که در بالای باروی آن روشن می شد، مسیر را مشخص می کرد و نوری به اطراف می تاباند.


 
آتشکده بهرام
یکی از آثاری که از زمان ساسانیان در شهر ری باقی مانده است آتشکده بهرام یا آتشکده ری (تپه میل) می باشد که در نزدیکی این شهر قرار گرفته است. شما برای اینکه بخواهید از این آتشکده بازدید کنید باید در جنوب شرقی شهر ری به سمت ورامین ۱۲ کیلومتر را طی کنید و در روی تپه ای در قلعه نو بخش کهریزک آن را مشاهده نمایید. برخی اعتقاد دارند افرادی که از دور این تپه را می دیده اند، بقایای کاخ را شبیه به دو پایه می دیدند که به همان دلیل این تپه به میل نیز معروف شده است. بخشی از این آتشکده زمانی که اسکندر به ایران حمله کرد تخریب شد و در حال حاضر قسمتی از چهارطاقی آن باقی مانده است.


 
بقعه جوانمرد قصاب
از دیگر دیدنی های شهر ری بقعه جوانمرد قصاب می باشد که در بزرگراه شهید رجایی و در سه راه علی آباد واقع است. این بنا را به شکل چهار ضلعی مشاهده می کنید که هر طرف آن طولی حدود ۱۰ متر دارد. قبری در داخل آن دیده می شود که البته هویت واقعی آن کاملا مشخص نیست زیرا افرادی می گویند که جوانمرد قصاب در آن جا دفن شده و برخی نظرهای دیگری دارند. ارتفاع این قبر حدود ۱ متر است.


 
دژ رشکان
در چهارراه خط آهن شهر ری، دژهایی وجود دارند که در قدیم برای محافظت از شهر ساخته شده بودند. از مصالحی که برای ساخت این دژ به کار رفته می توان لاشه سنگ و ساروج را نام برد. روی دژ سوراخ هایی وجود دارند که سربازان می توانستند از میان آن ها توسط تیر و کمان از داخل محافظت کنند. آثاری در این بنا کشف شده است که به دوران های مختلف تاریخی برمی گردند، برای مثال ظروف سفالی موجود در اینجا از عهد اشکانی، ساسانی و اسلام به دست آمده است. همچنین سکه هایی در اینجا یافت شده که به قرن اول یا دوم هجری و همچنین قبل از ورود اسلام برمی گردند.


 
ابن بابویه
در گورستان قدیمی تهران که در شهر ری واقع بود، بنایی وجود دارد که به ابن بابویه معروف است. در این بنا می توانید یک بقعه، حرم، گنبد و صحن مشاهده کنید و کتیبه ای از یکی از خوشنویسان برتر تاریخ به نام شیواری میرزا عمو را ببینید که به خط نستعلیق نوشته شده است.


 
آب انبار آراد
از دیگر دیدنی های شهر ری آب انبار آراد است که در روستایی با همین نام در بخش فشافویه شهر ری وجود دارد. این بنا که بادگیرش شما را به یاد شهر یزد می اندازد یک آب انبار خاص است که علاوه بر بادگیرها دارای یک گنبد می باشد. ارتفاع این گنبد ۱۰ متر است، کله قندی می باشد و از خشت بنا شده است. یکی از زیبایی های این بنا وجود یک نورگیر فانوسی است که در بالای گنبد دیده می شود و مشبک است.
 

افراد مشهور و مشاهیر شهرستان ری

 
علیرضا دبیر
وی متولد ۲۵ شهریور ۱۳۵۶  است. کشتی‌ گیر پیشین، سیاستمدار و مدیر ورزشی اهل ایران است. او رئیس فدراسیون کشتی ایران است و پیش از آن از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۶ عضو دوره‌ های سوم و چهارم شورای شهر تهران بود. او در دوره سوم شورای شهر تهران ریاست کمیته ورزش و در دوره چهارم نیز ریاست کمیسیون برنامه و بودجه این شورا را برعهده داشت. دبیر همچنین مدتی نایب‌ رئیس کمیته ملی المپیک ایران و رئیس کمیته ورزشکاران این نهاد بوده‌است. دبیر در دوران حرفه‌ای خود در کشتی برندهٔ مدال طلای دستهٔ ۵۸ کیلوگرم بازی‌های المپیک ۲۰۰۰ سیدنی شد که تنها مدال تیم ملی کشتی ایران در این بازی‌ها بود و تا ۱۶ سال بعد کسب مدال طلای المپیک در کشتی آزاد ایران تکرار نشد. او در سه وزن مختلف توانست در مسابقات قهرمانی کشتی جهان چهار بار پیاپی فینالیست شود که صاحب یک مدال طلا در ۱۹۹۸، و سه مدال نقره در ۱۹۹۹، ۲۰۰۱ و ۲۰۰۲ شد. او در فینال بازی‌های آسیایی ۲۰۰۲ با مصدومیت شدید از ناحیه کتف مواجه شد که زمینه‌ساز ناکامی او در بازی‌های المپیک ۲۰۰۴ آتن و کناره‌گیری زودهنگام از دنیای کشتی بود.
 
هادی ساعی بنه‌ کهل
زادهٔ ۲۰ خرداد ۱۳۵۵ در شهر ری است. تکواندوکار پیشین، رئیس فدراسیون تکواندو و بازیگر ایرانی است. او با کسب دو مدال طلا و یک مدال برنز تکواندو در بازی‌های المپیک، پرافتخارترین ورزشکار ایرانی در تمام ادوار این بازی‌ها است. هادی ساعی در دورهٔ سوم و دورهٔ چهارم (از ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶) عضو شورای شهر تهران بود و در دورهٔ چهارم توانست به عضویت هیئت رئیسهٔ این شورا درآید. ساعی در مجمع انتخاباتی فدراسیون تکواندو در تاریخ ۱۵ دی ۱۴۰۰ توانست با کسب ۲۹ رأی از مجموع ۵۶ رأی اعضای مجمع، به عنوان رئیس فدراسیون تکواندو انتخاب شود.


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.