کودک تان ديابت دارد؟

يکي از بيماري‌هايي که نيازمند آموزش والدين و کودکان است، ديابت است. متاسفانه ديابت نه تنها بزرگسالان را تهديد مي‌کند بلکه تهديدي براي کودکان نيز به شمار مي‌آيد به‌ويژه آنکه پدران و مادراني که از ديابت...
سه‌شنبه، 21 دی 1389
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
کودک تان ديابت دارد؟

کودک تان ديابت دارد؟
کودک تان ديابت دارد؟


 





 
آنچه پدر و مادرها بايد درباره فرزند ديابتي خود بدانند
يکي از بيماري‌هايي که نيازمند آموزش والدين و کودکان است، ديابت است. متاسفانه ديابت نه تنها بزرگسالان را تهديد مي‌کند بلکه تهديدي براي کودکان نيز به شمار مي‌آيد به‌ويژه آنکه پدران و مادراني که از ديابت کودک‌شان مطلع مي‌شوند دچار نگراني و استرس بيش از اندازه‌اي خواهند شد. فراگيري برخي نکات آموزشي به والدين کودکان ديابتي کمک مي‌کند تا اين بيماري را کنترل کنند.
ديابت يا بيماري قند به علت ناتواني بدن در توليد يا مصرف انسولين پديد مي‌آيد. انسولين ماده‌اي است که در بدن به وسيله لوزالمعده توليد و موجب مي‌شود قند يا به عبارتي مهم‌ترين منبع انرژي بدن مورد استفاده قرار گيرد.
تزريق انسولين به کودکان
تزريق انسولين در کودکان تفاوت‌هايي با بزرگسالان دارد. نخستين تفاوت اين است که کودکان بيش از بزرگسالان از تزريق واهمه دارند اما اين افراد بايد بپذيرند که براي حفظ سلامت‌شان نيازمند استفاده از انسولين هستند. اغلب کودکان به دو تا سه بار تزريق روزانه انسولين نياز دارند که در زمان‌هاي معين در هر روز صورت مي‌گيرد و برخي از آنان نيز به بيش از يک نوع انسولين نياز دارند. والدين کودکان ديابتي بايد بدانند اينکه چه نوع انسولين و چند بار تزريق در روز مورد نياز است را پزشک تعيين مي‌کند زيرا احتياج افراد متعدد يکسان نيست.
• تزريق انسولين ممکن است سبب تجمع نامناسب بافت چربي يا تحليل رفتن بافت چربي در منطقه تزريق شود، براي جلوگيري از اين پيامدها بهتر است هر دو بار جاي تزريق را عوض کنيد.
• با محبت و ملايمت براي کودک توضيح دهيد که اگرچه تزريق انسولين دردناک است، براي سلامت او ضروري است.
• بايد سعي کنيد که تزريقات با حداقل مقاومت کودک انجام شود، از اين رو مقدار انسولين لازم را دور از ديد کودک در سرنگ بکشيد و سپس با حداقل سر و صدا و بدون ترساندن کودک، آن را تزريق کنيد. از وعده و وعيد يا ترساندن کودکان براي تزريق انسولين اجتناب کنيد.
• هنگامي که کودکتان بزرگ‌تر شد بايد خود مسووليت تزريق انسولين را به عهده گيرد. در اين باره آموزش لازم را به او بدهيد.
تغذيه کودکان ديابتي
يکي از اصلي‌ترين سوالات والدين کودکان ديابتي، شيوه و نوع تغذيه کودکان ديابتي است تا با برنامه‌ريزي مناسب بتوانند کمترين ميزان انسولين را به کودکان تزريق کنند. پس بايد بدانيد که:
• رژيم غذايي مناسب و منظم در کنار تزريق انسولين براي کنترل بيماري‌ کودک ديابتي اهميت زيادي دارد تا مانع افت قند خون شود.
• کودک ديابتي در طول روز بايد علاوه بر وعده‌هاي غذايي اصلي، حداقل سه نوبت نيز از مواد غذايي مناسب به عنوان وعده‌هاي فرعي (در مجموع حداقل شش وعده غذا در روز) استفاده کند. در وعده‌هاي غذايي فرعي بايد حتي مواد نشاسته‌اي گنجانده شود.
• تغذيه پيش از خواب کودک مهم است زيرا از افت قند در طول شب جلوگيري مي‌کند.
• رژيم غذايي مناسب شامل مواد نشاسته‌اي مانند نان، سيب‌زميني، برنج، حبوبات، لبنيات، تخم‌مرغ و گوشت است. چربي غذا بايد کم باشد و از غذاهاي پرفيبر استفاده شود.
• مقدار غذاي مناسب براي کودک براساس ميزان مصرف انسولين بايد به صورت تقسيم شده براي کودک تنظيم شود. در اين کار متخصص تغذيه به شما کمک مي‌کند.
• پيش از فعاليت شديد مانند ورزش، کودک نياز به مواد قندي دارد در اين مواقع حتي مي‌توان از قندهاي ساده مانند شکلات و آب‌نبات در صورت نياز استفاده کرد. البته بهتر است فعاليت ورزشي مداوم بيش از يک ساعت طول نکشد. کودک هر ساعت بايد تغذيه شود.
• اگر براي کودک جشن تولد گرفتيد، مي‌توانيد از شيرين‌کننده‌هاي مصنوعي براي کيک و شربت استفاده کنيد. سالي يک بار خوردن کيک تولد در تنظيم قند خون مشکل زيادي ايجاد نمي‌کند ولي با نظر پزشک مي‌توانيد چند واحد انسولين کريستال پيش از خوردن مقادير زياد کيک و شيريني از سوي کودک، به او تزريق کنيد.
• رژيم غذايي کودک بايد آزاد باشد ولي اين به آن معني نيست که هر چقدر دلش خواست، مواد قندي مصرف کند. بهتر است مواد قندي ماده‌اي به جز ميوه‌ها که حاوي املاح و ويتامين هستند) از برنامه غذايي کودک حذف شوند و ميوه‌هاي خيلي شيرين مانند انگور، خربزه و انجير نيز به ندرت استفاده شود.
برخي مشکلات شايع
در تنظيم قند خون کودک ممکن است افت قند خون يا افزايش قند خون روي دهد. درباره افت قند خون بدانيد که يکي از موارد اورژانس است و بايد بلافاصله کودک را به نزديک‌ترين مرکز درماني برسانيد. در هنگام افت قند خون، احساس ضعف، گرسنگي، بي‌هوشي و حتي اغما نيز ممکن است مشاهده شود. اين حالت اغلب در مواقع زير پيش مي‌آيد:
• هنگامي که کودک يک وعده غذا را فراموش کند.
• اگر هوا خيلي گرم يا خيلي سرد باشد.
• اگر ورزش شديد بدون تغذيه مناسب انجام شود.
منبع:www.salamat.com



 



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط