يکي از مشکلات نوجوانان پيدانکردن فضايي مناسب در خانواده براي بيان احساسات و هيجانهايشان است. البته چنين دغدغه ذهنياي براي والدين هم وجود دارد. پدر و مادر يک نوجوان معمولا براي پيدا کردن زبان مشترک بين خود و فرزندشان به مشکل برميخورند. حتي گاهي آشنانبودن والدين با نحوه صحيح برخورد با يک نوجوان، کيلومترها فاصله بين آنها و فرزندشان ايجاد ميکند. در واقع برقراري ارتباط با نوجوانان مهارتي قابل يادگيري و بسيار پراهميت است.
يکي از مشکلات نوجوانان پيدانکردن فضايي مناسب در خانواده براي بيان احساسات و هيجانهايشان است. البته چنين دغدغه ذهنياي براي والدين هم وجود دارد. پدر و مادر يک نوجوان معمولا براي پيدا کردن زبان مشترک بين خود و فرزندشان به مشکل برميخورند. حتي گاهي آشنانبودن والدين با نحوه صحيح برخورد با يک نوجوان، کيلومترها فاصله بين آنها و فرزندشان ايجاد ميکند. در واقع برقراري ارتباط با نوجوانان مهارتي قابل يادگيري و بسيار پراهميت است.
از او سؤال کنيد ولي قضاوت نکنيد
اگر ميخواهيد سر حرف را با فرزند نوجوان خود باز کنيد و در مورد يکي از رفتارهاي خاص او صحبت کنيد، يک نکته مهم را به خاطر بسپاريد: «احترام گذاشتن به شخصيت نوجوان اولين قدم براي نتيجه دادن اين بحث است.» هميشه فرض را بر اين بگذاريد که فرزند شما دليلي منطقي براي انجام کارهاي خود داشته است. وقتي والدين ياد بگيرند براي توصيف رفتارهاي نوجوانان واژههاي «غلط» و «احمقانه» را به کار نبرند، فرزندان هم راحتتر با پدر و مادر خود درد دل خواهند کرد. «پرنتلين پلوس» يکي از موسسات معروف در زمينه روانشناسي نوجوانان در آمريکاست. متخصصان اين موسسه به والدين پيشنهاد ميکنند: «طوري رفتار نکنيد که انگار شما همه بايدها و نبايدها را ميدانيد. براي اينکه فرزندتان اجازه مداخله در مشکلات شخصياش را به شما بدهد، بهتر است به او بفهمانيد نگران او هستيد. مثلا بگوييد که امروز مثل هميشه نيستي، نميدانم چه موضوعي پيش آمده اما براي هر نوع کمکي ميتواني روي من حساب کني.»
اگر فهميديد که او سيگار يا مخدر مصرف ميکند...
روانشناسان معتقدند بهتر است اولين برخورد پدر و مادر با نوجوان سيگاري خود خيلي تند نباشد. والدين بايد خيلي آرام اما با صراحت کامل در مورد سوءمصرف مواد، نوشيدن مشروبات الکلي يا سيگار کشيدن، با فرزند خود صحبت کنند. نوجوان بايد بفهمد که مصرف اين مواد ريشه در مشکلات شخصيتي دارد و علامت بزرگ شدن يا مهم بودن نيست. حتي پدر و مادرهايي که خودشان سيگار ميکشند ميتوانند با صداقت کامل در مورد اين قضيه با فرزند خود صحبت کنند. آنها بايد جنبههاي مثبت و منفي مصرف چنين موادي را براي نوجوان خود توضيح بدهند. اگر چنين والديني با فرزند خود صادق نباشند و فقط به او بگويند اين کار را نکن، مسلما فرزند نوجوان آنها با خود فکر ميکند پدر يا مادرش اصلا حق اظهارنظر در اين مورد را ندارد.
براي جرّ و بحث با او دنبال بهانه نگرديد
اگر از صبح تا شب سر هر موضوع کوچک و بزرگي بحث و غرغر کنيد، پس از مدتي فرزند شما فقط صداي شما را ميشنود اما به هيچ يک از حرفهاي شما گوش نميدهد. بهتر است از بحث کردن در مورد مسايلي مانند نحوه لباس پوشيدن يا چيزهايي مشابه آن خودداري کنيد. در واقع بايد جا را براي موضوعهاي مهمتري مثل سيگار يا روابط صحيح با جنس مخالف باز بگذاريد.
با عصبانيت او مقابله به مثل نکنيد
نوجوانان اغلب عصبانيت خود را بر سر نزديکترين فرد خانواده خالي ميکنند. دليل اين امر تنفر آنها از اين فرد نيست بلکه به گفته روانشناسان نوجوانان وقتي خيلي سردرگم و عصبي ميشوند احساسات خود را در مقابل کسي بروز ميدهند که بيشترين اعتماد را به او دارند. در واقع وقتي فرزند نوجوانتان به شما ميگويد: «از تو متنفرم» معناي ديگري در پس اين حرف نهفته است. او در اين لحظه، غمگين، عصباني و سردرگم شده اما هيچ راهي براي ابراز هيجانات خود پيدا نکرده است.
بحث را با پرسشهاي منظوردار شروع نکنيد
گاهي نوجوانان به بعضي سوالها جواب سربالا ميدهند. مثلا نوجواني را تصور کنيد که مبتلا به بيماري بياشتهايي عصبي است. وقتي والدين او ميپرسند: «امروز ناهار چه خوردهاي؟» يا مثلا ميگويند: «ميخواهي با اين کارها خودت را مريض کني؟»، مطمئنا نوجوان يا به شکلي عصبي و پرخاشگر با آنها برخورد ميکند يا جواب دروغ به آنها ميدهد. اگر ميخواهيد بحثي منطقي و نتيجهدار داشته باشيد، صحبت خود را با سوالهايي کلي شروع کنيد تا بحث کمکم پا بگيرد. مثلا بگوييد: «چه خبر؟، روزت را چطور گذراندي؟» همين سوالهاي ساده باعث ميشود فرزند شما کمکم شروع به حرف زدن کند و خيلي از مسايل خود را با شما درميان بگذارد.
تصميم را به عهده خودش بگذاريد
ضربالمثل معروف ماهي و ماهيگيري را به خاطر داريد؟ بهتر است به جاي اينکه سعي کنيد ماهياي را که خود صيد کردهايد به زور به فرزندتان بدهيد، ماهيگيري را به او بياموزيد. هنگام مواجهه با مشکلات کافي است استعدادها و تواناييهاي فرزند خود را به او يادآوري کنيد. در ضمن به او بگوييد که در هر شرايطي پشتيبان و ياور او خواهيد بود. منبع:www.salamat.com
/ج
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.