رعايت اصول ايمني و بهداشتي در محيط کار

کار بخشي از زندگي ماست و خيلي‌ها حداقل يک‌سوم از زمان شبانه‌روزشان را مشغول کارند و در محيط کارشان سپري مي‌کنند. کار علاوه بر کسب درآمد و تامين نيازهاي مالي در يادگيري مهارت‌هاي جديد، پروش استعدادها و تقويت خودباوري و اعتماد به نفس موثر است. اما همه اينها در گروي اين است كه كار، سلامت رواني و جسماني ما را دچار مشكل
يکشنبه، 24 بهمن 1389
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
رعايت اصول ايمني و بهداشتي در محيط کار

رعايت اصول ايمني و بهداشتي در محيط کار
رعايت اصول ايمني و بهداشتي در محيط کار


 

نويسنده:محمدرضا ميرغلامي




 

کار بخشي از زندگي ماست و خيلي‌ها حداقل يک‌سوم از زمان شبانه‌روزشان را مشغول کارند و در محيط کارشان سپري مي‌کنند. کار علاوه بر کسب درآمد و تامين نيازهاي مالي در يادگيري مهارت‌هاي جديد، پروش استعدادها و تقويت خودباوري و اعتماد به نفس موثر است. اما همه اينها در گروي اين است كه كار، سلامت رواني و جسماني ما را دچار مشكل نكند. يك حادثه يا بيماري ناشي از كار، كافي است تا زندگي را به كام ما، خانواده و نزديکان ما تلخ كند. پس براي زندگي بهتر، رعايت اصول ايمني و بهداشتي در كار از اهميت زيادي برخوردار است.
هر چند وظيفه هر كارفرمايي تأمين محيط كاري ايمن و سالم براي نيروهاي انساني در اختيارش است، اما در شناسايي خطرات، كاركنان نيز بايد به كارفرما يا واحدهاي ايمني بهداشتي مستقر در محيط كار كمك كنند و در صورت مشاهده كانون‌هاي خطر خيلي سريع آن را اطلاع دهند.
به‌طور معمول هر كارخانه، شركت و يا سازماني، يك واحد تحت عنوان «بهداشت و ايمني كار» دارد كه كارشناسان ايمني و بهداشت كار آن واحد در ساعاتي از روز نسبت به بازديد محيط كار و شناسايي خطرات و ثبت آنها در چك‌ليست‌هاي مخصوص اقدام مي‌كنند، اما اين كار تنها وظيفه آنها نيست و همه كاركنان در اين كار مسوول هستند.
حادثه و بيماري از عوارض وجود خطر و عامل زيان‌آور در محيط كار است. براي بروز حادثه، مدت زماني كوتاه لازم است اما بروز بيماري ناشي از كار به طور معمول در كوتاه‌مدت امكان پذير نيست و فرد شاغل بايد براي مدتي‌طولاني و احيانا چندساله با يك عامل زيان‌آور مانند آزبست تماس داشته باشد تا دچار بيماري شغلي آزبستوزيس شود.
 

اندازه‌گيري و ارزيابي خطرات کاري
 

هرچند برطرف كردن تمام خطرات و عوامل زيان‌آور در سلامت محيط كار بسيار مؤثر است، اما اين كار نياز به هزينه زياد و صرف مدت زمان طولاني خواهد داشت. پس بهترين كار اولويت‌بندي آنها است تا كار كنترل را از كانون‌هاي خطر با اولويت بالا شروع كنيم. اولويت‌بندي آنها نيز ممكن نيست مگر با ارزيابي كانون‌هاي خطر. برخي از عوامل زيان آور در محيط كار قابليت اندازه‌گيري دارند. به طور مثال صدا، روشنايي، آلودگي هواي محيط كار، سرما و گرما، تشعشعات و پرتوها را مي‌توان با دستگاه‌هاي مختلف اندازه‌گيري و با استانداردهاي موجود مقايسه كرد. اين اندازه‌گيري‌ها، كار ارزيابي را راحت‌تر مي‌كند.

رعايت اصول ايمني و بهداشتي در محيط کار

کنترل‌هاي سه‌گانه
 

كنترل خطرات راه‌هاي مختلفي دارد اما معمولا سه راه كلي براي كنترل خطرات ايمني و بهداشتي توصيه مي‌شود:
• كنترل‌هاي مهندسي: كنترل‌هاي مهندسي شامل بهينه‌سازي ابزار آلات و تجهيزات، رسيدگي به دستگاه‌ها و ايمن‌سازي آنها مانند استفاده از چشم الكترونيكي روي دستگاه‌هاي پرس، طراحي مناسب محيط كار و به طور کلي مداخله علم و دانش مهندسي در كار مي‌شود.
• كنترل‌هاي مديريتي: وضع كردن قوانين مناسب در خصوص رعايت نكات ايمني و بهداشتي، نظارت مداوم، اجراي برنامه‌هاي گردش شغلي و نوبت كاري مناسب تأثير زيادي در كنترل مخاطرات محيط كار دارد كه از نوع كنترل‌هاي مديريتي محسوب مي‌شوند.
• كنترل‌هاي فردي:كاركنان نيز در حفظ و دور نگه داشتن خود و همكارنشان از بلايا و حوادث محيط كار، نقش به سزايي دارند. به طور مثال استفاده از وسايل حفاظت فردي مانند كفش ايمني، كلاه ايمني، دستكش و ماسك جزو كنترل‌هاي فردي به شمار مي‌آيد.
متأسفانه در اغلب صنايع و محيط‌هاي كاري كشور ما، وسايل حفاظت فردي اولين و پراستفاده‌ترين نوع كنترل‌هاي فردي است. هر چند اين موضوع از اهميت بالايي برخوردار است اما استفاده از چنين وسايلي اغلب موجب ناراحتي كاركنان است و يا فوايد استفاده از آنها هنوز براي خيلي از افراد مبهم است و اين مسأله در كنار عدم مقررات سختگيرانه و نيز نبود نظارت و بازرسي، موجب مي‌شود برخي از كاركنان نسبت به استفاده از اين وسايل كوتاهي كنند كه معمولا همين قصور به بروز حوادثي در محيط کار نيز مي‌انجامد.

 

منبع:www.salamat.com



 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط