توصيههاي ايمني براي سفر نوروزي با خودروي شخصي
اسفندماه که فرا ميرسد، جنب و جوش ديگري ميان مردم ديده ميشود. همه در حال آماده شدن براي استقبال از سال جديد هستند و در تدارک خريد وسايل ضروري و عدهاي هم به فکر برنامهريزي براي سفرهاي نوروزي هستند. بعضيها مسافرت با هواپيما را ترجيح ميدهند، عدهاي بليت قطار رزرو ميکنند، بعضيها با اتوبوس ميروند و بعضيها هم دوست دارند با اتومبيل خودشان به سفر بروند. در مسافرت با خودروي شخصي نکاتي وجود دارد که بايد رعايت شود تا در سال جديد و ايام تعطيل خاطره خوبي به همراه داشته باشد. آنچه در سفر با خودروي شخصي مهم است، رعايت نکات ايمني و رسيدن به مقصد با سلامت کامل همه اعضاي خانواده است.
رانندگي چنان با کارهاي روزمره ما عجين شده که گاه به هيچوجه به اين موضوع فکر نميکنيم که چطور نکات ايمني را بايد رعايت کنيم. پشت فرمان نشستهايم و فراموش ميکنيم که جسمي چند کيلويي از آهن را ميرانيم، آن هم با سرعتي زياد و تحت شرايط غيرقابل پيشبيني. اما چه خوب است پيش از شروع به رانندگي زماني که هنوز ماشين يا وسيله نقليه را روشن نکردهايد، از خود دو سوال بپرسيد:
1) آيا واقعا براي رانندگي آماده و سرحال هستيد؟ پيش از حرکت، اول بايد مطمئن شويد که خسته نيستيد، خستگي و مصرف داروهاي خوابآور در هوشياري و سرعت واکنش راننده اختلال ايجاد ميکند. اگر عصباني هستيد يا به علت بيماري داروهاي آرامبخش يا خوابآور مصرف کردهايد، هرگز رانندگي نکنيد و مسافرت را کمي به تاخير بيندازيد.
2) آيا خودروي شما براي حرکت در جاده آماده است و وسايل و تجهيزات ضروري مانند لاستيک زاپاس، جک، آچار، زنجير چرخ، روغن و بنزين کافي دارد؟ خوب است بدانيد که وسيله معيوب و خراب سرنشينان خود را به کشتن ميدهد. پس هميشه خودروي خود را بررسي کنيد تا بدون عيب و نقص باشد. مرتب وضعيت لاستيکها و ميزان باد آنها، وضعيت ترمز، آب رادياتور، روغن کلاچ ترمز و موتور را بررسي کنيد. هنگامي که پشت فرمان نشستهايد، آينهها را بررسي کنيد و اگر تيغههاي برفپاککن کثيف يا شکسته بود، آنها را درست کنيد. شيشههاي ماشين به خصوص شيشه عقب را به طور کامل تميز کنيد تا ديد کافي داشته باشيد. مخزن آب را پر کنيد. بخاري ماشين را بررسي کنيد تا در هواي سرد، داخل ماشين گرم باشد و مانع از يخ زدن شيشههاي ماشين شود. لاستيک اضافي داشته باشيد و از سالم بودن آن اطمينان حاصل کنيد.پيش از اينکه موتور خودروي خود را روشن کنيد، در صورت لزوم عينک آفتابي بزنيد و کمربند ايمني را ببنديد. از مسافر کناري خود و تا حد امکان از سرنشينان ديگر ماشين هم بخواهيد کمربند ايمني خود را ببندند. از قرار دادن وسايل اضافي مانند بالش يا کيف در قسمت پشت صندليهاي عقب که مانع ديد راننده ميشود، خودداري کنيد.
آمادهايد، حرکت کنيد
حال که قصد مسافرت با خودروي خود را داريد، به خصوص اگر به منطقهاي سفر ميکنيد که هنوز هواي آنجا سرد است، طوري رانندگي کنيد که خسته نشويد. براي رسيدن عجله هم نکنيد. در فواصلي خودرو را نگه داريد و لحظهاي استراحت کنيد. براي حفظ هوشياري خود هنگام رانندگي غذاي سنگين نخوريد، لباس تنگ و چسبان نپوشيد و اگر به بيماري مسافرت مبتلا هستيد، به طور مستقيم به جلو نگاه کنيد تا حالت تهوع شما کمتر شود (بيماري حرکت يا ماشين گرفتگي، هنگامي بروز ميکند که فرد داخل خودرو در حال حرکت نشسته و دچار تهوع و استفراغ و سرگيجه ميشود). از آنجا که داروهاي ضدتهوع و سرگيجه ممکن است، سبب خوابآلودگي شود، اگر پشت فرمان هستيد، از اين داروها استفاده نکنيد. در اين خصوص با پزشک خود مشورت کنيد.
وسايل اضطراري
احتمالا در صندوق عقب خودروي خود لاستيک زاپاس و جک داريد ولي غير از آن بايد وسايل ديگري هم داشته باشيد تا اگر در راه به مشکلي برخورد کرديد، به ويژه در سفرهاي طولاني و هواي نامساعد از آن کمک بگيريد. تهيه اين وسايل هزينه زيادي ندارد، ميتوانيد آنها را در يک کيف يا جعبه محکم و نسبتا بزرگ جاي دهيد. اين وسايل شامل: پتو، مواد خوراکي خشک، جعبه کمکهاي اوليه، يخ خردکن، نقشه جادهها، بيلچه يا خاکانداز، نوار چسب برق، مثلث احتياط يا منور، چراغ قوه و باتري، زنجير چرخ، طناب به طول پنج متر، جعبه ابزار، تسمه پروانه يدکي رادياتور، وسيله مخصوص بيرون کشيدن بنزين، سيم اتصال به باتري، قيچي و ظرف حاوي آب است.
رانندگي در شرايط نامساعد
وقتي اوضاع جوي نامساعد ميشود، راديوي خودروي خود را روشن کنيد تا پيوسته از وضعيت جوي مطلع باشيد. نام استاني را که در آن رانندگي ميکنيد حتما بايد بدانيد زيرا راديوهاي مراکز استان پيشبيني هواي همان استان را اعلام ميکنند. اگر در بوران مانديد، داخل ماشين بمانيد و پياده نشويد مگر آنکه در نزديکي محل امني ميبينيد يا ميشناسيد. اگر مجبور شويد داخل خودرو بمانيد، هر از گاهي خودرو را به مدت کوتاهي روشن کنيد تا داخل آن گرم شود اما شيشه را کمي پايين بکشيد تا با تنفس هواي آلوده مسموم نشويد. دقت کنيد برف لوله اگزوز را مسدود نکرده باشد. در ماشين به مدت طولاني در يک حالت نمانيد و فعاليت بدني مختصري داشته باشيد. چراغ سقف ماشين را در شب روشن نگه داريد تا اگر برف جلوي چراغهاي راهنما و جلو را پوشانده است بتوانيد با کمک آن درخواست کمک کنيد اگر به غير از شما فرد ديگري در ماشين هست به نوبت بخوابيد. اگر گردباد يا باد شديد ميوزد، با خودرو زير ساختمان يا بناي محکم پناه بگيريد. اگر سر پناهي پيدا نکرديد، از خودرو خارج شويد و در گودالي روي زمين دراز بکشيد و دستهايتان را روي سرتان بگذاريد.
نقص فني و پنچر شدن
اگر برنامهريزي دقيقي هم داشته باشيد و پيشبينيهاي لازم را کرده باشيد باز هم ممکن است در ميان راه سفر ماشين شما دچار نقص فني يا پنجري شود. پس در اين صورت:
• بهطور کامل از جاده خارج شويد و پارک کنيد.
• چراغ راهنماي دو طرفه چشمکزن را روشن کنيد.
• کاپوت را بالا ببريد.
• در فاصلهاي از عقب ماشين مثلث احتياط يا منور را قرار دهيد.
• در صورت لزوم ماشينهاي ديگر را راهنمايي کنيد تا با ماشين شما تصادف نکنند ولي هرگز جان خود را به خطر نيندازيد.
• اگر ميتوانيد پنچري ماشين را بگيريد يا نقص را مرتفع کنيد، اين کار را انجام دهيد. در غير اين صورت، اگر در نزديکي تعميرگاهي هستيد، از آنجا کمک بگيريد و اگر نه در ماشين بمانيد تا تعميرگاه سيار برسد. حتما شماره تلفنهاي ضروري و امداد خودرو جاده را با خود داشته باشيد.
منبع:http://www.salamat.com
/ج