نقش روبات‌ها در دنياي طب

اين سوسک پنج گرم وزن، دو سانتي‌متر طول و يک سانتي‌متر ضخامت دارد و قرار است از شکافي وارد بدنتان شود. نترسيد و فرار نکنيد، اين فقط روباتي سوسک مانند است که محققان ژاپني آن را طراحي کرده‌اند که با گذشتن از شکاف روي بدن به داخل راه يافته و براي انجام آزمايش‌هاي پزشکي استفاده مي‌شود. محل تولدش هم دانشگاه «ريتسوميکان» است. اين روبات به وسايل پزشکي متعددي مانند يک دوربين کوچک،
دوشنبه، 23 اسفند 1389
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
نقش روبات‌ها در دنياي طب

نقش روبات‌ها در دنياي طب
نقش روبات‌ها در دنياي طب


 





 

هميشه وقتي اسم روبات به ميان مي‌آيد، ياد آدم آهني‌هاي فلزي مي‌افتيد که به آرامي و از سر خونسردي حرکات خود را انجام مي‌دهند؛ حتي اگر اين روبات يک روبات جراح باشد و يا دستي در درمان بيماران داشته باشد. بد نيست بدانيد که آينده صنعت روباتيک پزشکي جهان در انحصار روبات‌هاي نرم تن است و بعيد نيست که در آينده‌اي نه چندان دور، يک روبات حلزوني را بسازند تا از داخل بدنتان تصويربرداري کند.
محققان هم‌اکنون در حال طراحي و ساخت روبات‌هايي هستند که ديگر به‌هيچ‌وجه فلزي نيستند بلکه خميري شکل و به صورت نرم‌تن‌هايي مانند حلزون و يا مورچه‌اند. دانشمندان اعتقاد دارند، روبات‌هايي را که مانند حيوانات قابليت انعطاف‌پذيري بالايي دارند، به راحتي مي‌توان براي مقاصد پزشکي استفاده کرد. روبات‌هاي فلزي معمول به دليل سختي فلز و انعطاف‌پذير نبودن با مشکلاتي براي اهداف پزشکي مواجه مي‌شوند که قابليت کاربردشان را در پزشکي و درمان و تشخيص دشوار مي‌سازد. در حال حاضر بسياري از روبات‌ها در مفاصل‌شان مواد نرم و انعطاف‌پذير دارند ولي تاکنون تمام بدنه يک روبات از اين مواد ساخته نشده است. در اين صورت مي‌توان به آساني از آنها در بدن انسان براي تشخيص و درمان بيماري‌ها استفاده کرد.
 

روبات سوسکي
 

اين سوسک پنج گرم وزن، دو سانتي‌متر طول و يک سانتي‌متر ضخامت دارد و قرار است از شکافي وارد بدنتان شود. نترسيد و فرار نکنيد، اين فقط روباتي سوسک مانند است که محققان ژاپني آن را طراحي کرده‌اند که با گذشتن از شکاف روي بدن به داخل راه يافته و براي انجام آزمايش‌هاي پزشکي استفاده مي‌شود. محل تولدش هم دانشگاه «ريتسوميکان» است. اين روبات به وسايل پزشکي متعددي مانند يک دوربين کوچک، سنسورها و يک تزريق‌کننده دارو مجهز است و نياز به انجام جراحي را به حداقل مي‌رساند. اطلاعات ارسال شده از اين وسيله از طريق يک سيم نازک به رايانه انتقال مي‌يابد.

روبات‌هاي پرستار
 

هميشه عادت کرده‌ايد آقا يا خانم پرستار را در بيمارستان بالاي سرتان ببينيد ولي در آينده‌اي نزديک روبات‌ها به کمک پرستاران بيمارستان مي‌آيند. اين موضوع تلاش گروهي از دانشمندان اروپايي است تا بتوانند روبات‌هايي بسازند که به کمک پرستاران در بيمارستان بيايند. اين روبات‌هاي پرستار نبايد بيماران و يا کارکنان بيمارستان را دچار نگراني کند. چون به‌هيچ‌وجه قرار نيست اين روبات‌ها جاي کارکنان را در بيمارستان بگيرند بلکه تعامل و همکاري ميان بيمارستان‌ها را افزايش مي‌دهند. در اين طرح از روبات‌هاي متحرک و نيز يک سيستم کامل از پايانه‌هاي اطلاعاتي و چراغ راهنما استفاده مي‌شود بنابراين بيمارستان مجهز به سيستم هوشمند متعامل مي‌شود. دانشمندان در تلاش‌ هستند روبات‌هايي را بسازند که هوشمندانه با پرستاران و کارکنان مراکز درماني همکاري داشته باشند. اين روبات‌ها مي‌توانند در پرستاري از با بيماراني که جراحات متعدد دارند و در پرستاري از معلولان و سالمندان در بيمارستان کمک کنند.

نقش روبات‌ها در دنياي طب

روبات‌هاي جراح قلب
 

پاي روبات‌ها در دنياي پزشکي حتي به جراحي‌هاي دقيق و ظريفي مانند جراحي قلب نيز باز شده است. روباتي که «اسنک» نام گرفته است، در جراحي‌هاي قلب به کمک جراحان آمده است. اين روبات موتوري هوشمند، چند حس‌گر و دوربين‌هاي پيشرفته دارد و پس از ورود به قلب بيمار، به صورت مستقيم تصاوير و عکس‌هاي داخل بدن را در اختيار جراحان قرار مي‌دهد. دانشمندان تلاش مي‌کنند نوع انعطاف‌پذير اين روبات را بسازند تا راحت‌تر بتواند اين تصاوير را ارسال کند و در بدن و محل مورد نظر قرار داده شود. اين روبات مي‌تواند در جراحي‌هاي پيچيده قلب شرکت‌ کند. روبات جراح قلب در دانشگاه سلطنتي لندن با صرف بودجه‌اي معادل 1/2 ميليون پوند ساخته شده است.

خرس عروسکي روباتيک
 

به تازگي محققان انستيتو فناوري ماساچوست، يک خرس عروسکي روباتيک را طراحي کرده‌اند که مي‌تواند در مراقبت از بيماران و همکاري با کارکنان بيمارستان نقش داشته باشد. اين خرس فقط يک خرس عروسکي روباتيک همراه بيمار به شمار نمي‌آيد بلکه مي‌تواند به عنوان يکي از اعضاي تيم پزشکي به درمان بيماران کمک کند. اين خرس براي کنترل وضعيت بيمار، مطلع کردن پرستاران در مواقع ويژه و جمع‌آوري و ارايه اطلاعات درباره رفتار متقابل بيمار طراحي شده است. اين خرس مي‌تواند با داشتن بيش از هزار حس‌گر درجه حرارت و ميدان‌هاي الکتريکي را تشخيص دهد و حضور انسان و از سوي ديگر علايم فيزيولوژيکي بيمار را تشخيص دهد. همچنين مي‌توان حس‌گرهاي اين خرس را به اتاق پرستاران وصل کرد تا اگر تغييري در وضعيت بيمار دريافت شود، پرستاران سريع خود را براي نجات بيمار برسانند.

 

منبع:www.salamat.com



 



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.