سرطانزايي بعضي ميوهها
نويسنده:مهندس ناصر پيماني، مهندس كشاورزي (تغذيه گياهي)
شايعه سرطانزايي بعضي ميوهها صحت دارد؟
نميتوان اين مساله را صرفا به نيترات ربط داد، چرا که ساير عوامل از جمله مصرف ميزان بالاي برخي از آفتکشها و عدم رعايت زمان مناسب مصرف قبل از برداشت در محصولهايي که تازهخوري آنها بيشتر معمول است نيز مطرح بوده و در توصيههاي فني منع مصرف از سوي کارشناسان موثرند. البته کودهاي ازته از جمله اوره، جزو کودهاي اصلي بوده و رشد ميوهها و سبزي و صيفيجات نياز به مصرف چنين کودهايي دارند، به شرط اينکه در حد مورد نياز گياه مورد استفاده قرار گيرند.
اينکه نيترات تاثير زيانباري بر تغذيه انسان دارد، قابلانکار نيست. کاربرد آن در صنايع غذايي معمولا جهت ماندگاري مواد غذايي به مدت طولاني است و کاربرد متفاوتي از آثار آن در کشاورزي وجود دارد. در اثر تداوم مصرف سبزيهاي محتوي نيترات زياد، داخل سيستم گوارشي نيتروزآمين توليد ميشود که يک ماده سرطانزاست و حتي باعث مسموميت مصرفکنندگاني ميشود که از اين گياهان تغذيه ميکنند. نيترات اغلب در قسمتهاي مسن گياه که فعاليت آنزيم کاهشدهنده آن کمتر است، تجمع مييابد. براي مثال در کلمبرگ، نيترات در برگهاي پير و بالغ خارجي تجمع يافته و مقدار آن در قسمتهاي جوان کمتر است. نور و دما نيز در ميزان تجمع نيترات نقش دارند. بنابراين زمان برداشت سبزيها در ميزان نيترات آنها اثر قابل توجهي دارد.
در كشاورزي براي كاهش آثار نامطلوب ناشي از مصرف كودهاي ازته كه موجب تجمع نيترات در برخي از سبزيها وميوهها ميشوند، نسبت به اصلاح و تغيير روش استعمال كود اقدام شده است. علاوه بر اينها، در كشاورزي ارگانيك، محصول كشاورزي را بدون مصرف كود و سم توليد ميكنند كه در برخي كشورها آغاز شده و در كشور ما نيز در حال توسعه است. اما حمايت هر چه بيشتر مسوولان را ميطلبد تا به اين ترتيب يك شفادهنده به بلا تبديل نشود.
منبع:www.salamat.com