خطر پرنده‏هاي قفسي

شايد بشود گفت رابطه انسان و پرنده از بدو آفرينش انسان آغاز شده؛ زماني كه يك پرنده به قابيل آموزش داد كه چگونه جسد برادر مقتول‌اش را به خاك بسپارد. در طول تاريخ همواره اين رابطه ادامه داشته و در جامعه امروزي علاوه بر نگهداري از پرندگان، ‌توجه به امور بهداشتي آنها اهميتي دوچندان يافته است. همان اندازه كه نگهداري از يك
يکشنبه، 14 فروردين 1390
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
خطر پرنده‏هاي قفسي

خطر پرنده‏هاي قفسي
خطر پرنده‏هاي قفسي


 

نويسنده:دكتر محمد لطفي‌زاده




 
شايد بشود گفت رابطه انسان و پرنده از بدو آفرينش انسان آغاز شده؛ زماني كه يك پرنده به قابيل آموزش داد كه چگونه جسد برادر مقتول‌اش را به خاك بسپارد. در طول تاريخ همواره اين رابطه ادامه داشته و در جامعه امروزي علاوه بر نگهداري از پرندگان، ‌توجه به امور بهداشتي آنها اهميتي دوچندان يافته است. همان اندازه كه نگهداري از يك پرنده مي‌تواند لذت‌بخش و جذاب باشد به همان ميزان هم بايد به بهداشت نگهداري از پرنده و سلامت صاحب آن اهميت داد.
به دليل نوع نگهداري از پرندگان در قفس و ارتباط نداشتن آنها با ساير حيوانات در طبيعت، ‌خطر سرايت بيماري‌هاي قابل انتقال از پرندگان به انسان نسبت به ساير حيوانات كمتر است اما برخي بيماري‌هاي مشترك بين انسان‌ها و پرندگان مي‌تواند خطرناك باشد و به همين دليل لازم است صاحبان پرندگان ضمن آگاهي از اين بيماري‌ها، ‌تدابير پيشگيرانه‌اي را به‌كار بندند. عوامل بيماري‌زاي قابل انتقال بين انسان و پرنده ممكن است از گروه باكتري‌ها، ‌ويروس‌ها، ‌انگل‌ها و قارچ‌ها باشند.

تب طوطي يا سيتاکوزيس
 

يكي از شناخته‌شده‌ترين بيماري‌هاي قابل انتقال از پرنده به انسان، تب طوطي يا سيتاكوزيس است كه باوجود معروف و خطرناك بودن، ‌ميزان ابتلاي انسان به آن در مقايسه با تعداد بسيار زياد پرندگان در طبيعت و كل جهان زياد نيست. طيف وسيعي از پرندگان مانند بوقلمون، ‌كبوتر، ‌اردك، مرغابي و خانواده طوطي‌سانان مستعد ابتلا به اين بيماري هستند. پرنده مبتلا علايمي مانند اسهال، ‌سرفه و ترشحات از چشم و بيني خواهد داشت. اين بيماري در انسان علايم شبه‌آنفلوآنزا مانند تب بالا، ‌لرز، ‌سردرد شديد و سختي در تنفس ايجاد مي‌كند و در صورت درمان نشدن به موقع حتي مي‌تواند به مرگ منجر شود. افراد دچار نقص سيستم ايمني مانند مبتلايان به ويروس عامل ايدز، ‌بيماران تحت شيمي درماني، ‌نوزادان و كودكان زير 5 سال، افراد مسن و افرادي كه پيوند عضو انجام داده‌اند بيشتر در معرض خطر ابتلا هستند.

بيماري سل
 

از ديگر بيماري‌هاي مشترك بين انسان و پرندگان، سل است كه البته خطر انتقال عامل ايجاد سل در پرندگان به انسان نسبت به ساير حيوانات كمتر است و در صورت ابتلاي انسان، معمولاً‌ درگيري موضعي گره‌هاي لنفاوي يا زخم عفوني موضعي نشانه آن خواهد بود.

آنفلوآنزاي پرندگان
 

آنفلوآنزاي فوق حاد پرندگان يک بيماري ويروسي و ‌واگيردار است که اگرچه بر اساس اعلام سازمان دام‌پزشكي، كشورمان عاري از اين بيماري است اما در صورت بروز نشانه‌هاي اين بيماري در پرندگان، ‌معدوم كردن آنان در اسرع وقت بايد انجام شود. مهم‌ترين راه انتقال، مدفوع پرنده بيمار (به دليل دفع ميزان بالاي ويروس در آن) و تماس مستقيم با پرنده، ‌مدفوع يا سطوح و اشياي آلوده به مدفوع پرنده است.

عفونت‌هاي قارچي
 

يكي از عوامل قارچي مشترك و مهم بين انسان‌ها و پرندگان، قارچي به نام كريپتوكوكوس است كه به‌خصوص در مبتلايان به ايدز مي‌تواند سبب ايجاد مننژيت‌هاي خطرناك و كشنده شود. اين عامل بيماري‌زا معمولاً به دليل دماي بالاي بدن پرنده نشانه‌ خاص يا شديدي ايجاد نمي‌‎كند و با اينکه بيشتر در كبوتر حايز اهميت است اما بايد به ياد داشت كه فضولات پرندگان خانگي مي‌تواند مخزن اين قارچ باشد. بنابراين به افرادي كه دچار نقص سيستم ايمني هستند، توصيه مي‌شود از نگهداري پرندگان، به‌ويژه كبوتر، پرهيز کنند.

خطر پرنده‏هاي قفسي

بيماري‌هاي انگلي
 

انگل‌هاي خارجي مانند شپش‌ها هم ممكن است از طريق پرندگان به انسان منتقل شوند. گاهي ابتلاي كودكان و خردسالان، به‌خصوص دختربچه‌ها، به شپش و مراجعه آنها به مهدكودك يا مدرسه مي‌تواند به ابتلاي سايرين هم منجر شود.

آلرژي يا حساسيت
 

احتمال ايجاد حساسيت به پرندگان نسبت به ساير حيوانات كمتر است اما برخي افراد ممكن است در مواجهه با پروتئين موجود در پر پرندگان، ‌ذرات جدا شده و مرده پوست، ‌بزاق يا مدفوع پرنده حساسيت داشته باشند و علايمي مانند سرخي پوست، ‌ترشح و سوزش چشم و بيني، عطسه و گلودرد را بروز دهند. از آنجا كه مدفوع خشك پرنده مي‌تواند به‌صورت گرد و ذرات معلق در فضا درآيد و استنشاق گردد، لذا براي پيشگيري از ابتلا به آلرژي يا عود علايم، لازم است حتماً‌ مدفوع به‌صورت مستمر و منظم تميز شود.

... و بيماري‏هاي ديگر
 

ژيارديوزيس، سالمونلوزيس، ‌كلي باسيلوزيس، ‌كريپتوسپوريديوزيس و كمپيلوباكتريوزيس را هم مي‌توان 5 بيماري ديگري دانست که عامل ايجاد اسهال، ‌التهاب معدي روده‌اي، ‌تهوع، ‌استفراغ، دردهاي شكمي و تب در انسان هستند و ممكن است از طريق پرندگان به انسان منتقل شوند.

7 توصيه بهداشتي
 

هرچند ميزان ابتلاي انسان به اين بيماري‌ها كه لازم است صاحبان پرندگان از اسامي و علايم آن آگاه باشند زياد نيست اما هيچ كدام از ما مايل نيستيم جزو همان تعداد اندك مبتلايان باشيم. صاحبان پرندگان بايد توجه داشته باشند كه به‌كاربستن توصيه‌هاي بهداشتي و مراجعه منظم به دام‌پزشك مي‌تواند خطر انتقال بيماري‌هاي مذكور را به شدت كاهش دهد و توجه نکردن به توصيه‌هاي بهداشتي خطرناك است. به همين دليل صاحبان پرندگان لازم است چند توصيه را به‌كار گيرند.
1. دستان خود را بعد از تماس با پرنده يا تميزكردن قفس آن و به‌خصوص پيش از خوردن، آشاميدن و آشپزي با آب و صابون به خوبي بشوييد.
2. اگر پرنده شما علايمي مانند كسلي، ‌بي‌حالي، ‌بي‌اشتهايي و اسهال دارد؛ براي تماس با آن يا تميز كردن قفس پرنده حتماً از دست‌كش استفاده كنيد.
3. به پرنده اجازه ندهيد از ظرف غذا يا فنجان شما به‌صورت مشترك بخورد و بياشامد.
4. از بوسيدن پرنده‌تان حتي‌الامكان خودداري کنبد.
5. با بيماري‌هاي مشترك و نشانه‌هاي آنها در پرندگان آشنا شويد.
6. از شستشوي ظرف آب و غذا و اجزاي قفس پرنده در سينك ظرف‌شويي بپرهيزيد.
7. پرنده را جهت انجام معاينات دوره‌اي طبق توصيه دام‌پزشك به كلينيك دام‌پزشكي ببريد.
نظرموافق/ دکتر ابوالفضل شعبان‌پور، روان‌شناس و استاد دانشگاه
چرا با نگهداري از پرندگان موافقم؟
رابطه عاطفي بين انسان و حيوانات سابقه تاريخي دارد. رابطه عاطفي بين انسان و حيوانات سابقه تاريخي دارد. حال چه چيزي عامل اين ارتباط است، شايد برگردد به بخش ناخودآگاه ذهن انسان. مثل اينکه يک پيوندي بين ناخودآگاه ذهن انسان و غريزه حيوان برقرار مي‌شود و مي‌دانيم که بخش زيادي از رفتارهاي انسان مربوط به بخش ناخودآگاه ذهن است. شايد تمامي انسان‌ها به نگهداري حيوانات علاقه‌مندند ولي ممکن است در طول زندگي شرايطي پيش بيايد که موجب ترس از حيوانات شود يا شرايط نگهداري از حيوانات مهيا نباشد يا هزينه‌اش سنگين باشد. لطافت، ارتباط عاطفي، جذابيت غذا دادن به آنها و پاسخ آنها به ما حتي در مورد ماهي‌هاي‌ توي آکواريوم هم براي‌مان لذت‌بخش است و هر چه انسان کم‌سن و سال‌تر باشد بخش ناخودآگاه‌ ذهن‌اش گسترده‌تر است وارتباطش با حيوانات قوي‌تر است. به همين دليل بچه‌ها بهتر با حيوانات ارتباط برقرار مي‌کنند و آموزش بسياري از رفتارهاي انساني كه به منظور شكل‌گيري شخصيت و تكامل رشد شناختي و عاطفي كودك مؤثر است، به واسطه برقراري اين ارتباط آسان مي‌شود. بنابراين انتخاب حيوان مناسب با روحيه، سن و جنسيت فرزندتان در شيوه تعامل‌پذيري كودك با حيوان مؤثر است. بهتر است كودكان با حيواناتي آشنا شوند كه با آنها سازگار بوده و باعث تقويت احساس ديگرخواهي و انسان‌دوستي مي‌شوند. نگهداري خزندگان يا حيواناتي مانند گربه و ميمون، حس پرخاشگري را در كودك تقويت مي‌كند. اين گروه از حيوانات در برقراري پيوند عاطفي با كودكان ناتوان هستند و در روحيه كودك تأثير منفي خواهند گذاشت اما نگهداري حيوانات بي‌آزاري مانند ماهي، پرندگان، مرغ و گوسفند در روحيه كودك تأثير مثبت دارد. به دليل وابستگي عاطفي كودك به حيوان، بايد از نگهداري حيوانات کوتاه‌عمر مثل جوجه اردك خودداري کرد.
نظرمخالف/ دکتر ليلا عطارد، فوق‌تخصص آسم و آلرژي
چرا با نگهداري از پرندگان مخالفم؟
نگهداري از پرندگان در محيط‌هاي آپارتماني به دليل اينکه معمولا اين محيط‌ها کوچک‌اند به هيچ وجه توصيه نمي‌شود. زيرا پوسته‌هاي ناشي از پوست و پر پرنده و ذرات خشک شده ناشي از فضولات و موادغذايي آنها در فضا پراکنده شده و ممکن است مشکلاتي را براي افراد ايجاد کند. از طرفي اين ذرات در لابه‌لاي پرز فرش‌ها، مبلمان و جاهاي خيلي ريزي که به چشم ديده نمي‌شود جمع مي‌شوند و با حرکت افراد در خانه مجددا در فضا منتشر شده و يا با چهار دست و پا رفتن کودکان روي زمين سبب آلوده شدن دست‌ها شده و درنهايت مشکلات گوارشي براي کودکان ايجاد مي‌کند. پرندگان به واسطه ترشحات بدن، فضولات و قارچ‌هايي که در اين فضولات وجود دارد از عوامل مهم آلرژي‌زا در خانه هستند. درست اين است که پرنده در محيط زندگي انسان نباشد و توصيه مي‌کنم در فضاي خارج از خانه مانند حياط، بالکن و حياط‌خلوت نگهداري شود و از آوردن پرنده و قفس آن به خانه جدا پرهيز کنيد. حال اگر به هر دليلي تمايل زيادي براي نگهداري پرنده‌ها داريد بايد چند نکته را رعايت کنيد:
1. قفس پرنده را در اتاق خواب‌‌ نگه نداريد.
2. حتما به صورت مداوم خانه، فرش، مبلمان و گوشه و کنار را جاروبرقي بکشيد و حتما از جاروبرقي‌هاي فيلتردار استفاده کنيد که وقتي جارو مي‌کشيد اين ذرات از پشت جاروبرقي خارج نشده و در هوا پراکنده نشوند.
3. دايم قفس و وسايل مربوط به آن مثل ظرف آب و غذاي‌اش را بشوييد. شستشوي خود پرنده هم هفته‌اي دو تا سه بار خوب است.
4. قفس پرنده را در معرض باد کولر و در جريان هواي پنجره قرار ندهيد.
5. بهتر است از دستگاه‌هاي تصفيه هوا که ذرات معلق در فضا را مي‌گيرد استفاده کنيد.
منبع:www.salamat.com



 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.