منزلت
ولایت فقیه؛ص145
پیامبر می خواست همه ی مردم را علی بن ابیطالب کند ولی نمی شد. و اگربعثت پیغمبر هیچ ثمره ای نداشت الّا وجود علی بن ابی طالب و وجود امام زمان_سلام اللّه علیه_این هم توفیق بسیا بزرکی بود.
صحیفه امام؛ج12،ص424
پس اولی است که ...بگوییم علی بن ابی طالب فقط بنده ی خدا بودو این بزرگترین شاخصهی اوست که می توان از آن یاد کرد ،و پرورش یافته و تربیت شده ی پیامبر عظیم الشأن است،و این از بزرگترین افتخارات اوست،کدام شخصیت می تواند ادعا کند که عبد اللّه است و از همه ی عبودیتها بریده است،جز انبیای عظام و اولیای معظم که علی_علیه السلام_که عبد وارسته از غیر و پیوسته به دوست که حجت نور و ظلمت را دریده و به معدن عظمت رسیده است،در صف مقدم است.و کدام شخصیت است که می تواند ادعا کند که از خردسالی تا آخر عمر رسول اکرم در دامن و پناه و تحت تربیت وحی و حامل آن بوده است جز علی بن ابیطالب که وحی در اعماق روح و جان او ریشه دوانده.پس او به حق عبداللّه است و پرورش یافته ی عبد اللّه اعظم است.
صحیفه امام ج14،ص347
نامدارترین سرباز فداکار در اسلام،امیر المؤمنین است و او گمنام ترین سرباز است.
صحیفه امام؛ج17،ص421
ما مفتخریم که پیرو مذهبی هستیم که رسول خدا مؤسس آن به امر خداوند تعالی بوده،و امیر المؤمنین علی بن ابیطالب،این بنده ی رها شده از تمام قیود،مأمور رها کردن بشر از تمام اغلال و بردگیها است.
صحیفه امام؛ج21،ص396
معرفت
چهل حدیث؛ص76
شما شیعیان همان هستید که دمی فرمود:اگر همه ی عالم در مقابل من باستند،تنها در مقابل همه می ایستم.آن ایمان است که او را آنطور در مقابل همه چیز می ایستاند.آن الاص اوست.آن روحانیت و معنویت اوست.وشما هم شیعه ی او هستید.
صحیفه امام؛ج16،ص198
جامعیت
صحیفه امام؛ج6،ص242
این علی همه چیز است.یعنی در همه ی ابعاد انسانیت درجه ی یک است.و اهذا هر طایفه ای خودشان را به هم نزدیک می کنند و خاصیت هر طبقه را دارد.خاصیت قدرت ورزشکارها را به طور وافی دارد...در عبادت،فوق همه ی عبادت کنندگان هست؛در زهد،فوق همه ی زاهدها هست،در جنگ،فوق همه ی جنگجویان هست؛در قدرت،فوق همه ی قدرتمندان هست.و این یک اعجمبه ای است که جمع، ما بین متضاد با هم کرده است.
صحیفه امام؛ج7،ص261
[در]«سیر الی اللّه»لازم نیست که انسان گوشه ای بنشیند و بگوید من «سیر الی اللّه»می خواهم بکنم.خیر،«سیر الی اللّه»همان طوری [است]که سیره ی انبیا و خصوصاً پیامبر اسلام [بود]و کسانی که مربوط به او بودند؛در عین حالی که در جنگ وارد می شدند،آدم می کشتند،کشته می دادند،حکومت داشتند،همه چیز داشتند،همه اش «سیر الی اللّه»بود.اینطور نبود که آن روزی که حضرت امیر مشغول به قتال است «سیر الی اللّه»نباشد،آن روزی که مشغول نماز است،باشد.خیر،هر دویش«سیر الی اللّه»است و لهذا ،پیامبر می فرماید که ضربه علی یوم الخندق افضل من عباده الثقلین(2).این برای این است که «سیر الی اللّه»است.(3)
صحیفه امام؛ج17،ص174
عدالت
ولایت فقیه؛ص85
عبادت
چهل حدیث؛ص442
حکومت
صحیفه امام؛ج19،ص66
حضرت امیر یک مملکت را اداره میکرد،سیاستمدار یک مملکت بود.
صحیفه امام؛ج6،ص287
حضرت امیر المؤمنین(ع)درباره ی نفس حکومت و فرماندهی به ابن عباس فرمود:این کفش چقدر می ارزد؟ گفت:هیچ. فرمود:فرماندهی بر شما نزد من از این هم کم ارزشتر است؛مگر اینکه به وسیله ی فرماندهی و حکومت بر شما بتوانم حق(یعنی قانون و نظام اسلام)را بر قرار سازم؛و باطل(یعنی قانون و نظامات ناروا و ظالمانه)را از میان بردارم.
ولایت فقیه؛ص54
برای یک همچو حکومتی که حکومت عقل است،حکومت عدل است،حکومت ایمان است،حکومت الهی است،در رفتنش عزا لازم است و در برقراری اش-برای همان چند سالحکومت حضرت امیر-مسلمین باید جشن بگیرند.
صحیفه امام؛ج2،ص360
مسأله قدیر،مسأله ای نیست که بنفسه برای حضرت امیر یک مسأله ای پیش بیاورد،حضرت امیر مسأله ی غدیر را ایجاب کرده است.آن وجود شریف که منبع همه ی جهات بوده است،موجب این شده است که غدیر پیش بیاید.غدیر برای ایشان ارزش ندارد؛آن که ارزش دارد خود حضرت است که دنبال آن ارزش،غدیر آمده است....نصب حضرت امیر به خلاف اینطور نیست که از مقامات معنوی حضرت باشد؛مقامات معنوی حضرت باشد؛مقامات معنوی حضرت و مقامات جامع او این است که غدیر پیدا بشود.و اینکه در روایات ما و از آن زمان تا حالا این غدیر را آنقدر ازش تجلیل کرده اند،
نه از باب اینکه حکومت یک مسأله ای است که حضرت امیر به ابن عباس می گوید که «ببه قدر این کفش بی قیمت هم پیش نیست»آنکه هست اقامه ی عدل است.آن چیزی که حضرت امیر-سلام اللّه علیه-و اولاد او می توانستند در صورتی که فرصت بهشان بدهند،اقامه ی عدل را به آن طوری که خدای تبارک و تعالی رضا دارد انجام بدهند،،اینها هستند،لکن فرصت نیافتند.
صحیفه امام؛ج20،ص112
مشکلات امیر المؤمنین-سلام اللّه علیه-از مشکلات ما بیشتر بوده،گرفتاری آنها از گرفتاری ما بیشتر بوده،آنها هم از دوستانشان مخالفت می دیدند،این دستهای که قیام کردند در صفین،در مقابل حضرت امیر ایستادند و شمشیر کشیدند به روی حضرت،اینها از دوستان حضرت بودند؛مخلصین حضرت بودند،گرفتاری حضرت از مخلصین شاید بیشتر بود تا سایرین.
صحیفه امام؛ج9،ص30
آن چیزی که موجب تأسف است،این است که مجتل پیدا نکرد حضرت امیر-سلام اللّه علیه-نگذاشتند مجال پیدا بکند،که آن حکومتی که حکومت اللّه استدر دنیا به آن نحوی که می خواست،خود حضرت امیر-سلام اللّه علیه-می خواست پیاده کند تا دنیا بفهمد که اسلام چی آورده است و چه شخصیتهایی دارد.در آن وقت که حکومت دست ایشان نبود،که مجال نبود،آن وقت هم که حکومت دست ایشان آمد،باز مجال ندادند؛سه تا جنگ بزرگ در زمان ایشان افروختند و مجال اینکه یک حکومتی که دلخواه او هست برقرار کند نشد.
صحیفه امام؛ج18،ص152
جنگها
صحیفه امام؛ج19،ص214
[معاویه]کافر نبود و مسلمان هم بود و اظهار اسلام هم می کرد ولکن بر خلاف موازین ایثن مسند را گرفته بود؛یک حکومت جائر بود که بر خلاف موازین الهی مسندی را گرفته بود در آن مسند هم به طور ظالمانه عمل می کرد؛از این جهت حضرت امیر قیام کرد،و لو نرسید به نتیجه لکن تکلیف را ادا کرد؛تکلیف این بود که با یک همچو آدمی باید معاوضه و مبارزه بکند.
صحیفه امام؛ج5،ص19
امیر المؤمنین می دید که دین خدا در خطر است،معاویه دارد وارونه می کند دین خدا را،برای خدا قیام کرد.
صحیفه امام؛ج8،ص10
قرآن را سر نیزه کردند و امیر المؤمنین-سلام اللّه علیه-با آنهمه عطوفت ، با آنهمه رحمت،وقتی که ملاحظه فرمود خوارج مردمی هستند که فاسد و مفسد هستند،شمشیر کشید و تمام آنها را الّا بعضی که فرار کردند،از دم شمشیر گذراند.
صحیفه امام؛ج9،ص370
شهادت
صحیفه امام؛ج9،ص466
پینوشتها:
1-بر گرفته شده از آیه ی «و انّه لقسم لو تعلمون عظیم»و اگر بدانید آن سوگندی بزرگ است(واقعه/76)
2-«یک ضربه ی شمشیر علی (ع)در جنگ خندق،برتر از عبادت جن و انس است.»بحار الانوار،ج39ص1-2،ح1.
3-بحار لانوار؛ج39،ص1-2،ح1.
4-فروع کافی؛ج7،ص264.
5-نهج البلاغه؛خطبه 27.
/ج