13 کيلو کاهش وزن در 7ماه
خانم برزگر، 26 ساله، ميگويد علاوه بر اضافه وزن با مشکلاتي مثل زخم معده و ريزش مو هم دست به گريبان بوده اما با يک رژيم علمي و اصولي توانسته طي 7 ماه 13 کيلو وزن کم کند و از شر زخم معده و ريزش مو هم خلاص شود.
پاي حرفهاي خانم برزگر
خانم برزگر! مشکل چاقي شما از کي شروع شد؟
علت اصلي چاقيتان را چه ميدانيد؟
زخم معدهتان از کي شروع شد؟
دليل ابتلايتان به زخم معده چه بود؟
اهل صبحانه و ميانوعده مفصل بوديد يا نه؟
مشکل ريزش مو با رژيمتان شروع شد؟
فکر ميکنيد در گذشته چه عادات بدغذايي داشتهايد كه زمينه چاقيتان را فراهم كرده بود؟
انگيزه اصلي کاهش وزنتان چه بود؟
نگاه اول/ دكتر کيمياگر درباره عوارض رژيم غذايي خانم برزگر ميگويد:
ريزش مو جزء رژيم است اما چاره دارد
آقاي دکتر! خانم برزگر چه زماني و با چه وزني به شما مراجعه کردند؟
چه نوع رژيمي برايشان تجويز کرديد؟
آيا اين ريزش مو طبيعي است؟
خانم برزگر با توجه به اينکه عادت به خوردن صبحانه هم نداشتند، دليل چاقيشان را افزايش اشتها بعد از ورزش ميدانند. شما اين عادت را تا چه حدي تأثيرگذار ميدانيد؟
نگاه دوم/ دکتر فريده مهتيپور/ متخصص پوست و مو
مشکل اصلي، كمبود پروتئين است
توجه به اين موضوع به حدي است که برخي از بيماران ما دچار افکار وسواسگونهاي راجع به اندام و وضعيت فيزيکي خود بوده و حتي دامنه اين امر اخيرا در بين بسياري از آقايان نيز قابل مشاهده است. يکي از مسايل مهمي که به هنگام داشتن رژيمهاي لاغري بايد به آن توجه کرد، اثرات اين نوع رژيمها روي سلامت پوست و مو است، به ويژه اگر اين رژيمها توام با محدوديت شديد کالري و پروتئين بوده و يا همراه با کاهش وزن بارز بوده باشد. همانطور که اطلاع داريد بهترين رژيم غذايي لاغري، رژيمي است که اولا عجولانه و در پي حصول نتايج سريع نباشد و دوم اينکه سليقه و برنامه غذايي عادي و متنوع بيمار را تا حد امکان تغيير نداده و فقط با تغيير دادن مقدار و زمان مصرف غذاها به نتيجه دلخواه دست يابد.
واقعيت اين است که سلولهاي پوست و مو جزء فعالترين سلولهاي بدن محسوب ميشوند. هرگونه کاهش کالري (مانند محدوديت گروه نان و غلات و نيز گروه مواد قندهاي ساده و پيچيده) مستقيما روي فوليکول مو اثر گذاشته و فعاليت و رشد آنها را متوقف ميکند. از طرف ديگر ميدانيم که سرعت تکثير سلولي در سلولهاي ريشه مو بسيار بالاست و مانند هر نوع تکثير سلولي در بدن به مقادير زيادي پروتئين نياز داريم. طبيعتا محتواي پروتئين اين سلولها بهويژه در فاز رشد و تکثير نسبت مستقيم با ميزان پروتئين دريافتي ما از طريق غذاهاي مختلف دارد. کمبود پروتئين (بهويژه کمبود پروتئينهاي حيواني) مستقيما باعث کمبود پروتئين در اين سلولها ميشود. در نتيجه فاز رشد مو متوقف شده و موها سريعا وارد فاز استراحت شده و ريزش ناگهاني موها شروع ميشود. چنانچه کمبود پروتئين شديد باشد، ممکن است شما شاهد تغييرات رنگ موها نيز باشيد. متاسفانه بسياري از افرادي که به ما مراجعه ميکنند زير نظر متخصصان تغذيه هم نبوده و اندازه دقيق مواد دريافتي آنها از هر يک از گروههاي غذايي تنظيم شده نيست. اين گونه محدوديتهاي شديد و غيرعلمي که به منظور کاهش وزن سريع صورت ميگيرد، باعث تغييرات بارزي در قوام پوستي بيمار نيز ميشود. قسمتي از اين تغيير قوام و شلي پوست ناشي از کمبود مواد لازم جهت بازسازي سلولهاي پوستي بوده و قسمتي از آن هم مربوط به ذوب چربي زيرجلدي است که به ويژه در ناحيه صورت بارزتر است. گود شدن حفره زيرچشمها، فرورفتگي در ناحيه گونهها و بارزتر شدن خطوط نازولابيال و خط خنده از يک طرف و شل شدن و عدم شادابي پوست نيز از طرف ديگر يک نماي خسته و بيمارگونه به پوست بيمار ميدهد.
متاسفانه در مواردي که اين رژيم غذايي به نحوي باشد که ميزان عناصر ويژهاي از قبيل آهن و روي در آن به اندازه کافي لحاظ نشده است، مشکلات مضاعفي به بيمار تحميل مي كند، چرا که کمبود بسياري از عناصر از جمله عناصر ياد شده به طور مستقيم ميتواند رشد و تکثير سلولهاي پوست و مو را تحت تاثير قرار دهد و مانع تکثير سلولهاي جديد شود. هر چند مصرف مکملها و قرصهاي مولتيويتامين تا حدودي به اين بيماران کمک ميکند ولي مشکلات اصلي اين بيماران را حداقل از لحاظ پوست و مو مرتفع نخواهد کرد زيرا که وجود کالري و انرژي کافي در کنار محتواي پروتئين براي هر نوع سوخت و ساز در بدن ضروري است. خانمي که با توجه به وزن و توده بدني و نيازهاي روزانه خود به طور معمول بايد بين 2000 تا 2500 کالري را دريافت کند، تحت برخي رژيمهاي نامناسب قرار گرفته و نصف تا دوسوم کالري خود را از دست ميدهد. اين خانمها هر چند روزهاي اول رژيم ممکن است کاهش وزن سريعي را تجربه کنند ولي خيلي زود با بروز عوارض بارزي از قبيل ريزش شديد مو، شلي پوست، خستگي مداوم، عصبانيت، اختلال در خواب، اختلال در پريودهاي ماهانه، کمبود روي و کم خوني فقر آهن و مسايلي از اين دست مواجه شده و به دنبال بروز مسايل فوق ناچارا مجبور به ترک رژيم غذاييشان ميشوند. در صورتي كه مطالعه و برنامه زماني مناسب و توجه به نيازهاي غذايي هر فرد توسط متخصص تغذيه و تجويز برنامه منحصر به فرد براي هر شخص ميتواند هم باعث ايجاد اندام مناسب شده و هم از عوارض فوق جلوگيري كند.
نگاه سوم/ دکتر پيمان اديبي/ متخصص گوارش
درمان زخم معده مقدم بر رژيم است
کساني که وعده منظم غذايي دارند و چند بار در روز غذا ميخورند، کمتر از افرادي که يک بار در روز غذا ميخورند چاق ميشوند. مهمترين وعده غذايي نيز براي اينکه نظم دستگاه گوارش حفظ شود و انرژي کافي در ابتداي روز به فرد برسد و از چاقي پيشگيري شود، صبحانه است. زخم معده بيمارياي است که با خراشيدگي و از بين رفتن لايه سطحي مخاط در معده به وجود ميآيد، بنابراين اصطلاحي که عوام به کار ميبرند معمولا اطلاق به سوءهاضمه است، يعني احساسات ناخوشايند در سر دل، نه زخم واقعي معده. زخم واقعي عمدتا به دليل ابتلا به عفونتهاي قسمتهاي فوقاتي دستگاه گوارش يا مصرف داروهاي ضد التهاب مانند ترکيبات آسپرين، بروفن، ديکلوفناک به صورت خودسرانه در افرادي که سن آنها بيش از حد تحمل اين داروها است، رخ ميدهد.
کساني که رژيم سفت و سخت ميگيرند، بدون رعايت توصيه متخصصان تغذيه اقدام به گرفتن رژيم ميکنند و با نخوردن غذا و کاهش ناگهاني حجم غذا تلاش در کم کردن وزن دارند، به طور شايع دچار علايمي نظير دل درد، نفخ، ترش کردن، يبوست و دل پيچه ميشوند. اين علايم زخم نيستند اما باعث آزار و ناراحتي بيمار و عدم تحمل رژيم ميشوند و احتمال شکست رژيم را بالا ميبرند و ممکن است بعد از قطع رژيم اين علايم باقي بمانند. در صورتي که فردي واقعا مبتلا به زخم است، ابتدا بايد درمان زخم معده را که درماني حاد است و حدود 2 ماه طول ميکشد، انجام دهد. بعد از اطمينان از بهبود وزن آن وقت ميتواند زير نظر متخصص تغذيه با رعايت توصيههاي غذايي و توجه به وعدههاي اصلي و فرعي رژيم بگيرد.
نگاه چهارم/ دکتر ليلا اتفاق/ متخصص طب فيزيکي
پلهپله ورزش کن!
در ضمن با قطع ورزش عضلات تحليل ميروند، تنظيم ضربان قلب و کارکرد عروق افت ميکند و متابوليسم هم دچار تغيير ميشود. وقتي شديد ورزش ميکنيم، در ابتداي امر لاغري و کاهش وزن به دليل دفع آب زياد از بدن است. با کنار گذاشتن ورزش دفع آب کم شده و وزن فرد مجددا بالا ميرود. به علاوه، ورزش چربيسوزي را افزايش ميدهد و با متوقف کردن آن مسلما سوخت و ساز چربي تغيير خواهد کرد. از نظر بنده گرايش به ورزش شديد براي لاغر کردن کار صحيحي نيست. ورزش را بايد پله به پله انجام داد و هر 6 هفته شدت ورزش را بالا برد. وقتي شخصي به ما مراجعه ميکند و ميگويد ميخواهم در کلاس بدنسازي ثبتنام کنم، به او توصيه ميکنيم ابتدا براي يک ماه تنها در استخر راه برود، ماه دوم شنا کند، ماه سوم شنا را شديدتر کند، ماه چهارم براي کلاس ايروبيک ثبتنام کند و در ماه پنجم ايروبيک را قويتر کند و ماه ششم ميتواند در کلاس بدنسازي ثبتنام کند. متاسفانه اکثر افراد فورا بدون آمادگي قبلي در کلاس بدنسازي يا شناي سنگين ثبتنام ميکنند و پابهپاي ساير افراد شروع به انجام ورزشهاي سنگين ميکنند. همين موضوع سبب ميشود اکثريت افرادي که تازه ورزش را شروع کردهاند مراجعه مستقيم به درمانگاه و مطب پزشکان داشته باشند و از درد زانو، کمر و گردن گله کنند. اين حتي وضعيت خوب است. به محض کنار گذاشتن ورزش، صدمات وارد شده طي ورزش بيشتر خود را نشان خواهد داد.
توصيه ديگر براي افرادي که ميخواهند در کنار ورزش وزن کم کنند، اين است که بعد از ورزش تنها کربوهيدرات مصرف کنند، يعني براي مثال، آب را با مقدار کمي آبميوه شيرين رقيق کنند. حين و بعد از ورزش خوردن دايمي مايعات توصيه ميشود، يعني هر 30 دقيقه، نصف شيشه آب معدنيهاي کوچک يعني 100 سيسي آب بنوشند. بعد از ورزش صرفا مصرف کربوهيدرات توصيه ميشود که جذب خوبي دارد و بهتر است تا 2 ساعت بعد از ورزش ماده غذايي ديگري مصرف نشود.
منبع:www.salamat.com