استفاده از باسداکت در سیستم توزیع برق ساختمان های بلند مرتبه
فرشا قدوسی پور (2)
شرکت مهندسی نیرورسان سهند
مقدمه
طبق گزارش واحد آمار و اطلاعات شهرداری اصفهان، روانه های صادره ی مناطق سیزده گانه در سال 1386 برای ساختمان های بالای 5 طبقه اصفهان بیش از 1129 فقره بوده که نسبت به سال 1385 بیش از 100 درصد رشد داشته است.
یکی از مهم ترین بخش های هر واحد مسکونی چند واحدی سیستم تأسیسات و توزیع انرژی آن است که با توجه به حجم کاربرد در یک ساختمان بلند مرتبه، علاوه بر کارایی فنی و کیفیت، توجیه اقصتادی آن نیز مورد توجه می باشد.
سیستم جدیدی که در پاره ای از موارد می تواند جایگزین کابل کشی گردد سیستم باسداکت (Bus duct) است که در ادامه به شرح بیشتر آن پرداخته خواهد شد.
هدف از نگارش این مقاله، تنها طرح باسداکت به عنوان یک فن آوری نوین برق رسانی است و استفاده از آن به هیچ وجه به صورت یک نسخه ی از پیش آماده توصیه نمی گردد. برای انتخاب نوع سیستم برق رسانی مانند هر سیستم دیگری باید مقایسه ی فنی و اقتصادی دقیق بر اساس ماهیت پروژه انجام گیرد و بر اساسِ تابع هدف، طرح بهینه انتخاب شود.
باسداکت
تعاریف، تاریخچه، انواع و کاربردهای آن
نام باسداکت از دو قسمت اصلی باس (BUS) و داکت (DUCT) تشکیل می شود. «باس» همان شینه مسی یا آلومینیومی هادی جریان برق است که وظیفه ی انتقال را بر عهده دارد و «داکت» کانال پیش ساخته ای است که باس های انرژی درون آن قرار می گیرند.
نام های دیگر باسداکت، باسبار ترانکینگ (Busbar Trunking) و باس وی (Busway) است. «باسبار» به شمش های هادی انتقال انرژی الکتریکی ازجنس مس یا آلومینیوم گفته می شود که قابلیت نصب در سویچ بوردها، تابلوهای توزیع یا هر یک از لوازم الکتریکی صنعتی را دارند. «ترانکینگ» نیز به معنای کانال پیش ساخته ی الکتریکی آماده ی هادی گذاری است که این هادی ها می توانند کابل های مسی یا باسبارهای مسی یا آلومینیومی باشند.
کِیبِل باس (CableBus): برای انتقال جریان های بسیار زیاد مورد استفاده قرار می گیرد. تفاوت کیبل باس با باسداکت در آن است که درون محفظه ی کیبل باس به جای شمش های باسبار از کابل قدرت استفاده شده است.
تاریخچه ی پیدایش باسداکت
در ایران از سال 1354 سیستم باسداکت شناخته شد و تا پیش از انقلاب اسلامی، حدود 80 صنعت و موسسه به باسداکت های وارداتی عمدتاً آمریکایی (GE) مجهز گردیدند. تولید داخلی در ایران نیز از سال 1370 با ساخت باسداکت روشنایی و مصارف سبک آغاز شد. آمپراژ معمول این باسداکت ها، 25 و 40 آمپر به صورت تک فاز یا سه فاز بودند. پس از آن، به مرور تولید و استفاده از سیستم باسداکت با آمپراژ بالا (تا 6000 آمپر) نیز در ایران رایج گردید. در حال حاضر هم باسداکت های ولتاژ متوسط (MV) و هم باسداکت های ولتاژ پایین (LV) در ایران مورد استفاده قرار می گیرند.
تقسیم بندی خلاصه ی باسداکت ها
جدول 1: سیم بندی کلان باسداکت ها
پارامتر دسته بندی |
شرح |
عملکرد (Function) |
انتقال: برای انتقال انرژی بین دو خط استفاده می شود. مانند ترانسفورماتور به تابلو. |
نوع انشعاب گیری |
ثابت: معمولاً به صورت بسته، و انشعابات آن اجزای غیر متحرک است. |
ولتاژ و قدرت |
(MV) ولتاژ متوسط: در انواع 11، 20 و 6 کیلوولت و در قدرت های مختلف توزیع برق تولید می شود. |
جنس |
هادی: هادی های باسداکت در دو نوع مسی و آلومینیومی موجود است. |
فرم |
محفظه ی لوله ای، محفظه ی مکعبی، سه فاز در محفظه های جداگانه، سه فاز در یک محفظه. |
مهم ترین کاربردهای سیستم باسداکت
1-برق رسانی از ترانفسورماتور توزیع تا تابلوهای اصلی توزیع:2- توزیع تک فاز و سه فاز انرژی برق بین تابلوهای اصلی تا تقسیم های مصرف کننده های انتهایی در پروژه های صنعتی؛ و
3- رایزر برق رسانی ساختمان های بلند و نیمه بلند از ورودی ساختمان تا تابلوهای برق واحدها.
در این کاربرد، باسداکت ها به جای کابل های برق در رایزر ساختمان به صورت عمودی نصب می شوند و در طبقات توسط جعبه های انشعاب برق نصب شده بر روی آن ها، برق مورد نیاز هر طبقه تحویل کابل های برق رسانی فرعی (تغذیه کننده ی واحدها) خواهد شد. در مسیر تابلوهای اصلی توزیع برق ساختمان تا رایزر برق رسان نیز می توان از باسداکت های انتقالی که به صورت افقی نصب می شوند، استفاده نمود.
کاربردهای فوق جزو مهم ترین کاربردهای سیستم مدرن باسداکت در دنیا هستند. در این سیستم امکان استفاده از تجهیزات اندازه گیری در طبقات و متمرکز کردن نتیجه ی اندازه گیری در طبقه ی همکف برای سهولت دسترسی به مقادیر مصرفی وجود دارد. همچنین می توان از کنتورهای دیجیتال و امکان قرائت از راه دور استفاده نمود.
مقایسه ی سیستم باسداکت نسبت به برق رسانی کابلی
• کاهش تلفات حرارتی؛
• کاهش افت ولتاژ؛ و
• کاهش میدان مغناطیسی حاشیه ای (Lower outside enclosure magnetic field intensity)
نیز به دست آید. به طور خلاصه در موارد زیر استفاده از سیستم باسداکت توجیه پذیر است:
1- بالا بودن جریان توزیع (بالاتر از 2500 آمپر)؛
2- محدودیت فضا در قدرت های زیاد؛
3- نیاز به سرعت نصب و راه اندازی بالا (برای مثال، در پروژه های دقیق با حجم قدرت زیاد و زمان بندی اجرایی محدود که نیاز است تا حد امکان از قطعات پیش ساخته استفاده گردد؛
4- نیاز به انعطاف در انشعاب پذیری (برای مثال، در توزیع برق کارخانجات صنعتی که میزان و محل مصرف بار ممکن است تغییر نماید و لازم است که سیستم توزیع در ایجاد انشعاب، منعطف باشد)؛
5- نیاز به طول عمر بالا؛
6- نیاز به شاخص IP بالا (درجه ی حفاظت در مقابل رطوبت، ذرات معقل و ضربه)؛ و
7- نیاز به مصالح مقاوم در مقابل ایجاد، گسترش و همچنین تحمل حریق.
مواردی که باعث می گردد شرکت های مهندسی مشاور در برخی از پروژه ها از سیستم باسداکت استفاده نکند عبارتند از:
1- نیاز به اجرای Site run پروژه. در برخی از پروژه ها تصمنیم گیری برای جزئیات در محل پروژه صورت می گیرد. در این پروژه ها محل ترانسفورماتور یا تابلوهای برق اصلی ممکن است تغییر کنند. لذا سفارش از قبل و دقیق باسداکت ها امکان پذیر نیست. در این موارد بر اساس تراز و محل استقرار نهایی، کابل ها بریده شده و کفشک کابل به آن ها متصل گردیده، سیستم به سهولت نصب می گردد.
2- بالا بودن نسبی هزینه ها باسداکت در پروژه های با قدرت پایین و یا ساختمان های کم ارتفاع و کم حجم.
3- متناسب نبودن سطح تکنولوژی پروژه با تکنولوژی باسداکت، برای مثال، در یک ساختمان کاملاً معمولی 5 طبقه استفاده از باسداکت و ارسال اطلاعات مصرف طبقات از طریق پورت های دیتا به سیستم دیجیتال اندازه گیری و مانیتورینگ بخش ورودی ساختمان تناسبی با سیستم های تأسیساتی بسیار ساده ی آن ندارد.
مطالعات نمونه:
الف) برج میلاد تهران
این برج از چهار قسمت Base یا پایه (لابی سه طبقه ای)، Shaft یا ساق (250 متر) و سازه ی رأس (Head) و آنتن مخابراتی (Tip) تشکیل شده است. سازه ی راس شامل 12 طبقه با کاربری های سالن دید سرپوشیده، سالن دید روباز (Observation deck) ، تریا، گالری هنری، رستوران گردان، سکوی دید، رستوران ویژه، مخابرات و تلویزیون و گنبد آسمانی است و دکل آنتن و تجهیزات مخابراتی بر فراز سازه راس نصب است. در تأسیسات این پروژه از پیشرفته ترین انواع سیستم ها استفاده شده است. به نظر شما در چنین پروژه ای باید از سیستم کابل برای توزیع انرژی الکتریکی استفاده گردد و یا از سیستم Busduct؟ (4)
ب) برج بین الملل تهران
پ) ایستگاه تقویت فشار گاز
سخن پایانی
پينوشتها:
1- sasanalamat@sheedlight.com
2- Email: Info@nirooresan.com
3 و 5- پاسخ این سوالات را می توانید در صفحه ی دیگری از مجله ملاحظه کنید.
4- بلندترین برج مسکونی احداث شده در تهران واقع در محوطه ی برج های مسکونی معروف به A.S.P در تقاطع اتوبان های حکیم و کردستان
1- www.gepower.com
2- www.power-technology.com
3- www.wikipedia.org
4- کاتالوگ شرکت ژیتال
5- کاتالوگ شرکت مهر توان گسیل
6- اطلاعات پرونده پروژه های گروه نیرورسان
دانش نما شماره پیاپی 166-165
/ج