فرمانده باهوش
گفتگو با سردار قاسم قاسمي
درآمد
نحوه آشنايي شما با شهيد هاشمي چگونه بود؟
و يك نكته را نبايد فراموش كرد كه دولت و نيروهاي مسلح هيچ مجموعه اي جز كميته نداشتند و كميته نهادي بود كه هم به امور مردم رسيدگي مي كرد و هم نظم دهي و پاسداري از انقلاب را به عهده داشت و سيد مجتبي هم شب و روز خودش را گذاشته بود براي پاسداري و كار در كميته و شبها براي برقراري امنيت شهر تلاش بسياري كرد. آن روزها ما مسئله درگيري با ضد انقلاب و منافقين را داشتيم. سيد مجتبي ارتباط خوبي با مردم داشت وآدمي مردم دار و بسيار خوش برخورد بود. كميته منطقه 9 هم نظم بسيار خوبي داشت و توانسته بود با مديريت ايشان در آن مقطع براي برقراري نظم و امنيت خدمات خوبي را عرضه كند.
منطقه 9 در آن زمان شامل چه محدوده اي مي شد؟
نقش شهيد هاشمي در كميته چه بود؟
مشي مديريتي شهيد هاشمي در جنگ چگونه بود؟
چه آموزشهايي؟
سيد برخورد خوبي داشت و نيروها احترام خاصي را برايش قائل بودند. او توانسته بود نظم خوبي را در كميته حاكم كند و الحمدالله نيروها شكل خوبي گرفته و لباسهاي مرتب و كارت شناسايي داشتند. عده اي هم بايد پاكسازي مي شدند و سيد معتقد بود كه بايد در اين زمينه بطور جدي كار شود. اول انقلاب بود و عده اي به صورت گروهي وارد كميته ها شده بودند و سيد تشخيص داده بود كه اينها به درد امنيت كشور و به درد كميته و لباس پاسداري نمي خورند، به قانون احترام نمي گذارند و ديدگاه اسلامي ندارند و با خواسته امام كه از پاسداران به عنوان فرزندان خود ياد مي کردند، خيلي مغايرت داشتند. سيد پاكسازي نيروهايي كه شايسته پاسداري نبودند نقش خوبي داشت و طوري برخورد مي كرد كه مردم احساس امنيت مي کردند. اگر كسي دلشكسته بود و يا مشكلي داشت سيد سعي مي كرد به نوعي مشكل او را بر طرف كند و با برخورد مناسبي كه داشت از مشكلات كم مي كرد.
از ويژگيهاي شهيد هاشمي نكاتي را ذكر كنيد.
عملكرد شهيد هاشمي در جنگ چه بود؟
از آن طرف هم صدام خودش را براي ورود به خوزستان آماده كرده بود و فكر مي كرد در ظرف 24 ساعت مي تواند خوزستان را تصرف كند. نزديك ظهر بود كه رسيديم به خرمشهر و آتش دشمن به قدري سنگين بود كه براي نيروهايي كه سيد مجتبي را همراهي مي کردند،پيشروي مقداري سخت بود. ارتش هم نيروي چنداني در منطقه نداشت. تعدادي نيروهاي تكاور و تعدادي هم نيروهاي ژاندارمري بودند، ولي بيشتر نيروهاي مردمي بودند. سيد مجتبي طي ديداري كه با شهيد جهان آرا داشت، اداره قسمتي از سمت گمرك و پليس راه كه به شدت مورد هدف بود، به عهده گرفت و نيروهاي فداييان اسلام را مستقر كرد.
آيا گروه فداييان اسلام قبل از جنگ شكل گرفته بود يا با وقوع جنگ شكل گرفت؟
سيد مجتبي گروه فداييان اسلام را تشكيل داد كه آقاي خلخالي رهبري آن را بر عهده داشت. هدف همه اين بود كه از ورود دشمن جلوگيري شود و محكم در مقابل حزب بعث بايستند و اينكه در چه لباسي و به چه ترتيبي اين كار را انجام بدهند. اهميت چنداني نداشت. خود من هم حساسيت زيادي به اين قضيه نداشتم. چون همه اينها از يك نفر دفاع مي کردند و آن هم حضرت امام بود.
سيد مجتبي اينها را سازماندهي كرد كه كار بسيار سختي بود. اينها وارد مسجد جامع شده بودند و در عين حاليكه آشپزي مي کردند، بايد به كساني هم كه مجروح شده بودند، امداد مي رساندند. اسلحه هاي اينها هم از نوع بسيار سبك بود. مردم سعي داشتند خرمشهر را رها نكنند و بسيار مقاومت كردند. بعثي ها نصف پل خرمشهر را زده بودند و نصف ديگرش مانده بود.
انسان تا درآن شرايط قرار نگيرد، مشكل بتواند اين مسائل را درك كند. براي آب مشكل داشتيم و تجهيزات هم نداشتيم. گرماي خوزستان انسان را هلاك مي كرد و ما مجبور شديم از داخل خانه ها حركت كنيم و كانال بزنيم تا آسيب كمتري ببينيم. صدام با همه امكاناتش سعي داشت شبها خرمشهر را زير سنگين ترين آتشها بگيرد تا صبح بتواند وارد خرمشهر شود. خرمشهر بسيار خوب مقاومت كرد و از پيرمرد تا نوجوان 17 ساله جنگيدند. اينها آموزش خاصي هم نديده بودند و تنها از روي اعتقاد به اسلام و امام بود كه ايستادگي و از كشورشان دفاع كردند.
در آن مقطع كه ما با مشكلات عديده اي دست به گريبان بوديم، كشور اردن و سودان هريك براي صدام يك تيپ اعزام كرده و كشورهاي ديگر عربي هم امكاناتي را در اختيار صدام قرار داده بودند. سيد مجتبي هاشمي وارد خرمشهر شد و اطراف گمرك را با نيروهاي خودش تحت پوشش قرار داد. اين محور بسيار حياتي بود و بحمدالله موفق هم بود.
منبع: ماهنامه شاهد یاران، شماره 43