اهداف و وظايف كلي دولت در اسلام (5)

همان گونه كه در مباحث گذشته بيان شد ، يكي از اهداف اساسي حكومت اسلامي ، تضمين حركت رو به كمال جامعه است و از مهم ترين لوازم اين امر ، آموزش و تربيت است كه در دو سطح عمومي (از طريق رسانه ها) و برگزاري دوره هاي تحصيلي براي مردم مطرح مي باشد . پيامبر گرامي (صلي الله عليه و آله و سلم) ، هنگام اعزام معاذ بن جبل به يمن ، به او فرمان مي دهند:
شنبه، 19 شهريور 1390
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: حجت اله مومنی
موارد بیشتر برای شما
اهداف و وظايف كلي دولت در اسلام (5)

اهداف و وظايف كلي دولت در اسلام (5)
اهداف و وظايف كلي دولت در اسلام (5)


 

نويسنده :عباسعلي عظيمي




 

2. آموزش و پرورش همگاني و توسعه فرهنگي
 

همان گونه كه در مباحث گذشته بيان شد ، يكي از اهداف اساسي حكومت اسلامي ، تضمين حركت رو به كمال جامعه است و از مهم ترين لوازم اين امر ، آموزش و تربيت است كه در دو سطح عمومي (از طريق رسانه ها) و برگزاري دوره هاي تحصيلي براي مردم مطرح مي باشد . پيامبر گرامي (صلي الله عليه و آله و سلم) ، هنگام اعزام معاذ بن جبل به يمن ، به او فرمان مي دهند:
اي معاذ ، كتاب خدا را به مردم آن سامان بياموز و آنها را با اخلاق شايسته و نيكو تربيت كن... ، كوچك و بزرگ مسائل اسلام را آشكار كن، مردم را متذكر آخرت كن و براي نشر تعاليم اسلام ، معلميني را به هر سو بفرست.(1)
پس پيامبر (صلي الله عليه و آله وسلم) از يك سو، بر تكليف دولت اسلامي بر آموزش همگاني احكام و مقررات اسلام تأكيد مي فرمايند و از سوي ديگر ، حاكم اسلامي را مكلف مي كند ، نظامي آموزشي تهيه و تنظيم كند كه مردم در اقصا نقاط كشور تحت تعليم قرار گيرند در امر آموزش ، سه كارمهم بايد در دستور كار نظام اسلامي قرار گيرد:
الف . طراحي راهبردها ، خط مشي ها و ساختارهاي آموزشي ارزش مدار و هدفمند براي تربيت انسان هاي دانشمند و مهذب: زيرا عالمان مهذب هستند كه علم را در جهت كمال جامعه به كار مي بندند.
ب . اولويت دادن به امر آموزش وتربيت : در يك نظام اسلامي تربيت و آموزش اولويت تام دارند و از حقوق ملت بر حاكمان به شمار مي آيند . امام علي (عليه السلام) مي فرمايند:
اي مردم ، ... حق شما بر من آن است كه از خيرخواهي شما دريغ نورزم ، بيت المال را ميان شما عادلانه تقسيم كنم ، شما را آموزش دهم تا بي سواد نباشيد و شما را تربيت كنم تا راه و رسم زندگي را بدانيد.(2)
ج. كشف ارزش هاي جديد و اصلاح ارزش هاي موجود : رشد و توسعه ، تحت تأثير عوامل گوناگون در جامعه انساني روي مي دهد و موجب شكل گيري روابط جديد بين افراد مي شود ، كه چه بسا بايدها ، نبايدها ، هنجارها و حتي ارزش هاي جديدي را مطالبه مي كند . يك نظام ارزشي ، حقوقي و سياسي پويا بايد بتواند ، ضمن تعريف و تبيين اين روابط ، احكام دقيق و متناسبي براي آنها ارائه نموده وبستري فراهم كند تا اين رشد و توسعه ، حركتي شتابان تر به خود بگيرد.
دين مبين اسلام ، كه تأمين كننده نيازهاي بشر در هر زمان و مكاني است ، داراي آنچنان نظام ارزشي است كه ارزش هاي آن نه كاملاً مطلق و ثابت اند كه در هيچ شرايط زماني و مكاني تغيير نكنند و نه اينكه هميشه تابع شرايط زماني و مكاني باشند . در اين صورت اصول ثابت و مصداق ها متغيرند.(3)
بنابراين ، اين امكان وجود دارد كه برخي از مصاديق اصول ارزشي ، بنا به مقتضيات تغيير كند تا پاسخگوي نيازها ، حوادث و روابط جديد اجتماعي باشند . به طور مسلم ، استخراج مصاديق جديد يا همان هنجارهاي نوين ، بايد مستند به منابع اسلامي باشد . شناخت اين نيازها و درك وضع موجود و به تبع آن ، استخراج احكام فردي و اجتماعي و شكل دهي به ارزش هاي تازه و متناسب با اين مقتضيات ، از وظايف دولت اسلامي است ودر صورت نياز، بايد هنجارهاي موجود را نيز اصلاح نمايد .

3. برقراري عدالت اجتماعي
 

برقراري عدالت اجتماعي ، يكي ديگر از وظايف دولت اسلامي است ؛ زيرا يكي
از اهداف تشكيل حكومت در اسلام استقرار عدالت است . با وجود سه شرط ، عدالت در جامعه برقرار مي شود:
الف . وجود امام عادل : با توجه به اهميت برقراري عدالت اجتماعي ، يكي ديگر از وظايف دولت اسلامي است ؛ زيرا يكي  از اهداف تشكيل حكومت در اسلام استقرار عدالت است . با وجود سه شرط ، عدا لت در جامعه برقرار مي شود:
الف . وجود امام عادل : با توجه به اهميت مسئله عدالت ، اسلام عدالت را يكي از شرايط اساسي امام و رهبر جامعه اسلامي بيان داشته است ؛ زيرا تنها انسان عادل است كه مي تواند عدالت را در جامعه مستقر سازد . انساني كه در طريق حق استقامت مي كند و از آنچه در دين ممنوع است ، خودداري مي كند و از اين طريق بر نفس خود ظلم نمي كند و حاضر نيست پوست جوي را به ظلم از مورچه اي بازستاند ، (4) قادر است در جامعه عدل را برپا دارد. كوتاه مدت ، ميان مدت و بلند مدت خود ، اصل عدالت را به عنوان يك قاعده زيربنايي در نظر گيرد . توجه به اين نكته لازم است كه اسلام ، عدالت توزيعي مد نظر سوسياليست ها و عدالت معاوضي در نظام هاي كاپيتاليستي را نمي پذيرد ، بلكه هر دو را با مفهوم خاص خود قبول دارد. اسلام ، دولت را مكلف مي كند در تمام عرصه ها ، به ويژه اقتصادي ، حضور مردم را پذيرا باشد و زمينه را براي رقابت سالم ميان آنها فراهم كند ، اما بايد از شكل گيري هر گونه انحصار ، كه متضمن نفي حضور قدرتمند ساير اقشار است ، جلوگيري كند ، به مالكيت خصوصي و سرمايه هاي مردم احترام بگذارد و آنها را در عرصه هاي توليدي و خدماتي جامعه و در جهت توسعه كشور به كار گيرد و از انباشت ثروت و فراهم آمدن امكان سوء استفاده از اموال عمومي براي عده اي و سلب اين حق از ديگران جلوگيري کند.حضرت علي (عليه السلام)در آغاز خلافت خود با چنين مترفيني ، كه به دليل برخورداري از امتيازات خاص
از بيت المال ، ثروت اندوزي كرده بودند ، به مبارزه برخاست و فرمود : اگر بيت المال را مهر زنانشان نيز كرده باشند ، از آنها پس خواهد گرفت .(5) حتي حاضر به پرداخت وجه اضافه از بيت المال براي نزديك ترين كس خود ، يعني برادرش عقيل نشد.
ج. جامعه ي عدالت پذير : استقرار عدالت ، نيازمند تربيتِ عمومي است . وضعيت خاص جامعه مسلمانان در زمان امام علي (عليه السلام) موجب شد ، آنان عدالت حضرت را تحمل نكنند. دولت اسلامي بايد براي برقراري عدالت ، اقدامات ذيل را صورت دهد :
ـ برطرف كردن شكاف طبقاتي : قرآن در اين زمينه مي فرمايد :
«ما أَفاءَ اللّهُ عَلي‏ رَسُولِهِ مِنْ أَهْلِ الْقُري‏ فَلِلّهِ وَ لِلرَّسُولِ وَ لِذِي الْقُرْبي‏ وَ الْيَتامي‏ وَ الْمَساكينِ وَ ابْنِ السَّبيلِ كَيْ لا يَكُونَ دُولَهً بَيْنَ اْلأَغْنِياءِ مِنْكُمْ وَ ما آتاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَ ما نَهاكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا وَ اتَّقُوا اللّهَ إِنَّ اللّهَ شَديدُ الْعِقابِ »(حشر: 7 ) ، آنچه را خداوند از اهل اين آبادي ها به رسولش بازگرداند ، از آنِ خدا و رسول و خويشاوندان او و يتيمان و مستمندان و در راه ماندگان است ، تا (اين اموال عظيم) در ميان ثروتمندان شما دست به دست نگردد. آنچه را رسول خدا براي شما آورده ، بگيريد (و اجرا كنيد) و از آنچه نهي كرده ، خودداري نماييد و از (مخالفت) خدا بپرهيزيد كه خداوند كيفرش شديد است .
ـ توزيع عادلانه ثروت و عوامل توليد : اسلام به عدالت توزيعي نيز توجه دارد، تا از اين طريق از شكل گيري قطب هاي قدرتمند اقتصادي و انحصاري جلوگيري كند.(6) به اين ترتيب ، حكومت اسلامي فقط يك ناظر بي طرف در نظامات اقتصادي نيست ، بلكه اهرم قدرتمندي در جهت كنترل دقيق توزيع عادلانه ثروت است ؛ همچنانكه زمينه فعاليت و ثروت اندوزي مشروع مردم را نيز فراهم مي كند.(7)
ـ‌ نفي هرگونه استثمار و بهره كشي
ـ برقراري نظام عادلانه مالياتي

4. تأمين نيازمندي هاي اجتماعي و تأمين رفاه
 

دولت اسلامي بايد كشور اسلامي را به يك مدينه فاضله تبديل كند و بنيان تمدني راستين و صالح را برقرار نمايد ، تا در سايه آن ، رفاه همه جانبه و آسايش عمومي فراهم آيد و انسان ها در كنار سلامت روح ، از سلامت رواني و جسمي نيز برخوردار باشند . تأمين اوليات زندگي ، مانند اشتغال ، مسكن ، تسهيلات لازم براي ازدواج جوانان و بالأخره رشد اقتصادي جامعه ، از اهم وظايف دولت اسلامي است . امام علي (عليه السلام) در نامه 53 نهج البلاغه به مالك اشتر دستور مي دهند : در جلب خشنودي مردم گسترده ترين باش و در جاي ديگراين نامه ، مالك را به تخفيف مالياتي و عدم اجبار مردم به كاري كه دوست ندارند ، امر مي فرمايند . همچنين آباداني و اصلاح شهرها و برقراري نظم را يكي از وظايف حاكم مي دانند و مي فرمايند:
ماليات و بيت المال را وارسي كن كه به صلاح ماليات دهندگان باشد؛ زيرا بهبود ماليات و ماليات دهندگان عامل اصلاح امور است و تا امور ماليات دهندگان اصلاح نشود ، كار ديگران نيز سامان نخواهد گرفت؛ زيرا همه مردم نان خور ماليات و ماليات دهندگان هستند.
بايد تلاش تو در آباداني زمين ، بيشتر از جمع آوري خراج باشد كه خراج جز با آباداني (رفاه مردم) فراهم نمي گردد و آن كس كه بخواهد خراج را بدون آباداني مزارع به دست آورد ، شهرها را خراب و بندگان خدا را نابود مي كند و حكومتش جز اندك مدتي ، داوم نياورد.
پس اگر مردم از سنگيني ماليات يا آفت زدگي يا خشك شدن آب چشمه ها يا كمي باران و يا خراب شدن زمين در اثر سيلاب ها يا خشكسالي شكايت داشتند ، در گرفتن ماليات به ميزاني تخفيف ده تا امورشان سامان گيرد ... ؛ زيرا اين امر در آباداني شهرهاي تو و آراستن ولايت هاي تو نقش دارد.(8)
در قسمتي ديگر از اين نامه به رسيدگي به امور محرومان و مستضعفان تأكيد مي فرمايند و دستور مي دهند ، همواره به فكر مشكلات آنان باش و در رفع مشكلاتشان كوشا باش.

اهداف و وظايف كلي دولت در اسلام (5)

نتيجه گيري
 

با توجه به آنچه بيان شد ، بر اساس جهان بيني و نگرش اسلام به جهان و انسان ، در اين مكتب حيات بخش ، حكومت به منزله ابزاري براي تكامل انسان است ؛ اهداف و وظايفي كه براي دولت اسلامي مقرر كرده است نيز در همين راستا مي باشد . به طور مسلم بسياري از آنچه به عنوان اهداف يا وظايف براي دولت اسلامي بيان شد ، ساير حكومت ها نيز براي خود بيان مي دارند ، اما تعاريف و مصاديق اين اهداف در نظام هاي گوناگون ، متفاوت است. در نگرش هاي سوسياليستي ، كه معتقد به «اصالت جامعه» هستند ، اين اهداف و وظايف با محوريت حقوق جامعه و تكاليف فرد در مقابل اجتماع تعريف مي شوند . در نظام هاي ليبراليستي ، كه مبتني بر «اصالت فرد» هستند، جامعه وجودي قراردادي و غير واقعي است؛ در نتيجه ، اهداف و وظايف دولت نيز در چارچوب چنين نظريه اي قرار مي گيرد و ميزان مداخله آن در امور افراد ، حداقل است .
در اسلام ، چون هم فرد اصالت دارد و هم جامعه ، اهداف و وظايف به گونه اي تعريف مي شوند كه تضمين كننده حقوق فرد در مقابل جامعه و جامعه در برابر فرد باشد ؛ در نتيجه ، كمال انساني اولين ومهم ترين هدف حكومت را تشكيل مي دهد و ساختن جامعه اي كه در آن فضايل اخلاقي و انساني ، زيربناي روابط افراد را تشكيل دهد ، وظيفه مهم اين حكومت را تشكيل مي دهد .
عدالت و استقرار آن ، هدف متعالي ديگر حكومت اسلامي است . رمز حركت روبه رشد و تكامل جامعه ، در گرو استقرار عدالت است و حكومت مي تواند
جامعه را به سمت كمال حركت دهد كه خود عادل باشد . استقرار عدالت نيز بسته به ايجاد زمينه هاي رشد فضايل در جامعه و تربيت جامعه است . دولت اسلامي ، با توجه به اين هدف متعالي ،مكلف به وضع قوانين عادلانه و اجراي دقيق عدالت است .
آزادي در هر دو بعد تكويني (اختيار) و تشريعي آن مورد توجه است . تضمين و استقرار آزادي ،به گونه اي كه انسان ها موفق به انتخابي صحيح و بهره برداري از آزادي هاي مشروع شوند ، از وظايف دولت اسلامي است . بنابراين اختناق را ، هم در شكل به كارگيري قدرت سخت و هم در قالب استفاده از قدرت نرم ، رد مي كند.
جامعه اسلامي جامعه اي است كه درآن ، هم در بعد داخلي و هم از جهت خارجي ،امنيت برقرار است ؛ زيرا امنيت است كه امكان اجراي صحيح قوانين و مقررات را فراهم مي آورد و روابط انساني را بر اساس عدالت و فضايل اخلاقي شكل مي دهد.
كمال اجتماعي انسان از بعد مادي نيز مورد توجه است و اين چيزي است كه به آن «توسعه» مي گويند. در جامعه توسعه يافته از نظر اسلام ، در كنار رشد معنوي و فضايل اخلاقي ، شاهد برخورداري مردم از رفاه و بهره مندي از نعمت هاي الهي متناسب با شأن انسان هستيم.

پي نوشت ها :
 

1. ابن شعبه حراني ، تحف العقول ، ترجمه احمد جنتي ، ص 48،47.
2. نهج البلاغه، ترجمه محمد دشتي ، خ34 ، ص89.
3. محمد تقي مصباح يزدي ، حكومت در اسلام ، ص 60.
4. نهج البلاغه، ترجمه محمد دشتي ، خ225 ، ص 461.
5. همان ، خ 15 ، ص59.
6. ناصر مكارم شيرازي ، خطوط اصلي اقتصاد اسلامي ،ج1 ، ص 114.
7. سيد محمد باقر صدر ، اقتصادنا ، ترجمه محمد كاظم موسوي ، ج1، ص 330 ، 331.
8.نهج البلاغه، ترجمه محمد دشتي ، ص 579.
 

منابع:
ـ نهج البلاغه، ترجمه محمد دشتي ، تهران ، زهد ، چ دوم ، 1379.
ـ نهج البلاغه، ترجمه سيد جعفر شهيدي ؛ تهران ، انقلاب اسلامي ، چ هشتم ، 1369.
ـ نهج البلاغه، ، ترجمه سيد علينقي فيض الاسلام ، بي نا ، بي جا ، بي تا.
ـ نهج البلاغه، ترجمه مرتضي فريد تنكابني ، تهران ، دفتر نشر فرهنگ اسلامي ، چ شانزدهم ، 1385.
ـ ارسطو ، سياست ، ترجمه حميد عنايت ، تهران ، انقلاب اسلامي ، 1371.
ـ ابن اثير ، الكامل ، ترجمه عباس خليلي ، تهران ، شركت چاپ و انتشار كتب ايران ،بي تا .
ـ ابن خلدون ، مقدمه ، محمد پروين گنابادي ، تهران ، بنگاه ترجمه ونشر كتاب ، چ چهارم ، 1359.
ـ جونز ، و. ت، خداوندان انديشه سياسي ، ترجمه علي رامين ، تهران ، امير كبير ، چ دوم ، 1371.
ـ حراني ، ابن شعبه تحف العقول ، ترجمه احمد جنتي ، تهران ، اميركبير ، 1367.
ـ امام خميني ، تحريرالوسيله ، قم ، اسماعيليان ، 1390ق.
ـ دهخدا ، علي اكبر ، فرهنگ لغات ، مؤسسه دهخدا ، نرم افزار رايانه اي ، بي تا .
ـ روسو ، ژان ژاك ، قرارداد اجتماعي ، ترجمه منوچهركيا ، تهران ، گنجينه ، چ چهارم ، 1369.
ـ ملا صدرا ، تفسير القرآن الكريم ، به كوشش و تصحيح محمد خواجوي ، قم ، بيدار ، بي تا .
ـ صدر ، محمد باقر ، اقتصادما ، ترجمه محمد كاظم موسوي ، قم ، جامعه مدرسين ، بي تا.
ـ طباطبايي ، سيد محمد حسين ، الميزان ، ترجمه محمد باقر موسوي همداني ، قم ، جامعه مدرسين ، 1363.
ـ طوسي ، خواجه نصيرالدين ، اخلاق ناصري ، تصحيح مينوي و علي رضا حيدري ، تهران ، خوارزمي ، 1373.
ـ كريشنان ، سروپالي ، تاريخ فلسفه شرق و غرب ، تهران ،انقلاب اسلامي ، 1367.
ـ مجلسي ، محمد باقر ،بحارالانوار ، بيروت ، داراحياء التراث العربي ، چ دوم ، 1403ق.
ـ مطهري ،مرتضي، پيرامون انقلاب اسلامي ، تهران ، صدرا ، چ ششم ، 1370.
ـ مطهري ،مرتضي، پيرامون جمهوري اسلامي ، تهران ، صدرا ، 1374.
ـ مطهري ،مرتضي، گفتارهاي معنوي ، تهران ، صدرا ، چ هشتم ، 1368.
ـ مطهري ،مرتضي، بيست گفتار ، تهران ، صدرا ، چ نهم ، 1373.
ـ مطهري ،مرتضي، بررسي اجمالي مباني اقتصاد اسلامي ، تهران ، حكمت ، 1403ق.
ـ مطهري ،مرتضي، مجموعه آثار ، تهران ، صدرا ، چ دوم ، 1374.
ـ مكارم شيرازي ، ناصر ، خطوط اصلي اقتصاد اسلامي ، بي جا ، هدف ، بي تا .
ـ يوسفي راد ، مرتضي ، انديشه سياسي شهيد مطهري ، قم ، بوستان كتاب ، 1381.
ـ يوسفي راد ، مرتضي ، انديشه سياسي خواجه نصيرالدين طوسي ، قم ، بوستان كتاب ، 1380.
ـ عباسعلي عظيمي ، «نقش ولايت فقيه در حفظ ارزش ها» ، حصول ، ش3 ، سال دوم ، بهار 84 ، ص118.

منبع:نشريه معرفت سياسي،شماره1



 



مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما
پایان‌های ناخوشایند: تأملی در سرنوشت بدعاقبتان و عوامل آن
پایان‌های ناخوشایند: تأملی در سرنوشت بدعاقبتان و عوامل آن
قدم به قدم در خانه تکانی و تمیزکاری آشپزخانه
قدم به قدم در خانه تکانی و تمیزکاری آشپزخانه
چرا صل علی سترکه ترند شد؟ به همراه فیلم
چرا صل علی سترکه ترند شد؟ به همراه فیلم
گزیده‌ای از جلسه ۲۸ دادگاه محاکمه منافقین
play_arrow
گزیده‌ای از جلسه ۲۸ دادگاه محاکمه منافقین
عراقچی: سواحل مکران به محور توسعه ملی تبدیل می‌شوند
play_arrow
عراقچی: سواحل مکران به محور توسعه ملی تبدیل می‌شوند
پدر امیر محمد خالقی: برخی می‌خواستند از خون فرزندم سوءاستفاده کنند
play_arrow
پدر امیر محمد خالقی: برخی می‌خواستند از خون فرزندم سوءاستفاده کنند
پشت پرده طرح ترامپ برای کوچ اجباری مردم غزه
پشت پرده طرح ترامپ برای کوچ اجباری مردم غزه
روایت معاون اول قوه قضائیه از مبانی دینی و حقوقی بیانات رهبر انقلاب درباره عدم مذاکره با آمریکا
play_arrow
روایت معاون اول قوه قضائیه از مبانی دینی و حقوقی بیانات رهبر انقلاب درباره عدم مذاکره با آمریکا
گل دیدنی هالک از روی ضربه کاشته
play_arrow
گل دیدنی هالک از روی ضربه کاشته
پاسخ فواد ایزدی به یک سوال: چرا از آمریکا به ایران آمدید؟ / FBI اذیتم می‌کرد!
play_arrow
پاسخ فواد ایزدی به یک سوال: چرا از آمریکا به ایران آمدید؟ / FBI اذیتم می‌کرد!
قیچی برگردان اسماعیل قلی‌زاده از جنس شاهکار!
play_arrow
قیچی برگردان اسماعیل قلی‌زاده از جنس شاهکار!
تقلید صدای حیرت‌انگیز توسط شرکت‌کننده مقابل میثاقی و خیابانی
play_arrow
تقلید صدای حیرت‌انگیز توسط شرکت‌کننده مقابل میثاقی و خیابانی
نمایی از قطار لاکچری در ماچو پیچو
play_arrow
نمایی از قطار لاکچری در ماچو پیچو
نقشه آمریکا برای ایران به روایت فواد ایزدی!
play_arrow
نقشه آمریکا برای ایران به روایت فواد ایزدی!
تحصن حامیان حزب‌الله در جاده فرودگاه بیروت
play_arrow
تحصن حامیان حزب‌الله در جاده فرودگاه بیروت