مصرف نوشابه باعث خشونت ميشود!
نويسنده: بهنوش خرم روز
نوشابهها قند زيادي دارند و اغلب در برنامه غذايي سالم جايي ندارند اما به نظر ميرسد اين همه ماجرا نباشد. پژوهشگران ميگويند مصرف زياد نوشابه با رفتارهاي خشونتآميز بيشتر و حتي حمل سلاح همراه است. اگر پيگير برنامههاي غذايي سالم، کم کردن کالري مصرفي روزانه، لاغري و غيره باشيد، حتماً تا به حال درباره مضرات نوشابهها و لزوم کاهش مصرف آنها بارها و بارها شنيده ايد. اما به نظر ميرسد نوشابه فقط باعث چاقي و کاهش اشتها براي مصرف غذاهاي سالم نميشود، بلکه آدمهايي عصبانيتر و خشنتر از افراد ميسازد. مطالعات جديد چنين عنوان ميکنند که نوجواناني که از نوشابه استفاده ميکنند، در مقايسه با هم سالانشان که کمتر نوشابه مينوشند، بيشتر وارد دعوا ميشوند و بيشتر پيش ميآيد که سلاح با خود حمل ميکنند.
البته به گزارش ديسکاوري، پژوهشگران نتوانستهاند به طور مستقيم ثابت کنند که نوشابه باعث اين رفتار خشونتآميز است. با اين حال، اين مطالعه يکي ديگر از مطالعات فراوان و در حال گسترشي است که نشان ميدهند تغذيه ميتواند روي رفتار ما مؤثر باشد.
«ديويد همنوي»، مدير مرکز مطالعات کنترل آسيب وابسته به دانشکده سلامت عموميهاروارد واقع در بوستون در اين باره ميگويد: «وقتي ديديم ميزان اين تأثير چه قدر زياد است، شگفتزده شديم. حتي زماني که مصرف الکل و تنباکو و نيز عوامل خانوادگي مانند شام خوردن خانواده در کنار يکديگر را به صورت مؤلفههاي کنترل در آورديم، باز هم اين تأثير وجود داشت. يک رابطه بسيار قوي و پايدار بين استفاده بيشتر از نوشابهها و دعواهاي بيشتر با رفتارهايي مانند هل دادن و پرت کردن وجود دارد».نه فقط ميان دانشمندان، بلکه ميان کارشناسان قانون، مدتها است که علاقه فراواني به درک نحوه تأثير مواد غذايي بر رفتار وجود دارد. در سال
1979 / 1358 در جريان پرونده بدنام قاتل سان فرانسيسکو، وکلا رفتار متهم را به تغيير رژيم غذايي وي از يک برنامه غذايي سالم به برنامهاي پر از نوشابه و غذاهاي آماده نسبت دادند. جالب اينجاست اين کار وکلا جواب داد و دادگاه در حکم وي تخفيف داد و او را کاملاً مقصر ندانست! از آن زمان، پرسشهايي در اين زمينه به وجود آمده که هنوز هم پابرجا هستند.
در سال 2006 / 1385 مطالعهاي در نروژ نشان داد نوجواناني که مقادير زيادي نوشابه مينوشند، در مقايسه با کساني که کمتر نوشابه مصرف ميکنند، مشکلات رواني بيشتري دارند. مطالعه ديگري که به تازگي منتشر شده است، در ميان اين افراد، رفتارهاي ضد اجتماعي بالاتري را گزارش ميدهد.
براي اين مطالعه اخير، همن وي و همکارش «سارا سولنيک»، بيش از 1800 دانش آموز در مدارس عمومي بوستون را مورد مطالعه قرار دادند. شرکت کنندگان در طول جلسات 40 دقيقهاي با موضوعات متفاوت، به پرسشهايي در مورد ميزان مصرف نوشابههاي غير رژيمي در طول 7 روز گذشته جواب ميدادند. همچنين به پرسشهايي در مورد اين که چه قدر نسبت به ديگران خشونت نشان دادهاند و اين که آيا در سال گذشته با خود چاقو يا سلاح ديگري حمل کردهاند يا نه پاسخ ميدادند.
حدود 30 درصد از شرکتکنندگان عنوان کردند که در هفته بيش از 5 قوطي نوشابه مصرف ميکنند. به نظر نميرسد که اين افراد کمتر از ديگران بخوابند، اما آنها با احتمال بيشتري طي ماههاي اخير، به مصرف الکل و تنباکو روي آوردهاند.
حتي وقتي پژوهشگران الکل، تنباکو، شاخص تراکم بدن (بي.ام.آي. که از تقسيم وزن بر مجذور قد افراد بدست ميآيد و تناسب بدن و ميزان چاقي يا لاغري را ميسنجد) و ساير جزييات را کنترل کردند، باز هم به اين نتيجه رسيدند که افرادي که زياد نوشابه مينوشند، رفتار خشونتآميز بيشتري دارند. براي مثال، در ميان نوجواناني که کمتر از يک قوطي نوشابه در هفته ميخورند، فقط 23 درصد با خود سلاح حمل کردهاند، در حالي که اين رقم در افرادي که زياد نوشابه مينوشند به 43 درصد ميرسد. همچنين خشونت نسبت به همسالان در بين کساني که کمتر نوشابه مينوشند، 35 درصد و در بين کساني که 5 قوطي يا بيشتر نوشابه در هفته مينوشند، 59 درصد است.
البته خيلي زود است که ادعا کنيم نوشابه باعث خشونت ميشود. همانطور که «برنارد گش» از پژوهشگران دانشگاه اکسفورد انگلستان که روي رژيم غذايي و رفتار مطالعه ميکند ميگويد، اين مطالعه فقط يک همبستگي را نشان ميدهد.
با اين حال مطالعات رو به افزايش نشان ميدهند که دست کم شکر را ميتوان تا حدي مقصر دانست. برخي مطالعات نشان ميدهند که قدرت اراده افراد به نحوه متابوليسم گلوکز در مغز مربوط است. همچنين شواهد خوبي وجود دارند مبني بر اين که افرادي که آغازگر رفتارهاي خشونتآميز هستند، فرايند هضم گلوکز غيرطبيعي دارند. همچين مصرف زياد شکر در اين افراد، ميتواند آنها را به سمت رفتارهاي خشونتآميز بيشتر ببرد.
گش در مطالعه خودش روي زندانيان نشان داده که افرادي که به آنها مکمل غذايي داده شده، در مقايسه با کساني که دارونما دريافت کرده اند، 26 درصد کمتر وارد رفتارهاي تهاجمي ميشوند که ضدنظم و قانون زندان محسوب ميشود. همچنين يک مطالعه مشابه در هلند، 48درصد کاهش در بدرفتاري را در افرادي که مکمل دريافت کردند، گزارش ميکند. با اين حال، براي تأييد اين نتايج، هنوز نياز به مطالعات بسياري است.
منبع:http://www.ettelaat.com
ارسال توسط کاربر محترم سایت :hasantaleb
/ج