هنر معلمي
روز معلم
انسان نيز با پذيرش اين مسئوليت، نام خويش را در اين گروه و در قالب واژه مقدس معلم ثبت کرده است.معلم، ايمان را بر لوح جان و ضميرهاي پاک حک مي کند و نداي فطرت رابه گوش همه مي رساند.همچنين سياهي جهل را از دل ها مي زدايد و زلال دانايي را در دوران بشر جاري مي سازد.
دغدغه معلم هميشه اين است که حيات بشر، بر مدارارزش ها و کرامت انساني بچرخد و شناخت خدا و مکتب و دين، همت اساسي آدمي باشد و هيچ بيگانه اي را مجال تجاوز به فرهنگ ارزشي دين و ميهن فراهم نيايد.
در اين مسير خطير، بزرگاني گام نهاده اند که نامشان بر تارک زمان مي درخشد.علامه شهيد استاد مرتضي مطهري(رحمه الله)از همين طايفه مقدس است که در سنگر تعليم و تعلم، به قله هاي رفيعي دست يافت تا آنجا که معمار انقلاب اسلامي که خود معلمي بزرگ است همه آثارش را مفيد مي داند و بهره برداري از آنها را سفارش مي کند...
مفهوم علم
1-معناي اصلي و نخستين علم، دانستن در برابر ندانستن است.قرآن کريم به اين معنا اشاره دارد که «هل يستوي الذين يعلمون و الذين لا يعلمون»«آيا يکسانند آنان که مي دانند و آنان که نمي دانند.»(زمر/9)از اين منظريه همه دانستيها صرف نظر از نوع آنها علم گفته مي شود مطابق اين معنا، اخلاق، رياضيات، فقه، دستور زبان، مذهب، زيست شناسي و نجوم همه علم اند..کلمه Knowledge در انگليسي و Connaissance در فرانسه معادل اين معنا علم اند.
2-کلمه علم در معناي دوم منحصراً به دانستني هايي اطلاق مي شود که بر تجربه مستقيم حسي مبتني باشند.علم در اين جا در برابر همه دانستنيهايي قرار مي گيرد که آزمون پذير نيستند.اخلاق(دانش خوبي هاوبديها)متافيزيک(دانش احکام و عوارض مطلق هستي)عرفان(تجارب دروني و شخصي)منطق(ابزار هدايت فکر)فقه، اصول، بلاغت، و ...همه بيرون از علم به معناي دوم آن قرار مي گيرند و همه به اين معنا غير علمي اند کلمه SCIENCE در انگليسي و فرانسه معادل اين معنا علم اند.
ديده مي شود که علم در اين معنا بخشي از علم به معناي اول را تشکيل مي دهد و به سخن ديگر علم تجربي نوعي از انواع دانستنيهاي بسياري است که در اختيار بشر مي تواند قرار گيرد.
معناي عالم با توجه به دو تعريف از علم
«ما خلق العباد الا ليعرفوه، فاذا عرفوه عبدوه»
(بندگان را نيافريد مگر براي آن که او را بشناسند پس چون او را شناختن عبادتش خواهند کرد.در اين معنا هدف از ارسال معلم ثاني ارائه معرفتي است که انسان بواسطه آن به عبادت مي رسد «هو الذي بعث في الاميين رسولاً منهم يتلوا عليهم آياته و يزکيهم و يعلمهم الکتاب و الحکمه و ان کانوا من قبل لفي ضلال مبين»(اوست خدايي که پيامبر برزگوار از ميان شان برانگيخت تا بر آنان آيات وحي را تلاوت کند و آنان را پاک سازد و شريعت کتاب و حکمت الهي را بياموزد که پيش از اين همه در ورطه جهالت و گمراهي بودند(جمعه/2)
در اين آيه همه علوم از جمله بيان، اخلاق، تعليم کتاب و حکمت، براي رهايي از گمراهي و يافتن راه هدايت(عبادت)توسط پيامبر(ص)معرفي شده است.
-در نگاه دوم که نگاه تفکيکي به شاخه اي معرفت است.معلم اول از ارسطو است.
چرا که «وي نخستين واضح علم م»نطق بود...و راه دليل و برهان منطقي را باز نمود و معلم ثاني نيز ابونصر فارابي است بخاطر آنکه او اول بار کتب حکمت يوناني را که ارسطو و غيره تحرير کرده اند از يوناني به عربي ترجمه کرد و تعليم داد...
ارزش و مقام معلم
هنر معلمي:
چو قاف قدرتش دم بر قلم زد
هزاران نقش بر لوح عدم زد
از اين رو، مي توان گفت که هنر شگفت معلمي از آن خداوند عالم است.شهيد ثاني رحمت الله درباره هنر معلمي خداوند مي فرمايد:
خداوند از آن جهت به وصف(اکرميت)و نامحدود بودن کرامتش، توصيف شد که علم و دانش را به بشر ارزاني داشته است.اگر هر مزيت ديگري، جز علم و دانش، معيار فضيلت به شمار مي رفت،شايسته بود همان مزيت با وصف(اکرميت)در ضمن اين آيات همراه و هم پاگردد و آن مزيت به عنوان معيار کرامت نامحدود خداوند به شمار آيد.کرامت الهي در اين ايات با تعبير «الاکرام»بيان شده است.چنين تعبيري مي فهماند که عالي ترين نوع کرامت پروردگار نسبت به انسان با والاترين مقام و جايگاه او، يعني علم و دانش هم طراز است.
به همين جهت امام خميني(ره)مي فرمود:
معلمي برتر از شهادت
توصيه امام سجاد(ع)به دانش آموزان
لزوم دلسوزي معلم نسبت به شاگرد
حقوق معلم در آينه
فرمايشات حضرت سجاد(ع)
داستاني زيبا از رباطه شاگرد و معلم:
قال له موسي هل اتبعک علي ان تعلمن مما علمت رشداً «قال انک لن تستطيع معي صبراً»و کيف تصير علي ما لم تحط به خبراً «قال ستجدني ان شاء الله صابراً و لا اعصي لک امراً»قال فان اتبعتني فلا تسئلني عن شيء حتي احدث لک منه ذکراً.(کهف:66-70)موسي به او گفت:«آيا از تو پيروي کنم تا از آنچه به تو تعليم داده شده که مايه رشد است به من بياموزي؟ گفت:«تو هرگز هم پاي من نمي تواني صبر کني و چگونه در مورد چيزهايي که از آن شناخت نداري، شکيبايي مي کني؟ «گفت:اگر خدا بخواهد، مرا شکيبا خواهي يافت و در هيچ کاري نافرماني تو نمي کنم».گفت:اگر به دنبال من آمدي، چيزي از من مپرس تا خودم از آن با تو سخن بگويم.»
معلمي در کلام امام خميني(ره):
معلم در سخنان مقام معظم رهبري:
معلم در کلام استاد مطهري:
مقام معلم
مي توان در سايه آموختن
گنج عشق جاودان اندوختن
اول از استاد، ياد آموختيم
پس، سويداي سواد آموختيم
از پدر گر قالب تن يافتيم
از معلم جان روشن يافتيم
اي معلم چون کنم توصيف تو
چون خدا مشکل توان تعريف تو
اي تو کشتي نجات روح ما
اي به طوفان جهالت نوح ما
يک پدر بخشنده آب و گل است
يک پدر روشنگر جان و دل است
ليک اگر پرسي کدامين برترين
آنکه دين آموزد و علم يقين
منبع:نشريه خانواده مطهر