اين خانه روشن است (2)
خانه
براي تغيير دکوراسيون و چيدن وسايل خانه مان مي شود کمي مديريت ، اندکي سليقه و ذره اي ذوق به کار برد تا کمترين هزينه ها را براي داشتن خانه اي چشم نواز و در عين حال به دور از هر نوع تجملات افراطي داشته باشيم. مي توان به جاي صرف هزينه هاي گزاف براي چيزي مثل دکوراسيون منزل با کمي مطالعه و تحقيق در مورد دکوراسيون داخلي و خرج کردن سليقه ، خانه زيبايي بسازيم که کلي هزينه غير بازده و صرفا مصرفي را خرجش نکرده باشيم و سرمايه هايمان را کنج اتاق هاي خانه و توي تارو پود تابلو فرش هاي قيمتي و تخته ها و چوب و صندلي ها حبس نکنيم. اين ها چند توصيه کوتاه جزئي است تا دست مان بيايد که مي شود با کمي دقت وسليقه و با بنانگذاشتن بر خرج کردن خانه زيبايي داشت.
پرده
يکي از عناصر اصلي معماري و طراحي داخلي نور است. ما مي توانيم با نصب پرده هاي چند لايه و کلفت جلوي نوري را که به خانه مان مي تابد را بگيريم و مدام در طول روز و شب چراغ ها را روشن کنيم ؛ توي گوشه گوشه خانه مان آباژور و چراغ بگذاريم و يا با نصب يک پرده حرير زيبا و بارنگي متناسب با وسايل خانه ، سادگي و زيبايي را به خانه مان هديه کنيم.
1.نور خورشيد علاوه بر اين که خانه هاي آفتاب گير را در تمام طول روز روشن مي کند و اصلا احتياجاتي به برق براي روشن نگه داشتن خانه نيست ، خيلي از ميکروب ها و قارچ ها را از بين مي برد و سرماي خانه را هم فراري مي دهد. دل مان مي آيد جلوي اين همه فايده را با پرده هاي کلفت و والان پرده هاي به شدت ضخيم بگيريم؟
درست است که روشنايي طبيعي خانه مان را به قيمت کمي زيباتر و تجملي شدن خانه با مصرف برق نيروگاه ها جبران کنيم؟
اگر بنا به تقليد هم باشد بايد درست تقليد کنيم. پرده هاي خيلي کلفت و والان هاي سنگين که چند برابر طول پرده روي زمين است و فضاي مفيد خانه را مي گيرد مخصوص کشوري مثل انگليس است که در طول سال چشم شان به جمال خورشيد روشن نمي شود نه کشوري مثل ايران که تمام سال آفتاب طبيعي و زندگي بخش دارد. صرف هزينه هاي زياد براي پارچه هاي سنگين و گران و پرده هاي اين تيپي هيچ چيزي جز اسراف نيست. مي شود با خريد پرده هاي ساده و سبک و در عين حال خوش جنس و خوش رنگ خانه مان را زيبا کنيم.
2.اگر پنجره هايتان مشرف است و در شب ديد دارد مي توانيد پرده ظريفي انتخاب کنيد ولي از پارچه معمولي و ساده به عنوان ملحفه يا پشت دري استفاده کنيد که هم شب ها ديد نداشته باشد و هم زمستان ها جلوي سرما را بگيرد. ولي روزها بايد يادمان باشد که پرده را کنار بکشيم تا نور طبيعي خانه مان را روشن کند. اگر پنجره هاي خانه مان بزرگ است مي توانيم ملحفه ها را دو تکه کنيم که کنار کشيدن شان دو طرفه بشود تا کارمان راحت تر و نظم پرده ها با کنار کشيدن شان به هم نخورد. يا اين که از پرده هاي کرکره اي و لور دراپه ها استفاده کنيم تا با کشيدن يک نخ به راحتي جمع شوند. استفاده کردن از نور ، گرما يا سرماي طبيعي تا جايي که امکان دارد ، مصرف انرژي را تا حد قابل ملاحظه اي پايين مي آورد.
3.اگر پرده اي که انتخاب کرده ايم و الان دارد مي توانيم قسمت زير پرده که ساده دوزي است را خودمان بدوزيم و فقط براي دوخت والان پرده که مدل دار است به پرده دوز سفارش بدهيم .هزينه تهيه پرده کلي پايين مي آيد.
4.اگر خيلي مايليد که پرده هاتان والان داشته باشد و دورديفه باشد مي توانيد براي پارچه والان از پارچه ظريف تري استفاده کنيد که جلوي نور را نگيرد.
مبلمان
مبلمان يا همان تير و تخته هاي معروف بخش مهمي از دکوراسيون خانه هاست. وسايلي که مدت ها کار مي کنند و کم پيش مي آيد که هوس عوض کردن آن ها را داشته باشيم. انتخاب يک سرويس مناسب ، که سال ها عمر کند و کاربرد هم داشته باشد ، ريزه کاري هايي دارد.
1.اين اصل خيلي خيلي مهم است که ما بايد همه وسايل خانه مان را با توجه به مساحت و اندازه آن انتخاب کنيم. داشتن يک خانه کوچک مثلا با متراز 50-60 متر واقعا ظرفيت دو دست مبل سنگين را ندارد. اگر هم داشته باشد در حد جا کردن است. چيدمان و طرز قرار گرفتن مبلمان بايد طوري باشد که بتوان راحت بين شان راه رفت و از مهمان ها پذيرايي کرد. بنابراين موقع خريد ، ظرفيت خانه مان يادمان باشد تا با صرفه جويي در پرداختن هزينه هايي مثل مبلمان به مساحت خانه مان اضافه کنيم نه دکوراسيون منزل.
2.ما ايراني ها هر چقدر هم که مدرن شويم باز هم همان سنت روي زمين غذا خوردن را حفظ کرده ايم. داشتن ميز ناهارخوري بزرگ که فضاي خيلي زيادي از خانه را اشغال مي کند و آخر سر هم مهمان ها رويش جا نمي شوند اصلا کار توجيه داري نيست. اگر خانه تان کوچک باشد که ميز ناهار خوري بخش بزرگي از فضاي خانه را مي گيرد و جايي براي نفس کشيدن نمي گذارد. اگر هم خانه بزرگ است و راحت توي خانه جا گرفته ، با سبک زندگي ما ايراني ها که عادت به دسته جمعي و طايفه اي مهماني رفتن داريم نمي خورد. مگر در بزرگترين حالت ممکن ميز ناهارخوري ما چند نفره است؟ 12؟ 18 نفره؟ما که عادت به بالاي بيست تا مهمان داشتن داريم چرا بايد سراغ ميز ناهارخوري برويم؟داشتن ميز ناهارخوري کوچک و جمع و جور براي مصرف شخصي و زماني که مهمان نداريم خيلي مفيد است ولي براي سبک مهماني دادن ما ايراني ها اصلا چيز مناسبي نيست جز دردسر ، اشغال فضاي مفيد و نظافت هر روزه و دستمال کشيدن.
3.به جاي داشتن ميز ناهارخوري عريض و طويل مي شود يک ميز جمع و جور داشته باشيم. مي شود ميزهاي فيبري يا با چوب هاي نه چندان مروغوب بخريم که ارزان هم هستند و در عوض با يک روميزي شيک تزيينش کنيم. مهم نيست جنس چوب ميزي که قرار است برود زير روميزي چي باشد. نمي خواهيم باهاش کشتي بگيريم که!اين که ما جنس ميزمان را چوب گردوي وارداتي انتخاب کنيم يا يک چوب معمولي و ساده نشانه درست خرج نکردن يا درست خرج کردن ماست. بايد براي هر چيزي به اندازه ارزش و کاربردي که دارد هزينه کنيم نه اين که بنا به زياد خرج کردن باشد. اين ميز را مي توانيم بگذاريم در يک گوشه مناسب خانه تا جاي مفيدي را اشغال نکند. از اين ميز مي توانيم براي چيدن هفت سين ، گذاشتن وسايل پذيرايي و يا گلدان استفاده کنيم .اين جوري ديگر جاي خالي يک ميز ناهار خوري که هيچ استفاده اي نداشت احساس نمي شود.
4.اگر دوست داريم بعد از مدت زيادي مبلمان منزل مان را عوض کنيم يا مبل هاي مان واقعا مستهلک شده اند و از چرخه استفاده خارج شده اند ، مي توان به جاي دورانداختن و يا فروختن تعميرشان کنيم يا تغييرشان بدهيم. اگر مبلمان کلاف چوبي دارد و چوب هاي کلافش سالم است مي شود يکي از مبل سازهاي منصف را پيدا کنيم و دوباره رويه آن ها را تعمير و رنگ شان کنيم. اگر پارچه و رنگ متفاوتي انتخاب کنيم و البته کار خوبي هم تحويل بگيريم اصلا انگار که دوباره مبل خريده ايم. با اين کار يک دست مبل نو و جديد داريم البته با نرخي زير قيمت بازار. مثلا براي رنگ و رويه يک مبلمان هفت نفره راحتي چيزي حدود 300 هزار تومان مي گيرند ولي اگر اين ها را دور بيندازيم و سراغ مدل هاي نو و جديد برويم در کمترين حالت ممکن بيش از 800 هزار تومان بايد هزينه کنيم. با اين تفاوت قيمت مي شود يکي از چرخ هاي ديگر زندگي را بچرخانيم در عين حال که صورت مسئله هم پاک نشده و ما يک دست مبل سالم و نو داريم.
دکوراسيون
1.خيلي خوب است اگر با توجه به مساحت و اندازه خانه مان وسايل الکترونيکي و مثلا تلويزيون را انتخاب کنيم تا خانه مان شبيه کاريکاتور ها و مضحک نشود. تناسب داشتن همه وسايل خانه با هم نشانه تدبير و مديريت خانم يک خانه است.
2.کلامگر قرار است توي تلويزيون چي ببينيم که اين قدر بزرگ باشد ؟ دستگاه هاي 32و 37 اينچ بهترين اندازه ها براي تلويزون هستند. بگذاريم باداشتن تلويزيون هاي متناسب نان سينما دارها هم آجر نشود.
3.به جاي اين که پول زيادي براي خريد آباژورها و تزيين خانه بدهيم ، مي شود وقتي که پرده مي دوزيم اضافه هاي پارچه اش را بگيريم و به مغازه هاي تزييناتي بدهيم تا براي مان با اين پارچه ها آباژوري متناسب با پرده ودکور خانه مان بسازند. اين جوري پارچه پرده ها هم دور ريخته نمي شود.
4.مهم ترين اصل در خانه اين است که آرام و راحت باشيد. اگر انواع وسايل تزييني از در و ديوار خانه مان آويزان باشد که نتوان در آن راحت راه رفت يا مدام سر و کله مان به يک کدام شان بخورد هيچ آرامشي حاصل نمي شود. نمي شود مدام خودمان را توي زندان وسايل تزييني نگه داريم و سختي بکشيم تا به رسالت روي مد بودن مان عمل کرده باشيم. زيبايي در سادگي است که هيچ وقت شلوغي و زلمبو زيمبو جايش را نمي گيرد.
فرش
1.اين خيلي خوب است که از فرش هاي دست باف و با الياف طبيعي استفاده کنيم و با اين کار از صنعت و توليد داخلي حمايت کنيم ولي با هزينه سرسام آوري که در حال حاضر فرش هاي ماشيني دارند و حداقل تا زماني که اين مشکل قيمت بالا حل شود ، مي توان از فرش هاي خوب ماشيني استفاده کرد. الان فرش هاي ماشيني آن قدر تنوع طرح و رنگ و زيبايي دارند که براي تناسب دکوراسيون منزل حسابي به کار مي روند.
2.با توجه به سبک زندگي غالب ما ايراني ها ، که عاشق ولو شدن و قل خوردن روي زمين هستيم ، مي شود به جاي استفاده از سنگ هاي گران قيمت در موقع ساخت خانه از يک موکت خوش جنس و خوش رنگ استفاده کنيم. با اين کار هم زمستان ها خانه گرم مي شود و سرما کف پاهاي مان را اذيت نمي کند و هم اين که موکت و پوشيده بودن تمام منزل گرما و آرامش خاصي به خانه مي دهد اگر خانه مان با موکت زيباييي پوشيده شده باشد مي توان از فرش هاي کوچکي در وسط اتاق ها و سالن براي تزيين استفاده کرد ؛ هزينه پرداختي خريد فرش هم خيلي کم مي شود.
3.براي تهيه فرش دست باف هم حتما لازم نيست که زير پاي مان حتما ابريشم به کار برود. مي شود سراغ فرش هايي با قيمت مناسب تر رفت. مي شود با اين کار بخشي از سرمايه زندگي مان را زير پاي مان نيندازيم و لگدش نکنيم.
منبع: هفته نامه فرهنگي -اجتماعي همشهري مثبت 162