کمربند ايمني ويژه نوروز
نويسنده: مريم آريافر
کارشناس تغذيه
کاشناس ارشد علوم و صنايع غذايي
کارشناس تغذيه
کاشناس ارشد علوم و صنايع غذايي
با رعايت اين نکات نوروز را به خوبي سپري کنيد
همانطور که مي دانيم تغذيه نقش ثابت شده اي در حفظ سلامتي دارد و رعايت نکردن اصول صحيح تغذيه زمينه را براي بروز بسياري از امراض فراهم مي سازد. پس بياييد امسال بهترين هديه الهي را که همان سلامتي است با تغذيه صحيح حفظ نموده و تندرستي را به خود و خانواده مان هديه کنيم.
در آغازين روزهاي سال و با شروع ديد و بازديدها و مسافرت ها ممکن است تغييراتي در برنامه غذايي و الگوي تغذيه تمامي خانواده ها رخ دهد. در همين رابطه بايد نکاتي را مد نظر داشت تا شيريني سال نو را با عوارض ناشي از تغذيه نادرست تلخ نکنيم. در ادامه به برخي از مشکلات رايج تغذيه اي در ايام نوروز پرداخته مي شود:
غذاهاي از شب مانده را دور بريزيد
پرخوري در نوروز ممنوع!
براي جلوگيري از چاقي و اضافه وزن و بيماري هاي ناشي از آن، مسافران بايد مصرف آجيل، تخمه، شيريني و شکلات را به حداقل برسانند و در طول سفر از مصرف بي رويه نوشابه، چيپس، پفک، سوسيس، کالباس، پيتزا و به طور کلي غذاهاي آماده يا فست فود بپرهيزند. مخصوصاً افرادي که مبتلا به فشار خون بالا هستند، بايد انواع آجيل و تخمه نمک سود شده را مصرف نکنند، چون نمک آنها باعث افزايش فشار خون و تشديد بيماري هاي قلبي خواهد شد. بهتر است در ديد و بازديدهاي عيد مصرف شيريني جات کمتر گردد و بيشتر به ميوه جات توجه شود.
تنقلات سالم مصرف کنيد
مصرف فست فودها را به حداقل برسانيد.
مصرف زياد گوشت هاي فرآوري شده، احتمال ابتلا به سرطان لوزالمعده و پانکراس را افزايش مي دهد.
معصرف سوسيس و کالباس باعث جهش ژني مي شود. همچنين مصرف سوسيس و کالباس به شب ادراري در کودکان مي انجامد، زيرا غذهاي داراي مواد رنگي مصنوعي مانند قهوه، شير کاکائو، شکلات يا داراي ادويه هاي تند مانند سوسيس و کالباس، باعث انقباض شديد مثابه و شب ادراري مي شوند.
از طرفي نيترات و نيتريت سديم به عنوان مواد نگهدارنده به سوسيس و کالباس اضافه مي گردند که به علت خاصيت ضد باکتريايي مانع رشد باکتري هاي خطرناکي مانند کلستريديوم بوتولينيوم مي شوند، اما متأسفانه اين دو ماده در بدن به يک ماده سرطانزا به نام نيتروزآمين تبديل مي شوند که اين نيتروزآمين ها در ايجاد تومورهاي بدخيم مؤثرند.
چاقي، اضافه وزن، بيماري هاي قلبي- عروقي و اختلالات گوارشي و کبد از عوارض مصرف اين مواد است، زيرا اين نوع غذاها با کالري، نمک و چربي هاي زياد به ويژه اسيدهاي چرب اشباع بالا در دراز مدت خطر ابتلا به پر فشاري خون را افزايش مي دهند.
نوشيدني هاي سالم را جايگزين نوشابه هاي گازدار کنيد
مواد افزودني و نگهدارنده نوشابه ها در برخي کودکان، موجب بروز آلرژي و انواع حساسيت مي شود. به جاي نوشابه، مي توان از نوشيدني هاي سالم مثل آبميوه ها، شير، دوغ کم نمک و انواع شربت هاي خانگي کم شيرين استفاده کرد. اين نوشيدني حاوي مواد مغذي مثل انواع ويتامين ها و املاح به ويژه کلسيم هستند و حتي اگر هر روز مصرف شوند، مشکلي ايجاد نمي کنند.
سس قرمز را جايگزين سس سفيد کنيد
وعده هاي غذايي اصلي را حذف نکنيد
در انتخاب رستوران دقت کنيد.
مواد غذايي پر خطر که احتمال ابتلا به مسموميت هاي غذايي با آنها بيشتر است، عبارتند از مرغ، تخم مرغ، گوشت قرمز، شير و ماهي هميشه از سلامت اين مواد و خوب پخته بودن آنها مطمئن شويد.
اميدواريم با رعايت نکات فوق، سالي پربار، سرشار از برکت و همراه با سلامتي پيش رو داشته باشيد.
منبع: دنياي تغذيه شماره 106