با چند نمونه از سمی ترین جاندارن جهان آشنا شوید
ـ پلاتی پوس
ـ عقرب شکارچی مرگ
برخلاف تصور بیشتر مردم ، سم اغلب عقرب ها خطرناک نیست و تنها مانند نیش زنبور باعث التهاب و درد موضعی می شود . اما سم عقرب شکارچی مرگ معجونی از انواع سم های عصبی جورواجور است که به ترتیب باعث دردی غیر قابل تحمل ، سپس تب ، اغما ، تشنج ، فلج و سرانجام مرگ می شوند . خوشبختانه اگر چه نیش این حیوان بسیار دردناک است اما زهر کافی برای کشتن یک انسان را ندارد ؛ یک انسان بالغ و سالم ( و البته عاقل ) را ندارد ؛ بچه ها ، پیرها ، مریض ها و خنگ ها البته باید نگران باشند !
ـ پیتو هویی کاکل دار
ـ قورباغه سم پیکانی
ـ هشت پای خال آبی
این هشت پای کوچولو که تنها به اندازه یک توپ گلف است ، آن قدر زهر دارد که ترتیب 26 انسان بالغ را در چند دقیقه بدهد . پاد زهری هم برای زهر این موجود وجود ندارد . خوشبختانه مرگ بر اثر زهر این هشت پای زیبا بدون درد است ! اما سم های عصبی پس از گزش ( که معمولا با بی خبری همراه است ) شروع به کار می کنند و باعث ضعف ماهیچه ها ، کرخی ، سکته تنفسی و قلبی و نهایتا مرگ می شوند . از ژاپن تا استرالیا در حوضچه های کشندی می توان این هشت پا را پیدا کرد .
ـ عروس دریایی جعبه ای
از سال 1954 ، این عروس جان 5/567 نفر را در اطراف آسیا و استرالیا به عقد خویش در آورده است ! زهر این جانب یکی از کشنده ترین زهرهای جهان است که به قلب دستگاه عصبی و پوست حمله می برد . بدترین قسمت قضیه این است که نیش عروس دریایی آن قدر درناک است که به مصدوم شک درد وارد می کند و باعث غرق شدن و سکته تنفسی یا حمله قلبی پیش از رسیدن به ساحل می شود . مصدوم اگر هم جان به در ببرد، تا هفته های متمادی احساس درد خواهد داشت . البته هیچ بختی برای زنده ماندن وجود ندارد، مگر اینکه در کنار آمبولانس دریایی نیش بخورید . بعد از نوش جان کردن نیش عروس دریایی ، محل زخم باید دست کم تا 30 دقیقه با سرکه شست و شو داده شود . اسید استیک مانع فعال شدن نیش های عمل نکرده عروس دریایی می شود و گرنه در تخفیف درد اثری ندارد . پوشیدن لباس غواصی تنها راه پشگیری از نیش عروس دریایی است . کیسه تنان از جمله عروس دریایی همگی سمی هستند . یکی دیگر از کیسه تنان سمی و شناور در آب جنگجوی پرتغالی است که نیش اش می توانند مرگ آور باشد . برخی مرجان ها نیز بسیار سمی هستند . مرجان پالی توآ کشنده ترین آنهاست . چهار میکرو گرم از سم این مرجان باعث درد در قفسه سینه ، تنگی نفس ، بی نظمی ضربان قلب و افت فشار در چند دقیقه ای پیش از مرگ فرصت دارید می شود . پاد زهری هم برای زهر این مرجان یافت شده است .
ـ لوریس بنگالی
ـ عنکبوت خانه به دوش
عنکبوت خانه به دوش یا عنکبوت موزی در کتاب رکورد جهانی گینس به عنوان سمی ترین عنکبوت و مسئوول بیشترین مرگ ها با نیش عنکبوتیان ثبت شده است ؛ این عنکبوت دارای کشنده ترین سم عصبی میان عنکبوتیان است ؛ یعنی تنها 00/60 میلی گرم از آن برای کشتن یک موش کافی است . دلیل دیگر خطرناک بودن آنها ، بی خانمانی آنهاست . آنها طی روز معمولا در جاهای پر رفت و آمد خانه ها ، میان لباس ها ، توی کفش ها ، و خودروها مخفی می شوند . اگر مردی از نیش دردناک این عنکبوت زنده بماند آثار جانبی خنده دار و البته ناخوشایندی تا ساعت ها گریبان گیر او خواهد بود که پدرش را در خواهد آورد !
ـ شاه کبرا
شاه کبرا بزرگ ترین و دراز ترین مار سمی جهان است که تا 6/5 متر رشد می کند . معنی لاتین این حیوان(Qphiophagus ) « مار خور» است ؛ زیرا مارهای دیگر را هم می خورد ؛ می گویند کبرا که به کبرا بزند ، شاه کبراست ! یک نیش کوچولوی این مار به راحتی آدم را کله پا می کند ، نیش این حیوان حتی می تواند یک فیل بالغ آسیایی را از پا در بیاورد . البته زهر این جناب به پای خیلی مارهای دیگر نمی رسد ؛ منتها می تواند پنج برابر مامبای سیاه زهر تزریق کند . این مار در جنگل های انبوه جنوب و جنوب شرقی آسیا زندگی می کند . یک چهارم انواع مارها ـ یعنی چیزی حدود 600 گونه ـ سمی هستند . یکی از سمی ترین مارها جهان مار تایپان استرالیایی هست که یک نیشش برای کشتن 100 نفر انسان بالغ یا 250/000 موش کافی است . این مار 200-400 بار از مار کبرا کشنده تر است و می تواند در عرض 45 دقیقه انسانی را از پای در آورد . خوشبختانه این مار خیلی خجالتی است و چند مورد بی حیایی معدودی هم از او سر زده با پادزهر درمان شده است . سمی ترین مار جهان ـ شاید سمی ترین جانور جهان ـ مار دریایی خالدار است که در آبهای ساحلی اقیانوس هند زندگی می کند ، خوشبختانه این مار خیلی با مروت است و سه چهارم دفعاتی که نیش می زند ، زهرش را خالی نمی کند اما اگر این کار را بکند ، نیم ساعته کار مسدوم تمام است .
ـ سنگ ماهی
ـ سینورنیتوسوروس
آخرین دایناسوری که در قرن بیستم کشف شد ، دایناسوری بسیار پر سر و صدا بود . اول به خاطر اینکه جزو نخستین دایناسور پرداری بود که نشان داد پرندگان بازمانده زنده ای از دایناسور ها هستند ( مقاله مربوط به دایناسور ها را در شماره 15 همین مجله حتما خوانده اید ) بعد هم این اواخر که مجدادا باعث سر و صدا شد زیرا برخی از دانشمندانی که تا دیروز اصلا قبول نداشتند دایناسورها پر داشته اند و پرندگان دایناسورند . حالا کاسه داغ تر از آش شده اند و با موشکافی زیاد و بررسی دندان های این دایناسور فهمیده اند این حیوان دارای نیش های سمی بوده است . خودتان تصور کنید دایناسور پر دار به اندازه خروس و چنگال های تیز و دندان های زهر دار : یک ماشین کشتار کوچولو !
ـ حلزون مخروطی مخطط
این حلزون خوش خط خال و زینتی یکی از کشنده ترین سم های عصبی جهان را دارا است .یک قطره از سم این حیوان می تواند 20 انسان را بکشد. اگر در آب های گرم بودید و این حلزون را دیدید ، فکر ناز کردن آن هم نباشید ! عوارض زهر حلزون می تواند بلافاصله بروز کند یا چند روز بعد ظاهر شود . درد شدید ، ورم ، کرخت شدن و سوزش از عوارض اولیه زهر این حلزون است . فلج ماهیچه ای ، نقص بینایی و سکته تنفسی هم عوارض شدیدتر از زهر این حلزونند. هیچ پادزهری برای نیش حلزون مخروطی وجود ندارد ، با این حال تنها 30 مورد مرگ بر اثر گزش این حیوان گزارش شده است .
ـ ماهی بادکنکی
دومین مهره دار سمی روی کره زمین همین ماهی ناز و ملوس است . گوشت این ماهی در ژاپن با نام فوگو و در کره با نام بوکا جزء غذاهای خرپول هاست ؛ مشکل اینجاست که پوست و اندام داخلی این ماهی برای انسان فوق العاده سمی است ؛ بنابراین طبخ این ماهی نیاز به گواهینامه رسمی دارد . با این حال هر سال چند خانواده خرپول به خاطر سم زدایی ناقص گوشت این ماهی دسته جمعی می میرند .
سم این ماهی مرگ سریع و سخت را به همراه دارد . مرگ از کرخ شدن و مردن بافت های زبان و دهان آغاز می شود . سرگیجه ، استفراغ ، تپش قلب ، تنگی نفس و فلج ماهیچه ای عوارض جانبی قبل از مرگ هستند . علت اصلی مرگ سکته تنفسی بر اثر فلج است که بعد از 4 تا 24 ساعت سراغ آدم شکمو می آید . پادزهری هم برای این آدم شکمو درست نکرده اند . طی سال های 1996 تا 2006 ، حدود 20 تا 44 مورد مسمومیت ناشی از سم این ماهی در ژاپن ثبت شده است و سالی شش نفر از این مسمومیت مرده اند .
منبع : مجله دانستنیها شماره 19