تقويم بازي
اشاره
بازي هاي رايانه اي که اين روزها داد همه را در آورده اند، خيلي قبل تر از اين ها چه حال و روزي داشتند؟
سر و شکل شان چطور بود و اصلاً از کجا پيدايشان شد؟
1.ماشين pinball
نحوه عملکرد اين دستگاه به اين ترتيب بود که با انداختن يک سکه (احتمالاً يک سنتي) امکان استفاده از آن ميسر مي شد. البته اين دستگاه بيش از آن که يک بازي يارانه اي باشد، يک دستگاه مکانيکي بود که با ضربه زدن هاي مکرر کاربران کار مي کرد. اما از آن جايي که در ساخت اين دستگاه از چند قطعه الکترونيکي نسبتاً هوشمند استفاده شده بود، با يک درجه تخفيف جزء بازي هاي رايانه اي طبقه بندي مي شود.
2.Tennis For two
اين بازي که توسط wiliam haginbotham ساخته شد، يک بازي دو نفره تنيس بود. هر کدام از کاربرها مي بايست جهت حرکت توپ تنيس را مشخص مي کرد و با اشاره دکمه، توپ را به سمت حريف پرتاب مي کرد. در حقيقت Tennis For two پايه گذار و خاستگاه جهت گيري در بازي هاي رايانه اي بود.
3.اولين کنسول
دستگاه pong که جزء اولين دستگاه هاي طاقي محسوب مي شود، محصول شرکت معروف آتاري است. اين دستگاه قبل از متولد شدن بازي «آتاري» ساخته شد و مثل بازي «pinball» با سکه کار مي کرد. خيلي ها اين دستگاه را پل ارتباطي بين دهه هاي 50 و 60 ميلادي مي دانند؛ دستگاهي که فقط يک نوع بازي را پشتيباني مي کرد؛ «پينگ پونگ!»
بعدها شرکت آتاري دستگاه pong را متحول کرد و بازي هاي جديدتري را به آن اضافه کرد. به عنوان مثال، بازي tank که نبرد دو تانک در يک راه پر پيچ و خم بود و يا بازي Space race و night Drive.4.نسل پيشرفته بازي هاي طاقي
نمايشگرهاي رنگي جاي صفحه نمايشگرهاي سياه و سفيد قبلي را گرفت و ناگهان شور و اشتياق مردم براي چشيدن طعم بازي هاي طاقي بيش تر شد. اين دوره طلايي که از سال 1975 آغاز شد، باعث خلق يک بازي جديد شد که هنوز هم با گذشت سي سال بازي معروفي ست؛ «pac-man». اين دستگاه ها سري پيشرفته تر دستگاه هاي طاقي بودند که با صفحه نمايش RGB به بازار آمدند و بعد از اين که در کشور ژاپن 100/000 دستگاه از آن فروخته شد، در ساير کشورها نيز با استقبال بسيار خوبي مواجه شد و فقط در آمريکا 60/000 دستگاه از آن به فروش رسيد.
5.آتاري وارد مي شود!
Attari که نوار بازي هاي 9 گانه اش به آن وصل مي شد، به يک دسته بازي وصل بود که اين دسته به کاربر امکان مي داد تا اولين نسل از دسته هاي بازي را در ساده ترين شکل آن تجربه کنند. کم کم بازي هاي تک بعدي Attari تبديل به فضاي گرافيکي دو بعدي شد و با توجه به استقبال بي نظيري که از اين بازي شد، اولين نسل از دستگاه هاي بازي دستي و بي سيم نيز توليد شد.
6.نسل سوم بازي ها
در فاصله سال هاي 1985 تا 1990 اتفاقات مهمي در عرصه ساخت بازي ها رخ داد و محصولات متنوعي روانه بازار شد که براي شما نا آشنا نيستند. کنسول هايي مثل «Atan 7800-Sega- NES» که مشخصه تمام اين موارد در ارائه دسته هدايتگر بازي با تکنولوژي هاي جديد بود که کار هدايت بازي را ساده تر مي کرد و ديگر نيازي نبود براي انجام بازي، روانه کلوپ هايي شد که بازي هاي طاقي را اجاره مي دادند.
7.نسل چهارم بازي ها
بعد از سه سال شرکت هاي مذکور سري جديدتر همان بازي ها را، اين بار در قالب بازي هاي 128 بيتي عرضه کردند که گرافيک و کيفيت بازي را به شدت تحت تأثير خود قرار داد.
کنسول هاي معروفي همچون «wbox» و «ps2» از همان سال ها طراحي شدند و با گرافيک هايي بسيار بالا و طبيعي روانه بازار شدند.
منبع: نشريه ديدار آشنا، شماره 136.
/ج