سه‌شنبه، 30 دی 1393
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما

پرسش :

قيام عاشورا را می توان جهاد نامید؟


پاسخ :
جهاد در لغت به معني تلاش و كوشش است در اصطلاح به معني «بذل مال و جان براي برتري اسلام و اقامة شعائر ايمان.»[1] است. به عبارت ديگر بالاترين تلاش و كوشش است براي حفظ و بالا بردن دين اسلام. رسول اكرم ـ صلّي الله عليه و آله ـ مي‎فرمايد: «بالاترين قلة اسلام،‌جهاد در راه خداوند است كه جز مسلمانان برجسته به آن نرسند.»[2]
قبل از اينكه به جواب سؤال پرداخته شود اقسام جهاد را بررسي مي‎كنيم:
در اينكه چند نوع جهاد در اسلام داريم بين فقهاء نظرات متعددي وجود دارد از جمله بعضي قائلند كه 4 نوع جهاد در اسلام داريم بعضي ديگر مي‎گويند پنج نوع و برخي ديگر كمتر يا بيشتر را قائل شده‎اند ولي آنچه كه مشهور است بين فقها، سه نوع جهاد است.
1. جهاد ابتدايي: طبق فتواي بسياري از فقها و منوط به حضور امام معصوم و اذن اوست و جهاد براي دعوت كفار و مشركين به اسلام است كه بعد از اينكه حقانيت اسلام بر ايشان اثبات شد، اگر عناد ورزيدند و زير بار حق نرفتند امام معصوم ـ عليهم السّلام ـ اگر صلاح بداند دستور جهاد مي‎دهد.
2. جهاد دفاعي: هرگاه كفار بخواهند به سرزمين هاي اسلامي حمله كنند و اساس و آثار اسلام را محو نمايند يا اموال مسلمانان را به غارت ببرند يا به نواميس آنها خيانت كنند در اين صورت بر همة مسلمانان واجب كفايي است كه از حمله آنها دفاع كنند در اين قسم از جهاد اذن امام يا نائب او شرط نيست.»[3]
3. جهاد داخلي يا جهاد با كساني كه داخل حكومت اسلامي سر به شورش بر مي‎دارند به اصطلاح عليه حكومت اسلامي ياغي ‎شده‎اند. قيام امام حسين ـ عليه السّلام ـ هيچ يك از انواع سه گانه جهاد نبود و تحت هيچ يك از آنها به تنهايي نمي‎گنجد.
از آنجا كه قيام امام حسين ـ عليه السّلام ـ قيام منحصر به فرد و استثنايي است و در تاريخ نظير ندارد مي‎توان گفت كه نوع قيامش هم بي‎نظير است.
ماهيت قيام امام حسين ـ عليه السّلام ـ سه عامل بود، بيعت نكردن با يزيد، دعوت مردم كوفه از او، امر به معروف و نهي از منكر و اصلاح امت و جامعه.
عامل اول جنبة دفاعي، عامل دوم جنبة تعاون و همكاري و عامل سوم جنبة تهاجمي داشته است.[4]
1. دفاعي يعني دفاع از ارزشهاي اسلامي و روي همين هدف حاضر به بيعت با يزيد نشد چرا كه بيعت با او مهر تأييد بود بر فسادها و بي‎بندوباري‎هاي يزيد؛ آنهايي كه با امام جنگيدند همة‌آنها كافرند و جهاد امام با كفار بود.
2. تعاون، يعني وقتي مردم كوفه از او دعوت كردند حضرت براي همكاري با آنها قبول فرمود كه امامت آنها را بر عهده گيرد.
3. اعتراض به حكومت فاسد وقت: وضع موجود بر اساس وظيفة الهي امامت كه اين عامل از دو عامل ديگر مهمتر بود چون قبل از اينكه نامه‎اي از طرف مردم كوفه دريافت كند حضرت فلسفة قيام خود را اينگونه بيان مي‎فرمايد: «اني ما خرجت اشراً ‌و لا بطراً... انما خرجت لطلب الاصلاح في امة جدي، اريد ان آمر بالمعروف و أنهي عن المنكر»[5] من براي طلب جاه و مقام از مدينه خارج نشدم بلكه براي اصلاح امت جدم خارج شدم مي‎خواهم امر به معروف و نهي از منكر كنم و از تماميت دين اسلام دفاع نمايم پس جا دارد يك قسم ديگر به جهاد بيفزاييم ـ هر چند اصطلاح معروفي نيست ـ و آن «دفاع از ارزش‎هاي اسلامي است» كه به مراتب از دفاع از مال و جان و ناموس بالاتر است چرا كه ارزشهاي اسلامي است كه به مال و جان و.... ارزش و تقدس مي‎دهد.

نتيجه:
در زماني كه مي‎رفت تا مردم به جاهليت قبل از اسلام برگردند و فساد و تباهي جامعه اسلامي را فراگيرد قيام اباعبدالله ـ عليه السّلام ـ كه يك نوع جهاد دفاعي ـ تهاجمي بود صورت گرفت و اسلام را دوباره احيا كرد.

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1- حماسه حسيني (شهيد مطهري) ج 2،
2- عاشورا انگيزه‎ها، آثار و... (آيت الله مكارم)

پی نوشتها:
[1] . مجمع البحرين، ج 3،‌ص 31.
[2] . نهج الفصاحة.
[3] . احمد قاضي زاده، جهاد و شهادت در اسلام، نمايشگاه و نشر كتاب قم، 1361، ش، ص 2.
[4] . مرتضي مطهري، حماسة حسيني، انتشارات صدرا، چاپ 26، 1377 ش، ج 2، ص 278.
[5] . محمد باقر مجلسي، بحارالانوار، مؤسسه الوفاء بيروت 1404 ق، ج 44، ص 329، باب 37.
منبع: اندیشه قم


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.