يکشنبه، 27 ارديبهشت 1394

پرسش :

چه چيزها و كارهايی در پيشگيری از جذام مفيد است؟

پاسخ :
الإمام الصادق عليه‏السلام :
ما مِن أحَدٍ إلاّ وفيهِ عِرقٌ مِنَ الجُذامِ ، فَأَذيبوهُ بِالسَّلجَمِ.
امام صادق عليه‏السلام :
هيچ كس نيست كه در او ريشه‏اى از جذام نباشد . اين ريشه را با [خوردن] شلغم بسوزانيد .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 372 ، حديث 2 وح 3 عن عليّ بن أبي حمزة وفيه «فأذيبوه بأكل السلجم» ، المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 334 ، حديث 2143 عن زياد بن بلال ، طبّ الأئمّة لابني بسطام ، صفحه 105 عن الإمام الباقر عليه‏السلام ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 221 ، حديث 4 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 500
**********
الإمام الكاظم عليه‏السلام :
عَلَيكَ بِاللِّفتِ فَكُلهُ - يَعنِي السَّلجَمَ - فَإِنَّهُ لَيسَ مِن أحَدٍ إلاّ ولَهُ عِرقٌ مِنَ الجُذامِ ، وَاللِّفتُ يُذيبُهُ .
امام كاظم عليه‏السلام :
بر تو باد شلغم! آن (يعنى شلغم) را بخور ؛ زيرا هيچ كس نيست كه در او رگى از جذام نباشد ، امّا شلغم ، اين رگ را مى‏سوزانَد .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 372 ، حديث 1 ، طبّ الأئمّة لابني بسطام ، صفحه 105 وزاد في آخره «قال : نيئاً أو مطبوخاً؟ قال : كلاهما» وكلاهما عن عليّ بن المسيّب ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 221 ، حديث 5 ، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 500 در طبّ الأئمّة عليهم‏السلام پايان روايت ، با اين افزوده است: «پرسيد: خام يا پخته؟ فرمود:"هر دو"» . علاّمه مجلسى در شرح اين حديث چنين آورده است: گويا كه رگ جذام كنايه از سودا است ؛ چه، با غلبه و تباهى سودا جذام پيش مى‏آيد. اما طبع شلغم از آن روى كه در حالت دوم [= پخته] خشك و در حالت نخست مرطوب است ، با طبع سوداء مخالفت دارد و بدين ترتيب مانع طغيان سودا مى‏شود.
**********
الكافي عن فرات بن أحنف :
سُئِلَ أبو عَبدِاللّه‏ِ عليه‏السلام عَنِ الكُرّاثِ ، فَقالَ : كُلهُ ؛ فَإِنَّ فيهِ أربَعَ خِصالٍ : يُطَيِّبُ النَّكهَةَ ، ويَطرُدُ الرِّياحَ ، ويَقطَعُ البَواسيرَ ، وهُوَ أمانٌ مِنَ الجُذامِ لِمَن أدمَنَ عَلَيهِ .
الكافى- به نقل از فرات بن اَحنَف: از امام صادق عليه‏السلام درباره تره پرسيدند . فرمود : «آن را بخوريد كه در آن ، چهار ويژگى است : بوى دهان را خوش مى‏سازد ؛ بادها را از بدن مى‏راند ؛ بواسير را ريشه‏كن مى‏كند؛ و هر كس را كه بدان مداومت داشته باشد ، از جذام ، ايمن مى‏دارد» .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 365 ، حديث 4 ، الخصال ، صفحه 249 ، حديث 114 ، المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 315 ، حديث 2058 ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 387 ، حديث 1303 عن الإمام الباقر عليه‏السلام نحوه ، روضة الواعظين ، صفحه 340 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 200 ، حديث 1 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 502
**********
الإمام الصادق عليه‏السلام :
أكلُ السِّلقِ يُؤمِنُ مِنَ الجُذامِ .
امام صادق عليه‏السلام :
خوردن چغندر در برابر جذام ايمنى مى‏دهد .
مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 392 ، حديث 1324 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 217 ، حديث 9 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 502
**********
الإمام الكاظم عليه‏السلام :
إنَّ السِّلقَ يَقمَعُ عِرقَ الجُذامِ .
امام كاظم عليه‏السلام :
چغندر ، رگ جذام را به‏كلّى از ميان مى‏بَرَد .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 369 ، حديث 5 ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 392 ، حديث 1327 عن الإمام الرضا عليه‏السلام ، بحار الأنوار ،ج 66 ، صفحه 217 ، حديث 11 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 502
**********
الإمام الصادق عليه‏السلام :
الحَوكُ بَقلَةُ الأَنبِياءِ . . . وهُوَ أمانٌ مِنَ الجُذامِ ، إذَا استَقَرَّ في جَوفِ الإِنسانِ قَمَعَ الدّاءَ كُلَّهُ .
امام صادق عليه‏السلام :
حوك (بادروج) ، سبزى پيامبران است... و امان انسان از جذام است . چون در درون انسان جاى گيرد ، همه بيمارى‏ها را فرو مى‏نشانَد .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 364 ، حديث 4 ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 388 ، حديث 1309 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 215 ، حديث 13. انظر تمام الحديث في ج2 ، صفحه 198 ، حديث 1513 (الباذروج) دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 502
**********
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
مَن شَرِبَ الحَرمَلَ أربَعينَ صَباحا كُلَّ يَومٍ مِثقالاً لاَستَنارَ الحِكمَةُ
في قَلبِهِ ، وعوفِيَ مِنِ اثنَينِ وسَبعينَ داءً ؛ أهوَنُهُ الجُذامُ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
هر كس به مدّت چهل روز ، هر صبح ، يك مثقال هزارْ اسپند حل كرده در آب بخورد ، نور حكمت در دلش روشن مى‏شود و از 72 بيمارى كه كمترين آنها جذام است ، ايمنى مى‏يابد .
بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 235 ، حديث 5 نقلاً عن الفردوس ، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 502 سند اين روايت ، ضعيف و مضمون آن ، به دليل مرتبط كردن نور حكمت با خوردن اسپند ، غير قابل قبول به نظر مى‏رسد ؛ امّا نقش آن در پيشگيرى از بيمارى‏ها ، نياز به آزمايش دارد و آوردن اين گونه روايات در اين دانش‏نامه ، بدين منظور است .
**********
الإمام الصادق عليه‏السلام
- وسُئِلَ عَنِ الحَرمَلِ وَاللُّبانِ: أمَّا الحَرمَلُ ؛ فَإِنَّهُ فَما تَغَلغَلَ لَهُ عِرقٌ فِي الأَرضِ ولاَ ارتَفَعَ لَهُ فَرعٌ فِي السَّماءِ إلاّ وَكَّلَ اللّه‏ُ عز و جل بِهِ مَلَكا ، حَتّى يَصيرَ حُطاما ، أو يَصيرَ إلى ما صارَ إلَيهِ ؛ فَإِنَّ الشَّيطانَ لَيَـتَنَكَّبُ سَبعينَ دارا دونَ الدّارِ الَّتي فيهَا الحَرمَلُ ؛ وهُوَ شِفاءٌ مِن سَبعينَ داءً أهوَنُهُ الجُذامُ ، فَلا يَفوتَنَّكُم .
امام صادق عليه‏السلام
- در پاسخ پرسشى درباره هزارْ اسپند و كُنْدُر: امّا هزارْ اسپند ، هيچ ريشه‏اى از آن در زمين فرو نمى‏رود و هيچ شاخه‏اى از آن به آسمان بلند نمى‏شود ، مگر اين كه خداوند عز و جل ، فرشته‏اى را بر آن گمارد تا آن هنگام كه خشك شود يا به سرنوشتى ديگر درآيد . شيطان نيز از خانه‏اى كه در آن هزارْ اسپند است ، هفتاد خانه دور مى‏شود ، و آن ، شفاى هفتاد بيمارى است كه كمترين آنها جذام است . پس مبادا كه آن را از دست بدهيد .
مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 404 ، حديث 1377 ، طبّ الأئمّة لابني بسطام ، صفحه 68 نحوه ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 234 ، حديث 4 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 504
**********
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
لا تَكرَهوا أربَعَةً : . . . وَالزُّكامَ ؛ فَإِنَّهُ يَقطَعُ عُروقَ الجُذامِ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
چهار چيز را ناخوشايند مداريد : . . . و زكام را ؛ چرا كه رگ‏هاى جذام را به‏كلّى از ميان مى‏بَرَد .
طبّ النبيّ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم ، صفحه 12 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 301 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 504
**********
رسول الله صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
ما مِن إنسانٍ إلاّ وفي رَأسِهِ عِرقٌ مِنَ الجُذامِ ، فَيَبعَثُ اللّه‏ُ عَلَيهِ الزُّكامَ فَيُذيبُهُ ، وإذا وَجَدَ أحَدُكُم فَليَدَعهُ ولا يُداويهِ ، حَتّى يَكونَ اللّه‏ُ يُداويهِ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
هيچ انسانى نيست ، مگر اين كه در سرِ او رگى از جذام هست . پس خداوند ، زكام را به نابودى آن بر مى‏انگيزد و زكام آن را مى‏سوزانَد . هر گاه كسى از شما زكام يافت ، آن را واگذارد و درمان نكند ، تا آن كه خداوند خود ، آن را درمان سازد .
الدعوات ، صفحه 121 ، حديث 295 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 184 ، حديث 7؛ المستدرك على الصحيحين ، جلد 4 ، صفحه 456 ، حديث 8262 عن عائشة ، الفردوس ، جلد 4 ، صفحه 39 ، حديث 6123 عن جابر بن عبد اللّه‏ وكلاهما نحوه ، كنز العمّال ، جلد 10 ، صفحه 54 ، حديث 28334 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 504
**********
الإمام الصادق عليه‏السلام :
أخذُ الشّارِبِ وَالأَظفارِ مِنَ الجُمُعَةِ إلَى الجُمُعَةِ أمانٌ مِنَ الجُذامِ .
امام صادق عليه‏السلام :
گرفتن سبيل و ناخن‏ها از جمعه تا جمعه ، مايه ايمنى از جذام است .
الكافي ، جلد 3 ، صفحه 418 ، حديث 7 ، تهذيب الأحكام ، جلد 3 ، صفحه 236 ، حديث 622 كلاهما عن حفص بن البختري ، كتاب من لا يحضره الفقيه ،ج 1 ، صفحه 127 ، حديث 305 ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 112 ، حديث 12 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 506
**********
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم
- لِعَلِيٍّ عليه‏السلام: يا عَلِيُّ ، اِفتَتِح طَعامَكَ بِالمِلحِ وَاختِم بِالمِلحِ ؛ فَإِنَّ مَنِ افتَتَحَ طَعامَهُ بِالمِلحِ وخَتَمَ بِالمِلحِ عوفِيَ مِنِ اثنَينِ وسَبعينَ نَوعاً مِن أنواعِ البَلاءِ ، مِنهُ الجُذامُ ، وَالجُنونُ ، وَالبَرَصُ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
در سفارش‏هاى ايشان به امام على عليه‏السلام - : اى على! غذا را با نمك ، آغاز كن و با نمك ، پايان ده؛ چه ، هر كس غذاى خويش را با نمك آغاز كند و با نمك پايان دهد ، از هفتاد و دو نوع از انواع بلا كه جذام ، ديوانگى و پيسى از آن جمله است ، به دور باشد.
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 326 ، حديث 2 ، المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 424 ، حديث 2486 كلاهما عن هشام بن سالم عن الإمام الصادق عليه‏السلام ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 398 ، حديث 18 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 270
**********
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
شُمُّوا النَّرجِسَ و لَو فِي اليَومِ مَرَّةً ، و لَو فِي الاُسبوعِ مَرَّةً ، و لَو فِي الشَّهرِ مَرَّةً ، و لَو فِي السَّنَةِ مَرَّةً ، ولَو فِي الدَّهرِ مَرَّةً ؛ فَإِنَّ فِي القَلبِ حَبَّةً مِنَ الجُنونِ وَ الجُذامِ وَ البَرَصِ و شَمُّهُ يَدفَعُها .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
[گُل] نرگس را ببوييد ، هرچند در روز يك بار ، هر چند در هفته يك بار ، هر چند در ماه يك بار ، هر چند در سال يك بار ، و هر چند در همه عمر ، يك بار؛ چراكه در قلب ، هسته‏اى از ديوانگى ، جذام و پيسى وجود دارد و بوييدن نرگس ، آن را دور مى‏كند.
طبّ النبيّ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم ، صفحه 10 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 299؛ تاريخ دمشق ، جلد 14 ، صفحه 36 ، حديث 3368 عن شريح عن عنه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم نحوه دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 270
**********
الإمام الصادق عليه‏السلام :
خُذ مِن شارِبِكَ وأظفارِكَ في كُلِّ جُمُعَةٍ ؛ فَإِن لَم يَكُن فيها شَيءٌ فَحُكَّها لا يُصيبُكَ جُنونٌ ولا جُذامٌ ولا بَرَصٌ .
امام صادق عليه‏السلام :
در هر جمعه ، اندكى از سبيل و ناخن‏هاى خود را بگير؛ و اگر هم چيزى وجود نداشته باشد ، آن را [كمى] بساى ، ديوانگى ، جذام و پيسى به تو نمى‏رسد.
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 490 ، حديث 3 ، تهذيب الأحكام ، جلد 3 ، صفحه 237 ، حديث 628 وفيه «فزكّها» بدل «فحكّها» وكلاهما عن عبد اللّه‏ بن هلال ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 152 ، حديث 398 نحوه ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 122 ، حديث 12 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 270
**********
مكارم الأخلاق عن أبي بصير عن الإمام الصادق عليه‏السلام :
كَثرَةُ العُطاسِ يَأمَنُ صاحِبهُ مِن خَمسَةِ أشياءَ :
أوَّلُها : الجُذامُ .
وَالثّانِي : الرّيحُ الخَبيثَةُ الَّتي تَنزِلُ فِي الرَّأسِ وَالوَجهِ .
وَالثّالِثُ : يَأمَنُ نُزولَ الماءِ فِي العَينِ .
وَالرّابِعُ : يَأمَن مِن شِدَّةِ الخَياشيمِ .
وَالخامِسُ : يَأمَنُ مِن خُروجِ الشَّعرِ فِي العَينِ .
قالَ : وإن أحبَبتَ أن يَقِلَّ عُطاسُك فَاستَعِط بِدُهنِ المَرزَنجوشِ .
قُلتُ : مِقدارُ كَم؟
قالَ : مِقدارُ دانِقٍ .
قالَ : فَفَعَلتُ ذلِكَ خَمسَةَ أيّامٍ فَذَهَبَ عَنّي .
مكارم الأخلاق- به نقل از ابو بصير ، از امام صادق عليه‏السلام: فراوانى عطسه ، شخص را از پنج چيز ، ايمن مى‏سازد: نخستين آنها جذام است؛ دوم ، بادهاى بدخيمى كه در سر و صورت ، جاى مى‏گيرد؛ سوم آن كه مايه ايمنى از جاى گرفتن آب در چشم مى‏شود؛ چهارم آن كه از سختى حفره‏هاى بينى ، مصونيت مى‏دهد؛ و پنجم آن كه از بيرون آمدن مو از چشم ، ايمنى مى‏دهد.
فرمود: «اگر دوست داشتى كه عطسه‏ات كم شود ، با روغن مرزنجوش ، انفيه كن».
پرسيدم: چه مقدار؟
فرمود: «به اندازه يك دانگ ».
راوى گويد: اين كار را پنج روز انجام دادم و [عارضه‏ام] از ميان رفت .
هكذا في المصدر ، وفي بحار الأنوار : «سدّة».مكارم الأخلاق ، جلد 2 ، صفحه 165 ، حديث 2408 ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 52 ، حديث 1 ، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 288 دانگ يا دانق ، واحد اندازه‏گيرى وزن ، پول و حجم بوده و غالبا وقتى به عنوان واحد وزن به كار مى‏رود ، معادل نصف مثقال است . (ر. ك: اوزان و مقياسها در اسلام ، هينس : صفحه 16 و 17) . اين مقدار را معادل هشت دانه جو نيز دانسته‏اند . (ر .ك : الأوزان والمقادير ، إبراهيم سليمان : ص22ـ26). قطعه‏چى نيز اين مقدار را با واحدهاى معيار امروزين سنجيده و آن را معادل 496/0 گرم دانسته است (ر .ك : معجم لغة الفقهاء : ص449) .م .
**********
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
إنَّ اللّه‏َ عز و جل أوحى إلى موسَى بنَ عِمرانَ أنِ ابدَأ بِالمِلحِ وَاختِم بِالمِلحِ ؛ فَإِنَّ فِي المِلحِ دَواءً مِن سَبعين داءً ، أهوَنُهَا الجُنونُ ، وَالجُذامُ ، وَالبَرَصُ ، ووَجَعُ الحَلقِ وَالأَضراسِ ، ووَجَعُ البَطنِ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
خداوند عز و جل به موسى بن عمران ، وحى فرستاد كه : «غذا را با نمك ، آغاز كن و با نمك ، پايان ده ؛ چرا كه در نمك ، درمان هفتاد درد است كه كمترين آنها ، ديوانگى ، جذام ، پيسى ، گلودرد ، دندان‏درد و شكم درد باشد» .
المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 425 ، حديث 2490 عن الإمام الصادق عليه‏السلام ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 398 ، حديث 21 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 330
**********
الكافي عن فرات بن أحنف :
سُئِلَ أبو عَبدِاللّه‏ِ عليه‏السلام عَنِ الكُرّاثِ ، فَقالَ : كُلهُ ؛ فَإِنَّ فيهِ أربَعَ خِصالٍ : يُطَيِّبُ النَّكهَةَ ، ويَطرُدُ الرِّياحَ ، ويَقطَعُ البَواسيرَ ، وهُوَ أمانٌ مِنَ الجُذامِ لِمَن أدمَنَ عَلَيهِ .
الكافى- به نقل از فرات بن اَحنَف: از امام صادق عليه‏السلام ، درباره تره پرسيدند. فرمود : «آن را بخور ؛ چرا كه در آن ، چهار ويژگى است : بوى دهان را خوش مى‏سازد ؛ بادها را [از بدن] مى‏راند ؛ بواسير را ريشه كن مى‏كند؛ و براى كسى كه بر [خوردن] آن مداومت ورزد ، مايه ايمنى از جذام است» .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 365 ، حديث 4 ، الخصال ، صفحه 249 ، حديث 114 ، المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 315 ، حديث 2058 وفيه «يقمع» بدل «يقطع» ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 387 ، حديث 1303 عن الإمام الباقر عليه‏السلام نحوه ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 200 ، حديث 1 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 442
**********
رسول الله صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
مَنِ اطَّلى وَاختَضَبَ بِالحِنّاءِ آمَنَهُ اللّه‏ُ تَعالى مِن ثَلاثِ خِصالٍ : الجُذامِ ، وَالبَرَصِ ، وَالآكِلَةِ إلى طَليَةٍ مِثلِها .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
هر كس حنا بر بدن خود بمالد و با آن خضاب كند ، خداوند ، او را تا هنگامى كه بخواهد ديگر بار خضاب كند ، از سه چيز در امان مى‏دارد : جذام ، پيسى و خوره .
كتاب من لايحضره الفقيه ، جلد 1 ، صفحه 121 ، حديث 269 ، ثواب الأعمال ، صفحه 39 ، حديث 6 عن الحسين بن موسى عن الإمام الكاظم عليه‏السلام عنه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 145 ، حديث 376 ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 90 ، حديث 8 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 478
**********
الإمام الصادق عليه‏السلام :
الحِنّاءُ عَلى أثَرِ النّورَةِ أمانٌ مِنَ الجُذامِ والبَرَصِ .
امام صادق عليه‏السلام :
حنا كردن ، در پى نوره كشيدن ، مايه ايمنى از جذام و پيسى است .
كتاب من لا يحضره الفقيه ، جلد 1 ، صفحه 121 ، حديث 270 ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 145 ، حديث 381 ، عيون أخبار الرضا عليه‏السلام ، جلد 2 ، صفحه 48 ، حديث 186 عن أحمد بن عامر الطائي عن الإمام الرضا عن آبائه عن الإمام عليّ عليهم‏السلام ، صحيفة الإمام الرضا عليه‏السلام ، صفحه 246 ، حديث 156 عن الإمام الرضا عن آبائه عن الإمام عليّ عليهم‏السلام ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 89 ، حديث 6؛ كنز العمّال ، جلد 10 ، صفحه 92 ، حديث 28495 نقلاً عن أبي نعيم عن دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 478
**********
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم
- لِعَلِيٍّ عليه‏السلام: عَلَيكَ بِالمِلحِ ؛ فَإِنَّهُ شِفاءٌ مِن سَبعينَ داءً ؛ أدناهَا الجُذامُ ، وَالبَرَصُ ، وَالجُنونُ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم
- خطاب به امام على عليه‏السلام: بر تو باد نمك ؛ چرا كه در آن ، شفاى هفتاد درد است كه كمترين آنها جذام ، پيسى و ديوانگى است .
عيون أخبار الرضا عليه‏السلام ، جلد 2 ، صفحه 42 ، حديث 142 عن أحمد بن عامر الطائي عن الإمام الرضا عن آبائه عليهم‏السلام ، صحيفة الإمام الرضا عليه‏السلام ، صفحه 249 ، حديث 165 عن الإمام الرضا عن آبائه عليهم‏السلام ، مسند زيد ، صفحه 480 ، الدعوات ، صفحه 145 ، حديث 377 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 397 ، حديث 14 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 480
**********
الإمام الصادق عليه‏السلام :
عَلَيكُم بِالأَبيَضَينِ الخُبزِ وَالرُّقَّةِ ، - يَعنِي المِلحَ - . . . وإنَّ فِي الرُّقَةِ أمانا مِنَ الجُذامِ ، والبَرَصِ ، وَالجُنونِ .
امام صادق عليه‏السلام :
بر شما باد آن دو سفيد : نان و نمك . . . كه ايمنى از جذام و پيسى و ديوانگى ، در نمك است .
في المصدر : «أمان» ، والصواب ما أثبتناه.الاُصول الستّة عشر ، صفحه 12 عن زيد الزرّاد دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 480
**********
الإمام الصادق عليه‏السلام :
الغُبَيراءُ لَحمُهُ يُنبِتُ اللَّحمَ ، وعَظمُهُ يُنبِتُ العَظمَ ، وجِلدُهُ يُنبِتُ الجِلدَ ، . . . ويَقمَعُ عِرقَ الجُذامِ .
امام صادق عليه‏السلام :
سنجد ، گوشتش گوشت مى‏رويانَد ، هسته‏اش استخوان را رشد مى‏دهد ، پوستش پوست را مى‏پرورد . . . رگ جذام را به‏كلّى از ميان مى‏بَرَد .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 361 ، حديث 1 ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 381 ، حديث 1277 وفيه «التقطير» بدل «التقتير» وكلاهما عن ابن بكير ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 188 ، حديث 2 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 482
www.hadithcity.com